Kayalara Oyulmuş Tapınak: El-Deir Manastırı, Petra

Bir kanyonda gizlenmiş Antik Petra Kenti, Ürdün‘ün dünyaca ünlü tarihi turizm merkezi. El-Deir Manastırı, Petra’da MÖ 1. yüzyılda kayalara oyularak inşa edilen en görkemli yapı. 50 metre genişliğinde, 45 metre yükseliğindeki manastır, geçmişte bölgede yaşayan putperestlerin tapınağıydı. Ürdün’deki bilinen en eski tapınma yerlerinden biri olan ve benzersiz mozaiklerle bezeli manastır, bir dönem Bizans kilisesi olarak kullanılmış. Bizans Dönemi’nde Petra’daki yaşam hakkında ayrıntılı bilgiler veren 152 tomardan oluşan yığın El-Deir Manastırı’nda bulunmuştu. El-Deir Manastırı, Petra Yüksek tepelere saklı bir konumda yer alan manastır Petra’nın efsanevi anıtlarından biri. Tasarımı Petra’daki El Hazne tapınağı yapısına benzeyen manastır, 50 metrelik genişliği ve 45 metre yüksekliği ile Petra’nın en heybetlisi. MÖ 1. yüzyılda bir Nebati mezarı olarak inşa edilen manastır adını Bizans Dönemi’nde kilise olarak kullanıldığı zamandaki iç duvarlarına oyulan haçlardan alıyor. Nebati Müzesi’nden kayalara oyulan eski yolu takip edilerek ulaşılan manastıra varmak için 800 basamak çıkmak gerekiyor. Petra merkezin kuzeyindeki El-Deir Manastırı’na ulaşmak için 800 basamaklı bir […]

Kayalara Oyulmuş Tapınak: El-Deir Manastırı, Petra

Bir kanyonda gizlenmiş Antik Petra Kenti, Ürdün‘ün dünyaca ünlü tarihi turizm merkezi. El-Deir Manastırı, Petra’da MÖ 1. yüzyılda kayalara oyularak inşa edilen en görkemli yapı. 50 metre genişliğinde, 45 metre yükseliğindeki manastır, geçmişte bölgede yaşayan putperestlerin tapınağıydı.

Ürdün’deki bilinen en eski tapınma yerlerinden biri olan ve benzersiz mozaiklerle bezeli manastır, bir dönem Bizans kilisesi olarak kullanılmış. Bizans Dönemi’nde Petra’daki yaşam hakkında ayrıntılı bilgiler veren 152 tomardan oluşan yığın El-Deir Manastırı’nda bulunmuştu.

Petra Manastir

El-Deir Manastırı, Petra

Yüksek tepelere saklı bir konumda yer alan manastır Petra’nın efsanevi anıtlarından biri. Tasarımı Petra’daki El Hazne tapınağı yapısına benzeyen manastır, 50 metrelik genişliği ve 45 metre yüksekliği ile Petra’nın en heybetlisi.

MÖ 1. yüzyılda bir Nebati mezarı olarak inşa edilen manastır adını Bizans Dönemi’nde kilise olarak kullanıldığı zamandaki iç duvarlarına oyulan haçlardan alıyor. Nebati Müzesi’nden kayalara oyulan eski yolu takip edilerek ulaşılan manastıra varmak için 800 basamak çıkmak gerekiyor.

Petra merkezin kuzeyindeki El-Deir Manastırı’na ulaşmak için 800 basamaklı bir merdiveni çıkmak gerekiyor. Yaklaşık 1 saatlik tırmanışla ulaşılan El-Deir Manastırı, Petra’nın en ünlü tapınağı olan El Hazne‘ye (Hazine) göre çok daha az süslü olmasına rağmen, el işçiliği ile oyulan etkileyici görünümü ve büyüklüğü ile kendine hayran bırakan bir güzelliğe sahip.

El-Deir Manastırı’nın tarihi

El-Deir Manastırı’nın inşa edildiği dönemle ilgili bilgiler sınırlı. Tarihçiler manastırın bölgede MÖ 1. yüzyılda hüküm süren Nebati Kralı Obodos’a ithaf edildiğini düşünüyor. Nebatiler, köken olarak Kuzeybatı Arabistan’da yaşayan göçebe bir kavimdi. Ticaret yollarını kontrol etmeleriyle tanınan Nebatiler, baharat, tütsü, yağ ve parfüm ticaretinde ustalaşarak zenginleştirler. Görkemli Petra’yı kurdular ve onu geniş bir ticaret krallığının merkezi yaptılar.

Manastırın cephesinin alt katı düz, üst katı ise özenle oyulmuş. Tapınağın önündeki düz alanın kalabalıkları dini törenlerde buluşturmak için oyulduğuna inanılıyor. İç mekan bir nişe çıkan çift merdivenli tek bir odadan oluşuyor.

El Deir Manastırı
petra monastry

Manastırın sol tarafında ziyaretçilerin güvenliğini sağlamak için tırmanmaya izin verilmeyen, cephe üzerindeki urnaya çıkan çok dik bir yol var. Tapınağın tam karşısında yer alan mağarada oturup, bu etkileyici anıtı hayranlıkla seyredebileceğiniz gölgeli bir kafe bulunuyor.

Kafenin arkasındaki kayalıklara tırmandığınızda bakmaya doyum olmayan bir manzara ile karşılaşılıyor. Manastıra yorucu bir yol aşılarak ulaşılsa da yol boyunca dinlenebileceğiniz çok sayıda yer var. Yürümeyi göze alamayanlar için kiralık eşekler var.

El-Deir Manastırı’na tırmanmak için en uygun zaman yolun genellikle gölgede olduğu ve güneşin manastır cephesinde parladığı öğleden sonra. Öğleden önce güneş yolun üstünde olduğundan sıcakla mücadele etmek gerekiyor.

Kaynak : Yoldaolmak.com

Benzer Yazılar

Dünyanın en büyük sanat müzesi – Louvre

Kültür ve Sanat 2 yıl önce

Louvre Sarayı’nın bir parçası olan Louvre Müzesi 73.000 m²’lik alanıyla ve yaklaşık 400.000 civarında koleksiyon parçasını bünyesinde bulunduruyor olması sebebiyle Dünyanın en büyük müzesi ünvanına sahiptir.  Paris’te bulunan bu müze tarihi bir anıt olarak ta kabul edilmektedir. Ziyaretçi akınına uğrayan Louvre Müzesi’ni her yıl 7.5 milyon civarında kişi ziyaret etmektedir. Sizinde Louvre Müzesini gezmek gibi bir niyetiniz varsa size şiddetle tavsiye etmeliyim ki müze içeriğiyle ilgili kısa bir araştırma yapmalı ve müzeyi yaptığınız bu araştırmaya göre gezmelisiniz. Aksi taktirde asıl görmek istediğiniz şeyleri göremeden günleriniz geçip gidebilir ve amacınıza ulaşamayabilirsiniz. Düşünsenize müzede 400 bin sanat eseri var. Tabi bunların 35 bin civarında olan bir kısmı her gün ziyarete acık. Sizin bu 35 bin sanat eserini dahi incelemeniz mümkün olmayacaktır. Yine biz bir genelleme yapacak olursak ve karşınıza çıkan sanat eserlerini gözden geçirerek ilerlediğinizi ve her bir sanat eseri için de 1 dakika gibi kısa bir süre ayıracak olacağınızı düşünelim. Ortaya çok […]

Ramazan Bayramı Tatili Ne Zaman?

Kültür ve Sanat 4 yıl önce

Ramazan Bayramı Tatili Ne Zaman? Hem devlet sektöründe hem de özel sektörde çalışan hemen herkesin büyük bir heyecanla beklediği Ramazan Bayramı tatili bu sene 24 Mayıs 2020. Gününe denk gelmekte. Toplamda 4 günlük bir tatil fırsatı beklenen bu bayramda, birkaç aydır gündemde olan koronavirüs nedeni ile sokağa çıkma yasağıda beklenmektedir. Ramazan Bayramı Tatili Kaç Gün Olacak? Özellikle çalışanların merakla sorup durduğu “Ramazan Bayramı kaç gün tatil?” sorusunun cevabına verelim. Ramazan Bayramı 2020 yılında normal şartlarda hafta sonu ile birlikte toplamda 3,5 gün olup, Ramazan Bayramı tatil günleri aşağıdaki gibidir: 23 Mayıs 2020 Ramazan Bayramı Arife Günü – Cumartesi 4 Mayıs 2020 Ramazan Bayramı 1. Gün – Pazar 5 Mayıs 2020 Ramazan Bayramı 2. Gün – Pazartesi 26 Mayıs 2020 Ramazan Bayramı 3. Gün – Salı Fakat dünya gündemindeki koronavirüsten dolayı bayram tatili daha uzun olabilir. Henüz bir açıklama bulunmamakla beraber sokağa çıkma yasağının da ilan edilmesi beklenmektedir. Ramazan bayramı sokağa çıkma […]

Mutlaka görmeniz gereken 6 antik kent

Kültür ve Sanat 4 yıl önce

Asırları aşan tarihleri ile geçmiş ve günümüz arasındaki bağlantıyı kuran antik kentler, hikayeleri, efsaneleri ve görsel şölen sunan yapıları ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Dünyanın dört bir tarafında yer alan medeniyetlerden kalan izleri taşıyan bu kentler, muhteşem manzaraları ve tarih kokan yapıları ile dikkat çekiyor. Asırları aşan tarihleri ile geçmiş ve günümüz arasındaki bağlantıyı kuran antik kentler, hikayeleri, efsaneleri ve görsel şölen sunan yapıları ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Dünyanın dört bir tarafında yer alan medeniyetlerden kalan izleri taşıyan bu kentler, muhteşem manzaraları ve tarih kokan yapıları ile dikkat çekiyor. Eski medeniyetlerin kültür ve yaşayış biçimleri hakkında bilgiler veren antik kentler, zamanda yolculuk yapabilmenize ve tarihin gizemli yönlerini keşfedebilmenize imkân tanıyor. İşte sizin için derlediğimiz dünya çapında mutlaka ziyaret etmeniz gereken 6 antik kent: Şanlıurfa Göbeklitepe – Türkiye Göbeklitepe Başrollerinde Beren Saat, Mehmet Günsür, Metin Akdülger ve Melisa Şenolsun’un oynadığı Netflix dizisi Atiye, Göbeklitepe’yi hepimize öğretti. […]

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.