Avusturya Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Avrupa’nın en güzel ülkelerinden olan Avusturya‘ya bir seyahat planınız varsa öncelikli olarak zorlu bir süreçten geçerek vize almanız gerekmektedir. Seyahat planı olanların en çok aradıkları konuların başında ise “Avusturya vizesi için gerekli evraklar nelerdir?” sorusu gelmektedir. Bu yazımızda sorunsuz bir şekilde vize almanız için vize başvurusunda yanınızda bulundurmanız gereken evrakları sizler için listeledik. Öncelikle şunu da belirtmek isteriz ki bir ülkeye yapacağınız vize başvurusunun çeşitli şekilleri vardır. Örneğin okumak için, çalışmak için, aile ve arkadaşlarınızı ziyaret etmek ya da tamamen gezi amaçlı olmak üzere başvuruda bulunabilirsiniz. Tabii her başvuru şeklinin ayrıca ilave belgeleri olacaktır. Bu nedenle Avusturya vizesi başvuru evraklarını; ortak evraklar, aile ve arkadaş ziyareti vizesi ve çalışma durumuna göre evraklar olarak üç kategoride listeleyeceğiz. Ortak Evraklar 1. Pasaport Başvurular için ilk şart tahmin edebileceğiniz gibi halihazırda elinizde bir pasaportun olmasıdır. Burada dikkat etmeniz gereken hususlar ise pasaportunuzda en az iki sayfanızın boş olması ve seyahat bitiminden sonra pasaportunuzun en az üç […]

Avusturya Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Avrupa’nın en güzel ülkelerinden olan Avusturya‘ya bir seyahat planınız varsa öncelikli olarak zorlu bir süreçten geçerek vize almanız gerekmektedir. Seyahat planı olanların en çok aradıkları konuların başında ise “Avusturya vizesi için gerekli evraklar nelerdir?” sorusu gelmektedir. Bu yazımızda sorunsuz bir şekilde vize almanız için vize başvurusunda yanınızda bulundurmanız gereken evrakları sizler için listeledik.

Öncelikle şunu da belirtmek isteriz ki bir ülkeye yapacağınız vize başvurusunun çeşitli şekilleri vardır. Örneğin okumak için, çalışmak için, aile ve arkadaşlarınızı ziyaret etmek ya da tamamen gezi amaçlı olmak üzere başvuruda bulunabilirsiniz. Tabii her başvuru şeklinin ayrıca ilave belgeleri olacaktır. Bu nedenle Avusturya vizesi başvuru evraklarını; ortak evraklar, aile ve arkadaş ziyareti vizesi ve çalışma durumuna göre evraklar olarak üç kategoride listeleyeceğiz.

Ortak Evraklar

1. Pasaport

Başvurular için ilk şart tahmin edebileceğiniz gibi halihazırda elinizde bir pasaportun olmasıdır. Burada dikkat etmeniz gereken hususlar ise pasaportunuzda en az iki sayfanızın boş olması ve seyahat bitiminden sonra pasaportunuzun en az üç ay daha geçerliliğinin bulunmasıdır. Bu şartları sağlayamıyorsanız vize başvurusu yapma şansınız yok.

2. Başvuru Formu

Vize başvuru çeşidine göre sizlere verilecek ya da öncesinde konsolosluğun sitesinden indirebileceğiniz başvuru formunu ya büyük harflerle el yazısı ile ya da bilgisayar üzerinden doldurarak imzalamanız gerekmektedir. Başvurunuzun incelenmesine öncelikle bu formdan başlanacağından eksiksiz ve doğru doldurmanız son derece önem arz etmektedir. İlgili evrak için “Avusturya Vizesi Başvuru Formu” bağlantısına tıklayarak konsolosluk sitesinden güncel bir şekilde indirebilirsiniz. Bu belgenin altında yer alan iki yerdeki bölüme ayrı ayrı imza atmayı unutmayınız ve ayrıca e-posta ile telefon numaranızı bir aksilik çıkması durumunda size ulaşılması adına mutlaka doğru yazınız.

3. Biometrik Fotoğraf

Son altı ay içinde çekilmiş (3,5 x 4,5 cm) boyutlarındaki renkli biometrik fotoğrafınızı yanınıza almayı unutmayınız. Fotoğrafta yüzünüz, alnınız, kulağınız ve boynunuz görülebilecek şekilde olmalıdır. Ayrıca fotoğrafın arka planı da aydınlık olmalıdır.

4. Seyahat Sağlık Sigortası

Schengen ülkelerine yapacağınız seyahatlarda mutlaka seyahat süreniz kadar “Schengen ülkelerinin tamamında geçerli en az 30.000 euro teminatlı” sağlık ve kaza sigortanızın olması gerekmektedir. Böylelikle gezi sırasında yaşayacağınız herhangi bir sorunda sorumluluğu üstünden atmaya çalışan Avrupa ülkelerine bu sigorta olmadan girmeniz mümkün değildir. Başvuru evraklarınıza mutlaka bu sigortayı eklemeyi unutmayınız.

5. Konaklama Rezervasyonu

Vize başvurusundan önce seyahat süresince kalacağınız yerleri beyan etmeniz gerekmektedir. Bu nedenle turizm amaçlı başta olmak üzere çeşitli vize çeşitlerinde yaptığınız başvurularda sizden bir tüm seyahatinizi kapsayan otel rezervasyon belgesi sunmanız istenecektir.

Eğer aile ve arkadaş ziyareti vizesi için başvuru yapacaksanız sizi davet eden kişiden bir davet yazısı, davet edenin ikamet belgesi ve kira kontratı ile pasaport fotokopisi verebilirsiniz. Eğer davetiyeniz EVE yani elektronik taahhüt beyanı ise davet edenin size vereceği davetiye İD kodu ile konaklama işini halledebilirsiniz. Daha fazla bilgi için aşağıda yer alan “Aile Vizesi” başlığına göz atabilirsiniz.

6. Ulaşım Rezervasyonu

Vize başvurularında konsolosluklar geri dönmenizi garantilemek için sizden gidiş-dönüş olacak şekilde uçak/tren/otobüs biletlerinizi ya da rezervasyonlarınızı isteyeceklerdir. Eğer rezervasyon yapma şansınız varsa bunun da kabul edileceğini hatırlatırız ancak son zamanlarda uçak biletlerini rezerve etmek oldukça kısıtlandı ve ücretli hale geldi.

7. Finansal Durumunuzun Belgeleri

Vize başvurularınızın onaylanmasındaki en önemli kriterlerin başında finansal durumunuz gelmektedir. Eğer yapacağınız seyahatin nasıl finanse edileceği ile ilgili yeterli bir kaynak sunamazsanız başvurunuz olumsuz sonuçlanacaktır. Bu başlık altında konsolosluğa sunmanız gereken belgeler şu şekildedir:

  • Banka hesaplarınızın son üç ayına ait dökümleri. Bu dökümler ıslak imzalı olacak ve banka tarafından imza sirküsü evrakları da eklenecek. Bankada bulunan paranızın yukarıda da belirttiğimiz gibi seyahatinizi karşılayacak miktarda olmalıdır. Vize başvurusuna yakın zamanlarda tek seferde gelmiş yüksek meblağlar genellikle değerlendirmeye alınmadığını hatırlatmak isteriz.
  • İçinde paranızın bulunduğu tüm hesaplara ait dökümleri sunmanız doğru olacaktır.

Banka hesapları dışında şu belgeleri sunmak sizin için avantajlı olacak.

  • Fon, altın, hisse senedi hesaplarının dökümleri.
  • Araç ruhsat fotokopisi.
  • Adınıza kayıtlı ev tapusu.
  • Kiraya verilmiş bir eviniz varsa kira sözleşmesi gelir olarak gösterilebilmektedir.
  • Kredi kartı ekstresi üzerinden limit göstermek.

Not: EVE davetiyesi olanlar finans durumunu belgeleme zorunluluğu taşımaz. Ayrıntılı bilgi aşağıdaki “Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi” başlığında yer almaktadır.

8. Muvafakatname

Bu belge reşit olmayanlar ile anne ve babasıyla aynı anda değil de biriyle seyahat edenler için sunulmalıdır. Bu durumda olan kişiler için seyahate eşlik etmeyen ebeveyni tarafından noter onaylı muvafakatname almaları zorunludur. Eğer anne-baba boşanmış ise velayeti gösterir belge yeterli olacaktır.

Çalışma Durumuna Göre Evraklar

1. Çalışanlar İçin

  • Çalışma belgesi (antetli kağıda yazılmalı ve şu bilgileri içermeli: işverenin adresi ve sabit numarası; çalışanın göreve başlama tarihi, pozisyonu, izinli gün sayısı ve imzalayan yetkilinin ad-soyad, görev bilgisi)
  • Son üç aya ait imzalı ve onaylı maaş bordrosu
  • SGK hizmet dökümü ve işe giriş bildirgesi

2. İşverenler İçin

  • Ticaret odası kaydı ya da faaliyet belgesi
  • Vergi levhası
  • Ticaret sicil gazetesi

3. Öğrenciler İçin

  • Onaylı öğrenci belgesi. Mümkünse öğrenci belgesi QR kodlu olarak sunulmalıdır.

4. Emekliler İçin

  • Emekli olduğunu gösterir belge
  • Banka hesap özeti

5. Çiftçiler İçin

  • Çiftçilik ve tarım belgesi (Ziraat odasından alınacak)

Aile ve Arkadaş Ziyaretleri Vizesi/C Vizesi Evraklar

Bu vize türüne başvuracaklar için iki farklı davetiye türü bulunmaktadır. Bu davetiyeleri iki farklı başlıkta değerlendireceğiz

1. Davet Mektubu

Yurt dışında yaşayan akrabalarınızın ya da arkadaşlarınızın belediyeden aldığı; davet edilen kişinin belirtilen tarihlerde kendisini ziyaret edeceğini ve konaklayacağını gösterir belgedir. Bu davetiye türünde davet eden kişi mektubu size kendisiyle alakalı pasaport fotokopisi, ikametgah, kira kontratı vb. ile birlikte göndermesi gerekir. Başvuru sırasında bu belgeleri beyan etmek zorundasınız.

2. Elektronik Taahhüt Beyanı – Elektronische Verpflichtungserklärung (EVE)

Bir başka davetiye türü de EVE denilen Elektronische Verpflichtungserklärung yani Türkçesiyle “Elektronik Taahhüt Beyanı”dır. Peki nedir Elektronik Taahhüt Beyanı? Bu davetiye seçeneğinde sizi davet eden kişi Avusturya’da kendisininden istenen gelir, kira, ikametgah, nüfus kayıt gibi evrakları sizin pasaport gibi bilgilerinizle kendi konsolosluğuna sunar. Bu beyanla birlikte hem sizin konaklamak için kendi evini kullanacağını hem de gerekirse seyahat masraflarını karşılayacağını taahhüt eder. Böylelikle vize başvurusunda bulunacaklar için büyük avantaj sağlar bu davetiye.

Başvuru sırasında otel rezervasyonunu gösterme zorunluğunuz kalmaz ayrıca finansal anlamda sıkıntınız varsa finans durumunda bu belgeyi sunabilirsiniz.

“EVE” davetiyesi davet mektubu gibi size gönderilmek zorunda değildir. Sizi davet eden kişi kendi konsolosluğuna başvurduktan sonra kendisine verilen İD numarasını size iletir, siz de vize başvurunuzda bu numarayı söylersiniz sadece.

3. Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği

Bu vize türünde sizi davet eden kişiyle olan akrabalık bağınızı kanıtlamak için mutlaka “Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği”ni başvuru evraklarınızın arasına eklemelisiniz.

Avusturya vizesi için konsolosluk sitesindeki vize bölümüne aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

https://www.bmeia.gv.at/tr/avusturya-baskonsoloslugu-istanbul/avusturyaya-seyahat/vizeavusturyada-oturum/vize/

Kaynak : Gezgez.net

Benzer Yazılar

Almanya için vize şartları değişti

Vize rehberi 2 yıl önce

Alman Dışişleri Bakanlığı ve Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından Ekim ayının sonlarında güncellenen “vize şartları”na göre yeni kurallar getirildi. Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre, vize almak isteyenler, yasal vize işlemlerini yapan sekiz ayrı iDATA merkezine parmak izini verecek. Vizeye şahsen başvuru bir şart haline geldi. Son 59 ay içinde vize için başvurmuş ve parmak izi vermiş olanların şahsen başvurması gerekmeyecek. Aciliyet şartı Türk vatandaşlarına verilecek vizede, koronavirüs döneminde başlatılan “aciliyet” şartı kalıcı oldu. Buna göre, acil durumlar nedeniyle (doğum, ölüm, zorunlu iş seyahati, evlilik), AB’nin tanıdığı aşıdan olanlar vize alabilecek. Aşısı tam olmayanlar, PCR testi ve karantina koşuluyla, aciliyeti ispatlayarak vize alabilecek. Acil işi olmayanlar sadece aşılı ise gidebilecek. Vizesi olup da, istenilen aşısı olmayanlar Türkiye’den uçağa alınmayacak. Geçerli aşılar İki Çin aşısı ya da iki Rus aşısı olan, aciliyet yoksa Alman vizesi alamayacak. Aciliyet varsa, sadece bu aşıdan yaptırmış olanlar, “test- karantina- test” yükümlülüğü ile gidebilecek. İki Sinovac, bir BioNTech […]

Ukrayna Vize ücretleri azaltıldı !

Vize rehberi 4 yıl önce

Ukrayna’ya Türk vatandaşları pasaportsuz ve vize gerekmeden turist olarak seyahat edebilmektedirler. Turist olarak seyahat etmek isteyen vatandaşlarımız 180 gün içerisinde 90 gün kalma hakkına sahiptirler. 90 günden fazla kalmak istediğiniz zaman eğer geçerli sebepleriniz var ise (çalışmak, evlilik, öğrencilik, gönüllü projeleri vb.) 90 günlük D tipi vizeye başvurabilirsiniz. Vize çeşitleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.  Ukrayna’ya d tipi vize alacak vatandaşlarımız 2018-2019 yılları arasında 85$ vize ücreti ödemekteydiler. 29 Kasım 2019 tarihi itibari ile Ukrayna’ya alınacak D tipi çalışma vizesi, D tipi aile birleşimi vizesi ve D tipi öğrenci vize ücretleri 65$ olarak belirlendi. Hızlı vize işlemleri için daha önceden 170$ olarak belirlenen vize ücreti ise 130$’a düşürüldü. Ukrayna’da D tipi vize almak isteyenlerin öncelikle hangi D tipi vize çeşidini almak istiyor ise o vize çeşidinin temel gerekliliğini yerine getirmesi gerekir. Bu temel gereklilij ise D tipi çalışma vizesi almak isteyenler için çalışma izni, D tipi evlilik dolayısı ile aile birleşimi vizesi almak isteyenler için evlilik […]

Çalışmayanlar için Schengen Vize Başvurusu

Vize rehberi 4 yıl önce

Çalışmayanlar için schengen vize başvurusu yapılabilir mi? Çalışmayanlar için schengen vizesi alırken nelere dikkat etmeli? Çalışmayanlar için sponsorlu vize başvurusu nasıl yapılır? Schengen vizesi başvurusunda istenen en önemli evrakların başında iş bilgileriniz ve maddi durumunuzu gösteren kayıtlar geliyor. Bunların talep edilmesindeki sebep, başvuru yaptığınız ülkeye giriş yaptıktan sonra ülkenize geri döneceğinize ve oraya yerleşmeyeceğine emin olmak istemeleridir. Türkiye’nin politik durumundan ötürü son yıllarda Schengen vize alımı oldukça zorlaştı, özellikle de çalışmayanlar için. Çalışmayan kişilerin Schengen vizesi alması imkansız değil. Başvuruyu sponsorlu olarak ya da maddi durumunuzu gösteren belgeler ile yapabilirsiniz. Sponsorlu Schengen Vize Başvurusu Nedir? Maddi geliri olmayan kişilerin seyahatlerini başka bir kişi finanse edecek ise bu kişiye vize sponsoru denir. Sponsorlu vize başvurusunu genel olarak öğrenciler ve ev hanımları tarafından yapılmaktadır. Sponsorlu vize başvurusu yapan kişi, kendi maddi durumunu gösteren belgelerin yanı sıra, sponsor olan kişinin de maddi durumunu gösteren belgeleri ve sponsorluk dilekçesini de ibraz etmek durumundadır. Kimler Sponsorlu Schengen Vize Başvurusu Yapabilir? Öğrenciler […]

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.