İsfahan Gezi Rehberi

İsfahan, geniş ağaçlıklı bulvarları, düzgün sokakları, güzel bahçeleri, özenli mimariye sahip camileri, medreseleri, tarihi kiliseleri ve çarşılarıyla İran kültürünü yakından keşfedileceği bir kültür şehri. İsfahan, Asya’dan Mezopotamya, Anadolu ve Avrupa’ya giden bir coğrafyada yer alması nedeni ile tarih boyunca önemini hep korumuş ve bu nedenle İran’da kurulan birçok medeniyet ve devletin ya başkenti, ya da önemli şehirlerinden biri olmayı sürdürmüş. Safevi hanedanının İran’da iktidar olması ile birlikte, şehirde baş döndürücü gelişmeler yaşanmış ve bu dönemde hattatlık, ressamlık, musiki, görsel sanatlar, el sanatları, mimari ve kentleşme, edebiyat, hikmet ve felsefede göz kamaştırıcı ilerlemeler kaydedilmiş. Bu gelişmeler İsfahan’ı sadece bu coğrafyanın değil, dünyanın en önemli merkezlerinden biri haline getirmiş. Bugün İslam kültür ve medeniyetinin en güzel örnekleri olan camileri, meydanları, köprü ve sarayları ile UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan İsfahan, İran’da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Imam Camii, İsfahan, İran  Isfahan, bir kültür şehri olmasının yanında, ülkenin önemli bir tarım ve sanayi merkezlerinden birisi. Tahran ve Meşhed’den sonra […]

İsfahan Gezi Rehberi

İsfahan, geniş ağaçlıklı bulvarları, düzgün sokakları, güzel bahçeleri, özenli mimariye sahip camileri, medreseleri, tarihi kiliseleri ve çarşılarıyla İran kültürünü yakından keşfedileceği bir kültür şehri. İsfahan, Asya’dan Mezopotamya, Anadolu ve Avrupa’ya giden bir coğrafyada yer alması nedeni ile tarih boyunca önemini hep korumuş ve bu nedenle İran’da kurulan birçok medeniyet ve devletin ya başkenti, ya da önemli şehirlerinden biri olmayı sürdürmüş.

Safevi hanedanının İran’da iktidar olması ile birlikte, şehirde baş döndürücü gelişmeler yaşanmış ve bu dönemde hattatlık, ressamlık, musiki, görsel sanatlar, el sanatları, mimari ve kentleşme, edebiyat, hikmet ve felsefede göz kamaştırıcı ilerlemeler kaydedilmiş. Bu gelişmeler İsfahan’ı sadece bu coğrafyanın değil, dünyanın en önemli merkezlerinden biri haline getirmiş. Bugün İslam kültür ve medeniyetinin en güzel örnekleri olan camileri, meydanları, köprü ve sarayları ile UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan İsfahan, İran’da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Imam-Mosque-Camii-isfahan
Imam Camii, İsfahan, İran 

Isfahan, bir kültür şehri olmasının yanında, ülkenin önemli bir tarım ve sanayi merkezlerinden birisi. Tahran ve Meşhed’den sonra ülkenin üçüncü büyük şehri olan İsfahan, yaklaşık 4.000.000 nüfusa sahip. Nüfusun %1.5’unu Ermeni ve Yahudiler oluşturuyor. Yahudiler yoğun olarak Cobare Mahallesi’nde, Ermeniler ise Culfa Mahallesi’nde ikamet ediyor. Ayrıca şehirde az da olsa Zerdüşti yaşıyor. Yahudi ve Hırıstiyanlar, Mecliste milletvekilleri ile temsil ediliyor.

İsfahan gezi rehberi

İsfahan’da çoğu yeri yürüyerek gezmek mümkün. İmam Meydanı ve çevresindeki ünlü yapılar için en az birkaç saat ayırmak gerekiyor. Hızlı bir turla şehrin hemen her yerini 1 gün içerisinde gezilebilir. İmam Meydanı ve Siesepol Köprüsü hem gündüzün, hem gün batımında ve gece görülmeyi hak edecek kadar güzel. Şehrin bu iki önemli alanı aynı zamanda yerel hayatı yakından gözlemek açısından da önemli yerlerdir. Haftasonu gezisi için uygun şehirlerden biri olan İsfahan’ı gezmek için 2 gün yeterlidir.

İmam Meydanı’nda bulunan Isfahan Turizm Ofisi, farklı dillerde rehberlik hizmeti veren rehberler sağlayabiliyor (40-50TL/gün). Zamanı olmayanlar ve güvenilir kaynaktan bilgi almak isteyenler için en uygun tercih olabilir. 

Ali-Kapu-Music-Room
Müzik odası, Ali Kapu, Esfahan

İsfahan’ın, ulaşım ve yeme-içme açısından ucuz bir şehir olduğu söylenebilir. Bu tür harcama maliyetleri Türkiye’dekinin çok altındadır. Konaklama için aynı şeyleri söylemek zor. Çok alternatif olmaması nedeniyle yer bulmakta sıkıntı yaşanabiliyor.

İran para birimi Riyal, ancak günlük yaşamda daha çok Tümen kullanılıyor. 10 riyal, 1 Tümen’e denk geliyor, 1$ ise 1.2 Tümen yapıyor. Bazen Riyal’in Humeyni olarak adlandırıldığı da oluyor. Şehirde visa veya master kredi kartları kullanılmıyor. Halıcı veya pahalı el sanatları ürünleri satılan dükkanlarda Avro veya Dolar ile alışveriş yapılabiliyor.

İsfahan gezilecek yerler

İran İslam mimarisinin Abbasiler, İlhanlılar, Selçuklular ve Safeviler gibi farklı dönemlerin mimari yapım tekniklerini, bugün şehrin her yanındaki görkemli eserlerde görmek mümkün. Hükümdar Şah Abbas döneminde, Fars Körfezi ve İpek Yolu için önemli ticaret şehri haline gelen İsfahan, çok sayıda İslam mimarisi eserleri ile dikkat çekiyor.

Imam-Meydanı-Isfahan
İmam Meydanı, İsfahan

İsfahan’a nasıl gidilir

Uluslararası hava alanı, şehir merkezinin 25 km. kuzey doğusunda bulunuyor. Herhangi bir toplu taşıma aracı olmadığından shuttle taksi kullanılabilir. İran’a şehir dışından gelen taksiler genelde gidilecek yere kadar servis yapmazlar. Şehir terminallerine veya bazı merkezi yerlere bırakırlar. Sonrasında otele ulaşmak için tekrar taksi tutmak gerekebiliyor. Taksiler için uzun mesafede 50-70.000 Riyal (7-10TL) yeterlidir. Şehir içi shuttle taksiler çok ucuzdur. Şehir içi kısa mesafe için 15-20.000 Riyal (2-3 TL) yeterlidir. Şehri gezmek için en iyi yol taksi tutmaktır. 50-70.000 Riyal/saat uygundur.

Belli başlı merkezlere uzaklığı ise: İsfahan-Tahran 414 km, Şiraz 481 km, Yezd 316 km.

Türk Hava Yolları İran’da Tahran, Tebriz, Meşhed ve Şiraz’ın ardından 5. nokta olan İsfahan’a da yolcu taşıyor. İstanbul’dan İsfahan’a Çarşamba ve Pazar İsfahan’dan–İstanbul’a Pazartesi, Perşembe günleri olmak üzere haftada 2 gün karşılıklı sefer düzenleniyor.

Sah-Camii-Imam-Camii
İmam Camii, İmam Meydanı, İsfahan

İsfahan ulaşım

İran’da genel olarak iyi bir karayolu ulaşımı var. Tahran-İsfahan arasındaki yol otoyol olduğundan rahat ve güvenli bir ulaşım imkanı sağlıyor. Belki de ülkedeki en lüks otobüsler yine bu güzergâhta çalışıyor. İsfahan’da 2 otobüs terminali bulunuyor. Kuzeydeki Kaveh Terminali en yoğun olanıdır. Bir çok yere ulaşım için bu terminal kullanılabilir. Sofi Terminali ise güneyde yer alıyor.

Otobüsle şehre gelenler, terminaldeki ofisin telefon numaralarını almaları iyi fikir olabilir. Bazı otel ve internet kafeler dışında şehirde otobüs bileti almak zor olabiliyor. Özellikle hafta sonları ve yüksek sezonda otobüs yeri mutlaka ayırtılmalı, tarihler kesin ise İsfahan’a gelirken dönüş biletleri de alınmalıdır. Tatil dönemlerinde biletler en az 1 hafta öncesinden ayırtılmalı.

Taksi ücretleri Türkiye ile kıyaslanmayacak kadar ucuz. Grup olarak seyahat edenler için, gezilecek uzak yerler için taksi tutmak iyi fikir. Gideceğiniz güzergaha çalışan shuttle taksiler de en hızlı ve en ucuz ulaşım seçenekleri arasında.

Siesepol-Bridge-esfahan
Siesepol Köprüsü, İsfahan

İsfahan taksicileri ülkedeki diğer taksicilere göre daha paragözler. Yine de, şimdiye kadar gördüğüm diğer ülke taksicilerinin yanında pırlanta sayılırlar. Gideceğiniz yeri söyleyip fiyat almadan araca binmeyin. Özellikle otobüs terminali veya havalimanı gibi şehre ilk giriş yapılan yerlerde verilen fiyatların üçte biri veya yarısı için pazarlık yapılabilir.

Yolcu otobüsleri ve ticari taksiler, bir şehirden diğer şehre geçerken, şehir çıkışlarındaki polis kontrol noktalarında kayıt yaptırmak zorundadır. Seyahat eden tüm yolcuların isimleri burada polise bildiriliyor. Bu, kanuni bir mecburiyet.

Isfahan’ın tren istasyonu, şehrin güneyindeki ilçelerden Şehrıza’da yer alıyor. İsfahan-Tahran arasında günlük tren seferi bulunuyor. Yine Kaşhan, Meşhed, Bandar Abbas ve Şiraz şehirlerine tren ile ulaşmak mümkün. Biletler, Siesepol Köprüsü yanındaki Enqelab-e Eslami (Devrim Meydanı) Meydanı’ndaki The Raja Tren ofisinden alınabilir. Tren istasyonu ise şehrin doğusunda bulunuyor. Siesepol Köprüsü’nün güney kanadından shuttle taksilerle gidilebilir.

Isfahan-Yemek
Tavuk Kebap

İsfahan yeme-içme

İsfahan ilginç bir şekilde yeme içme açısında çok şey vadetmiyor. Zayende Nehri’ne bakan caddelerin iyi restoranlarla dolmasını beklerdim ama maalesef restoran seçimi konusunda pek de alternatif sunmuyor. Kebap İran ana yemeğidir. Yanında sade uzun taneli safranlı pirinç ile servis edilir. Naneli ayran en çok tercih edilen içecektir. Türk damak tadına düşkün olanlar İran mutfağından pek umduklarını bulamayacaklardır. En iyi hiç karşılaştırmadan keyfini çıkarmaktır.

Domates ve sebzelerle hazırlanan döneri lezzetlidir. Hamburger veya fastfood tarzı yerler yok denecek kadar azdır. Kahve yerine çay tercih edilir.

Esfahan-Iran
Zayende Nehri ve Siesepol Köprüsü civarında gençler

İsfahan alışveriş

İran’da el sanatlarının derin ve parlak mazisi bulunuyor. İran halıalrı dünyaca ünlü. Halı dokumacılığında Safevîler döneminden günümüze kadar popülaritesini korumuş olan İsfahan’ın, Meymeh, Şehri Kurd, Kamşe, Nayin, İsfahan merkez, Kave Roh, Sâmân, Bahtiyar, Necef Abad, Palmiye ve Çeli Şotor gibi merkezlerde yoğun olarak halıcılık yapılıyor.

Yine kakmacılık, çinicilik, seramik, nakkaşlık, halı, seccade, kilim, heybe, minyatür, sedef, deri dikimi, gümüş işleri, telkari, sikke, bakır ve bronz oyma, kuyumculuk, tuğlacılık gibi el sanatları, İsfahan’ın adını dünyaya duyurmuş. Bunun yanında bakır ve pirinç işçiliğinin de İsfahan’da çok eski bir geçmişi vardır.

İsfahan halıları, ipek ürünleri, el yapımı deve kemiği üzerine işlenmiş minyatürler, firuze çiniler, altın işlemeli kumaşlar, ağaç oymacılığı ve ahşap işçiliği ürünü el sanatları eserleri alınabilir. Maden üzerine resim yapmak sanatı olan Kalem-zenî sanatı, İsfahan’ın meşhur yerel sanatlarındandır. Evlerde ve antika mağazalarında bulunan eşyalar, kalem-zenî sanatının İsfahan’ın bölgesel sanatlarından biri olduğunu göstermektedir.

Altın işi ürünler için alışverişin adresi ise Bazar-e Honar. Bunun dışında hemen her eşya bulunabilen Bazar-e Bozorg diğer bir alışveriş adresi. Halı gibi ürünleri alırken birkaç dükkan gezmek ve iyi pazarlık yapmak şart.

İsfahan hava durumu ve iklimi

Kışları soğuk, yazları sıcak bir iklim görülüyor. İlkbahar ve Sonbahar en uygun mevsimler. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında, gündüz sıcaklığı 35 dereceyi geçer. Bu dönem en düşük sıcaklık 20 derece oluyor. Güney ve batı dağlık, kuzey ve doğu kısmı plato olan eyalette, hava sıcaklığı maksimum 36.2 derece, minimum -3 derece ve yıllık sıcaklık ortalaması 16.7 derecedir. Yıllık yağan yağmur ortalaması ise 118 mm.’dir. Genelde batı ve güney batı rüzgarları eser.

İsfahan otelleri

İsfahan konaklama açısından çok seçenek sunamıyor. Son yıllarda otel sayısı artmış olsa da, Mart ayından Haziran sonuna kadar olan yüksek sezonda, İsfahan otelleri konaklama ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalıyor.

1597 yılında yapılmış, 5 km uzunluğundaki ağaçlarla bezenmiş Çeher Bağ (Dört Bahçe) Caddesi; otelleri, restoran ve dükkanları, İsfahan gezilecek yerlere olan yakınlığı nedeniyle çoğu gezgin tarafından konaklama için tercih edilen bir bölge. Düşük bütçeli gezginlerin tercihi Amir Kabir Hosteli de buradadır.

İsfahan gece hayatı

İsfahan çayhaneleriyle meşhurdur. Bunlardan en ünlüsü de Abassi Otel çayevidir. Akşam yemeği için Şehrazat Restoran iyi bir tercih olabilir. Ermeni mahallesi Culfa’daki cafeler ünlüdür.

İran’da olduğunuz için herhangi bir disko ve gece kulübü hayal etmediğinize eminim. Bu gecelerin sakin geçtiği anlamına gelmiyor tabi. İran’da hayat sokaklarda atıyor. Günbatımı ile birlikte sokaklar canlanmaya başlıyor. Gece geç saatlere kadar kız erkek, herkes sokaktadır. Hatta sokaklarda kadınlar erkeklerden daha çok göze çarpabilir. İran’da gece hayatı İmam Meydan’ında çimlerde, Siesepol Köprüsü’nde, sokaklardadır.

Zayende Nehri çevresinde yer alan hemen hemen tüm köprülerin çevresi, gece hayatın canlandığı yerlerdir. Arasına karışmak, yerel insanlarla tanışmak için en iyi yerlerdir.

Tarihi İpek Yolu’nun önemli duraklarından biri olan bu eski İran şehri İsfahan, çölün ortasındaki bu vaha gibi duruyor. Coğrafi, mimari ve dini açıdan her dönem önemini koruyan şehir, öyle ki halk tarafından “Nısf-ı Cihan” (“Esfahan Nesfeh Jahan”-Dünyanın Yarısı) olarak anılmış.

Çok sayıda tarihi eserleri ve kültür, sanat alanındaki birikimi ile, tarih ve kültür gezisi yapmaktan hoşlanan gezginlerin gezilecek yerler listesinin başında olmayı hakediyor.

Kaynak

Benzer Yazılar

Japonya’nın Gezilecek Ünlü Yerleri 

Asya 1 yıl önce

Muhtemelen bir ömür boyu ülkenin lezzetlerini tadarak geçirebilirsiniz, ancak bazı kasabalar ve turistik yerler, herhangi bir harika Japonya gezisinin temel malzemeleridir. Japonya, dağ yamacındaki onsen (kaplıca) köyleri, sakin sahillerle çevrili adalar ve uğultulu mega şehirlerle gezginler için gerçek bir ziyafet sunuyor. Tokyo Tokyo, sürekli olarak geleceğe uzanan, yoğun nüfuslu, deprem eğilimli arazide mümkün olanın sınırlarını zorlayan, her zamankinden daha uzun, daha zarif yapılar ekleyen bir şehir. Çağdaş sanat ve mimari, popüler kültür, alışveriş, içki ve eğlence (ve yemek için Kyoto ile bir bağ) için Japonya’nın en iyi noktasıdır. Ancak ziyaretçileri büyüleyen, herhangi bir manzaradan çok şehrin kendisidir. Kyoto Japonya’nın imparatorluk başkenti Kyoto, binden fazla tapınağa ev sahipliği yapıyor. Bunların arasında Kinkaku-ji (tamamen altın varakla kaplı zarif bir köşk) gibi anıtsal ve sade Zen kaya bahçesiyle Ryōan-ji gibi meditatif yer alır. Ve tapınaklar bunun sadece başlangıcı: Şehrin çok sayıdaki zarif çayevlerinden birinde takdir edebileceğiniz çay kültürü var; geleneksel müzik ve dansın […]

Çin’de Yenilen Garip Yemekler

Asya 2 yıl önce

Çin’deki en tuhaf yemekler listesi son derece uzundur. Dünyada en tuhaf yemeklerin yendiği Çin’de ne ararsanız yemek olarak yenmektedir. Çin’deki en tuhaf yemekler listesinde Türk yemek kültürünün aksine daha fazla çiğ olan yiyecekler tüketilmekte ve genel olarak son derece tuhaf yemekler bu kültürde yenmektedir. Çin’in kendine has olan bir yemek kültürü vardır. Çin mutfağında Pekin ördeği, karidesli mantı ve Çin usulü tuzsuz pirinç pilavı en sık tüketilmekte olan yemekler arasında yer almaktadır. Türk mutfağındaki İskender, lahmacun, yaprak sarma gibi yemeklerden ziyade daha farklı olan Çin kültürüne ait özel yemeklerin olduğu Çin mutfağı da sıklıkla tercih edilmektedir. İşte Çin’de yenen en garip yemekler listesi… Kavrulmuş Çekirge Çin’de her türlü böcek çeşidi yenmekte ve genel olarak sokak lezzetleri arasında da bu türden böcekler yer almaktadır. Çin’deki sokak lezzetleri bakımından da Kavrulmuş çekirge ilk sıralarda yer almakta olan bir lezzettir. Kavrulmuş çekirge Çin’de yaşayanlar için genel olarak bir yemek öğününden ziyade bir atıştırmalık […]

Sadece Malezya’da Görebileceğimiz 10 İlginç Yer

Asya 2 yıl önce

Güney Asya’nın macera yaşamak ve farklı yerleri görmek isteyenlere sunduğu, kendine has gizemleriyle ilgi çeken ülkesi, Malezya’da görülecek 10 ilginç yer sizler için listelendi. Dünyanın En Yüksek İkiz Kuleleri: Petronas Towers Başkent Kuala Lumpur’un anıtsal simgesi durumunda olan, özel bir mühendislik ve modern bir tasarım harikası olan bu dev kuleler Malezya gezilerinin değişilmez ziyaret alanlarından biridir. Aynı zamanda Petronas Kuleleri, dünya üzerindeki en yüksek ikiz kuleler olma özelliğine de sahiptir. Dalış Noktası: Pulau Sipadan Adası Malezya’nın en iyi dalış bölgesi olarak ün kazanan Pulau Sipadan Adası, küçük bir mercan adasıdır. Mavinin kristal halini görebileceğiniz denizi, rengarenk deniz altı hayatı ve kusursuz doğa özellikleri ile harika zaman geçirebileceğiniz bir yer. Dünyanın En Eski Yağmur Ormanı: Taman Negara Ormanları Geçmişi 130 milyon yıla dayanan, dünyanın en eski yağmur ormanı olarak ün salan Taman Negara, dünyanın en yaşlı bitkilerine, kaplanlara ve asya fillerine sahip olmasının yanı sıra, 1937’den beri koruma altına alınmış alanıyla […]

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.