İstanbul Siluetinin Değişmez Parçası Galata Kulesi, İstanbul

İstanbul’un simgeleri arasında yer alan Galata Kulesi, instagram fotoğraflarının da etkisiyle, son zamanlarda oldukça popüler bir yer haline geldi. Tarih boyunca hapishane ve gözlem kulesi olmuş, askeri amaçla da kullanılmış olan kule bugün fotoğraf severlerin uğrak noktası. Paris’teki Eyfel Kulesi kadar ünlü değil fakat ondan daha eski. Tıpkı Kız Kulesi gibi, 6. yüzyıldan bu yana zamanın en büyük devletlerine ve İstanbul’un tarihine tanıklık etmiş. Bugün ister Üsküdar’dan fotoğraf çekin ister Boğaz’dan, İstanbul siluetinin değişmez parçası olan Galata Kulesi ilk göze çarpan yapı. Benim içinse en değerli ve ilgi çekici eserlerden birisi İstanbul’da. Bizans İmparatoru Anastasius Dilorus tarafından, 528’de bir fener kulesi olarak ahşaptan yapılan ve “Büyük Burç” olarak adlandırılan Galata Kulesi, 1348’de Cenovalılar tarafından “İsa Kulesi” adıyla yığma taştan yeniden yapılmış. Fatih Sultan Mehmet 1453’te İstanbul’u fethettiğinde, Cenevizlilerin bölgesinde yer alan kule Osmanlı İmparatorluğuna geçmiş. II. Bayezid zamanında depremden zarar gören kule tekrar onarılarak, müneccim Takıyıddin tarafından rasathane olarak kullanılmış. Kasımpaşa tersanelerinde […]

Varsayılan Görsel

İstanbul’un simgeleri arasında yer alan Galata Kulesi, instagram fotoğraflarının da etkisiyle, son zamanlarda oldukça popüler bir yer haline geldi. Tarih boyunca hapishane ve gözlem kulesi olmuş, askeri amaçla da kullanılmış olan kule bugün fotoğraf severlerin uğrak noktası.

Paris’teki Eyfel Kulesi kadar ünlü değil fakat ondan daha eski. Tıpkı Kız Kulesi gibi, 6. yüzyıldan bu yana zamanın en büyük devletlerine ve İstanbul’un tarihine tanıklık etmiş. Bugün ister Üsküdar’dan fotoğraf çekin ister Boğaz’dan, İstanbul siluetinin değişmez parçası olan Galata Kulesi ilk göze çarpan yapı. Benim içinse en değerli ve ilgi çekici eserlerden birisi İstanbul’da.

Istanbul Galata Kulesi

Bizans İmparatoru Anastasius Dilorus tarafından, 528’de bir fener kulesi olarak ahşaptan yapılan ve “Büyük Burç” olarak adlandırılan Galata Kulesi, 1348’de Cenovalılar tarafından “İsa Kulesi” adıyla yığma taştan yeniden yapılmış. Fatih Sultan Mehmet 1453’te İstanbul’u fethettiğinde, Cenevizlilerin bölgesinde yer alan kule Osmanlı İmparatorluğuna geçmiş.

II. Bayezid zamanında depremden zarar gören kule tekrar onarılarak, müneccim Takıyıddin tarafından rasathane olarak kullanılmış. Kasımpaşa tersanelerinde çalıştırılan savaş esirlerinin “Forsa” adı verilen hapishanesi olduğu 1579’a kadar da rasathane olarak kullanılmış.

Galata Tower

1714’te itfaiye teşkilatının kurulmasıyla, İstanbul’da çıkan yangınların gözlemlendiği yer olan Galata Kulesi ironik şekilde tarih boyunca birçok yangın tehlikesi atlatmış. 1794’te yıllarca tüm şehri uyardığı yangınlardan birinin kurbanı olmuş. Kurşun ve ahşaptan oluşan çatısı, odaları ve merdivenleri tamamen yanmış. Yangın sonrası Sultan II. Selim tarafından onarılan kulenin üzerine külah biçiminde bir çatı kondurulmuş, etrafına da cumbalar eklenmiş.

Galata Kulesi Istanbul

1831’de geçirdiği ikinci yangınla bir kez daha ağır hasar gören Galata Kulesi’ne, yeni bir kurşun külah daha giydirilmiş. Tarih boyunca başına gelen her şey onu yeniden şekillendirmiş, değiştirmiş.

Zaman kuleye acımasız davranmış olmalı ki 1875’de bu defa da yakalandığı fırtına kulenin çatısını uçuruvermiş. Bu defaki onarımda, çatı yerine sekizgen bir yangın gözetleme katı ve teras yapılmış. 1964’e kadar yangın gözetleme ve deniz kuvvetlerince haberleşme merkezi olarak kullanılmış.

Galata Tower Istanbul

Galata Kulesi’nin popüler tarihinde yerini alan bir de efsanesi bulunuyor. IV. Murat döneminde yaptığı kanatları kullanarak kuleden havalanan ve buradan Üsküdar’a inmeyi başaran Hezarfen Ahmed Çelebi’nin hikâyesi. Söylentiye göre Galata Kulesi’nden havalanan Hezarfen Ahmet Çelebi, İstanbul Boğazı’nın karşı kıyısında yer alan Üsküdar’a kadar 6 km uçmayı başarabilmiş.

Önceleri bu çalışmalardan memnun kalan Sultan IV. Murad, daha sonra şeyhülislamın da etkisiyle Hezarfen’i Cezayir’e sürgün etmiş. Hikâye 1996’da çekilen “İstanbul Kanatlarımın Altında” filminde de anlatılmıştı.

Galata Tower TurkeyRessam ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu “İstanbul Destanı” adlı şiirinde Galata Kulesi’nin Kız Kulesi’ne olan aşkını şu dizelerle anlatmış;

“İstanbul deyince aklıma kuleler gelir
Ne zaman birinin resmini yapsam öteki kıskanır
Ama şu Kızkulesi’nin aklı olsa
Galata Kulesi’ne varır
Bir sürü çocukları olur”

Kulenin avlusu ve kıyıya inen sur duvarları yıkılarak, çevresindeki hendeklerin de doldurulmasıyla son halini kazan Galata Kulesi, bugün dünyanın ziyaretçi kabul eden en eski kulesi. Galata Kulesi giriş ücreti 6,5 TL.

Galata Tower Turkiye

Son zamanlarda kulenin altında bulunan meydan restore edildi insanların tekrar rağbet ettiği bir yer haline geldi. Galata Kulesi’nin tarihi çanını görmek isteyenler Arkeoloji Müzesi’ne uğrayabilir.

İstanbul’un en görkemli tarihi miraslarından Galata Kulesi, yangınlar ve depremlerle zarar görüp, zamanın yıpratıcı etkisine maruz kalsa da, her defasında usta eller onu onarıp İstanbul siluetine yüzyıllar boyunca damgasını vurmayı başarmış güzel bir eser olarak günümüze kalmış. Bereketzade, Beyoğlu’da yer alan Galata Kulesi, tüm hikayesi ve güzelliğiyle tarihe tanıklık etmeye devam ediyor.

 

 

Kaynak : Yoldaolmak.com

Benzer Yazılar

 İstanbul’un En Güzel 5 Tarihi Sokağı 

Türkiye 4 ay önce

 Avrupa ile Asya arasında köprü kuran canlı ve tarihi şehir İstanbul, zengin kültürel mirasıyla ünlüdür. Sayısız hazinesi arasında, eşsiz güzellikleriyle öne çıkan beş tarihi sokak vardır. Bu sokaklar, zarif mimarileri ve büyüleyici hikayeleriyle İstanbul’un geçmişine bir bakış sunuyor. İster tarih meraklısı olun ister mimari harikaları takdir edin, şehri keşfederken bu sokakları mutlaka ziyaret etmelisiniz.  İstiklal Caddesi  İstanbul gezilecek yerler arasında ilk cadde, İstanbul’un kalbinde yer alan hareketli ve enerjik bir cadde olan İstiklal Caddesi var. Geçmişi Osmanlı dönemine kadar uzanan bu cadde, Art Nouveau, Neoklasik ve Osmanlı gibi mimari tarzların bir karışımını sergiler. İstiklal Caddesi boyunca yürürken, çeşitli mağazalar, kafeler ve tarihi simge yapılardan oluşan bir dünyanın içine dalacaksınız. Bu canlı cadde aynı zamanda ünlü Galatasaray Lisesi ve tarihi Çiçek Pasajı gibi görkemli binaları da barındırmakta ve ziyaretçilerine büyüleyici bir tarihi yolculuk sunmaktadır.  Balat Sokakları  Sırada renkli evler ve çarpıcı Bizans mimarisiyle dolu büyüleyici Balat var. İstanbul gezilecek yerler arasında […]

Denize Sıfır Özel Havuzlu Kaş Kiralık Villalar

Türkiye 6 ay önce

Şehrin kalabalık gürültüsünden, otellerin kalabalığından sıkılanlar, göz alıcı deniz manzarası ve güneşin keyfini çıkarmak için, Kaş’ta özel havuzlu villa kiralayabilirler. Denize sıfır manzaraya sahip olan villalar tüm ihtiyaçlarınızı karşılar aynı zamanda sadece size özel olarak imkanlar sağlayan villa seçeneklerine göz atabilirsiniz. Kaş, Kalkan ve Antalya gibi bölgelerde bulunan aynı zamanda denize sıfır olan villada tatil yapmak isteyen kişiler tarafından oldukça ilgi görür. İş yoğunluğundan sıkılmış, dinlenmeye ihtiyacı olan, otellerden ve otellerin kalabalığından bunalmış kişiler, genellikle konforlu ve huzurlu bir tatil isterler. Denize sıfır havuzlu villalar, sakinlik arayan kişilere eşsiz bir tatil deneyimi yaşatır. Size özel olan havuzda doyasıya eğlenebilir aynı zamanda suyun tadını çıkarabilirsiniz. Rahat bir şekilde güneşlenebilir aynı zamanda deniz manzarası ile de keyifli bir tatil ortamı yaratabilirsiniz. Villa kiralama seçenekleri son zamanlarda oldukça popüler bir hale gelmiştir. Bunun sebebi ise genellikle yeni çiftler kalabalık ortamlardan uzaklaşmak ister ya da baş başa olmak istedikleri için Kaş kiralık villa seçenekleri […]

Yeni Tatil Beldesi: Adrasan

Türkiye 9 ay önce

Adrasan, Antalya ilinin Kumluca ilçesine bağlı bir beldedir. Doğal güzellikleri ve sakin atmosferi ile ünlüdür. Özellikle yaz aylarında turistler tarafından yoğun ilgi görür. Adrasan’ın en bilinen özelliklerinden biri, uzun ve geniş bir kumsala sahip olmasıdır. Denizi oldukça temiz ve berraktır, bu nedenle yüzme için idealdir. Ayrıca bölgede doğal güzellikler keşfetmek isteyenler için de birçok seçenek vardır. Adrasan Koyu’na yürüyüş yapabilir veya çevredeki tepelere tırmanabilirsiniz. Adrasan aynı zamanda birçok tarihi kalıntıya da ev sahipliği yapar. Beldedeki antik Likya kenti Olympos, tarihi yapıları ile ünlüdür. Olympos Antik Kenti, antik tiyatrosu, hamamı, agora’sı ve Akdeniz’e bakan kale kalıntıları gibi birçok tarihi esere ev sahipliği yapar. Bunların yanı sıra, Adrasan bölgesinde konaklama seçenekleri oldukça çeşitlidir. Bungalov evler, butik oteller ve pansiyonlar gibi birçok farklı konaklama seçeneği bulunmaktadır. Ayrıca bölgedeki restoranlar, lezzetli yemekleriyle de ünlüdür. Adrasan, doğal güzellikleri, tarihi kalıntıları ve sakin atmosferi ile tatil yapmak için ideal bir yerdir. Eğer henüz gitmediyseniz, mutlaka ziyaret […]

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.