Kayseri’de Gezilecek Yerler Listesi

kayseri'de gezilecek yerler Türkiye

Kayseri’de gezilecek yerler arasında Kayseri Kalesi, Erciyes Dağı, Kayseri Saat Kulesi, Kapuzbaşı Şelalesi ve Döner Kümbet gibi eşsiz güzellikler bulunmaktadır. Kayseri, İç Anadolu Bölgesinde bulunmaktadır. Ayrıca İç Anadolu Bölgesinde en hızlı gelişen şehir Kayseri’dir. Fıkralara konu olan, sanayi tesisi, tüccarlık ve esnaflık bakımından bilinen bir yerdir. Peki, Kayseri’de gezilecek yerler nerelerdir?

1. Melikgazi Kalesi (Zamantı Kalesi)

Melikgazi Kalesi, Kayseri’nin Pınarbaşı semti sınırları içerisinde yer alan Melikgazi Köyü’nde bulunmaktadır. Ayrıca bu kale, Zamantı Kalesi olarak da adlandırılmaktadır. Buranın yapılış nedeni ise Elbistan güzergahını kontrol etmek için yapıldığıdır. Kayseri de en çok ziyaret edilen yerlerin başında Melikgazi Kalesi gelmektedir.

2. Şahruh Köprüsü

Kayseri’nin Saroğlan semtinde bulunan Şahruh Köprüsü, Karaözü Köyü’nde bulunmaktadır. Mimari açıdan oldukça estetik bir duruşu vardır. Fotoğraf çekmek için en ideal yerlerden biridir. Edinilen bilgilere göre bu köprü Alaüddevle Bozkurt Bey’in oğlu Şahruh tarafından yaptırılmasıdır. Günümüze kadar çok kez onarılmıştır. Ayrıca turizme kazandırmak için 2021 yılından itibaren çalışmalar devam ediyor

3. Kapuzbaşı Şelaleleri

Sosyala medya’da sıkça fotoğrafı paylaşılan popüler bir yerdir. Kapuzbaşı Şelalesi, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağıdır. Ziyaretçiler açısından her yıl binlerce insanın geldiği bir yerdir. Kapuzbaşı Şelalesi, ortalama 60 metre yüksekliğe sahiptir. Muhteşem manzarası eşliğinde burada piknik yapabilirsiniz. Doğanın güzelliği sessizliği ve akan şelale sesi eşliğinde unutulmayacak bir gün geçirebilirsiniz. Otopark ücreti 15 TL’dir.

4. Zamantı Nehri

Rafting sevenlerin gözdesi olan Zamantı Nehri, Kayseri’de gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Özellikle balık avlamayı seviyorsanız eğer bu nehri ziyaret etmelisiniz. Bölge de oldukça piknik yapılacak yerler bulunuyor. Balık avladıktan sonra burada gününüzü tamamlayabilirsiniz.

5. Sultansazlığı Milli Parkı

Kayseri’de bulunan Sultansazlığı Milli Parkı, Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçe sınırları içerisinde yer alan bir yerdir. Bu parkta ortalama 500’e yakın farklı bitkiler bulunuyor. Ayrıca 300’ü aşkın kuş türünün yaşadığı belirlenmiştir. Kayseri’de en çok ziyaret edilen yerler arasında Sultansazlığı Milli Parkı bulunuyor. Güzel doğası ve sessizliği ile eşsiz fotoğraflar çekinebilirsiniz.

6. Erciyes Kayak Merkezi

Dünya genelinde en popüler kayak merkezi Erciyes Kayak Merkezi’dir. Özellikle hem Türkiye genelinden hem de yurt dışından milyonlarca insan buraya akın ediyor. Yaklaşık 4.000 metre yüksekliğinde bulunan kayak merkezi, Erciyes Dağı eteklerinse bulunmaktadır. Bu yüzden adı “Erciyes Kayak Merkezi” olarak isimlendirilmiştir. Konaklama imkanı oldukça fazla ve konforludur. Kış tatili yapmak için sizler de kayak merkezini tercih edebilirsiniz.

7. Tuzla Gölü (Palas)

Kayseri’de bulunan Tuzla Gölü, İç Anadolu Bölgesinde bulunmaktadır. Palas Ovası’nda bulunduğu için diğer bir adı “Palas” dır. Kayseri’ ye ortalama 35-40 km uzaklıkta bulunan bir göldür. Burada insanlar için yaşam ilk başlarda oldukça zormuş. Ancak günümüzde Kayseri’nin en popüler yerlerinden biri haline gelmiştir. Tuzla Gölü, 1993 senesinde sit alanı olarak belirlenmiştir. Kayseri’de gezilecek yerler arasında eklemeniz gereken bir yerdir.

8. Kayseri Kalesi

Kayseri Kalesi uzun zamandır restore halindedir. Çalışmalar sonrası ziyarete açılarak hem yurt içinden hem de yurt dışından çok sayıda kişiye ev sahipliği yapmaktadır. 2013 senesinde tadilata girerek 6 yıl sonra misafir kabul etmeye başlamıştır. İçerisinde bulunan Arkeoloji Müzesi, konferans salonu, kütüphane, sanat galerisi, sosyal alanlar ve seyir alanları gibi yerler bulunmaktadır.

9. Döner Kümbet

XIV. yüzyılda Selçuklu Dönemi’nden yapılan bir eserdir. Mimari olarak kare’ye benzemektedir. 12 köşesi bulunan bu kümbet, konik külahı ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Ayrıca bezemelerinde hayat ağacı, aslan ve çift başlı kartal motifleri bulunmaktadır. Asıl adı ise “Şah Cihan Hatun Kümbeti” olarak bilinmektedir.

10. Soğanlı Harabeleri

Kayseri’nin Yeşilhisar semti sınırları içerisinde bulunan Soğanlı Harabeleri, şehir merkezine 80 km’dir. Benzerliği ile akıllara ilk Kapadokya gelmektedir. Ayrıca burada Roma Dönemi’ne ait mezarlar bulunuyor. Her yıl yerli ve yabancı milyonlarca turist Kayseri’de bulunan Soğanlı Harabeleri‘ni ziyarete geliyor. Sizler de Kayseri gezi listenize burayı eklemelisiniz.

11. Hunat Hatun Camii ve Külliyesi

1237 ve 1246 yılları arasında inşa edilen Bunat Hatun Camii ve Külliyesi, II. Keyhüsrev’in annesi olan Mahperi Hatun tarafından yaptırılmıştır. Cami, medrese, külliye, türbe ve hamam gibi isimler ile anılmaktadır. Ayrıca Selçuklu mimarisi olduğu için oldukça etkileyici durmaktadır. Mahperi Hatun türbesi de burada yer almaktadır.

12. Atatürk Evi Müzesi

Kayseri’nin Melikgazi semtinde bulunan Atatürk Evi Müzesi, 1983 yılında ziyarete açılmıştır. Daha öncesinde bu müze, İmamzade Raşit Ağa Konağı olarak kullanılıyordu. Müzenin giriş ve bodrum katında Güzel Sanatlar Galeri Müdürlüğü ve sergi salonları bulunmaktadır.

13. Karatay Han

Kayseri’de bulunan Bünyan ilçesinde yer alan Karatay Han, 1240 ile 1241 dönemleri arasında yapılmıştır. Günümüzde ise restoran ve butik olarak kullanılan bir yerdir. Selçuklu mimari izlerini taşıyan bu han da kalarak Kayseri’yi gezebilirsiniz.

14. Saat Kulesi

Kayseri’nin Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Saat Kulesi, II. Abdulhamit tarafından inşa edilmiştir. 1906 senesinde yapılan saat kulesi, yerli ve yabancı turistleri merhaba fotoğrafını çektiği önemli bir simgedir.

15. Arkeoloji Müzesi

Kayseri’de bulunan Arkeoloji Müzesi yapımı yaklaşık 4 yıl sürmüştür. 1969 senesinde tamamlanan bu müzenin ortalama 8700 m2 büyüklükte bir bahçesi ve 600 m2’lik 2 katlı binadan oluşmaktadır. Mermer heykeller ve oymalar oldukça dikkat çekiyor. Her yıl yerli ve yabancı turistlerin durağı bu müzedir. Tunç Çağı’ndan kalma pek çok eser bulunuyor. Giriş ücreti ise 10 TL’ dir. Kayseri gezilip görülmesi gereken bir şehirdir. Özellikle büyük bir şehir olmasından dolayı 4 gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır. Eğer tek başına gezmek istemiyorsanız rehber tutabilirsiniz. Tarihi yerler hakkında detaylı bilgi edinmek ve Kayseri’de gezecek yerler ile ilgili daha çok bilgi edinebilirsiniz.

Makaleyi değerlendir
Gezebildiğin Kadar
Yorum ekle