Mersin’de gezilecek yerler ile ilgili detaylı bilgiler vereceğiz. Öncelikle Mersin, Türkiye’nin en büyük 11. şehri’dir. Mersin de bulunan liman, coğrafi konum bakımından şehre ekonomik kaynak sağlıyor. Büyük bir şehir olduğu için burada gezip görülmesi gereken bazı yerler bulunuyor. Kültürü, tarihi ve doğal güzellikleri ile tanınan Mersin’de gezilecek yerler hakkında önemli bilgiler aktaracağız. Bu güzel kenti keşfetmeniz için detaylı bilgiler sunacağız.
Öncelikle Mersin’de görülmesi yerleri ziyaret etmek istiyorsanız yaklaşık 3-4 gününüzü ayırmanız gerektiğini belirtmek isteriz. Çünkü Mersin, coğrafi konumu en büyük 11. şehir’dir. Bu yüzden günübirlik veya 1-2 günlük yapacağınız kaçamak bir gezi de Mersin’in tamamını göremeyebilirsiniz. Ayrıca ziyaret etmek için en uygun mevsim İlkbahar ve Sonbahar aylarıdır. Yaz aylarında sıcaklıktan dolayı nem oranı oldukça yüksektir. Kış aylarında ise yağışlı ve ılık olduğu gözlenmiştir. Mersin’de müzeler, şelaleler, mağaralar, kanyonlar, plajlar, seyir alanları, yeşil alanlar, vadiler ve yaylalar bulunmaktadır.
1. Kleopatra Kapısı
Bizans döneminde şehrin surlarının Dağ, Deniz ve Adana gibi üç kapısı bulunuyor. Mısır kraliçesi Kleopatra, Romalı sevgilisi ile General Antonius ile birlikte görüştüğü Tarsus semtine bağlı Gözlü Kule’de büyük bir tören yapılarak karşılanmıştır. Ayrıca deniz kapısından Mersin’e giriş yapmıştır. Bu yüzden bu tarihi yerin adı “Kleopatra Kapısı” olarak kalmıştır.
2. Kız Kalesi
Kız Kalesi, diğer adı olan Deniz Kalesi olarak bilinmektedir. Kız Kalesi, aynı isimli bir mahalle’nin sahilinde bulunmaktadır. Kalenin üstünde bulunan kitabe de 1119 senesinde 1. Leon tarafından yapılmıştır. Ayrıca Korykos Antik Kenti, Kız Kalesi içerisinde yer almaktadır. Kale hakkında bilinen efsaneye göre; kral çok sevdiği kızının geleceğini öğrenmek için bir falcıya gider. Ancak bir yılan tarafından sokularak öleceğini öğrenince kızının güvenliği için bu kaleyi inşa eder. Kral, kızını bu şekilde koruyacağına inanır ve bir gün kızına sepet üzüm gönderir. Fakat sepetin içerisinde bulunan yılan dünya güzeli prensesi sokar ve prenses ölür.
3. Kırk Kaşık Bedesteni
Akdeniz tam olarak ticaret şehridir. Anadolu şehirleri arasında Mersin oldukça önemli bir konuma sahiptir. Bedesteni, Mersin’in Tarsus ilçesine bağlıdır. 1579 yılında Ramazanoğulları Beyliği’nden İbrahim Bey tarafından yapılmıştır. Ayrıca Bedesteni, yapıldığı ilk dönem de medrese ve aşevi olarak kullanılmıştır. Cumhuriyet’in ilanı sonrasında ise kapalı çarşı olarak tasarlanmıştır. Bedesteni, Beyaz Çarşı olarak da bilinmektedir. Eski yıllarda Beyaz Çarşı olarak bilinen Bedesteni, günümüzde Kırk Kaşık Bedesteni olarak tanınıyor. Mersin’de hediyelik eşyalar almak için en doğru yerdir.
4. Mersin Marina
Türkiye’nin en büyük Marinası, Mersin Marina olarak bilinmektedir. Yaklaşık 2011 yılından bugüne kadar faaliyet göstermektedir. Bu marina da 500’ü kara, 500’ü deniz olmak üzere totalde 1.000 tane yat bağlama yeri bulunuyor. Estetik görünümü ile şehrin en çok ilgi gören yerinden biridir. Mersin’in merkezinde yer aldığı için sabah ve akşam saatleri oldukça kalabalıktır. Mersin’de gezilecek yerler listenize Marina’yı eklemenizi öneriyoruz.
5. Mersin Deniz Müzesi
Mersin Deniz Müzesi, 2010 yılında açılmıştır. Mersin’in Yenişehir semtine bağlı bu müzenin içerisinde değişik koleksiyonlar yer alıyor. Bu yüzden dünya genelinde en önemli müzelerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Türk deniz harp geçmişi ve izlerini görmek bu müzede mümkündür. 500’den fazla eser ve 800 kitaplık bir kütüphanesi bulunuyor. Ayrıca müzenin büyük salonunda ise sancak, gemi modelleri, ateşli silahlar, arma, yağlı boya tablolar ve askeri kıyafetler sergileniyor.
Mersin Deniz Müzesi içerisinde interaktif salonda çocuklar için denizcilik hakkında bilgi verilmektedir. Türklerin denizlik tarihi ile ilgili konuşma yapılarak nesilden nesile aktarılması amaçlanıyor. Yetişkin kişiler 12 TL, öğrenciler ve çocuklar ücretsiz bir şekilde müzeye girebilir. Çalışma saatleri 09.00-17.00 arasındadır. Ayrıca Pazartesi günleri müze kapalıdır.
6. Mersin Atatürk Evi Müzesi
Mersin’in Akdeniz semtinde bulunan Mersin Atatürk Evi Müzesi, 1897 senesinde yapılmıştır. Almanya Konsolosluğu Christman tarafından yapılan bu müze, 1925 senesinde Mustafa Kemal Atatürk ve eşi Latife Hanım’ın 11 gün kaldığı evdir. Bu yüzden günümüzde burası Atatürk Evi Müzesi olarak isimlendirilmiştir. Ayrıca Atatürk’ün Mersin’i ziyaret ettiği sırada bu evde çekilmiş fotoğrafları bulunuyor. Anıtkabir’den 22 tane getirilen kişisel eşyası da bu müzede sergileniyor.
7. Yapraklı Koy
Mersin halkının ve turistlerin ilgi odağı olan Yapraklı koy, havuz görünümü ile insanları kendine çekiyor. Turkuaz rengi suyu ile kendine hayran bırakıyor. Mersin de bulunan en yemiz plajlardan biridir. Doğanın bir lütfu olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bu suyun içerisinde 5 farklı kaynak suyu bulunuyor. Bu yüzden suyu girdiğinizde hem soğuk hem de sıcak suyu hissedebilirsiniz.
8. Akçaçakıl Koyu
Sessiz sakin bir tatil yapmak istiyorsanız eğer Akçaçakıl koyu’na gelebilirsiniz. Ağaçların ortasında kalan bu koy, Boğsak Köyü kıyısında bulunmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere çakıllı bir koydur. Ayrıca merkeze 12 km uzaklıktadır. Karavan veya kamp tatili için en uygun yerdir.
9. Tisan Yarımadası
Kıbrıs Barış Harekatı sırasında bir albayın iniş yaptığı bir adadır. Burası albayın iniş yapması ile bulunan bir yarımadadır. Keşfedilmeyi bekleyen güzellikleri ise oldukça fazladır. Sakinliği, temiz havası, yeşilliği ve masmavi suyu ile Mersin’in en gözde yeridir. Özellikle turistler tarafından oldukça ilgi gören bir yerdir. Manzarası insana keyif ve huzur veriyor. Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan Tisan Yarımadası‘na uğramanızı tavsiye ediyoruz.
10. Yeşilovacık
Mersin’in Silifke semtinde bulunan Yeşilovacık, Mersin’in en popüler halk plajı olarak bilinmektedir. Uzun ve geniş bir alana sahiptir. Çok fazla turistik bir yer olmasa da Mersin halkı burada denize girmektedir. Kendi havlunuzu sererek plaj keyfi yapabilirsiniz.
Siz değerli okurlarımıza Mersin’de bulunan güzellikler hakkında önemli bilgiler sunduk. Yukarıda belirttiğimiz başlıkların yanı sıra Mersin’de gezebileceğiniz daha pek çok yer bulunuyor. Belirttiğimiz bu yerler Mersin’in eşsiz güzellikleridir. Mersin’de gezilecek yerler ile ilgili tüm bilgileri detaylı bir şekilde anlattık.