HEM VİZESİZ HEM DE HESAPLI… KARADAĞ’DA HARİKA BİR TATİL SİZİ BEKLİYOR

Gezi Rehberi

HEM VİZESİZ HEM DE HESAPLI… KARADAĞ’DA HARİKA BİR TATİL SİZİ BEKLİYOR

Yaz tatilini hem yurt dışında geçirmek, hem de denizden uzak kalmamak istiyorsanız, size Adriyatik’in incisi Kotor ile muhteşem bir sahil şehri olan Budva’yı öneririz. Karadağ’ın bu iki şehrinin ayrıca vizesiz olduğunu da unutmayın. Balkanlar’ın son dönemlerde çok tercih edilen orijinal adıyla Montenegro olan Karadağ’da hem doyasıya eğlenecek, hem de kültürel bir gezinin içinde kendinizi bulacaksınız. 

VENEDİK SURLARIYLA ÇEVRİLİ KENT: KOTOR

Tarihi dokusu, kültürel yapısı, mükemmel manzaraları, sakinliği ve verdiği huzurla Kotor, misafirlerini adeta büyülüyor.  Adriyatik  Denizi’nin kıyısında kurulmuş olan şehir, Karadağ’ın en önemli liman şehirlerindendir. Gurdic ve Skurda Nehirleri arasında kurulmuş olan şehir, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor. Şehir 671 metre uzunluğunda güzel bir sahile ve dünyanın en büyük fiyortlarından birine sahip. Kuruluşu M.Ö. 5. yüzyıla dayanan şehrin, Osmanlı döneminde Venedik’e benzer mimari yapısıyla günümüzdeki gibi şekillenmiş.

Kotor’un Eski Şehri’nde, 12. ve 14. yüzyıllar arasında inşa edilmiş yapılar bulunuyor. Orta Çağ mimarisi ve kültürel mirasın sayısız anıtları, UNESCO’nun Dünya Doğal ve Tarihi Miras Listesi listesinde yer alıyor. Tüm şehir boyunca binalar; dar sokaklar ve meydanlar ile kesişir. İşte Kotor’da gezilecek yerler;

KOTOR KATEDRALİ

Old Town‘un  sokaklarında yer alan görkemli  eser olan katedral, Romanesk mimari tarzda inşa edilmiş. Mimari yapıtın kulelerinden ilki 1809 yılında yapılmış, diğer kulesi ise hasar görmesi sebebiyle 2009 yılında inşa edilmiş.

SVETİ LUKA KİLİSESİ

Sveti Luka Kilisesi Piazza Greca Meydan’ında hem Roma hem de Bizans mimarisinin özelliklerini bir arada bulunduruyor. Kilise, 1979 yılında meydana gelen depremde az hasar alan Kotor’daki  tek yapı olarak biliniyor. Sveti Luka Kilisesi (St. Luke), sadece güney duvardaki parçaların kaldığı yapıdan hemen sonra boyanmıştır. Kilise, iki sunağı Katolik ve Ortodoks olması nedeniyle büyük bir önem taşıyor. Kilisenin tabanı, Kotorluların mezarları üzerindeki mezar panellerinden oluşuyor. Nedeni ise 1930’lü yıllara kadar buradaki kilise kilisesinde tutulmaktaydı.

SAAT KULESİ

17.yüzyılda inşa edilen Saat Kulesi, Silah Meydanı’nda yer alıyor. Saat Kulesi’nin altında bulunan Utanç Anıtı’na ise dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Çünkü eski dönemlerde insanların işledikleri suçların cezaları burada veriliyormuş.

ST. NİCOLAS KİLİSESİ

St. Luke Meydanı’nın bulunan Sveti Nikola (St. Nicolas) Kilisesi’nin inşası 1902’de başlamasına rağmen yapımı tam 7 yıl sürmüş ve 1909’da tamamlanmış. Kilise Bizans mimarisi tarzında inşa edilmiş. Ana cephesinde iki çan kulesi dikkat çekmektedir.

KARADAĞ’IN MIAMI’Sİ BUDVA

Karadağ’ın en papüler şehri olan Budva’nın, seyehatseverler için  birbirinden güzel on yedi sahili bulunuyor.  Budva, tarihi geçmişi, kültürel mirası ve tertemiz plajları ile tercih edilen rotalar arasında yer alıyor. ”Karadağ’ın Miami’si” olarak bilinen Budva,  Orta Çağ mimarisinin etkisini günümüze kadar koruyan bir şehir konumunda. İlk kurulduğu dönemde şehir bir adaydı. Sonrasında anakara ile birleşerek günümüzdeki yarımada halini aldı.  ilk olarak İlirya’lılar tarafından kurulan şehir, Romalılar tarafından ele geçirilmiş. Bu nedenle de şehirde Venedik esintisini hissetmeniz mümkün. Ilıman iklimi, temiz havası, 35 farklı plajı ile  görülmeye değer harika bir şehir olan Budva’da gezilecek yerlere bakalım…

Old Town (Eski Şehir), Budva’nın seyehatseverler tarafından tercih edilen en önemli rotalardan. 2500 yıllık bir tarihi geçmişiyle Old Town, Adriyatik Denizi kenarındaki en eski yerlerinden biridir. Eski Şehir, daracık sokakları, meydanları, Orta Çağ’dan günümüze ulaşabilmiş duvar ve kuleleri, labirent  şeklindeki sokakları ile sizi adeta yüzyıllar öncesine götürecektir. Eski Şehir yakınlarındaki  binaların çoğunun giriş katı sanat galerisi, kafe, butik dükkan veya mağaza olarak hizmet veriyor. Eski Şehir ayrıca UNESCO  Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.

Kaynak: blog.prontotour.com

Makaleyi değerlendir
Gezebildiğin Kadar
Yorum ekle