Antalya’da Mutlaka Ziyaret Edilmesi Gereken Tarihi Yerler

antalya tarihi yerler Türkiye

Antalya’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken tarihi yerler, Antalya’nın tarihi, Antalya’nın tarihi yerleri hakkında bilinmesi gerekenler.

Antalya’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken tarihi yerler, Antalya’nın birçok tarihi yeri bulunmaktadır. Antalya, Akdeniz kıyısında yer alan turizm açısından çok önemli bir şehirdir. Bu zamana kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Hem yeşilliğin hem de maviliğin bol olduğu Antalya aynı zamanda içinde barındırdığı tarihiyle de önemlidir. ‘Attalos Yurdu’ anlamına gelen Antalya’yı II. Attalos kurmuştur. Antalya, Türklerin olduktan sonra büyük oranda bir gelişme göstermiştir. Milattan önceki zamanda 8. yüzyılda Antalya’ya Ege’nin batısından göç edenler buraya Side ve Aspendos şehirlerini kurmuştur. Antik şehrin üzerine modern bir şehir kurulduğu için burada antik çağ kalıntılarına rastlamak mümkündür. Antalya’nın kıyılarının uzunluğu 630 kilometre kadar bulunmaktadır. Burada yapılmış olan kazılara göre 40 bin yıl öncesine kadar uzanan bir geçmişi olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sebeple Antalya’da görülmesi gereken pek çok tarihi bölgeler bulunmaktadır.

Antalya’nın Meşhur Tarihi Güzellikleri

  1. Tarihi Kaleiçi

Kaleiçi, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Hem iç kısımdan hem de dış kısımdan etrafı surlar ile çevrilidir. Bu surların içerisinde kiremit çatıları olan 3.000 tane ev vardır. Bu evlerin büyük bir bölümü restore edilip butik otel, restoran veya hediyelik eşya mağazası olsa bile Antalya’nın geçmişteki mimarisini, gelenek ve göreneklerini yansıtmaktadır. Antalya Kaleiçi 1972 senesinde ‘Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’ tarafından korunmaya alınmıştır.

  • Aspendos Tiyatrosu

Aspendos Tiyatrosu, diğer antik tiyatrolardan daha iyi korunan ve günümüze ulaşmayı başaran nadir tiyatrolardan bir tanesidir. Aspendos Tiyatrosu 138 – 164 yılları arasında mimar Zenon tarafından inşa edilmiştir. Şekli yarım dairedir ve 15 bin kişilik alanı bulunmaktadır. Aspendos Tiyatrosu’na halk arasında ‘Belkıs Harabeleri’ denilmektedir. Aşağı Kent ve Yukarı Kent olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Aşağı Kent kısmındaki en önemli yerler surlar, çeşmeler, hamamlar, su kemerleri ve tapınaklardır. Aspendos Tiyatrosu’na ulaşmak için Manavgat otoyolundan ayrılan yoldan gitmek mümkündür.

  • Alanya Kalesi

Alanya Kalesi Antalya’nın en uğrak tatil mekânlarından bir tanesidir. Osmanlı, Selçuklu, Bizans, Roma ve Helenistik gibi pek çok medeniyeti ağırlamıştır. Etrafındaki surlar 6 kilometre uzunluğunda olup 10 hektarlık yarımadanın üzerinde yer almaktadır. Alanya Kalesi’nin kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Alanya Kalesi’ni yaz döneminde yani 1 Nisan – 31   Ekim tarihleri aralığında ziyaret etmek isteyenler için saatleri 08.30 – 19.00 saatleri aralığıdır. 31 Ekim – 1 Nisan yani kış dönemi ziyaret saatleri ise 08.30 – 17.00 aralığındadır.

  • Apollon Tapınağı

Apollon Tapınağı Manavgat’ın Side mahallesinde yer almaktadır. Apollon Tapınağı’nın mimarisi diğer tapınaklara göre eşsiz ve görkemlidir. Tapınak Side şehrinin baş tanrılarından bir tanesi olan sanat ve güzellik tanrısı Apollon’a adanmıştır. 24 saat boyunca ücretsiz bir şekilde tapınağı ziyaret etmek mümkündür.

  • Olympos Antik Kenti

Olympos, Antalya’nın en çok bilinen ve en çok ziyaret edilen tarihi yerlerinden bir tanesidir. İçerisinde sahili, ağaç evleri ve butik otelleri bulunmaktadır. Antalya’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken Olympos Antik Kenti’ni ziyaret etmek isteyenler için yaz dönemi saatleri 08.30 – 19.00 kış dönemi saatleri ise 08.30 – 17.30 aralığı olup haftanın her günü ziyaret etmek mümkündür. Antik kente giriş ücreti 30 TL olarak belirlenmiştir.

  • Patara Antik Kenti

Patara, İskender tarafından kuşatılmış bir kenttir. Eski çağda Likyalıların başkenti konumundadır. Günümüze kadar çok iyi bir şekilde ulaşmış olan Patara Antik Kenti içerisinde tapınak, tiyatro, hamam, meclis ve stadyum barındırmaktadır. Dünyada ilk meclis binasını içinde barındıran yer olması ile önemli bir yere sahiptir. Ayrıca Patara Plajı ince kumları ve temiz denizi ile bulunduğu bölgenin en güzel plajlarından bir tanesidir. Bunların dışında herkesçe bilinen Noel Baba’nın da Patara’lı olduğu söylenmektedir.

  • Antalya Tarihi Saat Kulesi

 Antalya’nın tarihi saat kulesi 1901 senesinde II. Abdülhamit’e ithafen yaptırılmıştır. Yerden 14 metre yüksekliği bulunmaktadır. Bizanslıların döneminden kalmış olan bir burcun üzerine inşa edilmiştir. O zamandan bugüne kadar sağlam bir şekilde gelmeyi başarmıştır. Kulenin dört yanı saatler ile çevrilidir ve ortasında bir çan vardır. Bu çanın üzerinde Greek alfabesi ile yazılmış bazı harfler ve Hz. İsa’nın resmi bulunur. Saatler günümüz dijital saatleri ile değiştirildiği için kule orijinalliğini kaybetmiştir. Antalya’nın Cumhuriyet Mahallesinde bulunur.

  • Kızıl Kule

Kızıl Kule, 13. yüzyılda yani Selçuklular Döneminde Alanya Kalesi’ni ve saldırılara karşı tersaneyi koruyabilmek için Alâeddin Keykubad tarafından yaptırılmıştır. Kırmızı tuğlalar ile yapıldığı için ismi Kızıl Kule olmuştur. Kule inşa edildikten sonra Alanya’nın simgesi haline gelmiştir. Kızıl Kule’ye tırmanmak her ne kadar zor olsa da tırmandıktan sonraki manzara Alanya’yı ayaklarınızın altına sermektedir.

  • Hadrianus Kapısı (Üç Kapılar)

Milattan sonra 130 yılında İmparator olan Hadrianus’un Antalya’ya gelmesi sebebi ile yapılmıştır. Hadrianus Kapısı Antalya’da ki en iyi korunmuş tarihi eserlerden bir tanesidir. 3 tane yuvarlak kemerleri olan kapıların tamamı beyaz mermerlerden yapılmıştır. Oyma ve kabartılar ile de eşsiz bir süsleme yapılmıştır. Her iki tarafında 2 tane kule bulunur.

  1. Alara Kalesi

Alara Kalesi, sivri bir tepenin üzerinde yer alır. Alanya Kalesi’nin fethinden sonra Selçuklu Hükümdarı olan I. Alaeddin Keykubat tarafından imar edilmiştir. Alara Kalesi’nin yapılış amacı Ulugüney Çayı’nın kenarında bulunan handa mola vermiş olan kervanların güvenliğini sağlamak için yapılmıştır.  Bulunduğu konumun etkisi ile beraber eşsiz bir manzarası ve görüntüsü bulunur. Antalya’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken Alara Kalesi’ne girişler ücretsizdir.

Makaleyi değerlendir
Gezebildiğin Kadar
Yorum ekle