Havalimanında Bagajım Kayıp Ne Yapmalıyım?

Havalimanında bagajım kayıp ne ne yapmalıyım? Nereye müracat etmeliyim? Bagaj kaybında ve bagaj gecikmesinde haklarım neler? Kayıp bagaj için tazminat alabilir miyim? Havaalanında bagajınız kayıp ve ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Buyrun adım adım birlikte yapalım. Bagaj Kaybını Bildirmek Havalimanında  bekliyorsunuz ama  valiziniz bir türlü gelmek bilmiyor. Herkesin valizi geldi, ama sizinki yok. Panik yapmayın. Bağırmayın. Bağırmak işlerinizi çözmez, çözmediği gibi zorlaştırırda. Derdini anlatmadan sadece bağıran bir insana kimse yardım istemez. Bagaj kaybı ile ilgili olarak hemen tutanak tutturmanız gerekiyor ve bu tutanağı kayıp ve bulunmuş eşya İngilizcesi ile Lost and Found office’de yapmanız gerekiyor. Kayıp ve bulunmuş eşya ofisleri bagajları aldığınız terminalin içinde hatta çoğu zaman konveyör bantlarının yakınında olmaktadır. Türkiye’de havayolu firmaları yer hizmetlerini farklı firmalardan aldıkları için farklı kayıp ve bulunmuş eşya ofisleri oluyor. Tutanak tutturmadan önce hangi yer servisi ile çalıştığını öğrenin. Tutanak için uçuş kartınız, bagaj fişiniz ve kimliğinize ihtiyaç duyulmaktadır. Eğer aktarmalarınız çoklu ise tüm biniş […]

Havalimanında Bagajım Kayıp Ne Yapmalıyım?

Havalimanında bagajım kayıp ne ne yapmalıyım? Nereye müracat etmeliyim? Bagaj kaybında ve bagaj gecikmesinde haklarım neler? Kayıp bagaj için tazminat alabilir miyim?

Havaalanında bagajınız kayıp ve ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Buyrun adım adım birlikte yapalım.

Bagaj Kaybını Bildirmek

Havalimanında  bekliyorsunuz ama  valiziniz bir türlü gelmek bilmiyor. Herkesin valizi geldi, ama sizinki yok. Panik yapmayın. Bağırmayın. Bağırmak işlerinizi çözmez, çözmediği gibi zorlaştırırda. Derdini anlatmadan sadece bağıran bir insana kimse yardım istemez.

Bagaj kaybı ile ilgili olarak hemen tutanak tutturmanız gerekiyor ve bu tutanağı kayıp ve bulunmuş eşya İngilizcesi ile Lost and Found office’de yapmanız gerekiyor. Kayıp ve bulunmuş eşya ofisleri bagajları aldığınız terminalin içinde hatta çoğu zaman konveyör bantlarının yakınında olmaktadır.

Türkiye’de havayolu firmaları yer hizmetlerini farklı firmalardan aldıkları için farklı kayıp ve bulunmuş eşya ofisleri oluyor. Tutanak tutturmadan önce hangi yer servisi ile çalıştığını öğrenin.

Tutanak için uçuş kartınız, bagaj fişiniz ve kimliğinize ihtiyaç duyulmaktadır. Eğer aktarmalarınız çoklu ise tüm biniş kartlarınızı ibraz etmeniz gerekiyor.

Size verecekleri hazır olan dilekçede bagajın içerisinde neler olduğu sorulmaktadır. Buraya içinde olan her şeyi yazmaya çalışın. Özellikle değerli olanları yazın. Ama bagaj kayboldu nasılsa, ben mücevher takı yazayım, nasılsa ödenecek diye çakallık yapmaya kalkmayın. Bagaj bulunduğu takdirde içerisindeki her şey kontrol edilmektedir.

Tutanak tutulduktan sonra havayolu firması size diş fırçası diş macunu gibi kişisel hijyen ürünlerinden oluşan bir çanta vermekle yükümlüdür.

Ben diğer kişilerden biraz daha hızlı davranıp tutanağı ilk tutturdum. İstanbul’dan İzmir’e bağlantısız bir uçuşum olduğu ve zaten geldiğim uçak rötar da yapmış olduğu için formu hemen doldurdum. Yetkililere de, bagaj bulunursa işleme almayız, bulunmazsa da vakit kaybetmeyiz dedim. Onlar için de mantıklıydı. Zaten doldurduğum epi topu bir form. Böylece bagajın gelmediği kesinleştiğinde benim tüm belgelerim hazırdı ve diğer 20 kişiyi beklemek durumunda kalmadım. İşlemlerim tamamlandığında üzerinde işlem numaramın yer aldığı formu teslim aldım. Bagajımın  ise adresime kargolanacağı söylendi. Vermeleri gereken ürünlerden oluşan çantayı ise vermediler. Ben de sormadım. 

Kayıp olan bagajınızı işlem numarası ile World Trace web sitesinden takip edebilirsiniz.

Kayıp olan bagajınızı işlem numarası ile World Tracer web sitesinden takip edebilirsiniz.

 

Bagaj Gecikmesi İçin Tazminat Talep Etmek

Bagaj başka bir havalimanında unutulmuş ve nerede olduğu biliniyorsa, genel olarak bir sonraki uçuşla gönderiliyor. Bulunamazsa vakit alıyor.

Bagaj yurtiçi uçuşlarda 6 saat, yurtdışı uçuşlarda ise 12 saatte teslim edilmezse yolcunun gelmeyen bagajı için tazminat isteme hakkı doğuyor. Bu tazminat maddi bir tazminat değildir. Gelmeyen giysileriniz, diş fırçanız ve şampuan gibi acil ihtiyaçlarınızı yeniden temin ederseniz, faturasını gönderme hakkına sahipsiniz. (Bunun uğraştırmadan ödenmesi ve ödenmemesi malesef yine havayolu firmasının kalitesine bağlı. )

Ben gelmeyen bagajım sebebiyle abartmadan bir kısım alışveriş yaptım. Bunlar günlük giyim (1 şort, 2 tshirt) ve kişisel hijyen ürünlerinden (şampuan, saç kremi, roll-on, diş fırçası, diş macunu, duş jeli ve makyaj temizleme mendili) oluşuyordu. Toplam 360tllik alışverişimi internet sitelerindeki form aracılığı ile AirFrance’e fatura ettim.

Bana dönüş yapılan ilk mailde bagaj kaybımı bildirmediğim için herhangi bir ödeme yapamayacaklarını söylediler. Ben de tatlım işlem kodunu sormadın bile nereden biliyorsun bildirmediğimi diye hafif fırçalayan bir mail atınca, genel merkezden arayıp özür dilediler. Ek olarak da bagaj fişi ve kayıt numarasını istediler. Bunun üzerine yine özürlerini bildirip, ödemeyi yapacaklarını belirttiler.  

Benim bagajım adresime 5 gün sonunda teslim edildi. Geldiğinde çok ıslaktı ve küf kokuyordu. Muhtemelen yağmur altında unutuldu.

 

Bagaj Kaybı Halinde Tazminat Talep Etmek

Montreal Konvansiyonu’na göre bagajınızın 45 gün içerisinde bulunup size teslim edilmemesi halinde bagajınız için tazminat talep edebiliyorsunuz. Yalnız bu tazminat yine aynı konvansiyona göre 1250 euroyu geçmiyor.

Burada tazminatı talep ederken, içinde neler beyan ettiğiniz çok önemli. Firma içindekilerin tutarından daha fazla ya da 1250 eurodan fazla bir tutar ödemek istemiyor.

Tazminat genel olarak kilo başı yaklaşık 20 euro olarak hesaplanıyor.

Eğer talep ettiğiniz bedel bu hesaptan daha yüksek çıkıyor ise, firma içerisindeki ürünlerin faturalarını göstermenizi isteyebilir. Hazırlıklı olun.

Kaybınız 1250 eurodan fazla ise üzülerek söylebilirim ki, daha fazlasını alamazsınız. Avukat ile dava bile açsanız alamayacaksınız çünkü bileti satın aldığınız zaman bu kuralları kabul etmiş sayılıyorsunuz.

 

Kaynak : Bilinmeyenrota.com

Benzer Yazılar

Muhafazakâr Otellerin Özellikleri Nelerdir?

Muhafazakâr otelleri tercih ederek geleneksel değerleriniz ve inançlarınızla uyumlu bir konaklama deneyimi yaşayın. Kendi ilkeleriyle örtüşen bir ortamı tercih eden ve sayıları giderek artan misafirlere siz de katılın. Bu istisnai tesislerde tevazu, mahremiyet ve aile dostu atmosferin en üst noktasını deneyimleyin. Konaklama kararınızı vermeden önce muhafazakâr otellerin sunduğu ayırt edici özellikleri ve olanakları keşfedin. Kapsamlı rehberimiz ile muhafazakâr otellerin temel unsurlarını keşfedin. Serinletici havuzlardan katı alkol politikalarına ve nefis yemek seçeneklerine kadar her şey elimizin altında. Havuz Cinsiyete göre ayrılmış yüzme havuzu ile muhafazakâr otellerde konaklamanız sırasında en üst düzeyde mahremiyet ve konforu yaşayın. Bu havuzlar genellikle kadınlar ve erkekler için ayrı yüzme alanları sağlar. Özel aile havuzu alanlarımızla en iyi aile kaçamağını yaşayın. Muhafazakâr değerlerinize sadık kalırken birlikte rahatlayın ve eğlenin. Muhafazakâr otellerimizin havuz tesislerinde her yaştan misafir için güvenli ve keyifli bir su vahasını deneyimleyin. Alkol Politikası Katı alkol politikalarıyla geleneksel değerleri koruyan muhafazakâr otellerin cazibesini yaşayın. Alkol tüketiminin hiç […]

En Ucuz Uçuş Rotalarını Bulmanın Yolları

Bu ipuçlarını kullanarak en ucuz uçuş rotalarını bulabilirsiniz. Ancak, bilet fiyatlarının değişkenliği nedeniyle, rotanızı ne kadar erken belirleyip ne kadar erken rezervasyon yaptığınızın yanı sıra, seyahat tarihlerinizde esnek olmanız da önemlidir.

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.