Estonya, ‘Dijital Göçebe Vizesi’ uygulamasını hayata geçiriyor

Dijital dönüşüm, girişim ekosistemi ve yenilikçi teknolojiler alanında önemli atılımlar gerçekleştirmeye devam eden Estonya, e-Residency (e-Oturum) programını desteklemek amacıyla ‘Dijital Göçebe Vizesi’ (Digital Nomad Visa) uygulamasını devreye almak için çalışmalarını tamamladı. Estonya Parlamentosu, geçtiğimiz günlerde dijital göçebelerin Estonya’yı ziyaret etmesine, çalışmasına ve bir yıla kadar ülkede kalmasına izin verecek vize uygulamasını hayata geçirmek için ülkedeki Yabancılar Yasası’nda bazı değişiklikleri onayladı. Dünyanın en gelişmiş girişim ekosistemlerinden birine sahip olan, 1,3 milyonluk nüfusu ile değeri 1 milyar USD’nin üzerinde 4 adet genç teknoloji şirketi (unicorn) çıkaran Estonya, işlerini uzaktan sürdüren girişimciler için dünyada bir ilk olarak ‘Dijital Göçebe Vizesi’ uygulamasını bu yılın sonunda hayata geçiriyor. Kısa süre önce ülkedeki Yabancılar Yasası’nda bir dizi değişikliği onaylayan Estonya Hükümeti, hayata geçirilecek Dijital Göçebe Vizesi ile dijital göçebelerin Estonya’yı ziyaret etmesine, çalışmasına ve bir yıla kadar ülkede kalmasına imkan sunacak. Dijital Göçebe Vizesi, ilk kez iki yıl önce Estonya hükümetinin hayata geçirdiği dünyanın herhangi bir ülkesinin […]

Estonya, ‘Dijital Göçebe Vizesi’ uygulamasını hayata geçiriyor

Dijital dönüşüm, girişim ekosistemi ve yenilikçi teknolojiler alanında önemli atılımlar gerçekleştirmeye devam eden Estonya, e-Residency (e-Oturum) programını desteklemek amacıyla ‘Dijital Göçebe Vizesi’ (Digital Nomad Visa) uygulamasını devreye almak için çalışmalarını tamamladı.

Estonya Parlamentosu, geçtiğimiz günlerde dijital göçebelerin Estonya’yı ziyaret etmesine, çalışmasına ve bir yıla kadar ülkede kalmasına izin verecek vize uygulamasını hayata geçirmek için ülkedeki Yabancılar Yasası’nda bazı değişiklikleri onayladı.

Dünyanın en gelişmiş girişim ekosistemlerinden birine sahip olan, 1,3 milyonluk nüfusu ile değeri 1 milyar USD’nin üzerinde 4 adet genç teknoloji şirketi (unicorn) çıkaran Estonya, işlerini uzaktan sürdüren girişimciler için dünyada bir ilk olarak ‘Dijital Göçebe Vizesi’ uygulamasını bu yılın sonunda hayata geçiriyor.

Kısa süre önce ülkedeki Yabancılar Yasası’nda bir dizi değişikliği onaylayan Estonya Hükümeti, hayata geçirilecek Dijital Göçebe Vizesi ile dijital göçebelerin Estonya’yı ziyaret etmesine, çalışmasına ve bir yıla kadar ülkede kalmasına imkan sunacak.

Dijital Göçebe Vizesi, ilk kez iki yıl önce Estonya hükümetinin hayata geçirdiği dünyanın herhangi bir ülkesinin vatandaşlarına resmi dijital kimlik elde etme hakkı sunan e-Residency (e-Oturum) programı, özel şirketler, girişimler tarafından olumlu bulunarak desteklendi. Estonya hükümeti bunun üzerine harekete geçerek çalışmaları tamamladı.

Dijital göçebelerin turist rolü yapmasına gerek kalmayacak

Tüm dünyada dijital göçebeler, kendilerini turist olarak göstererek seyahat ediyor ve gittikleri ülkede turist vizesinin süresi boyunca kalabiliyorlar. Şimdiye kadar Estonya’da da durum aynı idi. Bu süreç işlerini dijital olarak yürütebilen kişiler için hem zor, hem de sınırlı süre tanındığı için özgürce çalışmalarını ve yeteneklerini uzun vadede ortaya koymalarını engelliyordu.

Estonya İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre bu yeni vize, özellikle teknoloji, finans veya pazarlama alanında yer ve zamandan bağımsız olarak uluslararası iş yapan kişilerin Estonya’da çalışmasına izin verecek ve işlerini kolaylaştıracak. Dijital Göçebe Vizesi’nin tam olarak uygulanmaya başlanması için henüz bir dizi onaydan geçmesi gerekiyor. Estonya İçişleri Bakanlığı’nın öngörüsüne göre, yılda yaklaşık 1.800 kişinin dijital göçebe vizesine başvurması bekleniyor.

Dijital göçebe vizesi Estonya’nın girişimcilere yönelik yaptığı ilk inovatif proje değil. Estonya’nın 2014 yılında yine dünyada bir ilk olarak hayata geçirdiği e-Residency (e-Oturum) programı ve 2017 yılında hayata geçirdiği Start-Up vize bu konuda akla gelen önemli adımlar.

Uzaktan çalışan üst düzey uzman ve yönetici sayısında ciddi artış var

e-Residency (e-Oturum) Programı Genel Müdürü Ott Vatter ise Dijital Göçebe Vizesi için başvuru yapacakların uluslararası bir şirket için tam zamanlı ve uzaktan çalıştıklarını göstermeleri gerektiğini söylüyor.

Girişimciler ve yeni kurulan girişimler için Estonya Start-up vizesinin hala en iyi seçenek olduğunu belirten Vatter, “Estonya’da başarılı bir girişimci veya dijital bir göçebe olmanız fark etmeksizin e-Residency programından yararlanabilirsiniz. Program, dünyanın herhangi bir ülkesinin vatandaşlarına resmi dijital kimlik elde etme hakkı sunarken, Estonya e-servis ve hizmetlerini kullanabilmesine imkan tanıyor. e-Residency programı, dünyanın herhangi bir yerinden Avrupa Birliği (AB) pazarında kurulmuş bir şirket olma avantajları sağlıyor. Bu doğrultuda e-Residency programı olarak, Dijital Göçebe Vize uygulamasını en başından beri destekliyoruz. İnsanların çalışma biçiminin, özellikle Covid-19 pandemisiyle birlikte hızla değiştiğini görüyoruz, uzaktan çalışan üst düzey uzman ve yönetici sayısında ciddi artış var” diye konuştu.

Estonya, e-Residency programıyla dünyanın her yerindeki girişimcilere fırsatlar sunuyor

Estonya halihazırda dünyanın dört bir yanındaki girişimcilere Avrupa Birliği (AB) pazarında kurulmuş bir şirket olma avantajları sunan, AB üyesi ülkelerle AB ortak pazarının sağladığı imtiyazlar ile ticaret yapma imkanı tanıyan e-Residency (e-Oturum) programını girişimcilerin dikkatlerini çekmeye ve fırsatlar sunmaya devam ediyor. 2600’ü aşkın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ‘e-Oturum’ aldığı program, dünya çapında 65 binin üzerinde kişiye ulaşırken, şimdiye kadar Türkiye’den e-Oturum (e-Residency) yoluyla kurulan şirketlerin sayısı ise 650’yi aştı.

Program, e-Residency ile kurulan bir AB şirketinin, sadece Avrupa’da faaliyet göstermesini kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda dünya çapında iş yaparken AB’nin hukuki çerçevesinden de yararlanmasına olanak sağlıyor. Programla ilgili detaylı bilgilere https://e-resident.gov.ee/ adresinden ulaşılabiliyor.

Kaynak

Benzer Yazılar

Almanya için vize şartları değişti

Vize rehberi 2 yıl önce

Alman Dışişleri Bakanlığı ve Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından Ekim ayının sonlarında güncellenen “vize şartları”na göre yeni kurallar getirildi. Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre, vize almak isteyenler, yasal vize işlemlerini yapan sekiz ayrı iDATA merkezine parmak izini verecek. Vizeye şahsen başvuru bir şart haline geldi. Son 59 ay içinde vize için başvurmuş ve parmak izi vermiş olanların şahsen başvurması gerekmeyecek. Aciliyet şartı Türk vatandaşlarına verilecek vizede, koronavirüs döneminde başlatılan “aciliyet” şartı kalıcı oldu. Buna göre, acil durumlar nedeniyle (doğum, ölüm, zorunlu iş seyahati, evlilik), AB’nin tanıdığı aşıdan olanlar vize alabilecek. Aşısı tam olmayanlar, PCR testi ve karantina koşuluyla, aciliyeti ispatlayarak vize alabilecek. Acil işi olmayanlar sadece aşılı ise gidebilecek. Vizesi olup da, istenilen aşısı olmayanlar Türkiye’den uçağa alınmayacak. Geçerli aşılar İki Çin aşısı ya da iki Rus aşısı olan, aciliyet yoksa Alman vizesi alamayacak. Aciliyet varsa, sadece bu aşıdan yaptırmış olanlar, “test- karantina- test” yükümlülüğü ile gidebilecek. İki Sinovac, bir BioNTech […]

Ukrayna Vize ücretleri azaltıldı !

Vize rehberi 4 yıl önce

Ukrayna’ya Türk vatandaşları pasaportsuz ve vize gerekmeden turist olarak seyahat edebilmektedirler. Turist olarak seyahat etmek isteyen vatandaşlarımız 180 gün içerisinde 90 gün kalma hakkına sahiptirler. 90 günden fazla kalmak istediğiniz zaman eğer geçerli sebepleriniz var ise (çalışmak, evlilik, öğrencilik, gönüllü projeleri vb.) 90 günlük D tipi vizeye başvurabilirsiniz. Vize çeşitleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.  Ukrayna’ya d tipi vize alacak vatandaşlarımız 2018-2019 yılları arasında 85$ vize ücreti ödemekteydiler. 29 Kasım 2019 tarihi itibari ile Ukrayna’ya alınacak D tipi çalışma vizesi, D tipi aile birleşimi vizesi ve D tipi öğrenci vize ücretleri 65$ olarak belirlendi. Hızlı vize işlemleri için daha önceden 170$ olarak belirlenen vize ücreti ise 130$’a düşürüldü. Ukrayna’da D tipi vize almak isteyenlerin öncelikle hangi D tipi vize çeşidini almak istiyor ise o vize çeşidinin temel gerekliliğini yerine getirmesi gerekir. Bu temel gereklilij ise D tipi çalışma vizesi almak isteyenler için çalışma izni, D tipi evlilik dolayısı ile aile birleşimi vizesi almak isteyenler için evlilik […]

Avusturya Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Vize rehberi 4 yıl önce

Avrupa’nın en güzel ülkelerinden olan Avusturya‘ya bir seyahat planınız varsa öncelikli olarak zorlu bir süreçten geçerek vize almanız gerekmektedir. Seyahat planı olanların en çok aradıkları konuların başında ise “Avusturya vizesi için gerekli evraklar nelerdir?” sorusu gelmektedir. Bu yazımızda sorunsuz bir şekilde vize almanız için vize başvurusunda yanınızda bulundurmanız gereken evrakları sizler için listeledik. Öncelikle şunu da belirtmek isteriz ki bir ülkeye yapacağınız vize başvurusunun çeşitli şekilleri vardır. Örneğin okumak için, çalışmak için, aile ve arkadaşlarınızı ziyaret etmek ya da tamamen gezi amaçlı olmak üzere başvuruda bulunabilirsiniz. Tabii her başvuru şeklinin ayrıca ilave belgeleri olacaktır. Bu nedenle Avusturya vizesi başvuru evraklarını; ortak evraklar, aile ve arkadaş ziyareti vizesi ve çalışma durumuna göre evraklar olarak üç kategoride listeleyeceğiz. Ortak Evraklar 1. Pasaport Başvurular için ilk şart tahmin edebileceğiniz gibi halihazırda elinizde bir pasaportun olmasıdır. Burada dikkat etmeniz gereken hususlar ise pasaportunuzda en az iki sayfanızın boş olması ve seyahat bitiminden sonra pasaportunuzun en az üç […]

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.