Pasaport Nedir? Pasaport Çeşitleri ve Özellikleri

Yurtdışına seyahat etmek için gerekli olan pasaport, yabancı ülkelere giriş ve çıkışlarda kullanılan, kimlik yerine geçen resmi bir belge olarak tanımlanıyor. Türk vatandaşları 4 farklı pasaport çeşidini, mesleki durumları ve statülerine göre kullanabiliyor. Umuma Mahsus (bordo), Hususi (yeşil), Hizmet (gri) ve Diplomatik (siyah) pasaport, Türkiye’de kullanılan pasaport çeşitleri arasında. Dünyada kabul gören pasaportlar arasında orta sıralarda yer alan Türk pasaportu ile birçok ülkeye vizesiz giriş yapılabiliyor. Pasaport renkleri ve özellikleri hakkında bilgilere göz atın. Pasaport nedir Pasaport yabancı bir ülkeye iş, turistik, sağlık veya başka bir nedenden dolayı gitmek isteyen kimselerin kimliklerini ibraz etmelerini sağlayan, sahibinin kimlik bilgilerini içeren uluslararası bir kimlik belgesi. Yurt dışına gidiyorsanız pasaport çıkarmak zorundasınız.  Pasaport çeşitleri ve özellikleri Eski tip çipli pasaportlar mürekkep baskılıydı ve çip defterlerinin arka kapağında yer alıyor. Bu pasaportlardan Hususi ve Hizmet Damgalı olanlarda toplam 28 adet sayfa var, vize sayfa sayılsı her birinde 25 adet. Umuma Mahsus Pasaportlarda ise toplam sayfa […]

Varsayılan Görsel

Yurtdışına seyahat etmek için gerekli olan pasaport, yabancı ülkelere giriş ve çıkışlarda kullanılan, kimlik yerine geçen resmi bir belge olarak tanımlanıyor. Türk vatandaşları 4 farklı pasaport çeşidini, mesleki durumları ve statülerine göre kullanabiliyor.

Umuma Mahsus (bordo), Hususi (yeşil), Hizmet (gri) ve Diplomatik (siyah) pasaport, Türkiye’de kullanılan pasaport çeşitleri arasında. Dünyada kabul gören pasaportlar arasında orta sıralarda yer alan Türk pasaportu ile birçok ülkeye vizesiz giriş yapılabiliyor. Pasaport renkleri ve özellikleri hakkında bilgilere göz atın.

Pasaport nedir

Pasaport yabancı bir ülkeye iş, turistik, sağlık veya başka bir nedenden dolayı gitmek isteyen kimselerin kimliklerini ibraz etmelerini sağlayan, sahibinin kimlik bilgilerini içeren uluslararası bir kimlik belgesi. Yurt dışına gidiyorsanız pasaport çıkarmak zorundasınız. 

Pasaport çeşitleri ve özellikleri

Eski tip çipli pasaportlar mürekkep baskılıydı ve çip defterlerinin arka kapağında yer alıyor. Bu pasaportlardan Hususi ve Hizmet Damgalı olanlarda toplam 28 adet sayfa var, vize sayfa sayılsı her birinde 25 adet. Umuma Mahsus Pasaportlarda ise toplam sayfa sayısı 60 adet, vize sayfa sayısı ise 57 adet.

Yeni tip çipli pasaportlar ise polikarbon üzerine lazer baskılı ve çip de bunun içinde yer alıyor. Yeni nesil e-Pasaportlar mevcut pasaportlara göre daha uzun ömürlü ve sahteciliğe karşı daha güvenli. Bu pasaportun sayfalarında ülkemizin önemli tarihi noktalarının resimleri var.

Pasaport harçları 2019

Süre Harç Defter Toplam
6 Ay 137,40 TL 108,00 TL 245,40 TL
1 Yıl 200,80 TL 108,00 TL 308,80 TL
2 Yıl 327,80 TL 108,00 TL 435,80 TL
3 Yıl 465,50 TL 108,00 TL 573,50 TL
4+ Yıl 656,00 TL 108,00 TL 764,00 TL

Pasaport türleri ve renkleri

1. Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)

Umuma Mahsus Pasaport, Türk vatandaşları ve KKTC vatandaşlarının alabileceği bir pasaport türü. Halk arasında Bordo pasaport olarak biliniyor. Umuma Mahsus Pasaport yurt içinde il ve ilçe nüfus müdürlükleri, yurtdışında Türkiye Cumhuriyeti Konsoloslukları tarafından veriliyor. Umuma Mahsus Pasaportlar en az 6 ay süreli, 18 yaşından küçükler için en çok 5 yıl, 18 yaşından büyükler içinse 10 yıl süreli olarak düzenleniyor. Umuma Mahsus yeni e-Pasaportlarda toplam sayfa sayısı 38 adet, vize sayfa sayısı ise 35 adet.

Pasaport başvuruları nüfus müdürlüklerinden yapılabiliyor. 2 adet biyometrik fotoğraf, varsa eski pasaport, parmak izi ve imza pasaport çıkarma için yeterli. Diğer belgeler ilgili kurumların sisteminden otomatik çekiliyor. Standart özellikler taşıyan bordo pasaport sahipleri birçok yabancı ülkeye vize ile giriş yapabiliyor.

2. Hususi Pasaport  (Yeşil Pasaport)

Hususi Pasaport, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski üyeleri, bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derecede görev yapan devlet memurlarına veriliyor. Ayrıca il ve ilçe belediye başkanlarına görevleri boyunca ve hususi pasaport taşıma hakkı bulunan kişilerin 25 yaşına kadar olan çocukları da yeşil pasaport alabiliyor. Yeşil pasaportla bazı ülkelere vizesiz seyahat edilebiliyor. İkinci nesil Hususi ve Hizmet Damgalı e-Pasaportlarda toplam sayfa sayısı 30 adet, vize sayfa sayıları ise her birinde 27 adet.

Hususi pasaport çıakrmak için kurumunuzdan onaylanmış talep formu, biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı veya T.C. kimlik kartı gerekiyor. Sadece il nüfus müdürlüklerinden alınabiliyor.

3. Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)

Hizmet Pasaport, devlet kurumları adına resmi görevle yurtdışına gönderilenler, sarı basın kartı taşıyan gazeteciler ile sempozyum, bilimsel ve kültürel etkinlik nedeniyle yurtdışında görevlendirilen akademisyenlere görev süreleri boyunca veriliyor. Gri pasaport olarak da biliniyor. Hizmet pasaportuna sahip kişiler bazı ülkelere vizesiz seyahat edebiliyor. Hizmet pasaportunun 27’si vize sayfası olmak üzere toplam 30 sayfası var.

Hizmet pasaportu için kurumdan onaylanmış talep forumu, biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı ve T.C. kimlik kartı gerekiyor. Sadece il nüfus müdürlüklerinden alınabiliyor.

4. Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport)

Diplomatik Pasaport, Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve konsolosluklarında görev yapan diplomatlara, TBMM üyelerine, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üyelerine, eski cumhurbaşkanlarına, valilere, büyükşehir belediye başkanlarına ve üst düzey devlet kadrolarına veriliyor. Siyah pasaport olarak da biliniyor. Diplomatik pasaport ile dünyanın birçok ülkesine vizesiz seyahat etmek mümkün.

Diplomatik pasaportlar için hiçbir harç veya ücret alınmıyor. Hizmet ve hususi pasaportlar için sadece defter bedeli alınırken, umuma mahsus pasaportlar için süreye göre pasaport harç bedeli tahsil ediliyor.

Bunun dışında kırmızı renkte geçici pasaport ile yabancılara mahsus pasaport çeşitleri de var.

Pasaport, yurtdışına seyahat edebilmek için gerekli evraklardan bir tanesi. Pasaport işlemleri zaman zaman yaşanan yoğunluk ve defter sıkıntısı gibi sebeplerle uzayabiliyor. Başvuru yapılacak pasaport türüne göre çalışılan kurumlardan ekstra belgeler almak gerekebiliyor. Bu yüzden seyahat tarihinden en az bir ay önceden pasaport işlemlerine başlamakta yarar var.

 

Kaynak : Yoldaolmak.com

 

 

Benzer Yazılar

Muhafazakâr Otellerin Özellikleri Nelerdir?

Muhafazakâr otelleri tercih ederek geleneksel değerleriniz ve inançlarınızla uyumlu bir konaklama deneyimi yaşayın. Kendi ilkeleriyle örtüşen bir ortamı tercih eden ve sayıları giderek artan misafirlere siz de katılın. Bu istisnai tesislerde tevazu, mahremiyet ve aile dostu atmosferin en üst noktasını deneyimleyin. Konaklama kararınızı vermeden önce muhafazakâr otellerin sunduğu ayırt edici özellikleri ve olanakları keşfedin. Kapsamlı rehberimiz ile muhafazakâr otellerin temel unsurlarını keşfedin. Serinletici havuzlardan katı alkol politikalarına ve nefis yemek seçeneklerine kadar her şey elimizin altında. Havuz Cinsiyete göre ayrılmış yüzme havuzu ile muhafazakâr otellerde konaklamanız sırasında en üst düzeyde mahremiyet ve konforu yaşayın. Bu havuzlar genellikle kadınlar ve erkekler için ayrı yüzme alanları sağlar. Özel aile havuzu alanlarımızla en iyi aile kaçamağını yaşayın. Muhafazakâr değerlerinize sadık kalırken birlikte rahatlayın ve eğlenin. Muhafazakâr otellerimizin havuz tesislerinde her yaştan misafir için güvenli ve keyifli bir su vahasını deneyimleyin. Alkol Politikası Katı alkol politikalarıyla geleneksel değerleri koruyan muhafazakâr otellerin cazibesini yaşayın. Alkol tüketiminin hiç […]

En Ucuz Uçuş Rotalarını Bulmanın Yolları

Bu ipuçlarını kullanarak en ucuz uçuş rotalarını bulabilirsiniz. Ancak, bilet fiyatlarının değişkenliği nedeniyle, rotanızı ne kadar erken belirleyip ne kadar erken rezervasyon yaptığınızın yanı sıra, seyahat tarihlerinizde esnek olmanız da önemlidir.

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.