Kırgızistan’a Gitmek İçin 10 Neden

Orta Asya’da kuzeyinde Kazakistan, güneyinde Tacikistan, batısında Özbekistan, doğusunda ise Çin ile komşu olan Kırgızistan, belki de Türkiye’ye coğrafi olarak en uzakta yer alan Türki Cumhuriyet. Ancak gitmesek de görmesek de bir köy var uzakta işte o köy bizim köyümüzdür şarkısındaki gibi Kırgızistan da bir Türk devleti olarak biz kardeşlerini davet ediyor. Vizesiz Seyahat İmkanı Dağcıların Mabedi Tanrı Dağları Kırgızistan’ın yüzde 65’ini oluşturuyor. Bu yüzden dolayı ülkeye “Orta Asya’nın İsviçre’si“. Ayrıca Sovyetler döneminde 5 tepeye çıkan kişiye Kar Leoparıünvanı verilirmiş. Bu 5 zirvenin üçü Kırgızistan’da yer alıyor. Bunlar Ceniş, Lenin ve Han Tengri Zirveleri. Bu zirvelerin hepsi de 7 bin metrenin üzerindeler. 7010 metre yükseklikteki Han Tengri Kırgızistan’ın üçüncü en yüksek noktası. Dünya dağcılığının en popüler noktalarında biri size 25 ayrı tırmanış rotası sunuyor. Ülkenin Tanrı Dağları’ndan sonra bir diğer önemli dağı ise Pamir Dağları. Kırgızistan özellikle profesyonel dağcılar için dünyadaki en önemli merkezlerden biri.   Kırgızistan’ın Bakir Tabiatı Kırgızistan sanki daha el değmemiş bir […]

Varsayılan Görsel

Orta Asya’da kuzeyinde Kazakistan, güneyinde Tacikistan, batısında Özbekistan, doğusunda ise Çin ile komşu olan Kırgızistan, belki de Türkiye’ye coğrafi olarak en uzakta yer alan Türki Cumhuriyet. Ancak gitmesek de görmesek de bir köy var uzakta işte o köy bizim köyümüzdür şarkısındaki gibi Kırgızistan da bir Türk devleti olarak biz kardeşlerini davet ediyor.

Vizesiz Seyahat İmkanı

Dağcıların Mabedi

Tanrı Dağları Kırgızistan’ın yüzde 65’ini oluşturuyor. Bu yüzden dolayı ülkeye “Orta Asya’nın İsviçre’si“. Ayrıca Sovyetler döneminde 5 tepeye çıkan kişiye Kar Leoparıünvanı verilirmiş. Bu 5 zirvenin üçü Kırgızistan’da yer alıyor. Bunlar Ceniş, Lenin ve Han Tengri Zirveleri. Bu zirvelerin hepsi de 7 bin metrenin üzerindeler. 7010 metre yükseklikteki Han Tengri Kırgızistan’ın üçüncü en yüksek noktası. Dünya dağcılığının en popüler noktalarında biri size 25 ayrı tırmanış rotası sunuyor.

Ülkenin Tanrı Dağları’ndan sonra bir diğer önemli dağı ise Pamir Dağları. Kırgızistan özellikle profesyonel dağcılar için dünyadaki en önemli merkezlerden biri.

 

Kırgızistan’ın Bakir Tabiatı

Kırgızistan sanki daha el değmemiş bir doğa ülkesi gibi. Ülkede birçok dağ gölü, kaynağını buzullardan alan akarsular, nadir görülen bitki ve hayvanlara rastlamak mümkün. Dünyanın en büyük 2. dağ gölü olan Isık Gölü, “Dünya’nın Gözü” olarak da anılıyor. Kökemeran nehri adrenalin sevenler için ideal bir adres. Avrupa’da koruma altında olan Edelweiss çiçeği ise burada bolca bulunuyor. Aslanbob doğal ceviz ormanları dünyanın en büyüğü imiş. Büyük İskender’in buradan geçerken Yunanistan’a ceviz götürdüğü söyleniyor.

Ülkede dağlar bol olunca doğal olarak vadiler de çok oluyor. Bu vadilerin en meşhuru Ala Arça Vadisi. Bir ucundan diğer ucuna 15 günde yürüyebiliyorsunuz. Bir diğer meşhur vadi ise Işık Gölü bölgesinde yer alan Karakol Vadisi.

 

Türklerin İslamiyetle Tanıştığı Yerleri Görmek

İlk Türk İslam Minaresi: Burana Minaresi

Türkler’in İslam ile buluşması Kırgızistan topraklarında başlar. 751 yılında Çinliler’e karşı Talas’ta (Bugünkü Kırgızistan toprağı) Yağma ve Karluk Türkleri Araplar ile birleşerek savaşır. Bu savaş Orta Asya’nın Çinlileşmesi’ni önleyip bölgede İslam’ın yayılmasını sağlar. Yine İlk Türk İslam Devleti olan Karahanlılar‘ın başkenti Balasagun Kırgızistan topraklarında yer alıyor. Yine bu bölgede birçok Türk İslam alimi yetişmiş ve eserler vermiş. Bunlarda ilk akla gelen Yusuf Has Hacib oluyor. Onun yazdığı Kutadgu Bilig siyasetnamesi bugün Türk dili ve edebiyatının en önemli kaynaklarından biridir. Yine Burana Minaresi ilk Türk İslam minaresidir.

 

Uygun Fiyatlar

Son dönemde Türk Lirası’nın birçok yabancı para birimine karşı değer kaybı yaşaması bizleri daha ekonomik yerler arayışına sokuyor. Kırgızistan bu açıdan oldukça uygun bir ülke. Ülkenin para birimi Kırgizistan somu. 1 TL 18,9 Som yapıyor. 1 Dolar ise 69,4 Som yapıyor.

Hem konaklama hem de yeme içme anlamında Türkiye ile kıyaslanamayacak derecede ucuza tatil yapmak mümkün olabiliyor. Örneğin bir porsiyon şaşlık Türk parası ile yaklaşık 4 TL gibi komik fiyatlara gelebiliyor. Burada tek sorun uçak biletleri. Gerisi gerçekten de sudan ucuz.

 

Şaman Gelenekleri

Türk turistler son dönemde eski şaman geleneklerine oldukça ilgi gösteriyor. Bu konuda daha önce yazdığım Kazdağları’nda bir Şaman Köyü: Tahtakuşlar Köyü yazım da oldukça ilgi görmüştü. Şamanların ruhlar ile iletişime geçen ruhani kişiler olduğuna inanılıyor.

Birçok Türki Cumhuriyet’te olduğu gibi Kırgızistan’da da şaman kültürüne dair deneyimler yaşamak mümkün. Ülkede taş ve kemikle fal bakan efsuncular özellikle kadın turistlerin ilgi odağı olabilir. Yine Atalar Kültürü ve Manas Ata’nın ziyareti bu kapsamda Kırgızistan’da yapılacak şeyler olarak dikkat çekiyor. Kar leoparı, dağ keçisi ve marco polo koyunu ülkede totem hayvan olarak görülüyor.

Kırgızistan Göçebe Kültürü Deneyimi

Biz Türkler kendimizi göçebe olarak tanımlasak da Kırgızistan’da bu göçebeliği çok daha yakından görme fırsatı bulabiliyorsunuz. Zira Kırgızlar göçebe geleneklerin, hala korumaya çalışıyorlar. Yaz döneminde birçok aile sürülerini alıp dağlardaki çayırlara göçüyorlar.

İlk defa 2014 yılında gerçekleştirilen Dünya Göçebe Oyunları’nın ikincisi de 2016 yılında yine Kırgızistan’da yapılmış. Dünyanın birçok ülkesinden katılım olan oyunları ünlü oyuncu Steven Seagal bile izlemiş. Bu oyunlar çoğunlukla at üstünde gerçekleşiyor. Kırgızistan’da ata binmek bisiklete binmek gibi birşey. At ile öyle bütünleşiyorlar ki, at sanki vücutlarını bir parçası oluyor. Göremedikleri birşeyi izlemek için atı basamak olarak kullanacak seviyede at binebilen bir halktan bahsediyorum.

 

Manas Destanı

Okullarda okuduğumuz Manas Destanı da aslında Kırgızların Milli destanıdır. Konusu M.Ö. 995’te geçen ve Manas’ın Çinliler’e karşı bağımsızlık mücadelesini anlatıyor. Destan yıllarca dilden dile manasçı denen ozanlar tarafından bugüne taşınmış. Bu ozanların bazılarının günlerce transa geçip manas söyleyebildiği anlatılıyor. Bu manasçılardan 1900lü yıllarda yaşayan Sayakbay Karalayev‘in hayatı yakında beyazperdeye de taşınacak. Kendisinin 4 gün boyunca manas okuyabildiği söyleniyor.

Büyük Kırgız yazar Cengiz Aytmatov‘un “Eğer öz halkının büyük insanlarından kimi biliyorsun diye sorarlarsa, ilk Sayakbay Manasçı’yı söylerdim” dediği Karalayev bugün Kırgızistan’da anılmaya devam ediliyor.

Kırgız Mutfağı

Göçebe kültürünün etkisi ile Kırgız mutfağında etler başrolü oynuyor. Benim gibi etobur biriyseniz Kırgızistan tam sizlik. Ayrıca yurtdışında helal et hassasiyeti olan Türkler için de Kırgız mutfağı çok ideal. Ülke mutfağının en meşhur yemeği beşbarmak (beş parmak). Koyun eti, buğday ve erişte ile hazırlanan bu yemek elle yendiği için adı da beş parparmak konmuş. Ülkede atların çok önemli bir yeri var. Biz de ayran Kırgızistan’da ise at sütü (kımız) milli içecek.

 

Kadim Tarih ve Kültürel Miras

9 bin civarında kaya resmi bulunduran Saymalu Taş alanı Orta Asya’nın en büyük açık hava petroglif galerisi. UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde yer alıyor. Yine 124 bin peygamberden 336’sının ziyaret ettiği Süleyman Dağı, İlk Türk islam Minaresi Burana yine ülkenin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan önemli tarihi mirasları arasında yer alıyor.

İlginç mimarisi ile Dungan Camii, meşhur kutsal Üçlü Ortodoks Kilisesi, 15. yy’a ait Taş Rabat Kervansarayı, 12. yy’dan kalma Üzgen Minaresi Kırgizistan’da görülecek yerler arasında ilk sıralarda yer alan tarihi miraslar.

Öncelikle biz Türkler vize işleri ile uğraşmayı sevmiyoruz. Zaten söz konusu kardeş Kırgizistan olunca da onlar da burası sizin de eviniz, vize almanıza gerek yok diyorlar bize. Bir Türk turist vize almadan Kırgizistan’da 30 gün boyunca tatil yapabiliyor. Sadece ülkeye girişte ilk 5 gün içerisinde devlet bürosuna kayıt yaptırmanız gerekiyor. Ülke dünyada sadece 44 ülkeye vize muafiyeti uyguluyor.

 

 

Kaynak : Cokgezenadam.com

 

Benzer Yazılar

Malta’nın Saklı Cennetleri: Eğlenceli ve Detaylı Bir Malta Gezi Rehberi

Gezi Rehberi 1 hafta önce

Malta’nın saklı cennetlerini keşfetmeye hazır mısınız? Mavi Lagün’ün berrak sularında şnorkelle yüzme, Gozo’nun tarihi güzellikleri, renkli Marsaxlokk Pazarı ve hareketli St. Julian’s geceleri, Malta’da unutulmaz anlar yaşamanızı garantiliyor.

Keşfetmeniz Gereken Efsanevi Bakü Gezi Rehberi

Gezi Rehberi 2 hafta önce

Bakü, eski ve yeni zamanın izlerini bir arada barındıran, keşfedilmeyi bekleyen bir hazine. Efsanevi bir gezi deneyimi yaşamak için ideal bir destinasyon olan bu şehir, göz kamaştırıcı mimarisi, zengin tarihi ve benzersiz kültürüyle sizi bekliyor. Azerbaycan’ın incisi olarak bilinen bu yer, lezzet tutkunlarını da unutmayarak damak zevkine hitap eden mutfak kültürüyle cezbediyor. Elinizdeki "Bakü Gezi Rehberi" ile şehrin gizli köşelerini keşfetmeye hazır olun. İster tarihî bir yolculuğa çıkın, ister mimari yapıları keşfedin; Azerbaycan’ın bu büyüleyici şehrini keşfederken her köşede yeni bir hikaye sizi bekliyor. Öyleyse gelin, hayranlık uyandıracak kadar güzel bu şehri birlikte keşfedelim. Bakü’nün Büyüleyici Tarihine Yolculuk Bakü, derin tarihini her köşesinde yaşatan, ziyaretçilerini zamanda bir yolculuğa çıkaran eşsiz bir kenttir. Deneyimleyeceğiniz bu muazzam şehirde, Bakü gezi rehberi olarak size tarihi dokunuşları özgün bir şekilde hissettirecek yerleri keşfetmeniz için ilham verici önerilerimiz var. Gelin, Bakü’nün tarihine birlikte dalalım: İçeri Şehir (İçerişehir): UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu tarihi […]

İzmir Kuşadası’nın Büyüleyici Güzellikleri: Keşfetmeniz Gereken Cennet Köşeler

Gezi Rehberi 3 hafta önce

İzmir Kuşadası, eşsiz güzellikleriyle her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor. Altın kumlu plajları, Efes gibi tarihi hazineleri, lezzetli yemekleri ve hareketli gece hayatı ile ünlü. Bu yazıda, Kuşadası’nın keşfetmeniz gereken cennet köşelerini detaylarıyla bulacaksınız.

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.