Dünyanın En Görkemli Müzelerinden Topkapı Sarayı

Sayısız medeniyete ev sahipliği yapan, dünyada iki kıta üzerinde yer alan tek şehir unvanını taşıyan İstanbul, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarına başkentlik yaptı. Köklü tarihi geçmişin izlerini dört bir yanında görebileceğiniz İstanbul, dünyanın en çok ziyaretçi ağırlayan kentlerinden biri. Dünyanın en önemli müzelerinden biri olan ve Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihi ve kültürel mirasına tanık olabileceğiniz Topkapı Sarayı, İstanbul’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında. Dünyanın En Görkemli Müzelerinden Topkapı Sarayı Dünyanın en önemli müzelerinden biri olan Topkapı Sarayı, İstanbul’un fethedilmesinin ardından 1460 yılında yapımına başlanan 1478 yılında ise yapımı tamamlanan muhteşem bir yapı. Toplamda 700 bin metrekarelik geniş bir alanda kurulu olan saray ilk kez İstanbul’u da fetheden Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet Dönemi’nde kullanılmaya başlandı. 400 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetildiği merkez olarak kullanılan Topkapı Sarayı, Sultan Abdulmecid Dönemi’ne kadar bu işlevini sürdürdü. Osmanlı İmparatorluğu’nun idari merkezinin Dolmabahçe Sarayı’na taşınmasıyla birlikte eski işlevini yitirdi. Topkapı Sarayı nerede? Tarihi Yarımada üzerinde, Sarayburnu […]

Dünyanın En Görkemli Müzelerinden Topkapı Sarayı

Sayısız medeniyete ev sahipliği yapan, dünyada iki kıta üzerinde yer alan tek şehir unvanını taşıyan İstanbul, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarına başkentlik yaptı. Köklü tarihi geçmişin izlerini dört bir yanında görebileceğiniz İstanbul, dünyanın en çok ziyaretçi ağırlayan kentlerinden biri.

Dünyanın en önemli müzelerinden biri olan ve Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihi ve kültürel mirasına tanık olabileceğiniz Topkapı Sarayı, İstanbul’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında.

Dünyanın En Görkemli Müzelerinden Topkapı Sarayı

Dünyanın en önemli müzelerinden biri olan Topkapı Sarayı, İstanbul’un fethedilmesinin ardından 1460 yılında yapımına başlanan 1478 yılında ise yapımı tamamlanan muhteşem bir yapı. Toplamda 700 bin metrekarelik geniş bir alanda kurulu olan saray ilk kez İstanbul’u da fetheden Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet Dönemi’nde kullanılmaya başlandı.

400 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetildiği merkez olarak kullanılan Topkapı Sarayı, Sultan Abdulmecid Dönemi’ne kadar bu işlevini sürdürdü. Osmanlı İmparatorluğu’nun idari merkezinin Dolmabahçe Sarayı’na taşınmasıyla birlikte eski işlevini yitirdi.

Topkapı Sarayı nerede?

Tarihi Yarımada üzerinde, Sarayburnu kıyısındaki küçük bir yarımadada yer alan Topkapı Sarayı’nın kuzeyinde Haliç, güneyinde Marmara Denizi, kuzeydoğuda ise İstanbul Boğazı ve tam karşısında Anadolu Yakası bulunuyor.

Topkapı Sarayı bölümleri

15. ve 19. yüzyıllar arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun siyasi merkezi olan Topkapı Sarayı, Bab-ı Hümayun, Sofa-i Humayun, Alay Meydanı, Enderun Avlusu, Divan Meydanı ve Harem olmak üzere altı farklı bölümden oluşuyor. Sarayın bölümleri inşa edildiği dönemden bu yana herhangi bir değişiklik görmedi.

Topkapı Sarayı, 1924 yılında müze olarak düzenlenerek halkın ziyaretine açıldı. Günümüzde dünyanın önde gelen müzelerinden biri olan Topkapı Sarayı, Türkiye’de en çok ziyaretçi ağırlayan müze unvanını taşıyor. Sergi salonlarının bir kısmı dönemsel olarak tadilat ve farklı sebeplerle ziyarete kapatılırken sarayın tamamını gezmek için en az bir tam gün ayırmak gerekiyor.

Topkapı Sarayı giriş ücreti

Topkapı Sarayı’na biletle girmek isteyenlerin 72 TL ücret ödemesi gerekiyor. Topkapı Sarayı’nın Harem bölümünü ziyaret için ise 42 TL ödemek gerekiyor. Saray avlusunda yer alan Aya İrini Müzesi’nin giriş ücreti ise 36 TL. Müze Kart sahipleri ekstra bir ücret ödemeden sarayı ziyaret edebiliyor. Harem bölümü ve Zülüflü Baltacılar Koğuşu’nda ise Müze Kart geçerli değil.

Topkapı Sarayı’nı ücretsiz ziyaret etme hakkına sahip olanlar: 18 yaşın altındakiler, 65 yaş üzerindeki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, gaziler, şehit ve gazi yakınları (birinci dereceden), engelliler ve bir refakatçileri, er ve erbaşlar, sarı basın kartı sahipleri (Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından verilen turkuaz renkli basın kartı sahipleri), ICOM, ICOMOS ve UNESCO kart sahipleri.

Topkapı Sarayı ziyaret saatleri

Topkapı Sarayı kış döneminde (2 Ekim-1 Nisan) 09.00-16.45, yaz döneminde ise (1 Nisan-2 Ekim) 09.00-18.45 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Topkapı Sarayı bilet satış gişeleri ise kış döneminde saat 16.00’da, yaz döneminde ise saat 18.00’de kapanıyor. Topkapı Sarayı salı günleri ziyaretçilere kapalı tutuluyor.

Kaynak

Benzer Yazılar

Dünyanın en büyük sanat müzesi – Louvre

Kültür ve Sanat 2 yıl önce

Louvre Sarayı’nın bir parçası olan Louvre Müzesi 73.000 m²’lik alanıyla ve yaklaşık 400.000 civarında koleksiyon parçasını bünyesinde bulunduruyor olması sebebiyle Dünyanın en büyük müzesi ünvanına sahiptir.  Paris’te bulunan bu müze tarihi bir anıt olarak ta kabul edilmektedir. Ziyaretçi akınına uğrayan Louvre Müzesi’ni her yıl 7.5 milyon civarında kişi ziyaret etmektedir. Sizinde Louvre Müzesini gezmek gibi bir niyetiniz varsa size şiddetle tavsiye etmeliyim ki müze içeriğiyle ilgili kısa bir araştırma yapmalı ve müzeyi yaptığınız bu araştırmaya göre gezmelisiniz. Aksi taktirde asıl görmek istediğiniz şeyleri göremeden günleriniz geçip gidebilir ve amacınıza ulaşamayabilirsiniz. Düşünsenize müzede 400 bin sanat eseri var. Tabi bunların 35 bin civarında olan bir kısmı her gün ziyarete acık. Sizin bu 35 bin sanat eserini dahi incelemeniz mümkün olmayacaktır. Yine biz bir genelleme yapacak olursak ve karşınıza çıkan sanat eserlerini gözden geçirerek ilerlediğinizi ve her bir sanat eseri için de 1 dakika gibi kısa bir süre ayıracak olacağınızı düşünelim. Ortaya çok […]

Ramazan Bayramı Tatili Ne Zaman?

Kültür ve Sanat 4 yıl önce

Ramazan Bayramı Tatili Ne Zaman? Hem devlet sektöründe hem de özel sektörde çalışan hemen herkesin büyük bir heyecanla beklediği Ramazan Bayramı tatili bu sene 24 Mayıs 2020. Gününe denk gelmekte. Toplamda 4 günlük bir tatil fırsatı beklenen bu bayramda, birkaç aydır gündemde olan koronavirüs nedeni ile sokağa çıkma yasağıda beklenmektedir. Ramazan Bayramı Tatili Kaç Gün Olacak? Özellikle çalışanların merakla sorup durduğu “Ramazan Bayramı kaç gün tatil?” sorusunun cevabına verelim. Ramazan Bayramı 2020 yılında normal şartlarda hafta sonu ile birlikte toplamda 3,5 gün olup, Ramazan Bayramı tatil günleri aşağıdaki gibidir: 23 Mayıs 2020 Ramazan Bayramı Arife Günü – Cumartesi 4 Mayıs 2020 Ramazan Bayramı 1. Gün – Pazar 5 Mayıs 2020 Ramazan Bayramı 2. Gün – Pazartesi 26 Mayıs 2020 Ramazan Bayramı 3. Gün – Salı Fakat dünya gündemindeki koronavirüsten dolayı bayram tatili daha uzun olabilir. Henüz bir açıklama bulunmamakla beraber sokağa çıkma yasağının da ilan edilmesi beklenmektedir. Ramazan bayramı sokağa çıkma […]

Mutlaka görmeniz gereken 6 antik kent

Kültür ve Sanat 4 yıl önce

Asırları aşan tarihleri ile geçmiş ve günümüz arasındaki bağlantıyı kuran antik kentler, hikayeleri, efsaneleri ve görsel şölen sunan yapıları ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Dünyanın dört bir tarafında yer alan medeniyetlerden kalan izleri taşıyan bu kentler, muhteşem manzaraları ve tarih kokan yapıları ile dikkat çekiyor. Asırları aşan tarihleri ile geçmiş ve günümüz arasındaki bağlantıyı kuran antik kentler, hikayeleri, efsaneleri ve görsel şölen sunan yapıları ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Dünyanın dört bir tarafında yer alan medeniyetlerden kalan izleri taşıyan bu kentler, muhteşem manzaraları ve tarih kokan yapıları ile dikkat çekiyor. Eski medeniyetlerin kültür ve yaşayış biçimleri hakkında bilgiler veren antik kentler, zamanda yolculuk yapabilmenize ve tarihin gizemli yönlerini keşfedebilmenize imkân tanıyor. İşte sizin için derlediğimiz dünya çapında mutlaka ziyaret etmeniz gereken 6 antik kent: Şanlıurfa Göbeklitepe – Türkiye Göbeklitepe Başrollerinde Beren Saat, Mehmet Günsür, Metin Akdülger ve Melisa Şenolsun’un oynadığı Netflix dizisi Atiye, Göbeklitepe’yi hepimize öğretti. […]

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.