Istanbul şehri hakkında geçmiş tarihlerden günümüze kadar gelen hanlar, mutlaka görülmesi gereken yerler, tarih kokan sokaklar.
Istanbul şehri tarihimiz açısından oldukça önemli ve değerli bir yerdir. Her yıl dünyadan akın akın turist Istanbul’u görmeye gelmektedir. Içerisinde yaşadığımız şehrin tarihini bilmeliyiz ki gelecek nesillere aktarabilelim.
Kuru Kahveci Han
Kuru Kahveci Han, Istanbul’un Avrupa Yakasındadır. Eminönü’nde Mısır Çarşısı’na giden herkesin yolu mutlaka buraya düşer. Han’ın içi çok güzel bir yapıya sahiptir. Bakan dönüp bir daha bakmak ister. Hafızalarda 40 yıllık lezzet hatrı olarak bilinir. Kuru Kahveci Han’ın içerisine girdiğinizde sizi yoğun bir kahve kokusu alır. Gelenler kendini tutamayıp kahvenin bu eşsiz kokusuna kendini salar. Yüzyıllardan beri en iyi kahve burada içilir. Bu yüzden kırk yıllık hatır olarak denilir.
Giritli Mustafa Paşa Han
Giritli Mustafa Paşa Han, kaybolan tarihin kaybolan meslekleri arasındadır. Günümüzde bir çok meslek artık yapılmamakta ve unutulmaktadır. Hanın içerisinde ev tekstili, perde terziliği yapılmaktadır. Şuan günümüzde halen kullanılmaktadır. Içerisinde tül perde diken terziler faaliyet göstermektedirler.
Büyük Yeni Han
Büyük Han, geçmişten günümüze halen kullanılmaktadır. Istanbul şehrimizin değişmeyen sayılı yüzlerindendir. Hanın mimari planına bakılınca düzgün olmayan bir yönü olduğu görülür. Bu han pek çok film ve diziye ev sahipliği yapmıştır. Bu Han asıl Ezel dizisi ile ünlenmiştir.
Balkapanı Hanı
Osmanlı döneminin en önemli en dikkat çekici çarşılarındandır. Balkapanı Hanı, 1688 yılında büyük bir yangında harap olmuş ardından 1807 yılında tekrardan bir yangın gecirmistir. Bu yangınlar sonucunda oldukça hasara uğramıştır. Fakat yangın sonrasında tekrardan bir tadilat vs bir şey yapılmamıştır. Tarih kokan hanlarımızdandır.
Büyük Valide Han
Valide Han, Mahpeyker Valide Sultan tarafından inşa edilmiştir. İstanbul’un eski şehir kısmında yer alan bu tarihi ve eski han zamana yenik düşerken, bakımsızlığı oldukça ele almıştır. Yinede muhteşem bir manzarası vardır ve sürekli ziyaretçiler gelir. Şehir hanı kimi zaman iş yerleri, mesken, atölyeler ve ahır olarak kullanılmıştır. Bu hana giriş ücreti ise oldukça uygundur.
Tahtakale
Tahtakale, Mısır Çarşısı’nın güneybatısında yer almaktadır. Tahtakale geçmişte çok işlek ve kalabalık bir yerdir. Aynı zamanda hala bu yönünü korumaktadır. Oraya hicbir zaman boş sakın göremezsiniz.
Kapalı Çarşı
Kapalı Çarşı, dünyanın en büyük ve en güzel tarihi çarşısıdır. Çarşının üstü dam ve kubbelerle kaplıdır. Kapalı Çarşının ilk yapısı günümüzde bedesten denilen yere benzer. Çarşı çok kalabalık ve çok işlektir. Aranılan her şey buraya bulunur. Gelen turistler bu çarşıya uğramadan geçmezler. Bu ilk yapı bize Bizans çağından kalma bir yapıdır. Bu çarşı yapıldığı yıldan itibaren 7 büyük yangın ve bir sürü depreme tanıklık etmiştir. Çarşının bu hale gelmesinde oldukça emek vardır. Kapalı Çarşı da yaklaşık 4000 dükkan bulunmaktadır. Bu çarşı Istanbulluların hayatında önemli bir alışveriş yeridir.
Mısır Çarşı
Mısır Çarşı, Tarihi Baharat Yolu’nun İstanbul durağıdır.4. Mehmet’in annesi Hatice Turhan Sultan tarafından Yeni Cami’ye gelir kapısı olsun diye vakıf olarak yaptırılmıştır. Mısır Çarşı’sı birçok restorasyon görmüştür. Bu çarşı Kapalı Carşı’dan daha küçüktür. Ancak yinede Istanbulluların uğrak noktasıdır. Çarşının 6 tane kapısı, içerisinde 86 tane dükkanı vardır. Bu çarşı aktarlarıyla meşhurdur. İlk yıllarda ise Valide Çarşısı Yeni Çarşı adı ile bilinen bu yapıt, 18.yüzyıldan itibaren halk arasında Mısır Çarşısı olarak bilinir. Mısır Çarşı’sı 300 yıldır şifa dağıtmayı sürdürüyrodur.