EN İYİ GÜRCÜ YEMEKLERİ VE GÜRCİSTAN MUTFAĞI

Dünyadaki en eski medeniyetlerinden biri olan Gürcistan, Doğu ve Batı kültürünün harmanlandığı bir coğrafya olarak göze çarpıyor. Çoklu kültür, günlük yaşam kadar mutfak sanatlarını da etkiliyor. Tarihi İpek Yolu’nun güzergahında bulunan ülke, dünyanın en önemli merkezlerinden gelen tüccarları ağırlamış, en kaliteli baharatları öğrenmiş, pek çok farklı mutfak temsilcisiyle kaynaşmış ve tüm bu birikimle kendi mutfağını da ayrı bir noktaya taşımış. Gastronomi turizmi dendiğinde akla gelen ilk ülkelerden biri olan Gürcistan; Akdeniz, Arap, Moğol, Pers ve Osmanlı mutfaklarından büyülü bir karışım elde ediyor. Gürcistan yemeklerinde baş aktör ceviz olsa da, en beğenilen yemeklerinde hamur işi ve sebze kullanımı dikkat çekiyor. Yemeği yerinde yiyeceksin mottosuna farklı bir bakış açısı kazandıran Gürcistan mutfağı, bünyesindeki lezzetleriyle deneyenleri mest ediyor. İster yemek için yaşayanlardan olun, ister yaşamak için yiyenlerden… Gürcü mutfağı tüm beklentilerinizi karşılama konusunda oldukça iddialı! İşte baş döndüren lezzetleriyle ağzınızı sulandıracak 15 Gürcü yemeği ve leziz tadları… 1. KHİNKALİ Khinkali, yapımında çeşitli dolgu […]

EN İYİ GÜRCÜ YEMEKLERİ VE GÜRCİSTAN MUTFAĞI

Dünyadaki en eski medeniyetlerinden biri olan Gürcistan, Doğu ve Batı kültürünün harmanlandığı bir coğrafya olarak göze çarpıyor. Çoklu kültür, günlük yaşam kadar mutfak sanatlarını da etkiliyor. Tarihi İpek Yolu’nun güzergahında bulunan ülke, dünyanın en önemli merkezlerinden gelen tüccarları ağırlamış, en kaliteli baharatları öğrenmiş, pek çok farklı mutfak temsilcisiyle kaynaşmış ve tüm bu birikimle kendi mutfağını da ayrı bir noktaya taşımış. Gastronomi turizmi dendiğinde akla gelen ilk ülkelerden biri olan Gürcistan; Akdeniz, Arap, Moğol, Pers ve Osmanlı mutfaklarından büyülü bir karışım elde ediyor. Gürcistan yemeklerinde baş aktör ceviz olsa da, en beğenilen yemeklerinde hamur işi ve sebze kullanımı dikkat çekiyor. Yemeği yerinde yiyeceksin mottosuna farklı bir bakış açısı kazandıran Gürcistan mutfağı, bünyesindeki lezzetleriyle deneyenleri mest ediyor. İster yemek için yaşayanlardan olun, ister yaşamak için yiyenlerden… Gürcü mutfağı tüm beklentilerinizi karşılama konusunda oldukça iddialı! İşte baş döndüren lezzetleriyle ağzınızı sulandıracak 15 Gürcü yemeği ve leziz tadları…

1. KHİNKALİ

Khinkali, yapımında çeşitli dolgu malzemeleri kullanılan bir hamur tatlısı. Aslında kabaca bizdeki mantının daha büyük ve soğan şeklinde kapatılmasıyla ve şerbetlenmesiyle yapılıyor denebilir. Bazı bölgelerde bu yemek kuzu kıymasıyla yapılıyor ve ana yemek olarak tüketiliyor. Etle yapıldığında Hinkal (Hıngel) denen Gürcü mantısının kökeni tam olarak bilinmese de bir Tatar yemeği olduğu ve bizdeki mantıyla aynı atayı paylaştıkları düşünülüyor.

2. HAÇAPURİ

Gürcü ziyafetlerinin olmazsa olmazı sayılan Haçapuri, pek çok farklı formda yapılan bir pide türü. Gürcistan’ın Karadeniz ülkesi olduğunu hatırlatan yemek, ülkemizin meşhur Karadeniz pideleriyle de akraba sayılır. Gürcü diyetinin en önemli parçalarından olan bu pide, her bölgede farklı bir dokuyla karşınıza çıkıyor. İnce veya kalın, tek veya çok katmanlı, açık veya kapalı; yuvarlak, üçgen veya dikdörtgen… Bizim pidelerimizden farklı olarak genellikle küçük ebatlarda servis ediliyor, hangi formda olursa olsun bir yemek tabağına sığacak şekilde önünüze geliyor.

3. PURİ

Tüm Gürcü yemekleri ekmek servisiyle başlıyor. Kil fırınlarda özel yöntemlerle pişirilen Puri görüntüsüyle bazlamayı andırsa da tadı oldukça farklı. Bazı bölgelerde uzun ve kayık şeklinde de pişirilen bu ekmek, her sofranın baş tacı olarak görülüyor. En az bizim kadar ekmek tüketen Gürcüler, özellikle et yemeklerini Puri olmadan yiyemiyor.

4. MTSVADİ

Dana, kuzu veya domuz etiyle yapılan Mtsvadi, bir tür et şiş. Birbirinden farklı Gürcü baharatıyla tatlandırılan et şişin sosyal yaşantıdaki anlamı ise bizimkine göre oldukça farklı. Toplumumuzda mangal ziyafetlerinin vazgeçilmezi olan et şiş, Gürcüler için bir kutlama yemeği. Izgarada pişen kuşbaşı etler, ince dilimlenmiş soğan ve nar suyunun bulunduğu bir tencereye alınıyor. Soğanlar karamelize olurken nar suyu ve et suyu hafif asitli bir sos oluşturuyor. Mtsvadi; farklı sosu, müthiş lezzeti ve coşkulu sofraların yemeği olmasıyla et şişe bakış açınızı değiştirecek ve kolaylıkla favori yemekleriniz arasına girecek.

5. CHURCHKHELA

Gürcistan yemekleri arasında en çok dikkat çekenlerden biri olan Churchkhela, dükkanların vitrininde sallanan renkli şekerlemelerin genel adı. Anadolu mutfağının bir parçası olarak görülen bu tatlı ülkemizde cevizli sucuk olarak biliniyor. Churchkela, yıllık şarap hasadından artan üzümlerden elde edilen konsantre üzüm suyunun ceviz parçalarının üzerine katman katman dökülmesi ve kurutulmasıyla yapılıyor. Yüksek protein ve şeker içermesi sebebiyle Gürcistan Silahlı Kuvvetleri’nin besin envanterinde de yer alıyor. Churchkela, evlerde kahve eşliğinde servis ediliyor.

6. KHARCHO

Gürcü yemek isimleri arasında en popüler lezzetlerden biri olan Kharcho çorbası; domates, baharat, aromatik bitkileri içeren bir et yahnisi. Zengin besin içeriğinin yanı sıra Doğu baharatlarının tüm cazibesini de beğeninize sunuyor. Kharcho, öncelikle yavaş yavaş kaynatılıyor. Birkaç saat sonra, baharatla demlenen et kemikten sıyrılıp düşüyor. Mükemmel kokusu, doyurucu içeriği ve damakta bıraktığı yoğun aromatik lezzetle rüya gibi bir yemek.

7. GÜVEÇTE MANTAR

Gürcü mutfağında yavaş pişirilen et güveçleri yaygın olsa da et yerine mantar kullanılarak yapılan yemekler vejetaryenleri mutlu ediyor. Gürcü usulü güveç mantarın en önemli özelliği ağaç gövdelerinde yetişen yaban mantarların kullanılması. Yavaş pişirmeye ve saatlerce kaynamaya müsait olan yaban mantarının lezzeti toplandığı ormanın atmosferine göre şekilleniyor.

8. TKEMALİ SOSU

Tkemali başlı başına bir yemek olmasa da hemen her yemekte kullanılabilen, ekşi erik ve türlü aromatik bitkilerden elde edilen geleneksel bir sos. Gürcüler, tkemali sosu et yemeklerinde, güveçlerde ve bazı balık yemeklerinde kullanıyor. Bazı bölgelerde et yemeklerinin yanında servis edilen garnitürler de tkemali sosta bekletiliyor. Kökeni Kafkas gastronomisine dayanan sos, içerdiği baharatlar ve bitkilerle Gürcistan mutfağının küçük bir özeti aslında.

9. ÇAKAPULİ

Çakapuli, Gürcü mutfağının sıvı yemeklerinden bir diğeri. Batum yemekleri yapan her restoranın menüsünde bulunan Çakapuli genel yapısı itibariyle Kharcho’ya benzese de biraz farklı. Beyaz şarap ve tkemali sos ile tatlandırılan bir yahni olarak dikkat çeken yemek özellikle ilkbahar mevsiminde tercih ediliyor. Her türlü kırmızı etle yapılabilen Çakapuli’nin dünya genelinde çok sayıda hayranı bulunuyor.

10. PKHALİ

Et yemeklerinin kutlamalarda ve tarihsel öneme sahip günlerde tüketildiği bir ülkede vejetaryen yemeklere sıklıkla rastlıyor olmamız şaşırtıcı değil. Pkhali de, Gürcistan’ın en meşhur meze tabağı ve tamamıyla vejetaryen besinlerden oluşuyor. Pkhali “sebze peteği” şeklinde de tanımlanıyor. Pancar, havuç ve ıspanak gibi sebzeler limon sosu ve sarımsak eşliğinde püre hale getiriliyor ve birbirine karışmadan tabakta yer alıyor. Servis edilmeden önce nar taneleriyle süslenen bu meze mutlaka denemeniz gereken yemeklerden biri.

11. AJAPSANDALİ

Ajapsandali, Gürcistan mutfağındaki bir diğer vejetaryen lezzet. Basit bir tabirle sebzeli güveç diyebileceğimiz bu yemeğin farklı versiyonları Kafkas, Akdeniz, Balkan ve Orta Doğu mutfaklarında da bulunuyor. Yazın son aylarında, domates ve patlıcanın bol bulunduğu dönemde sıklıkla tercih edilen Ajapsandali, Gürcü kültürüne uygun olarak yine aromatik bitkiler ve sarımsakla tatlandırılıyor. Halk tarafından “Kışa merhaba” yemeği olarak adlandırılan sebze güvecin sinüsleri açtığı ve vücut ısısını dengelediği biliniyor.

12. LOBİO

Barbunyanın bu kadar lezzetli olabileceği kimin aklına gelirdi? Şaka bir yana, barbunya ve cevizin dansına tanık olduğumuz Lobio çorbası inanılmaz lezzetli ve aynı oranda da sağlıklı bir yemek. Gürcü mutfağının kimliğini yansıtan çorbada kişniş ve sarımsak da olmazsa olmazlar arasında. Genellikle ızgara mısır ekmeği eşliğinde servis edilen çorba sirke, kurutulmuş kadife çiçeği ve renkli biberler gibi mide dostu bitkiler içeriyor.

13. LOBİANİ

Başkent Tiflis’in sokaklarında, neredeyse her köşe başında Lobiani satan bir seyyara rastlayabilirsiniz. Harç malzemesi olarak taze fasulyenin kullanıldığı bir gözleme türü olan Lobiani, lezzetini bol tereyağı kullanımına borçlu. Tiflis Tarih Müzesi’ni ziyaret ederseniz, müze girişinde bir elinde bira diğer elinde Lobiani ile beklemekte olan pek çok turist görebilirsiniz. Baharat ve tereyağı kokusu uygun fiyatla bir araya gelince Lobiani vazgeçilmez bir atıştırmalığa dönüşüyor.

14. SULGUNİ

Gürcistan yemeklerinden bahsetmişken muhteşem peynirlerini atlamak haksızlık olurdu. Gürcistan’a giden herkesin mutlaka tatması gereken Sulguni peyniri dokusuyla mozarellayı andırıyor. Batum ve çevresindeki köylerde bolca üretilen Sulguni, tuzsuz bir peynir olmasıyla dikkat çekiyor. Halkın en çok övündüğü tarım ürünlerinin başında gelen bu peynir neredeyse her yemeğin yanında meze olarak servis ediliyor.

15. GÜRCÜ ŞARAPLARI

Gürcistan mutfağı dendiğinde akla gelen ilk ürünlerden biri de şarap. Avrupa’daki pek çok lüks restoranda meşhur Gürcü şarapları servis ediliyor. Gürcistan’da şarap üreticiliğinin yedi bin yılı aşkın zamandır devam ettiği biliniyor. Gürcü şarabını bir üst noktaya taşıyan etkenlerin başında mineralli Kafkas suyu geliyor. Mineralli suyla beslenen topraklarda yetişen üzümler daha lezzetli ve aromatik oluyor, bu da şaraba yansıyor.

Kaynak:blog.prontotour.com

Benzer Yazılar

Sokak lezzetleriyle ünlü 6 şehir

Yeme ve İçme 3 yıl önce

Bir bölgenin kültürünü ve coğrafyasını en iyi şekilde keşfetmenin yolu meşhur lezzetlerinden geçiyor. Özellikle de şehirlerin sokak yemekleri, toplumun damak zevkinin kültürle birleşmesinin bir ürünü. Ayrıca sokak lezzetlerinin peşine düşmek, şehirde yaşamanın nasıl olacağını görebileceğiniz bir kapı görevi de görüyor. Peki, hangi şehir hangi sokak lezzetiyle meşhur hiç merak ettiniz mi?  Yeni yerler keşfederken gittiğimiz yerin sadece meşhur binalarını ya da meydanlarını değil, yöresel yemeklerini ve sokak lezzetlerini de keşfetmeliyiz. Gittiğimiz şehirlerde karşımıza çıkan sokak tezgâhlarından aldığımız ve ayaküstü karnımızı doyurduğumuz bu lezzetler her zaman bir başka olmuştur. Türkiye’nin Seyahat Sitesi Enuygun.com, sokak lezzetleriyle öne çıkan şehirleri sizin için derledi. İstanbul İstanbul’da yaygın bir sokak lezzeti kültürü bulunuyor ama şehirle en çok özdeşleşen sokak lezzeti, ıslak hamburger. İstanbul’un bir diğer gözde lezzeti ise balık ekmek. İstanbul’a gelip de Eminönü’nde balık ekmek yememek pek mümkün değil! Midye dolma da bu iki lezzetin peşi sıra gelen bir sokak lezzeti. Midye dolma Türkiye’nin […]

Farklı Ülkelerden Geleneksel 6 Ekmek Tarifi

Yeme ve İçme 4 yıl önce

Kim sevmez ki güne mis gibi ekmek kokusu ile uyanmayı. Şöyle fırından yeni çıkmış sıcacık tazecik bir ekmekle güne başlamaktan daha güzel bir keyif yok bence. Ekmek sadece bizim mutfağımızda değil dünya mutfaklarında da önemli bir yere sahip. Neredeyse her ülkenin kendine has geleneksel bir hatta birkaç ekmeği var. Üstelik hepsi de birbirinden lezzetli. Siz de hamurun en lezzetlisi, karbonhidratsız yapamayanların göz bebeği dünya mutfaklarından çeşit çeşit ekmekleri keşfetmek ve en beğendiklerinizi mutfaklarınızda denemeye ne dersiniz? Cevabınız evetse afiyetle okumanız dileğiyle. İşte dünya mutfaklarının en sevilen ekmeklerinden sadece birkaçı: Farklı Ülkelerden Geleneksel 6 Ekmek Tarifi Cramique, Belçika Belçika’nın bu enfes çikolatalı ekmeğinin tadı damağınızda kalacak. Cramique, Belçika Malzemeleri:  100 ml ılık süt 100 ml ılık su 10 gram instant maya 2 yumurta 85 gram toz şeker 100 gram tereyağı 500 gram un Bir çay kaşığı tuz 50 gram bitter çikolata 50 gram sütlü çikolata (İsterseniz 100 gram bitter çikolata kullanarak […]

Evde Kolayca Yapabileceğiniz 11 Fast-Food Tarifi

Yeme ve İçme 4 yıl önce

Kim demiş evde fast food keyfi yapılmaz diye. Siz de ara sıra kendinizi şımartmak dışarıda severek yediğiniz fast food tarzı yiyecekleri evde nispeten daha sağlıklı bir tarzda hazırlamak istemez misiniz? Seçin, beğenin, kendinize göre katıp karıştırın ve güzel bir film eşliğinde evinizde keyif yapın. Afiyet olsun! Evde Kolayca Yapabileceğiniz 11 Fast-Food Tarifi 1) Bol Malzemeli Pizza Bol malzemeli pizza malzemeleri:  Pizza hamuru için: 1.5 su bardağı un Yarım su bardağı su 1 çay kaşığı yaş maya 1 çay kaşığı toz şeker 1 çay kaşığı tuz 2 yemek kaşığı zeytinyağı Domates sosu için: 1 domates 2 dal taze fesleğen 1 dal taze kekik Yarım diş sarımsak 1 tutam tuz 1 tutam karabiber Üzeri için: Yarım su bardağı rendelenmiş dil peyniri 10-11 dilim sucuk 4-5 dilim sosis 4-5 dilim jambon 4-5 arpacık soğan 10-12 parça misket mozarella peyniri ya da top peynir Bol maddeli pizza hazırlanışı: Hamuru için mayayı ılık suda eritin. […]

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.