Gezmek İçin 30 Para Biriktirme Tavsiyesi

Para biriktirme yöntemleri 1: Bir hedefiniz olsun Bu hedef biriktireceğiniz para miktarı ile ilgili değil, biriktirdiğiniz para ile yapmak istediğiniz olmalı. Örneğin; Kapadokya’da 5 gün, Roma’da 2 hafta veya Güneydoğu Asya’da 3 ay gibi. Her ne olursa olsun, bu hedefiniz sürekli aklınızda olmalı. Çok önemli gibi görünmeyebilir ama gereksiz yeni bir ayakkabı, konser bileti veya diğer bazı şeyleri satın almaya çalışırken sizi otokontrole sokmaya yetecektir. Para biriktirme yöntemleri 2: Öncelikle borçlarınızı kapatın Belki biraz zaman alacaktır ancak hedefiniz bu olursa ve 1 numaralı tavsiyeye de uyarsanız, zamanla borçlarınızı eritebilirsiniz. Özellikle de adeta bir kara delik niteliğinde olan kredi kartınızdan kurtulmalısınız. Ardından kazandığınız paranın size ne güzel kapılar açabileceğini keşfedeceksiniz. Para biriktirme yöntemleri 3: Gelir – gider analizinizi yapın ve masraflarınızı belirleyin Bir finans uzmanı olmanıza gerek yok. Buradaki amaç gelir ve gider dengenizdeki gerçekçi rakamlara ulaşabilmek. Mottomuz ise “Sahip olmadığın parayı harcama” olacak. Para biriktirme yöntemleri 4: Gereksiz harcamalardan kaçının 3 numaralı tavsiyeyi tamamladıktan […]

Gezmek İçin 30 Para Biriktirme Tavsiyesi

Para biriktirme yöntemleri 1: Bir hedefiniz olsun

Bu hedef biriktireceğiniz para miktarı ile ilgili değil, biriktirdiğiniz para ile yapmak istediğiniz olmalı. Örneğin; Kapadokya’da 5 gün, Roma’da 2 hafta veya Güneydoğu Asya’da 3 ay gibi. Her ne olursa olsun, bu hedefiniz sürekli aklınızda olmalı. Çok önemli gibi görünmeyebilir ama gereksiz yeni bir ayakkabı, konser bileti veya diğer bazı şeyleri satın almaya çalışırken sizi otokontrole sokmaya yetecektir.

Para biriktirme yöntemleri 2: Öncelikle borçlarınızı kapatın

Belki biraz zaman alacaktır ancak hedefiniz bu olursa ve 1 numaralı tavsiyeye de uyarsanız, zamanla borçlarınızı eritebilirsiniz. Özellikle de adeta bir kara delik niteliğinde olan kredi kartınızdan kurtulmalısınız. Ardından kazandığınız paranın size ne güzel kapılar açabileceğini keşfedeceksiniz.

Para biriktirme yöntemleri 3: Gelir – gider analizinizi yapın ve masraflarınızı belirleyin

Bir finans uzmanı olmanıza gerek yok. Buradaki amaç gelir ve gider dengenizdeki gerçekçi rakamlara ulaşabilmek. Mottomuz ise “Sahip olmadığın parayı harcama” olacak.

Para biriktirme yöntemleri 4: Gereksiz harcamalardan kaçının

3 numaralı tavsiyeyi tamamladıktan sonra sıra gereksiz harcamaları belirleyip onları yok etmeye geldi. Aslında (gerçek) ihtiyacınızdan fazlasına abone olduğunuz internet paketinizden tutun da, eve dönüş öncesi dışarıda yemek yemeye kadar basit şeylerin bütçenizde zamanla oluşturduğu yükü azaltmak gerekiyor. Kişiden kişiye değişmek üzere bu bütçe düşmanlarına birçok farklı örnek de verilebilir. Unutmayın, artık bir hedefiniz var: Bkz. 1 nolu tavsiye.

Para biriktirme yöntemleri 5: Hedefiniz için ayrı bir banka hesabı açın

Biriktirmeye başladığınız ve evde sakladığınız paranın kaybolma (!) tehlikesinin bulunmasının yanında, bu paranın elinizin altında olması sebebiyle gereksiz birtakım harcamalara da kurban gitme olasılığı var. O yüzden en güzeli paranızın gözlerden uzak bir banka hesabında sessiz ama sağlam adımlarla büyümesine izin verin.

Para biriktirme yöntemleri 6: Biriktirmek için aylık belirli bir miktar belirleyin

Maaş miktarınıza, harcamalarınıza ve asıl önemlisi iradenize göre değişecek bir miktarı her ay düzenli olarak yeni açtığınız banka hesabına aktarın. Giderlerinizi giderek azaltarak bu miktarı artırabilirsiniz.

Para biriktirme yöntemleri 7: Farklı bir para biriminde veya altın olarak da birikiminiz olsun

Türk Lirası’nın değer kaybı hepimizin malumu. O yüzden Dolar, Euro veya altın olarak birikiminizi yaymalısınız. Maaştan otomatik olarak kesen altın hesapları var mesela. Alternatif olarak göz önünde bulundurabilirsiniz.

Para biriktirme yöntemleri 8: Paranızı akıllıca kullanın

Prim, bonus, bağış, piyango… Elinize küçük bile olsa ekstra bir para mı geçti? Hemen 5. tişörtü almanıza gerçekten gerek yok. İlk olarak borçlarınız için kullanmayı, ikinci olarak da birikim hesabınıza aktarmayı deneyin. Damlaya damlaya göl olur.

Para biriktirme yöntemleri 9: Önceliklerinizi belirleyin

8 numaralı tavsiye ile bağlantılı olarak paranızı harcayacağınız şeyleri önem sırasına koyun. Starbucks’ta bir kahve az içseniz de olur. Paranızı ‘gerçekten’ ihtiyacınız olan şeylere harcamayı ilke edindikten sonra, aslında sizin için bazı önemli görünen şeylerin gereksizler kategorisine girdiğini göreceksiniz. Böylece birikim hesabınız mutlu olacak.

Para biriktirme yöntemleri 10: Ek bir gelir elde etme yolunu araştırın

Size her ay net olarak belirli bir miktarı getirmeyecek olsa bile yeteneğinizi veya bilginizi paraya dönüştürebilecek yolları araştırın. Örneğin; fotoğraf çekmeyi seviyor ve fotoğrafla ilgileniyorsanız, stok fotoğrafçılığına bir göz atabilirsiniz.

Para biriktirme yöntemleri 11: Hediye vermeye bir süre ara verin

Doğum günü hediyeleri de dahil mi? Evet. Biraz zormuş gibi görünse de gerçek arkadaşlarınız ve aileniz hedefinize ulaşmanız için size bu şekilde dolaylı olarak katkıda bulunabileceklerini bileceklerdir. Onlarla konuşun ve bu yıl için veya birkaç ay için hediye vb. alamayacağınızı onlara anlatın. Sizi destekleyeceklerdir.

Para biriktirme yöntemleri 12: Hediyelerinizi kullanmaya çalışın

Listedeki başarması en zorlu kararlardan biri olabilir ama aynı zamanda da en faydalılarından biri. Biri size hediye alacaksa, ondan hediye yerine hediyenin parasını isteyin. Bunu neden istediğinizi açıkladığınızda size hak verecektir. Örneğin; iş yerinizde her doğum günü hediyesi için para toplanıyorsa, hedefinizi gerçekleştirme adına hediye yerine direkt toplanan parayı istediğinizi onlara anlatın.

Para biriktirme yöntemleri 13: Kısa süreli gezmeleri sonraya bırakın

Diyelim 3 aylık bir Güneydoğu Asya turu hedefiniz var. Bir haftasonu için düşündüğünüz Yedigöller, Kapadokya veya bir başka seyahat planını sonraki yıla erteleyin. Hedefiniz için açtığınız birikim hesabınız size teşekkür edecektir.

Para biriktirme yöntemleri 14: Dışarıda yemek yemeyin

Bu tavsiye aslında daha çok tüm gün çalışıp evde yemek hazırlamaya vakti olmadığını düşünenlere geliyor. Evde yemek her zaman en ucuz ve en sağlıklı seçenektir. Zamanınızı iyi organize edip, evde yemek yemeye özen gösterin.

Para biriktirme yöntemleri 15: Annelerin hep haklı olduğunu unutmayın

Gereksiz açık kalan ışıkları söndürmek ve izlenmeyen televizyonu kapatmak annelerin yıllardır mücadelesini verdiği bir konu. Ve hep haklılardı. Bu tarz elektrik, su veya diğer ev giderleri ile ilgili uygulamaları hayata geçirmeye çalışın. Unutmayın, damlaya damlaya göl olur.

Para biriktirme yöntemleri 16: Gereksiz yıllık veya aylık ücretlerden uzak durun

3 aylık üyelik ücreti peşin ödenip de gidilmeyen fitness salonları gibi bütçenizi durduk yere daraltan üyelik veya servislerden kaçının. Unutmayın, bir hedefiniz var.

Para biriktirme yöntemleri 17: Hattınıza tanımlı konuşma ve internet paketlerini gözden geçirin

Yüzlerce hatta binlerce dakikalık bir konuşma paketine ‘gerçekten’ ihtiyacınız var mı? Artık her yer Wifi ile donatılmışken o kadar yüksek GB içeren bir internet paketine ihtiyacınız var mı? Telefon kullanımınızı analiz ederek daha düşük bir pakete ve daha düşük bir aylık ücrete geçmeyi düşünmelisiniz.

Para biriktirme yöntemleri 18: Kredi kartı ekstrenizi iyi inceleyin

Bazen farkında olmadan (talep etmeden) sigorta veya bir başka ekstra servis için kredi kartımızdan usulca para çekildiği oluyor. Ekstrenizdeki her bir kalemi tek tek kontrol edin ve gereksiz servis ücreti veya harcamaları tespit edin.

Para biriktirme yöntemleri 19: Sosyal hayatınızdaki harcamaları gözden geçirin

Cuma akşamı yemeği, bir öğle kahvesi veya arkadaşlarla pazar sabahı kahvaltıları… 1 ay içerisindeki harcamalarınızı tek tek not edip gözden geçirdiğinizde birtakım önlenebilir harcamalar yaptığınızı fark edeceksiniz. Sadece ekstra kahveleri keserek Güneydoğu Asya’daki bir konaklamanızın 2 gecelik ödemesini biriktirmiş olabilirsiniz.

Para biriktirme yöntemleri 20: Arkadaşlarla haftasonu buluşmalarını evde organize edin

Arkadaşlarınızla eğlenmek için illaki bir kafeye veya pub’a gitmeniz gerekmiyor. Evinizde de mutluluğu yakalayabilirsiniz. Sinema geceleri, oyun geceleri veya sadece sohbet edebileceğiniz çay partileri… Önemli olan bir arada olmak değil mi?

Para biriktirme yöntemleri 21: Kumbaranın gücüne inanın

Evinizde ve hatta aynı zamanda da ofisinizde sık sık gözünüze çarpacak bir yerde bir kumbaranız olsun. Sadece bozuklukları bile biriktirseniz, kumbaranız size Güneydoğu Asya’da fillerle bir dans hediye edebilir.

Para biriktirme yöntemleri 22: Geri dönüşüm yollarını kullanın

Maalesef ülkemizde geri dönüşümden bireysel olarak elde edeceğimiz miktar pek fazla değil. Yine de depozitolu şişeleri iade ederek ve (sayıları az olsa da) geri dönüşüm otomatları gibi alternatif yöntemlerle en azından içeceğiniz suyun parasını karşılayabilirsiniz. İstanbul’da bazı yerlere 100 kadar geri dönüşüm otomatı konulacağı söyleniyordu. Uygulama hayata geçtiyse değerlendirebilirsiniz. Ayrıca pet şişeyi getir bez çantayı götür gibi uygulamaları da değerlendirebilirsiniz. En azından poşete ödeyeceğiniz ücreti karşılamış olur.

Para biriktirme yöntemleri 23: İhtiyacınız olmayan şeyleri almaktan vazgeçin

Elbise dolabınızı açın ve sahip olduklarınızı bir gözden geçirin. Neredeyse hiç kullanmadığınız kıyafetler, ayakkabılar veya takılar mutlaka gözünüze çarpacaktır. Hayatınız ona bağlı değilse yeni bir şey satın almamalısınız. Yeni bir montu mu, yoksa günübirlik bir Yedigöller gezisini mi hayatınızın ilerleyen dönemlerinde gülümseyerek hatırlayacaksınız? Paranızı eşyaya değil, tecrübeye yatırmayı seçtiğiniz anda mutluluğu yakalayabilirsiniz.

Para biriktirme yöntemleri 24: İhtiyacınız olmayan şeyleri satın

Uzun süredir kullanmadığınız veya artık ihtiyacınız olmayan şeyleri satarak bir miktar gelir elde edebilirsiniz. Sahip olduklarınızı gözden geçirin, ihtiyacınız olmayanları tespit edin ve onları satışa çıkarın. Örneğin; bir hevesle alınmış ama artık kenarda bekleyen klasik gitarınız Güneydoğu Asya’daki iki günlük masrafınızı karşılayabilir.

Para biriktirme yöntemleri 25: Masraflarınızı paylaşmanın bir yolunu bulun

Eğer tek başına ve partneriyle yaşayan biriyseniz, bir ev arkadaşı bularak aylık net giderlerinizi çarpıcı bir şekilde düşürebilirsiniz. Alternatifleri durumunuza göre çoğaltabilirsiniz.

Para biriktirme yöntemleri 26: Araç kullanımınızı azaltın

İş yerinize ulaşım için bir arkadaşınızla aynı aracı kullanarak yakıt masrafını paylaşmayı deneyebilirsiniz. Aslında mümkünse toplu taşıma kullanmalısınız. Hem ekonomik açıdan hem de çevre açısından daha güzel olur.

Para biriktirme yöntemleri 27: (Varsa) Aracınızı satın

Belirli bir miktarı her ay bütçenizden çekip alan ve her an sürpriz masraflar doğurabilen aracınızı satarak ekonomik özgürlüğünüze güç katın. Unutmayın, bir hedefiniz var: Bkz. Tavsiye 1.

Para biriktirme yöntemleri 28: Abur cubur harcamalarını minimuma indirin

Sakızlar, sodalar, bisküviler, cipsler… Bütçenize ve sağlığınıza göz diken bu ürünler için harcadığınız para küçük gibi görünebilir. Ancak alt alta yazıp topladığınızda göreceksiniz ki bunlar bir miktar paranın her ay havaya uçup gitmesine neden oluyorlar. Her market ziyareti gezi bütçenize bir darbe olmasın.

Para biriktirme yöntemleri 29: İndirim avcısı olun

Market, kıyafet veya bilet harcamalarınız için dönem dönem gerçekleşen indirimli satışları kovalayın. İhtiyacınız olan bir şey için mümkünse aceleci olmayın. Örneğin; internet üzerinden alacağınız bir ürün bir süre sonra ücretsiz kargo ile satışa sunulabilir. Yılın belirli dönemlerindeki özel günler için indirim kodları yakalayabilirsiniz. Marketlere gelecek indirimli ürünleri takip edebilirsiniz. Uzun vadede bütçenize katkısı olacaktır.

Para biriktirme yöntemleri 30: 1. Yöntemi asla unutmayın!

Para biriktirme tavsiyeleri arasından size uygun olanları düzenli olarak uygulayarak hayalini kurduğunuz seyahati gerçekleştirebilirsiniz. Verdiğiniz emeğe ve harcadığınız zamana kesinlikle değecek. Siz istedikten sonra imkansız diye bir şey yok.

Kaynak

Benzer Yazılar

Muhafazakâr Otellerin Özellikleri Nelerdir?

Muhafazakâr otelleri tercih ederek geleneksel değerleriniz ve inançlarınızla uyumlu bir konaklama deneyimi yaşayın. Kendi ilkeleriyle örtüşen bir ortamı tercih eden ve sayıları giderek artan misafirlere siz de katılın. Bu istisnai tesislerde tevazu, mahremiyet ve aile dostu atmosferin en üst noktasını deneyimleyin. Konaklama kararınızı vermeden önce muhafazakâr otellerin sunduğu ayırt edici özellikleri ve olanakları keşfedin. Kapsamlı rehberimiz ile muhafazakâr otellerin temel unsurlarını keşfedin. Serinletici havuzlardan katı alkol politikalarına ve nefis yemek seçeneklerine kadar her şey elimizin altında. Havuz Cinsiyete göre ayrılmış yüzme havuzu ile muhafazakâr otellerde konaklamanız sırasında en üst düzeyde mahremiyet ve konforu yaşayın. Bu havuzlar genellikle kadınlar ve erkekler için ayrı yüzme alanları sağlar. Özel aile havuzu alanlarımızla en iyi aile kaçamağını yaşayın. Muhafazakâr değerlerinize sadık kalırken birlikte rahatlayın ve eğlenin. Muhafazakâr otellerimizin havuz tesislerinde her yaştan misafir için güvenli ve keyifli bir su vahasını deneyimleyin. Alkol Politikası Katı alkol politikalarıyla geleneksel değerleri koruyan muhafazakâr otellerin cazibesini yaşayın. Alkol tüketiminin hiç […]

En Ucuz Uçuş Rotalarını Bulmanın Yolları

Bu ipuçlarını kullanarak en ucuz uçuş rotalarını bulabilirsiniz. Ancak, bilet fiyatlarının değişkenliği nedeniyle, rotanızı ne kadar erken belirleyip ne kadar erken rezervasyon yaptığınızın yanı sıra, seyahat tarihlerinizde esnek olmanız da önemlidir.

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.