Cittaslow: Türkiye’nin Huzur Veren Şehirleri

Cittaslow Türkiye listesi son yıllarda sürekli güncelleniyor ve dinginlik, yavaşlık, huzurun hakim olduğu şehirler trend halini alıyor.  Hava kirliliği, hayat pahalılığı, trafik, kalabalık, gürültü gibi olgular, metropollerde yaşamayı her geçen gün biraz daha zorlaştırdığı için kafasını dinlemek isteyen insanların sayısı da giderek artıyor.  Hızlı yaşam tarzından bunalan kişiler, doğal yaşam alanlarına geri dönüyor ya da tatil için en sakin, en sessiz yerleri seçiyor. İflah olmaz şehir çocukları bile deniz kenarlarına, göllere, ormanlara, yaylalara ve dağlara gitme isteği duyuyor.  Cittaslow (Sakin Şehir) Nedir?  Cittaslow hareketi 1999 yılında İtalya’da doğdu. Cittaslow’daki ‘citta’ İtalyancada ‘şehir’, ‘slow’ ise İngilizcede ‘yavaş’ demek. Bu iki sözcüğün birleşmesinden türeyen Cittaslow, ‘sakin şehir’ anlamına geliyor. Yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla kentlerin kendilerini değerlendirmeleri ve farklı bir kalkınma modeli fikrini savunan sakin şehir akımı, kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Toskana’nın sınırları dahilinde bulunan Greve in Chianti’nin eski Belediye Başkanı Paolo Saturnini sayesinde doğan bu akım; Bra, Positano ve Orvieto belediye […]

Cittaslow: Türkiye’nin Huzur Veren Şehirleri

Cittaslow Türkiye listesi son yıllarda sürekli güncelleniyor ve dinginlik, yavaşlık, huzurun hakim olduğu şehirler trend halini alıyor. 

Hava kirliliği, hayat pahalılığı, trafik, kalabalık, gürültü gibi olgular, metropollerde yaşamayı her geçen gün biraz daha zorlaştırdığı için kafasını dinlemek isteyen insanların sayısı da giderek artıyor. 

Hızlı yaşam tarzından bunalan kişiler, doğal yaşam alanlarına geri dönüyor ya da tatil için en sakin, en sessiz yerleri seçiyor. İflah olmaz şehir çocukları bile deniz kenarlarına, göllere, ormanlara, yaylalara ve dağlara gitme isteği duyuyor. 

Cittaslow (Sakin Şehir) Nedir? 

cittaslow-nedir

Cittaslow hareketi 1999 yılında İtalya’da doğdu. Cittaslow’daki ‘citta’ İtalyancada ‘şehir’, ‘slow’ ise İngilizcede ‘yavaş’ demek. Bu iki sözcüğün birleşmesinden türeyen Cittaslow, ‘sakin şehir’ anlamına geliyor.

Yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla kentlerin kendilerini değerlendirmeleri ve farklı bir kalkınma modeli fikrini savunan sakin şehir akımı, kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Toskana’nın sınırları dahilinde bulunan Greve in Chianti’nin eski Belediye Başkanı Paolo Saturnini sayesinde doğan bu akım; Bra, Positano ve Orvieto belediye başkanları tarafından da benimsendi.

Slow Food (Yavaş Yemek) hareketini şehir boyutuna taşımayı hedefleyen Cittaslow felsefesi, günümüzde 30 farklı ülkede uygulanıyor. 

Cittaslow Hareketinin Amacı Nedir? 

cittaslow-hareketinin-amaci-nedir

Küreselleşmeyle beraber şehirlerin üretmekten ziyade tüketen yerler haline geldiğini savunan Cittaslow hareketinin esas amacı, şehirlerin kendi kimliklerine sahip çıkmasını ve özgünlüklerinin korunmasını sağlamak. 

Ayrıca insanların birbirleriyle iletişim kurabilmeleri, yerel değerlere sahip çıkılması, yaşam kalitesinin yükseltilmesi, tarihi ve doğal eserlere önem verilmesi, altyapı sorunlarının ortadan kaldırılması, geri dönüşüme ve yenilenebilir enerjiye ağırlık verilmesi de sakin şehir akımının amaçları arasında yer alıyor.

Cittaslow Şehir Olmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir? 

cittaslow-sehir-olmak-icin-yapilması-gerekenler-nelerdir

Öncelikle Cittaslow unvanı kazanmak isteyen şehirlerin bu akımın felsefesine uygun hareket etmesi ve Cittaslow Kuruluşuna sunduğu başvuru dosyasından yeterli puanı alması gerekiyor. Bu puanı almak için de kuruluş tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde çalışmalar yapılması lazım. Cittaslow kriterlerini bir takım ana başlıklar altında toplamak mümkün: 

  • Çevre politikaları
  • Altyapı politikaları
  • Kentsel kalite için teknolojiler ve tesisler
  • Yerel üretimi korumak
  • Tarım, turizm, esnaf ve sanatkarlara dair politikalar
  • Misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için planlar
  • Slow Food faaliyetlerine ve projelerine destek
  • Sosyal uyum

Ayrıca unutulmaması gereken bir detay daha var. Sakin şehir olabilmek için gerekli olan şeylerden bir tanesi de şehir nüfusunun 50.000’den az olması. 

Cittaslow: Türkiye Şehirleri

cittaslow-turkiye-sehirleri

Ülkemiz tarihi, doğal güzellikleri ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan varlıklarıyla dünya çapında bir coğrafya. Bu sebeple “sakin şehir” kavramına da oldukça uygun. Öyle ki dünya genelindeki sakin şehirlerden bazıları Türkiye’de yer alıyor. 

Seferihisar: Türkiye’nin İlk Sakin Şehri (Cittaslow)

turkiye-nin-ilk-sakin-sehri-seferihisar-cittaslow

Cittaslow hareketine 2009 yılında katılan Seferihisar, ülkemizin ilk sakin şehri konumunda yer alıyor. Burada yaşayan insanların büyük çoğunluğu tarımla uğraşıyor. Bölgedeki diğer geçim kaynağı da turizm.

Ayrıca Seferihisar bölgesi Çeşme, Şirince ve Urla gibi gibi turistik noktalara hayli yakın olmasına rağmen sakin şehir unvanına sahip olduğu için otellerindeki yatak kapasitesi dahi belirli bir rakamın altında olmak zorunda. 

Seferihisar’a Nasıl Gidilir? 

seferihisara-nasil-gidilir-cittaslow

Ege Denizi’nin kıyısında konumlanan ve mandalina bahçeleriyle çevrili Seferihisar, İzmir şehir merkezine 48 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Eğer İzmir’de yaşamıyorsan Seferihisar’a ulaşmanın en kolay yolu öncelikle İzmir’e uçmak ve oradan bölgeye aktarma yapmak. 

Gökçeada: Güneşin En Yavaş Battığı Cittaslow Şehri

gokceada-gunesin-en-yavas-battığı-yer

Türkiye’nin batı köşesine yer alan Gökçeada; masmavi denizi, yemyeşil doğası, sualtı güzellikleri ve huzur veren sakinliği ile yaz ya da kış fark etmeksizin gidilebilecek özel bir güzergah. Saklı bir cennet olan Gökçeada’da, unutamayacağın türden bir gezi deneyimi yaşayabilir ve ruhunu tazeleyerek dinginleşebilirsin.

Saros Körfezi’nin girişinde bulunan ada, sahip olduğu tatlı su kaynakları açısından da dünyanın sayılı adalarından biri konumunda. Gökçeada, hızla değişen dünyanın stresli ve yorucu hayatından izole bir bölge ve bu yüzden de Cittaslow Türkiye listesinde. 

Buraya geldiğinde karşılacağın doğal güzellikler ve görsel şölen karşısında ağzın açık kalabilir; 

Gökçeada’ya Nasıl Gidilir? 

gokceada-ya-nasil-gidilir

Gökçeada’ya ulaşım sadece deniz yoluyla sağlanabiliyor. Eceabat Limanı’ndan düzenlenen feribot seferleriyle ya da Çanakkale Limanı’ndan kalkan deniz otobüsleri ile Gökçeada’ya ulaşabilir ve huzura kavuşabilirsin. 

Akyaka: Mavi Bir Cittaslow Hayali

mavi-bir-hayal-akyaka

Muhteşem plajlarıyla ve efsane güzellikteki deniziyle yaz aylarının vazgeçilmez duraklarından olan Akyaka, 2011 yılında sakin şehir unvanı aldı. Muğla’ya bağlı olan belde, Ege bölgesinde tatil yapabileceğin büyüleyici güzergahların başında geliyor.

Gökova Körfezi’nin bakir koyları arasında yer alan Akyaka, sakinliği ve sessizliği ile kafa dinlemek isteyenler için yaratılmış bir cennet. Ayrıca eski bir balıkçı kasabası olan Akyaka, 1988 yılında doğal sit alanı ilan edilmiş. O yüzden burada yüksek katlı yapılara izin verilmiyor. 

Akyaka’ya Nasıl Gidilir? 

akyaka-ya-nasil-gidilir

Marmaris’e 31 kilometre mesafede bulunan Akyaka’ya ulaşmanın en pratik yolu Dalaman’a uçmak. Dalaman Havalimanı, Akyaka’ya 50 dakika mesafede yer alıyor. 

Halfeti: Güneydoğu Anadolu’nun Sıra Dışı Köyü 

guneydogu-anadolu-nun-sira-disi-koyu-halfeti

Halfeti, ülkemizdeki en özel güzelliklerden. Bugüne kadar birçok uygarlığı ağırlayan bölgenin bir kısmı, Birecik Barajı’nın yapımıyla birlikte sular altında kalmış ve böylece Halfeti sıra dışı bir dokuya sahip olmuş. Zengin bir kültürel mirasın bulunduğu coğrafyanın 3 bin yıllık geçmişi var. 

Tatlı bir Ege kasabasını andıran Halfeti’yi ziyaret ettiğin zaman tarihin kapısını aralayabilir ve baraj gölünün üzerindeki 135 metrelik asma köprüye çıkarak nefes kesen manzaralara şahitlik edebilirsin.   

Halfeti’ye Nasıl Gidilir? 

halfet-ye-nasil-gidilir

Halfeti, Şanlıurfa’nın batı ilçelerinden biri olsa da coğrafi konumu gereği Gaziantep’e hayli yakın. O yüzden tarihiyle göz dolduran Halfeti’ye ulaşmak için Şanlıurfa’ya da Gaziantep’e da uçabilirsin. 

Şavşat: Doğanın En Güzel Hali

doganin-en-guzel-hali-savsat

Gitmeni önerdiğimiz Cittaslow Türkiye listesindeki şehirlerden biri de Artvin’e bağlı Şavşat. 2015 yılında sakin şehir unvanını alan Şavşat, bir belde ve 70 adet köyden oluşuyor. Şavşat doğal güzellikleri ve tarihi yapıları bir yana sürdürülebilir özellikleriyle de hayli ilgi çekici. Burada yaşayan çiftçiler, esnaflar ve zanaatkarlar kamusal açıdan destekleniyor.  

Ayrıca Şavşat’a gittiğinde Arsiyan Yaylası’nı ve Kocabey Yaylası’nı görmeyi de ihmal etme. Gözün arkada kalır sonra!

Şavşat’a Nasıl Gidilir? 

savsata-nasil-gidilir

Şavşat, Artvin merkeze yaklaşık 70 kilometre mesafede yer alıyor. O yüzden Şavşat’a ulaşmak için öncelikle Artvin’e gelmen gerekiyor. Artvin’e geldikten sonra yaklaşık 1.5 saatte yeşilin her tonunu göreceğin bir doğaya kavuşabilirsin. 

Kaynak : blog.flypgs.com

Benzer Yazılar

Malta’nın Saklı Cennetleri: Eğlenceli ve Detaylı Bir Malta Gezi Rehberi

Gezi Rehberi 1 hafta önce

Malta’nın saklı cennetlerini keşfetmeye hazır mısınız? Mavi Lagün’ün berrak sularında şnorkelle yüzme, Gozo’nun tarihi güzellikleri, renkli Marsaxlokk Pazarı ve hareketli St. Julian’s geceleri, Malta’da unutulmaz anlar yaşamanızı garantiliyor.

Keşfetmeniz Gereken Efsanevi Bakü Gezi Rehberi

Gezi Rehberi 2 hafta önce

Bakü, eski ve yeni zamanın izlerini bir arada barındıran, keşfedilmeyi bekleyen bir hazine. Efsanevi bir gezi deneyimi yaşamak için ideal bir destinasyon olan bu şehir, göz kamaştırıcı mimarisi, zengin tarihi ve benzersiz kültürüyle sizi bekliyor. Azerbaycan’ın incisi olarak bilinen bu yer, lezzet tutkunlarını da unutmayarak damak zevkine hitap eden mutfak kültürüyle cezbediyor. Elinizdeki "Bakü Gezi Rehberi" ile şehrin gizli köşelerini keşfetmeye hazır olun. İster tarihî bir yolculuğa çıkın, ister mimari yapıları keşfedin; Azerbaycan’ın bu büyüleyici şehrini keşfederken her köşede yeni bir hikaye sizi bekliyor. Öyleyse gelin, hayranlık uyandıracak kadar güzel bu şehri birlikte keşfedelim. Bakü’nün Büyüleyici Tarihine Yolculuk Bakü, derin tarihini her köşesinde yaşatan, ziyaretçilerini zamanda bir yolculuğa çıkaran eşsiz bir kenttir. Deneyimleyeceğiniz bu muazzam şehirde, Bakü gezi rehberi olarak size tarihi dokunuşları özgün bir şekilde hissettirecek yerleri keşfetmeniz için ilham verici önerilerimiz var. Gelin, Bakü’nün tarihine birlikte dalalım: İçeri Şehir (İçerişehir): UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu tarihi […]

İzmir Kuşadası’nın Büyüleyici Güzellikleri: Keşfetmeniz Gereken Cennet Köşeler

Gezi Rehberi 3 hafta önce

İzmir Kuşadası, eşsiz güzellikleriyle her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor. Altın kumlu plajları, Efes gibi tarihi hazineleri, lezzetli yemekleri ve hareketli gece hayatı ile ünlü. Bu yazıda, Kuşadası’nın keşfetmeniz gereken cennet köşelerini detaylarıyla bulacaksınız.

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.