Karadağ Gezi Rehberi

Karadağ, Balkanların yükselen yıldızı bir ülke. Güneş, kumsal, deniz, doğa, eğlence isteyenleri tüm tüm dünyadan ve özellikle de Avrupa’dan kendine çekiyor. Renkli gece hayatı, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle de ziyaretçilerini mutlu edebilecek potansiyele sahip. Adriyatik kıyılarında yer alan eşsiz güzellikteki kıyıları ve dillere destan plajlarıyla da adından söz ettiren ülke, UNESCO tescilli yapıları, yerleşim yerleri ve yemyeşil doğasıyla sevdiğim bir ülke. Karadağ’da, berrak suları ve hoş mimarisiyle ünlenen kıyı bölgeleri turistlerin en sık ziyaret ettiği yerler. Kotor Körfezi Turistik kentleri Kotor ve Budva’nın yanı sıra dağlar, göller, kayak merkezleri, ulusal parklar ile nehirlerin bulunduğu dağlık kesimler de dikkate değer. Muhteşem coğrafyasının yanı sıra çalkantılı siyasi tarihiyle de dikkat çeken bir Balkan ülkesi olan Karadağ, yaklaşık 620 binlik nüfusuyla küçük ama sevimli bir ülke. Karadağ Gezi Rehberi Karadağ’ın doğusunda Arnavutluk ve Kosova, batısında Hırvatistan ve Bosna-Hersek, güneyinde Adriyatik Denizi, kuzeyinde ise Sırbistan var. Arnavutluk sınırındaki Prokletije Dağlarından olan Zla Kolata ülkenin en yüksek noktası. Osmanlı hakimiyetine 16. yüzyılda […]

Varsayılan Görsel

Karadağ, Balkanların yükselen yıldızı bir ülke. Güneş, kumsal, deniz, doğa, eğlence isteyenleri tüm tüm dünyadan ve özellikle de Avrupa’dan kendine çekiyor. Renkli gece hayatı, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle de ziyaretçilerini mutlu edebilecek potansiyele sahip.

Adriyatik kıyılarında yer alan eşsiz güzellikteki kıyıları ve dillere destan plajlarıyla da adından söz ettiren ülke, UNESCO tescilli yapıları, yerleşim yerleri ve yemyeşil doğasıyla sevdiğim bir ülke. Karadağ’da, berrak suları ve hoş mimarisiyle ünlenen kıyı bölgeleri turistlerin en sık ziyaret ettiği yerler.

Montenegro

Kotor Körfezi

Turistik kentleri Kotor ve Budva’nın yanı sıra dağlar, göller, kayak merkezleri, ulusal parklar ile nehirlerin bulunduğu dağlık kesimler de dikkate değer.

Muhteşem coğrafyasının yanı sıra çalkantılı siyasi tarihiyle de dikkat çeken bir Balkan ülkesi olan Karadağ, yaklaşık 620 binlik nüfusuyla küçük ama sevimli bir ülke.

Karadağ Gezi Rehberi

Karadağ’ın doğusunda Arnavutluk ve Kosova, batısında Hırvatistan ve Bosna-Hersek, güneyinde Adriyatik Denizi, kuzeyinde ise Sırbistan var. Arnavutluk sınırındaki Prokletije Dağlarından olan Zla Kolata ülkenin en yüksek noktası.

Osmanlı hakimiyetine 16. yüzyılda giren ve Fatih Sultan Mehmet tarafından sağlanan özel bir özerklik statüsü bulunan Karadağ, 17. yüzyılda Osmanlı saltanatını reddederek, nihayetinde Osmanlı’nın kaybedeceği birçok isyan çıkardı.

Karadağ, 1992’de Yugoslavya’nın dağılmasından sonra Sırbistan ile birlikte Yugoslavya’nın bir parçası olarak kaldı. 2006’da referandumda halkının %55,3’ü bağımsızlık yönünde oy kullandı, böylece “Avrupa‘nın en genç bağımsız cumhuriyeti” ünvanını aldı.

Farklı etnik grupların bir arada yaşadığı Karadağ’da resmi dil ‘Karadağca’ olmasına rağmen Sırpça, Hırvatça ve Boşnakça dilleri de yaygın olarak konuşuluyor. Ayrıca turistik ve merkez konumda bulunan başkent Podgorica ve kıyı bölgelerde, İngilizce de sıkça kullanılıyor.

Sanayii tesisinin olmadığı Karadağ’da doğal güzellikler, temiz çevre ve her zaman rahatlıkla içilebilen lezzetli suları, Karadağ’ı diğer ülkelerden ayırıyor.

Karadağ Gezilecek Yerler

Ülkedeki Kotor ve Budva şehirleri, her geçen gün yenilenen renkli ve hareketli eğlence hayatları ile dikkat çeken muhteşem plajları ve beach clublarının yanı sıra kaya korunaklı doğal koylarıyla da yaz turizminin en gözde adresleri arasına girmeyi başarıyor.

1. Podgorica

Podgorica, Karadağ

Podgorica, Karadağ’ın başkenti ve diğer şehirlerinden daha da az bilinen bir yer. Nüfusu 150 bin civarında olan başkent ‘Podgoritsa’ şeklinde telaffuz ediyor. Birçok gezgin Adriyatik kıyılarına ulaşabilmek için bu şehre uçuyor.

İstanbul, Podgorica arası uçakla bir buçuk saat sürüyor. Adriyatik kıyıları için çoğunlukla Podgorica’ya gidildiği için uygun fiyatlı uçak bileti almak için erken davranmak gerek. Şehrin tarihi bölgesi Stara Varoš (Eski Türk Şehri), camileri ve saat kulesiyle burası klasik bir Osmanlı çarşısı gibi.

Trafige hapalı Hercegovačka Caddesi, şehrin kalbi konumunda. Ortodoks kilisesi S. George Kilisesi görülmeye değer. Şehrin sembolü Milenyum Köprüsü de listeye eklenebilir.

2. Budva

Karadag Gezi Rehberi Budva

Budva, bana göre Karadağ’ın en güzel şehri, nefis plajlara ve hoş bir atmosfere sahip. Sadece bu nefis kıyıları görmek, serin sularında yüzmek için bile gidilir Karadağ’a.

Podgorica’ya 65 km uzaklıkta, Adriyatik Kıyılarına nazır konumlanmış Budva, 20 bin nüfuslu küçük bir şehir. Ne çok büyük ne de sıkılmaya vakit bulacak kadar küçük. Tam bir tatil yeri Budva merkezde yer alan Eski Şehir (Old City) bölgesi, Budva’da görülecek yerlerin başında. Karadağ’ın şahane manzarasını gözler önüne seren Sveti Stefan bölgesi ise en iyi fotoğrafların çekileceği yerlerden.

Budva’da en en iyi gece kulüpler, bar ve pubları bulmak sizi şaşırtmasın. Avrupa’dan gençler uygun fiyatlı ve canlı gece hayatına akmak için buraya geliyorlar. Haziran ayında Budva’da başlayan ve Adriyatik’in en büyük müzik festivali olarak ünlenen Budva Müzik Festivali, müzik tutkunlarını bir araya getirerek, yaza canlılık katıyor.

3. Kotor

Montenegro Gezi Rehberi

Karadağ’ın UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiş bir kıyı şehri Kotor, şirin mi şirin bir Akdeniz şehri. Muhteşem denizi ve masmavi sularıyla birleşen gür bitki örtüsü ile Kotor yaz tatilleri için sıklıkla önerdiğim bir şehir. Kotor, havası ve denizi ile olduğu kadar Barok mimarisi ve el değmemiş tarihi dokusuyla keşfedilesi bir yer.

Tarihi şehir merkezi Stari Grad’a UNESCO Listesinde. Görkemli taş yapıların süslediği sokaklarda kaybolun. Aziz Trifon Kilisesi, 13. yüzyılda yapılmış Aziz Lukas Kilisesi, 19. yüzyıl mimari örneği Napoleon Tiyatrosu‘nu görün. Dünyanın en güzel körfezleri arasında ilk onda sayılan Kotor Körfezi’ni en güzel izleyeceğiniz Fortification Tepesineçıkıp şehrin güzel manzarasını izleyin.

1969’dan bu yana yapılan, günümüzde ise uluslararası çapta bir etkinliğe dönüşen Mimoza Festivali, sarı ve kabarık görünümüyle sevilen Mimoza çiçeği onuruna gerçekleştiriliyor. Başta Balkan ülkeleri olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen birbirinden iyi tasarımcıları buluşturan Uluslararası Kotor Moda Festivali, temmuz ayında yapılıyor.

4. Perast

Karadağ Gezi Rehberi

Barok mimari ile bezeli taş evler, daracık taş sokaklardan oluşan rüya gibi bir yer. Kotor körfezinin en dar kısmındaki Perast, Kotor merkezden 14 km uzaklıkta yer alıyor. 400’den az nüfusuyla küçük yerleşim yeri Perast, barok evleri ve kiliseleriyle nefis bir yer.

Kotor gibi UNECSO tarafından Dünya Mirası Listesine dahil olan kasabada, St. George ve Our Lady of the Rock adalarına karşı oturup kahvenizi için. Hatta kano kiralayıp adaları keşfedin.Deniz kıyısındaki kilisenin önünden kendinize masmavi suya bırakın.

Uluslararası müzisyenlerin katılımı ile organize edilen Perast Müzik Festivali, her yıl ağustos ayında düzenleniyor. Karadağ’ın şirin kasabası Perast’a küçük otobüslerle rahatça ulaşabiliyorsunuz.

5. Tivat

Tivat: Karadağ Gezi Rehberi

Kotor Körfezi kıyısında bulunan göz alıcı bir sahil kasabası burası. Yaz-kış canlı olan şehirde görülmesi gereken yerler arasında Trg Sv. Roko Meydanı ve Buca-Lukovic Sarayı geliyor.

Tivat marinası muhteşem yatlarla dolu ve yeni açılmış olan Four Seasons Oteli bulunuyor. Tivat havalimanı küçük olmasına rağmen charter uçaklar ve özel jetler iniş yapabiliyor.

5. Bar

Bar, Karadağ

Karadağ’ın en önemli limanına ev sahipliği yapan kıyı kasabalarından birisi. 1443 ile 1571 arasında Venedik’e bağlı olan yer, 1571’de Osmanlı eline geçip 1878’e kadar da öyle kalmış. Başkent Podgorica’ya 33 km uzaklıktaki kasaba ‘Old Town’ ve ‘New Town’ olarak ikiye ayrılmış.

Tarihi bölgede yer alan Stari Bar ve çevresindeki yapıları görün, kale civarında bulunan hediyelik eşya dükkanlarından küçük hatıralar satın alın. Belgrad’a kadar tren ve İtalya’ya feribotlar buradan kalkıyor.

7. Ulcinj

Ulcinj, Karadağ

Ülkenin vazgeçilmez tatil merkezlerinden biri. Ben bir kış günü en ölü zamanda tesadüfen gidip 2 gece kalmıştım. Yaz döneminde keyifli bir tatil bölgesi Ulcinj, bizdeki Ege kıyılarındaki yazlık evli bölgeleri anımsattı. Arnavutluk’a komşu olan kasabanın nüfusunun büyük bir bölümünü Arnavutlar oluşturuyor.

8. Herceg Novi

Karadağ Gezi Rehberi: Herceg-Novi

Dubrovnik, Hırvatistan ile sınır olan şehir 1382’de kuruldu. Kotor’dan Bosna-Hersek’e geçmek isterken gitmek zorunda kaldığım bir yer oldu. Vardığım sabahın erken saatlerinde sisler içerisinde nefis bir manzarası vardı.

Karadağlıların önemli bir tatil şehri olan Herceg Novi, SPA ve kaplıcalarıyla da meşhur bir yer. Kalesi Forte Mare,Saat kules, Kanlı Kule ve Sırp kilisesi St. Michael Archangel görülecek yerlerden bazıları.

9. Çetinje

Cetinje, Karadağ Gezi Rehberi

Ülkenin eski başkenti olan Çetinje, Lovcen Ulusal Parkı ile nefes kesici bir yer. Karadağ’ın beş yüzyıl boyunca kültür ve eğitim başkenti olmuş Çetinye yeşili ve düzgün mimarisiyle göze çarpıyor.

Kral Nikola’nın evi ve hemen yakınındaki Çetinye manastırı önemli yerler. Eski konsolosluk binaları, müzeleri, kilise ve evleriyle Çetinye görülmeye değer bir şehir. Kotor’dan Çetinje arasındaki dağlık yol muhteşem manzaralara sahip.

10. Durmitor Milli Parkı, Skadar Gölü ve Milli Parkı

Durmitor, Karadağ

Karadağ’ın kuzeyinde yer alan doğal kuş cenneti Durmitor Milli Parkı, Skadar Gölü ve Milli Parkı, Ostrog Manastırı, başta Vlaska kilisesi olmak üzere kiliseleri, Etnoğrafya ve Devlet müzeleri de ziyaretçilerin mutlaka gördüğü yerler.

Ülkenin sanayi, kültür ve eğitim şehri Niksic; macera tutkunları için rafting, kano, bisiklet sürüşü gibi seçenekler sunan Zabljak da diğer şehirler.

Sanayii tesisinin olmadığı Karadağ da doğal güzellikler, temiz çevre ve her zaman rahatlıkla içilebilen lezzetli suları, Karadağ’ı diğer ülkelerden ayırıyor. Karadağ vizesiz ülkeler listesinde yer alıyor. 90 günü aşmayan süreler için Karadağ vizesi gerekmiyor. Karadağ para birimi olarak Euro kullanıldığını hatırlatayım.

Gidilen bar ve kafelerin Wi-Fi hizmetinden faydalanılabileceği gibi otel ya da bazı turistik alanlarda da internet hizmetine erişmek mümkün. Ayrıca ülkedeki internet kafeler de, bu anlamda hala yaygın olarak kullanılıyor.

Karadağ’da ne yenir

Karadağ'da ne yenir

Popara

Karadağ, tarihi geçmişinin etkisi ile İtalya, Macaristan, Osmanlı, Sırp ve Avusturya mutfağından etkilenmiş ve ana besin maddeleri arasında etin ağırlık taşıdığı bir ülke. Bu nedenle, kuzeyde kalan dağlık bölgelerde, taze krema ile haşlanmış kuzu veya sütte pişirilmiş kuzu ile tütsülenmiş et ürünleri, kıyı kesimlerde ise daha çok kurutulmuş koyun eti ya da taze deniz ürünleri tüketimi yaygın.

Ülkede dağlık bölgelerdeki mutfak ile kıyı bölgelerinin mutfağı birbirinden farklı. Kačamak, Cicvara, Popara, Ršstan, Japraci, Brav u Mlijeku, gulaš, Cevapčići, Ražnjiži tamdanız gereken yerel lezzetler arasında sayılabilir.

Karadağ yerel şaraplarını ve üzüm brendisini deneyin. Ülkenin kıyı ve güney kesimlerindeki kaliteli üzüm bağlarında yetişen üzümlerden elde edilen ünlü Karadağ şarapları arasında; ‘Krstač’, ‘Cabernet’, ‘Chardonnay’, ‘Vranac’, ‘Pro Corde’ gibi isimlerin yanı sıra Crmničko gibi ev yapımı şaraplar da bulunuyor.

Ülkede, şarap dışında ‘Nikšićko’ adındaki bira ve ‘Lozova rakija’ adı verilen üzümden yapılan içkiler de oldukça sevilerek tüketiliyor. Peynir tüketimi konusunda oldukça hassas olan ülkede, sofraları süsleyen çok sayıda peynir çeşidi bulmak mümkün.

Karadağ’a ne zaman gidilir

Ülkenin coğrafi durumuna bağlı olarak iklim yapısı farklılık gösteriyor. Adriyatik kıyıları Akdeniz, iç ve kuzey kesimler kara iklimine sahip. Bu özelliği nedeniyle deniz ve dağ sporlarını ülke küçük olduğu için aynı gün içinde yapmak mümkün. Ülkeye gitmek için en uygun aylar, havanın yavaş yavaş ısınmaya başladığı Mayıs ayından itibaren Haziran ve Eylül ayları. İklimini Türkiye’ye benzer düşünebilirsiniz yani.

Bu tarihlerin öncesinde ve sonrasında hava soğuk. Avrupa ülkelerinin büyük bölümüne çok yakın olduğu için Temmuz, Ağustos ayları turizm açısından en yoğun, iklim açısından da en sıcak ayları oluşturuyor. Ülkenin kuzeyindeki kayak merkezleri de kış aylarında dağ sporu yapmak isteyenler için uygun.

Karadağ’a nasıl gidilir

Başkent Podgorica’nın şehir merkezine 11 km uzaklıktaki Podgorica Havalimanı ülkenin uluslararası uçuşlar için en çok kullanılan havalimanı. Türk Hava Yolları başkent Podgorica’ya günde 2 defa olmak üzere direk seferler düzenliyor. Adria Airways İstanbul-Podgorica Ljubljana aktarmalı olarak uçuyor.

Air Serbia Belgrad aktarmalı seferler düzenliyor. Başkent Podgorica’dan otobüs ve kiralık arabayla Budva’ya gidilebilir. Ayrıca Kotor yakınında yer alan Tivat Havalimanı da özellikle yaz dönemlerinde yoğun olarak kullanılıyor.

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’dan Karadağ’a tren yolu ile direkt ulaşım sağlanabiliyor. Türkiye’nin yanı sıra yakın Balkan ülkelerinin Dubrovnik, Split ve Belgrad gibi şehirlerinden hareket eden otobüs seferleri de var. Otobüsler Kotor, Podgorica ve Budva terminallerine de uğruyor.

Ekonomik ve hızlı bir ulaşım için şehirlerarası ulaşımda otobüslerden faydalanılabilir. Sık ve zamanında hareket eden otobüsler genellikle Kotor-Budva-Tivat-Podgorico arasında yoğun olarak işliyor. Ortalama olarak 30 dakikada bir kalkan otobüslerin ücreti ise yaklaşık 6 euro.

Karadağ Gezi Blogu

Sveti Stefan Adası

Çok sayıda konaklama seçeneği sunan Budva otelleri, sezona bağlı olarak farklı fiyat uygulayabiliyor. Budva otelleri içerisinde en iyilerden biri olarak geçen Star Hotel ve Hotel Ajo dikkat çekiyor. Ben Saki Apartments, Budva’da kaldım, merkeze uzaktı ama çok keyifli bir yerdi

Karadağ, enfes doğası, tertemiz denizi ve hoş plajları, leziz yemekleri, diğer Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında çok daha ucuz tatil masrafı ile yaz tatili için tercih edilebilecek bir cennet.

 

 

 

 

Kaynak : Yoldaolmak.com

 

Benzer Yazılar

Malta’nın Saklı Cennetleri: Eğlenceli ve Detaylı Bir Malta Gezi Rehberi

Gezi Rehberi 2 hafta önce

Malta’nın saklı cennetlerini keşfetmeye hazır mısınız? Mavi Lagün’ün berrak sularında şnorkelle yüzme, Gozo’nun tarihi güzellikleri, renkli Marsaxlokk Pazarı ve hareketli St. Julian’s geceleri, Malta’da unutulmaz anlar yaşamanızı garantiliyor.

Keşfetmeniz Gereken Efsanevi Bakü Gezi Rehberi

Gezi Rehberi 2 hafta önce

Bakü, eski ve yeni zamanın izlerini bir arada barındıran, keşfedilmeyi bekleyen bir hazine. Efsanevi bir gezi deneyimi yaşamak için ideal bir destinasyon olan bu şehir, göz kamaştırıcı mimarisi, zengin tarihi ve benzersiz kültürüyle sizi bekliyor. Azerbaycan’ın incisi olarak bilinen bu yer, lezzet tutkunlarını da unutmayarak damak zevkine hitap eden mutfak kültürüyle cezbediyor. Elinizdeki "Bakü Gezi Rehberi" ile şehrin gizli köşelerini keşfetmeye hazır olun. İster tarihî bir yolculuğa çıkın, ister mimari yapıları keşfedin; Azerbaycan’ın bu büyüleyici şehrini keşfederken her köşede yeni bir hikaye sizi bekliyor. Öyleyse gelin, hayranlık uyandıracak kadar güzel bu şehri birlikte keşfedelim. Bakü’nün Büyüleyici Tarihine Yolculuk Bakü, derin tarihini her köşesinde yaşatan, ziyaretçilerini zamanda bir yolculuğa çıkaran eşsiz bir kenttir. Deneyimleyeceğiniz bu muazzam şehirde, Bakü gezi rehberi olarak size tarihi dokunuşları özgün bir şekilde hissettirecek yerleri keşfetmeniz için ilham verici önerilerimiz var. Gelin, Bakü’nün tarihine birlikte dalalım: İçeri Şehir (İçerişehir): UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu tarihi […]

İzmir Kuşadası’nın Büyüleyici Güzellikleri: Keşfetmeniz Gereken Cennet Köşeler

Gezi Rehberi 3 hafta önce

İzmir Kuşadası, eşsiz güzellikleriyle her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor. Altın kumlu plajları, Efes gibi tarihi hazineleri, lezzetli yemekleri ve hareketli gece hayatı ile ünlü. Bu yazıda, Kuşadası’nın keşfetmeniz gereken cennet köşelerini detaylarıyla bulacaksınız.

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.