Gelibolu yarımadası Türkiye sınırları içinde yer alan bir yapıdır. Tam olarak Çanakkale boğazının Batı yakasında yer alır.
Gelibolu yarımadası Çanakkale destanının yazıldığı bir yarımadadır. Bu yüzden tarih açısından da anında ön plana çıkar. Yarımada üzerinde 500 bine yakın insan hayatını kaybetti. Ada tam bir cephe olarak kullanılmıştır. Ada 1973 yılında Milli park olarak ilan edildi ve koruma altına alındı. Gelibolu yarımadası içinde Eceabat adıyla bir ilçe ve tam 8 köy yer alır. Yaklaşık 34 binlik bir hektar alan üzerinde kurulmuştur. Yani oldukça büyük bir alanda konuşlanır. Çok muntazam bir yarımadadır.
Ertuğrul Tabyası
Yarımada üzerinde yer alan alanlardan biri Ertuğrul tabyasıdır. Bu alan bölgenin savunması için yapılmıştır. Yani tıpkı bir cephe olarak görev üstlenmiştir. Sultan 2. Abdülhamit döneminde Asaf Paşa tarafından yapılan bir alandır. Tarih olarak 1895 yılına dayanır. Tabya üzerinde tam 3 adet bonet yer alır. Bonetler arasında ise tam 2 adet top yeri vardır. Özellikle denizden gelen düşmanlara karşı askerimiz bu alanda kendini korumuştur.
Yahya Çavuş Şehirliği ve Anıtı
Bu yapı da yarımada ile özdeşleşmiş olan bir yapıdır. Öncelikle Yahya Çavuş tam 25 Nisan 1915 yılında Ertuğrul koyuna saldıran binlerce düşman askere karşı büyük bir mücadele vermiştir. Bu büyük mücadele ile birlikte de düşman ilerleyişi belli bir süreye kadar durmuştur. Buradaki anıt ile şehirlik ise hayatını kaybetmiş olan askerlerimiz anısına yapılmıştır. Tam olarak 1992 yılında yapılmıştır.
Seddülbahir Kalesi
Bu kale yarımadanın Güney ucunda yer alır. Çanakkale Boğazının girişini savunmak için bu yapı yapılmıştır. Çünkü düşman asker giriş kısmından da saldırıya geçmiştir. Tarih olarak 1659 yılında yapılmıştır. Bu kale denizden gelecek saldırılara karşı korunaklı bir yapıdır. Çanakkale savaşında ilk hedeflenen yerler arasında bu kale de yer alır. Savaş zamanında çok fazla hasar almıştır. Ancak daha sonradan yani günümüzde önceki haline uygun olarak yeniden yapılmıştır.
İlk Şehitler Anıtı
Tam 3 Mart 1914 tarihinde büyük bir donanma tarafından Seddülbahir bombalanmıştır. Kale içinde ise bir cephanelik varmış. Ancak bombalama sırasında burası patlamıştır. Bu patlama sonucunda da 86 askerimiz şehit düşmüştür. Bu askerlerimiz Çanakkale savaşı esnasında ilk şehir düşenler arasında yer alır. Bu alanda kaybedilen askerlerimiz anısına da bu yapı yapılmıştır.
Çanakkale Şehitler Abidesi
Gelibolu yarımadasında en çok ziyaret edilen yapılar arasında bu alan yer alır. Bu yapı 1944 yılında düzenlenen yarışma sonucunda birinci olan Prof. Dr. Doğan Erginbaş, Feridun Kip ve İsmail Utkular tarafından yapılmıştır. Çanakkale şehitler abidesi tüm Osmanlı topraklarındaki şehitlerimizi kapsar. Yani hepsi adına yapılmıştır.
Mareşal Fevzi Çakmak Anıtı
Bu anıt Fevzi Paşa’nın savaşı idare ettiği bölgede yapılmıştır. Tarihi ise 1941 dir. Düşman Alçıtepe köyünü almayı hedeflediği için anıtın bulunduğu alanın korunması önem taşımaktaydı. Burada önemli görevler yapan Fevzi Çakmak adına bu yapı inşa edilmiştir.
Seyit Onbaşı Heykeli En çok ziyaret edilen yerlerden biri de Seyit Onbaşıdır. Çanakkale boğazının geçilerek İstanbul hedef alınmak isteniyordu. Tam olarak 18 Mart 1915 yılında büyük bir mücadele verildi Boğaza o dönemde döşenen mayınlar ve kıyıdaki tabyalarla büyük bir savunma ortaya kondu. Düşmana karşı büyük bir mücadele verildi. Ancak burada en büyük mücadeleyi verenler arasında ise Seyit Onbaşı vardır. 215 kilolu top mermisini sırtına alıp ateşlemiştir. Bu yapı da Seyit Onbaşı adına yapılmıştır.