İstanbul’daki Tarihi Çarşılar

İstanbul’da Mutlaka Görülmesi Gereken 4 Tarihi Çarşı Kapalı Çarşı İstanbul’un hatta dünyanın en gözde turistik yerlerinden bir tanesi olan Kapalı Çarşı’nın inşasına Fatih Sultan Mehmet’in emriyle 1461 senesinde başlanmış. Kapalı Çarşı’nın giderek büyüyüp dünyanın finans merkezi haline gelmesi ise Kanuni Sultan Süleyman döneminde olmuştur. İlk inşa edilen çarşıya ek olarak yaptırılan Büyük Çarşı da yine Kanuni Sultan Süleyman’ın eseridir. Hizmete açıldığı ilk yıllarda her meslek dalından tüccar ve zanaatkarın yer aldığı çarşıda genellikle imalat ve satış atölyeleri yer alıyordu. Yıllar içerisinde irili ufaklı pek çok felaketi atlatarak günümüze kadar gelmeyi başaran Kapalı Çarşı, 110 bin metrekare alan üzerine kurulmuş, içerisinde 65 sokak, 3600 dükkan, 22 kapı ve 14 han bulunan dev bir yaşam merkezi olarak kabul görüyor. Tüm bunlara ek olarak, içerisinde, halen hizmete açık olan cami, mescit, kıraathane, restoran ve kafe gibi mekanlar da bulunuyor. Günümüzde Kapalı Çarşı’da aktarlar, nadide parçalara sahip antikacılar, deri ustaları, ayakkabıcılar, bakırcılar, takıcılar, kuyumcular, […]

İstanbul’daki Tarihi Çarşılar

İstanbul’da Mutlaka Görülmesi Gereken 4 Tarihi Çarşı

Kapalı Çarşı

kapali_carsi

İstanbul’un hatta dünyanın en gözde turistik yerlerinden bir tanesi olan Kapalı Çarşı’nın inşasına Fatih Sultan Mehmet’in emriyle 1461 senesinde başlanmış.

Kapalı Çarşı’nın giderek büyüyüp dünyanın finans merkezi haline gelmesi ise Kanuni Sultan Süleyman döneminde olmuştur.

İlk inşa edilen çarşıya ek olarak yaptırılan Büyük Çarşı da yine Kanuni Sultan Süleyman’ın eseridir.

Hizmete açıldığı ilk yıllarda her meslek dalından tüccar ve zanaatkarın yer aldığı çarşıda genellikle imalat ve satış atölyeleri yer alıyordu.

Yıllar içerisinde irili ufaklı pek çok felaketi atlatarak günümüze kadar gelmeyi başaran Kapalı Çarşı, 110 bin metrekare alan üzerine kurulmuş, içerisinde 65 sokak, 3600 dükkan, 22 kapı ve 14 han bulunan dev bir yaşam merkezi olarak kabul görüyor.

Tüm bunlara ek olarak, içerisinde, halen hizmete açık olan cami, mescit, kıraathane, restoran ve kafe gibi mekanlar da bulunuyor.

Günümüzde Kapalı Çarşı’da aktarlar, nadide parçalara sahip antikacılar, deri ustaları, ayakkabıcılar, bakırcılar, takıcılar, kuyumcular, çiniciler, özel kumaşlar satan dükkanlar, el dokuması halı satan halıcılar ve Türk el sanatlarının birçok dalında imalatın ve satışın yapıldığı atölye ve dükkanları bulabilirsiniz.

Fatih ilçesinin Beyazıt Mahallesi’nde konumlanan Kapalı Çarşı’nın bir ucu Beyazıt, bir ucu Çemberlitaş’a, bir ucu Cağaoğlu’na, diğer bir ucu da Mercan Yokuşu’na kadar uzanıyor. Kapalı Çarşı’ya gitmek için kullanabileceğiniz pek çok yol bulunuyor. Bunlardan en mantıklı olan;  Kabataş – Bağcılar hattında çalışan tramvaya binerek Beyazıt – Kapalı Çarşı Durağı’nda indiğiniz takdirde yürüyerek çarşıya ulaşabilirsiniz.

Anadolu yakasından Kapalı Çarşı’ya gitmek içinse  Eminönü, Karaköy veya Kabataş’a vapurla gelebilir veya Sirkeci’ye Marmaray ile gelerek tramvaya aktarma yapabilirsiniz. Otobüsle yolculuk yapmak isteyenlerse Beyazıt Durağı’ndan geçen otobüslerden herhangi bir tanesini kullanabilirler.

Mısır Çarşısı

Mısır Carsisi

İstanbul’un en eski kapalı çarşılarından bir tanesi olan Mısır Çarşısı’nın bulunduğu yerde Bizans döneminde dahi bir çarşı olduğu söylenir.

Günümüzdeki çarşı ise Sultan I. İbrahim’in eşi Haseki Turhan Valide Sultan tarafından yaptırılmış.

Hatta Baş Mimarı Kazım Ağa tarafından tasarlanan bu yapıya geçmiş dönemlerde Valide Çarşısı dense de, Mısır’dan alınan vergilerle yaptırıldığı için çarşının adı Mısır Çarşısı olarak kalmış.

Son olarak 1940 senesinde restore edilen ve 3 yıl süren Mısır Çarşısı, halen şehrin en çok ziyaret edilen turistik bölgelerinden bir tanesi olma unvanını taşıyor.

Eminönü ilçesinde yer alan Çiçek Pazarı’nın yanında, Yeni Camii’nin ise arkasında konumlanan Mısır Çarşısı, haftanın 7 günü saat 08:00 ile 19:30 saatleri arasında kapılarını ziyaretçilere açıyor. Yalnızca 29 Ekim’de ve dini bayramlarda kapalı olan çarşı en yoğun dakikalarını ise cumartesi ve pazar günleri, saat 12:00 ile 18:00 arasında yaşıyor.

 

Mısır Çarşısı’na gitmek için kullanabileceğiniz pek çok alternatif bulunuyor. Bağcılar – Kabataş hattında çalışan tramvaylardan birine binerek Eminönü Durağı’nda inebilirsiniz. Üsküdar, Kadıköy veya Bostancı’dan kalkan vapurları kullanabilirsiniz. Ayrıca, Eminönü istikametinde hareket eden herhangi bir otobüse binerek Mısır Çarşısı’na gelebilirsiniz.

Çiçek Pasajı

Cicek_Pasajı

İçerisinde 24 dükkan ve 18 lüks daire bulunan Çiçek Pasajı’nda 30 yılı aşkın faaliyet gösteren dükkanlara arasında; Maison Parret ve Vallaury’nin Pastanesi, Nakumara’nın Japon Mağazası, Dulas’ın Natürel Çiçekçi’si, Schumacher’in Fırını, Yorgo’nun Meyhanesi, Keserciyan’ın Terzihane’si, Acemyan’ın Tütüncü Dükkânı, Hristo’nun Kafesi bulunuyor.

1908’de Sadrazam Küçük Said Paşa tarafından astın alınan Hristaki Pasajı’na mütareke yıllarında çok fazla çiçekçi açıldığı söylenir. Bunun üzerine pasajın adı Çiçek Pasajı olarak değiştirilir.

1950 senesinde sonra çiçekçilerin farklı lokasyonlara dağılmasıyla yerleri meyhanelerle dolmuştur.

1978’de bakımsızlık nedeniyle çöken Çiçek Pasajı’na 1988 senesine kadar bakım yapılmamış fakat İstanbul Büyükşehir Belediyesi pasajın yeniden canlanmasını istemiş. “Çiçek Pasajını Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği” ismi altında başlatan proje kapsamında Çiçek Pasajı yenilenerek 2005’te yeniden ziyaretçilere kapılarını açmış.

3 katlı bir bina olan pasaj, Beyoğlu’nun en güzel mekanlarından bir tanesi olarak kabul ediliyor. 19. yüzyıl havasını taşıdığı söylenen pasajın en üst katında aslan ve insan başları yer alıyor.

Hüseyinağa Mahallesi, İstiklal Caddesi üzerinde konumlanan Çiçek Pasajı’na gitmek için kullanabileceğiniz birçok ulaşım alternatifi bulunuyor. Beyoğlu – Taksim hattında çalışan nostaljik tramvayla Nostaljik Tramvay Durağı’nda inerek Çiçek Pasajı’na ulaşabilirsiniz.

Çağlayan – Eminönü ve Çağlayan – Yenikapı hatlarında çalışan otobüslerden bir tanesine binerek Ömer Hayyam otobüs durağında inebilirsiniz. Sirkeci – Harem ve Bakırköy – Bostancı hatlarında çalışan arabalı vapura binerek de Sirkeci İDO Arabalı Vapur Durağı’na gelip, buradan da pasaja gidebilirsiniz.

Arasta Pazarı

Arasta Pazarı

Arasta, tek bir çeşit ürünün veya ürün grubunun satıldığı pazarlara verilen isimdir. Ancak, zaman içerisinde farklı ürünlerin bu pazarlara girmesiyle anlamını yitirmiştir.

Arasta Pazarı da zamanında Sipahiler Çarşısı olarak da bilinirmiş. Sipahiler için ürünlerin satıldığı bir arasta olduğu için bu adla anılan pazar, 1912’de çıkan bir yangın sonucu kül olmuştur.

1930’lu yıllarda bölgede yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda pazarın, Bizans döneminden kalma yapıların üzerine kurulduğu anlaşılmış.

Kullanılamaz halde olan pazarda uzun süre gecekondu sakinleri yaşamış.

1980’li yıllarda ise Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen pazar, amacına uygun olarak yeniden hizmete açılmış.

Günümüzde Arasta Pazarı’nda eskisi kadar dükkan ve ürün olmasa da sağlı sollu 70 dükkan bulunuyor. Bu dükkanlarda da hediyelik eşyalar, İznik çinileri ve Türkiye’yi anlatan pek çok ürün satılıyor.

Arasta Pazarı’nı bu denli önemli kılan şeyse yalnızca dükkanlar değil. 1930’lu yıllarda yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda çıkartılan mozaiklerin sergilendiği bir müze pazarda ziyaretçilere kapılarını açıyor.

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi  veya Arasta Pazarı Mozaik Müzesi olarak adlandırılan bu müzede, mozaik eserlerin en güzellerini görebilirsiniz.

Sultanahmet Camii’nin arkasında konumlanan Arasta Pazarı’na gitmek için Bağcılar – Kabataş hattında çalışan tramvaya binerek Sultanahmet Durağı’nda inebilir, buradan da birkaç dakika yürüyerek Arasta Pazarı’na ulaşabilirsiniz. Anadolu yakasından ulaşmak için de Kabataş, Eminönü veya Karaköy’e vapurla gelebilir ya da Sirkeci’ye kadar Marmaray’la ulaşarak tramvaya aktarma yapabilirsiniz.

 

Kaynak : Obilet.com

Benzer Yazılar

 İstanbul’un En Güzel 5 Tarihi Sokağı 

Türkiye 4 ay önce

 Avrupa ile Asya arasında köprü kuran canlı ve tarihi şehir İstanbul, zengin kültürel mirasıyla ünlüdür. Sayısız hazinesi arasında, eşsiz güzellikleriyle öne çıkan beş tarihi sokak vardır. Bu sokaklar, zarif mimarileri ve büyüleyici hikayeleriyle İstanbul’un geçmişine bir bakış sunuyor. İster tarih meraklısı olun ister mimari harikaları takdir edin, şehri keşfederken bu sokakları mutlaka ziyaret etmelisiniz.  İstiklal Caddesi  İstanbul gezilecek yerler arasında ilk cadde, İstanbul’un kalbinde yer alan hareketli ve enerjik bir cadde olan İstiklal Caddesi var. Geçmişi Osmanlı dönemine kadar uzanan bu cadde, Art Nouveau, Neoklasik ve Osmanlı gibi mimari tarzların bir karışımını sergiler. İstiklal Caddesi boyunca yürürken, çeşitli mağazalar, kafeler ve tarihi simge yapılardan oluşan bir dünyanın içine dalacaksınız. Bu canlı cadde aynı zamanda ünlü Galatasaray Lisesi ve tarihi Çiçek Pasajı gibi görkemli binaları da barındırmakta ve ziyaretçilerine büyüleyici bir tarihi yolculuk sunmaktadır.  Balat Sokakları  Sırada renkli evler ve çarpıcı Bizans mimarisiyle dolu büyüleyici Balat var. İstanbul gezilecek yerler arasında […]

Denize Sıfır Özel Havuzlu Kaş Kiralık Villalar

Türkiye 6 ay önce

Şehrin kalabalık gürültüsünden, otellerin kalabalığından sıkılanlar, göz alıcı deniz manzarası ve güneşin keyfini çıkarmak için, Kaş’ta özel havuzlu villa kiralayabilirler. Denize sıfır manzaraya sahip olan villalar tüm ihtiyaçlarınızı karşılar aynı zamanda sadece size özel olarak imkanlar sağlayan villa seçeneklerine göz atabilirsiniz. Kaş, Kalkan ve Antalya gibi bölgelerde bulunan aynı zamanda denize sıfır olan villada tatil yapmak isteyen kişiler tarafından oldukça ilgi görür. İş yoğunluğundan sıkılmış, dinlenmeye ihtiyacı olan, otellerden ve otellerin kalabalığından bunalmış kişiler, genellikle konforlu ve huzurlu bir tatil isterler. Denize sıfır havuzlu villalar, sakinlik arayan kişilere eşsiz bir tatil deneyimi yaşatır. Size özel olan havuzda doyasıya eğlenebilir aynı zamanda suyun tadını çıkarabilirsiniz. Rahat bir şekilde güneşlenebilir aynı zamanda deniz manzarası ile de keyifli bir tatil ortamı yaratabilirsiniz. Villa kiralama seçenekleri son zamanlarda oldukça popüler bir hale gelmiştir. Bunun sebebi ise genellikle yeni çiftler kalabalık ortamlardan uzaklaşmak ister ya da baş başa olmak istedikleri için Kaş kiralık villa seçenekleri […]

Yeni Tatil Beldesi: Adrasan

Türkiye 9 ay önce

Adrasan, Antalya ilinin Kumluca ilçesine bağlı bir beldedir. Doğal güzellikleri ve sakin atmosferi ile ünlüdür. Özellikle yaz aylarında turistler tarafından yoğun ilgi görür. Adrasan’ın en bilinen özelliklerinden biri, uzun ve geniş bir kumsala sahip olmasıdır. Denizi oldukça temiz ve berraktır, bu nedenle yüzme için idealdir. Ayrıca bölgede doğal güzellikler keşfetmek isteyenler için de birçok seçenek vardır. Adrasan Koyu’na yürüyüş yapabilir veya çevredeki tepelere tırmanabilirsiniz. Adrasan aynı zamanda birçok tarihi kalıntıya da ev sahipliği yapar. Beldedeki antik Likya kenti Olympos, tarihi yapıları ile ünlüdür. Olympos Antik Kenti, antik tiyatrosu, hamamı, agora’sı ve Akdeniz’e bakan kale kalıntıları gibi birçok tarihi esere ev sahipliği yapar. Bunların yanı sıra, Adrasan bölgesinde konaklama seçenekleri oldukça çeşitlidir. Bungalov evler, butik oteller ve pansiyonlar gibi birçok farklı konaklama seçeneği bulunmaktadır. Ayrıca bölgedeki restoranlar, lezzetli yemekleriyle de ünlüdür. Adrasan, doğal güzellikleri, tarihi kalıntıları ve sakin atmosferi ile tatil yapmak için ideal bir yerdir. Eğer henüz gitmediyseniz, mutlaka ziyaret […]

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.