E-Pasaport Nedir ve Türleri Nelerdir?

E-Pasaport Nedir ve Türleri Nelerdir? Biyometrik ya da elektronik, çipli veya dijital şekilde isimlendirilmiş pasaport türleri, 2000’li yıllarla beraber hayatımıza girdi. Ülkemiz elektronik pasaporta 1 Haziran 2010 tarihi ile tam olarak geçmiştir. Bunun en büyük sebebi, hem ulusal anlamda ülkemizden vize talep eden ülkelere daha güvenilebilir veriler sunmak bir de Avrupa Birliği’ne uygun bir pasaporta sahip olmaktır. Bu açıdan uzun seneler boyunca lacivert olan umuma mahsus Türk pasaportu Avrupa Birliği’nin kırmızı rengine büründü. Halk arasında buna bordo pasaport da denmektedir. Biyometrik pasaportlar ilk olarak Avrupa Birliği ülkeleri arasında artık zorunlu bir uygulama haline gelmiştir. Yani bu ülkeler sadece pasaportta biyometrik özellik aramakla kalmamıştır ayrıca ulusal kimlik kartlarını da biyometrik hale getirmişlerdir. Bu biyometrik pasaportların çoğunda kişinin parmak izlerinin yanı sıra, kişisel özelliklerini en ayrıntılı şekilde gösteren detaylı bilgileri de içinde barındıran bir çip söz bulunmaktadır. Avrupa Birliği’nde çipli pasaporta ilk geçen ülke Almanya’dır ve Almanya özel bir kod kullanarak sahte […]

E-Pasaport Nedir ve Türleri Nelerdir?

E-Pasaport Nedir ve Türleri Nelerdir?

Biyometrik ya da elektronik, çipli veya dijital şekilde isimlendirilmiş pasaport türleri, 2000’li yıllarla beraber hayatımıza girdi. Ülkemiz elektronik pasaporta 1 Haziran 2010 tarihi ile tam olarak geçmiştir. Bunun en büyük sebebi, hem ulusal anlamda ülkemizden vize talep eden ülkelere daha güvenilebilir veriler sunmak bir de Avrupa Birliği’ne uygun bir pasaporta sahip olmaktır. Bu açıdan uzun seneler boyunca lacivert olan umuma mahsus Türk pasaportu Avrupa Birliği’nin kırmızı rengine büründü. Halk arasında buna bordo pasaport da denmektedir. Biyometrik pasaportlar ilk olarak Avrupa Birliği ülkeleri arasında artık zorunlu bir uygulama haline gelmiştir. Yani bu ülkeler sadece pasaportta biyometrik özellik aramakla kalmamıştır ayrıca ulusal kimlik kartlarını da biyometrik hale getirmişlerdir. Bu biyometrik pasaportların çoğunda kişinin parmak izlerinin yanı sıra, kişisel özelliklerini en ayrıntılı şekilde gösteren detaylı bilgileri de içinde barındıran bir çip söz bulunmaktadır.

Avrupa Birliği’nde çipli pasaporta ilk geçen ülke Almanya’dır ve Almanya özel bir kod kullanarak sahte pasaporta karşı kesin bir önlem almıştır. Bu açıdan dünyada sahte pasaportu üretilemeyen birkaç ülke arasında bulunan Almanya, Avrupa ülkelerine de bu şekilde öncülük etmiştir. Almanya’yı sırayla Fransa, İtalya, Hollanda, İngiltere ve başta doğu Avrupa ülkeleri olmak üzere bütün Birlik üyesi ülkeler takip etmiştir. 2010’lu senelere geldiğimizdeyse artık hemen hemen dünya üzerindeki nerdeyse tüm ülkeler biyometrik pasaport uygulamasına geçmiştir. Başta Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ülkeleri kendi topraklarına gelecek olan yabancı uyruklu ülke vatandaşlarından biyometrik pasaportu zorulu hale getirecek bir uygulamaya gitmiştir. Türkiye’de artık eski tip pasaport dağıtımı yapılmamaktadır. Pasaport lazımsa gerekli biyometrik bilgileri içeren elektronik pasaportlar Emniyet tarafından düzenlenmektedir. Şimdi E-pasaport nedir sorusunun cevaplarının ardından, pasaport türleri nelerdir konusundan bahsedelim.

 

Pasaport Türleri

 

1. Umuma Mahsus Pasaportlar

Halk arasında renginden dolayı bordo pasaportlar olarak geçmektedir. Herhangi bir özelliği olmayan kişilere verilen standart pasaporttur.

 

2. Hususi Pasaportlar

Yeşil pasaport olarak da bilinen bu pasaport türü kanunda belirtilmiş olan kişilere verilmektedir. Bu kişiler üst kademeli devlet memurları, eski milletvekilleri ve bu kişilerin 1. dereceden yakını kişilere verilmektedir. Bu pasaportlardan harç ücreti alınmamaktadır ve 5 yıllık süreli olarak verilmektedir. Ayrıca bu pasaportlarla Schengen bölgesine de vizesiz seyahat edilebilmektedir.

 

3. Hizmet Pasaportları

Bu pasaportlarsa adından anlaşıldığı gibi kamu görevinde bulunan kişilerin yurtdışı görevleri sebebiyle aldıkları pasaporttur. Yeşil pasaportta olduğu gibi Schengen bölgesine vizesiz seyahat edilebilmektedir.

 

4. Diplomatik Pasaportlar

Adından da anlaşılan bu pasaportlar üst düzey diplomatlara verilmektedir. Bu tür, ülkemizdeki pasaport türleri içinde en fazla öneme sahip pasaporttur ve Schengen bölgesine vizesiz seyahat edebilmektedir.

E-pasaport nedir ve türleri nelerdir sorularının cevapları genel olarak bu şekildedir. Sizlere tavsiyemiz pasaport almadan önce bu bilgilere hakim olmanız ve belgelerinizi doğru hazırlamanızdır.

 

Kaynak : Ucakbileti.com

Benzer Yazılar

Muhafazakâr Otellerin Özellikleri Nelerdir?

Muhafazakâr otelleri tercih ederek geleneksel değerleriniz ve inançlarınızla uyumlu bir konaklama deneyimi yaşayın. Kendi ilkeleriyle örtüşen bir ortamı tercih eden ve sayıları giderek artan misafirlere siz de katılın. Bu istisnai tesislerde tevazu, mahremiyet ve aile dostu atmosferin en üst noktasını deneyimleyin. Konaklama kararınızı vermeden önce muhafazakâr otellerin sunduğu ayırt edici özellikleri ve olanakları keşfedin. Kapsamlı rehberimiz ile muhafazakâr otellerin temel unsurlarını keşfedin. Serinletici havuzlardan katı alkol politikalarına ve nefis yemek seçeneklerine kadar her şey elimizin altında. Havuz Cinsiyete göre ayrılmış yüzme havuzu ile muhafazakâr otellerde konaklamanız sırasında en üst düzeyde mahremiyet ve konforu yaşayın. Bu havuzlar genellikle kadınlar ve erkekler için ayrı yüzme alanları sağlar. Özel aile havuzu alanlarımızla en iyi aile kaçamağını yaşayın. Muhafazakâr değerlerinize sadık kalırken birlikte rahatlayın ve eğlenin. Muhafazakâr otellerimizin havuz tesislerinde her yaştan misafir için güvenli ve keyifli bir su vahasını deneyimleyin. Alkol Politikası Katı alkol politikalarıyla geleneksel değerleri koruyan muhafazakâr otellerin cazibesini yaşayın. Alkol tüketiminin hiç […]

En Ucuz Uçuş Rotalarını Bulmanın Yolları

Bu ipuçlarını kullanarak en ucuz uçuş rotalarını bulabilirsiniz. Ancak, bilet fiyatlarının değişkenliği nedeniyle, rotanızı ne kadar erken belirleyip ne kadar erken rezervasyon yaptığınızın yanı sıra, seyahat tarihlerinizde esnek olmanız da önemlidir.

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.