Kazakistan Hakkında Bilgiler

Orta Asya’nın en büyük ülkesi Kazakistan hakkında bilinmesi gerekenler bir hayli fazla. Bu güzel coğrafyanın en keyifli yanı harika doğası ve tarihi Türkistan (eski adıyla Yesi şehri). Türkistan şehri ise Savran ise büyüleyici. Türk boylarının Anadolu’ya göç ettiği bu toprakların izinde olmak benim için harika bir duyguydu. Öyle ki bu topraklar da hala yaşamını sürdüren Türk boylarından Oğuzlar, Tuvalar, Gagavuzlar, Kıpçaklar, Kaşgaylar var. Ülkeye gelme sebeplerden birisi mutlaka Divan-ı Hikmet yazarı, aynı zamanda İslamiyeti Türklerin arasında yayan ilim adamı Hoca Ahmet Yesevi’yi ziyaret etmek olmalı. Kazakistan’da konuşulan dil Kazakça ve Rusça. Ülkeye 30 gün vizesiz ziyarette bulunabilirsiniz, 30 gün den fazla kaldığınız da ise Kazak makamlarından vize almanız gerektiğini hatırlatmak isterim. Ülke de 5 günden fazla kalacaksanız kaldığınız şehir de en yakın birime giderek register (kalacağınız yeri belirtme) yaptırmalısınız. Register 1 Ocak 2017 tarihinde kaldırılmasına rağmen hala istenebiliyormuş. Register yaptırmamanın cezası ise 100 dolar. Ülkenin para birimi ise Tenge’dir, 50 […]

Varsayılan Görsel

Orta Asya’nın en büyük ülkesi Kazakistan hakkında bilinmesi gerekenler bir hayli fazla. Bu güzel coğrafyanın en keyifli yanı harika doğası ve tarihi Türkistan (eski adıyla Yesi şehri). Türkistan şehri ise Savran ise büyüleyici. Türk boylarının Anadolu’ya göç ettiği bu toprakların izinde olmak benim için harika bir duyguydu. Öyle ki bu topraklar da hala yaşamını sürdüren Türk boylarından Oğuzlar, Tuvalar, Gagavuzlar, Kıpçaklar, Kaşgaylar var. Ülkeye gelme sebeplerden birisi mutlaka Divan-ı Hikmet yazarı, aynı zamanda İslamiyeti Türklerin arasında yayan ilim adamı Hoca Ahmet Yesevi’yi ziyaret etmek olmalı.

Kazakistan’da konuşulan dil Kazakça ve Rusça. Ülkeye 30 gün vizesiz ziyarette bulunabilirsiniz, 30 gün den fazla kaldığınız da ise Kazak makamlarından vize almanız gerektiğini hatırlatmak isterim. Ülke de 5 günden fazla kalacaksanız kaldığınız şehir de en yakın birime giderek register (kalacağınız yeri belirtme) yaptırmalısınız. Register 1 Ocak 2017 tarihinde kaldırılmasına rağmen hala istenebiliyormuş. Register yaptırmamanın cezası ise 100 dolar. Ülkenin para birimi ise Tenge’dir, 50 $ bozdurmak istediğiniz de ise yaklaşık 16.000 Tenge’ye çevirebiliyorsunuz. Döviz bozdururken 50 $ aşağısı ve damgalı, yırtık gibi kağıt dövizleri almamaktalar. Ülkeyi gezerken internete ihtiyacım var derseniz çok uygun paketleri var. Ben Tele2 operatöründen 10 gb internet ve ülke için konuşma dahil hattı 2.000 Tenge (22 Tl) ödeyerek aldım ve çok rahat ettim. Ülkemizden başkent Astana, Almatı ve Çimkent’e karşılıklı seferler vardır. Şehirler arası yolculuklar da ise otobüs ve trenler ile sağlayabilirsiniz.

Kazaklar otobüs terminallerine Sayran, tren istasyonlarına ise Vagzal demekteler. Şehir içi otobüslerin fiyatı ise Almatı’da 80 Tenge (1,20 Kr), Türkistan’da ise 50 Tenge (55 Kr). Şehir içi taksi kullanımı ise anlamsız farklı fiyat politikası var, artık ne tuttururlarsa, 4-5 kilometrelik bir yolculuk için pazarlığınızı yapıp 400-500 Tenge vermenizi öneririm. Ülkede öyle taksi durakları yok, yolda gördüğünüz her taksi potansiyel bir taksicidir. Bir el edin her 4-5 taksiden biri mutlaka duracaktır. Almatı’dan çıktıktan sonra araç kiralayabileceğiniz renta car bulunmamakta. Kazakistan’da gözlemlediğim en önemli konulardan bir tanesi ise trafikte yayalara karşı inanılmaz bir saygı var. Yaya geçidine adımınızı attığınız andan itibaren her iki yönde ki taksiler hemen duruyorlar.

Bölgeye has paylaşılamayan lezzetleri ise her zaman ki gibi nefisti. Kazakların yemek kültürü genellikle et üzerine kurulu. Bir çok yemeklerinde et türünü görebilirsiniz, tür derken at, dana, koyun etleri yemeklerinin ana parçasını oluşturuyor. Kurdak, samsa, beşparmak, lagman, özbek pilavı hemen hemen yerde bulabilirsiniz. Özellikle her yerde karşılaşabileceğiniz tandır fırınlardan çıkan samsa yemeyi ihmal etmeyin derim. Ayrıca kımız ( at sütü ) ve Şubat ya da Kırman ( deve sütü ) en sevilen içeceklerinden. Kazakistan fiyat bakımından tutarsız bir ülke, Almatı gibi büyük şehir de ulaşım saymazsak herşey hemen hemen ülkemiz ile aynı düzeyde.

Türkistan bölgesine ise geçtiğiniz de ise fiyatlar nerdeyse büyük şehrin yarısına kadar düşebiliyor. Almatı’da 180 Tenge (2,70 TL) ödediğiniz suya, Türkistan’da 120 Tengeye (1.30 TL ) alabiliyorsunuz. Ya da büyük şehirde tandırdan 100 Tengeye ( 1.50 TL ) aldığınız bir Samsa’yı küçük şehirde 60 Tenge ( 0.65 Kr) ödeyebiliyorsunuz. Bu yüzden büyük şehirden çıktığınız andan itibaren fiyatlar ciddi anlamda ucuzluyor.

Almatı tarafında, Sharyn kanyon, Büyük Almatı gölü, Medeo, Panfilov parkı ve Yükseliş kilisesi, çikolata fabrikası, gezilecek belli başlı yerler. Taraz tarafında ise kent merkezi ve müzeler ( Taraz tarihimizde önemli yere sahip olan Talas savaşının yapıldığı yer ) gezilebilir. Türkistan tarafında, Hoca Ahmet Yesevi türbesi ve etrafı, Aslan Bab, Otrar, gezmekten büyük keyif aldığım ama bakımsızlığına üzüldüğüm tarihi Savran kenti, Dede Korkut mezarı, Kentau gezilecek en önemli yerler. Türkistan bölgesinde ayrıca yollarda bir çok yerde deve sürüleriyle karşılaşabilirsiniz. Dünyanın her ülkesi gibi burası görülmesini önereceğim ülkelerden. Kazak kültürünü doğasını değerini yaşamalısınız.

 

 

Kaynak : Tickets.com.tr

Benzer Yazılar

Malta’nın Saklı Cennetleri: Eğlenceli ve Detaylı Bir Malta Gezi Rehberi

Gezi Rehberi 1 hafta önce

Malta’nın saklı cennetlerini keşfetmeye hazır mısınız? Mavi Lagün’ün berrak sularında şnorkelle yüzme, Gozo’nun tarihi güzellikleri, renkli Marsaxlokk Pazarı ve hareketli St. Julian’s geceleri, Malta’da unutulmaz anlar yaşamanızı garantiliyor.

Keşfetmeniz Gereken Efsanevi Bakü Gezi Rehberi

Gezi Rehberi 2 hafta önce

Bakü, eski ve yeni zamanın izlerini bir arada barındıran, keşfedilmeyi bekleyen bir hazine. Efsanevi bir gezi deneyimi yaşamak için ideal bir destinasyon olan bu şehir, göz kamaştırıcı mimarisi, zengin tarihi ve benzersiz kültürüyle sizi bekliyor. Azerbaycan’ın incisi olarak bilinen bu yer, lezzet tutkunlarını da unutmayarak damak zevkine hitap eden mutfak kültürüyle cezbediyor. Elinizdeki "Bakü Gezi Rehberi" ile şehrin gizli köşelerini keşfetmeye hazır olun. İster tarihî bir yolculuğa çıkın, ister mimari yapıları keşfedin; Azerbaycan’ın bu büyüleyici şehrini keşfederken her köşede yeni bir hikaye sizi bekliyor. Öyleyse gelin, hayranlık uyandıracak kadar güzel bu şehri birlikte keşfedelim. Bakü’nün Büyüleyici Tarihine Yolculuk Bakü, derin tarihini her köşesinde yaşatan, ziyaretçilerini zamanda bir yolculuğa çıkaran eşsiz bir kenttir. Deneyimleyeceğiniz bu muazzam şehirde, Bakü gezi rehberi olarak size tarihi dokunuşları özgün bir şekilde hissettirecek yerleri keşfetmeniz için ilham verici önerilerimiz var. Gelin, Bakü’nün tarihine birlikte dalalım: İçeri Şehir (İçerişehir): UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu tarihi […]

İzmir Kuşadası’nın Büyüleyici Güzellikleri: Keşfetmeniz Gereken Cennet Köşeler

Gezi Rehberi 3 hafta önce

İzmir Kuşadası, eşsiz güzellikleriyle her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor. Altın kumlu plajları, Efes gibi tarihi hazineleri, lezzetli yemekleri ve hareketli gece hayatı ile ünlü. Bu yazıda, Kuşadası’nın keşfetmeniz gereken cennet köşelerini detaylarıyla bulacaksınız.

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.