Niagara Şelalesi İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

niagara şelalesi i̇le i̇lgili doğru bilinen yanlışlar Gezi Rehberi

Niagara Şelalesi ile ilgili bilinen yanlışlar, Niagara Şelalesi hakkındaki yanlış bilgiler, Niagara Şelalesi ile ilgili gerçek bilgiler.

Niagara Şelalesi, Amerika – New York ve Kanada – Ontario arasında, Niagara Nehri’nin de üzerinde bulunan dünyaca ünlü bir şelaledir. ‘Suların Şimşeği’ anlamına gelmektedir. Şelale 10.000 yıl önce Kuzey Kutbu’nun buz kütlelerinin çökmesi ile oluşmuştur. 1950 yılında yapılmış bir anlaşma ile bu iki ülkenin arasında paylaşılmıştır. Şelale iki bölüm olarak akmaktadır. Şelalenin en meşhur akan bölümü Kanada’ya komşu olan yerde bulunmaktadır. Niagara Şelalesi şekli sebebi ile at nalı olarak da adlandırılmıştır. Şelale 46 metre yükseklikten aşağıya akmaktadır ve eni de 900 metredir. Şelalenin Amerika tarafındaki bölümünün yüksekliği 60 metre, genişliği de 300 metredir ve ismi Amerikan Şelalesi’dir. Niagara Şelalesi hem Amerika için hem de Kanada için çok iyi bir elektrik enerjisi sağlamaktadır. Şelaleden 30 saniye içerisinde 168.000 metreküp su akar. Her sene 20 milyon turist ağırlamaktadır. Şimdi Niagara Şelalesi ile ilgili yanlış bilgileri inceleyelim;

Niagara Şelalesi Dünyanın En Büyük Şelalesidir

Niagara Şelalesi ile bilinen yanlışlardan bir tanesi de dünyanın en büyük şelalesi olduğu bilgisidir. Fakat dünyada Niagara Şelalesi’nden daha büyük bir şelale bulunur. Bu şelale de Viktorya Şelalesi’dir ve Zimbabve ile Zambiya sınırlarında bulunmaktadır. Yükseklik olarakta Niagara Şelalesi’nden daha yüksek bir şelale bulunur. Bu da Angels Şelalesi’dir. Yani doğru bilinen bir yanlış olan Niagara Şelalesi dünyanın en büyük şelalesi değildir.

Niagara Şelalesi Dünyada Tek Şelaledir

Niagara Şelalesi dünyada tek olarak bilinmektedir. Ancak Niagara kendi içerisinde 3 şelaleye ayrılmaktadır. Bu üç şelalenin isimleri Horseshoe, Bridal Vells Fall ve American Falls’tır. İçlerindeki en büyük olan ve en çok meşhur olan şelale Horseshoe’dir. Amerika kısmında bulunur ve turistlerin diğerlerine göre en çok ilgi duyduğu bölümdür. Bridal Vells Fall ve American Falls şelaleleri de Horseshoe’ye göre daha küçüktür.

Niagara Şelalesi Ters Yöne Doğru Akar

Şelale ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi de şelalenin ters yöne doğru aktığı bilgisidir. Niagara Şelalesi diğer tüm şelaleler ile aynı yöne doğru akmaktadır ancak onlara göre daha şiddetli aktığı için kayalara çarpan sular geri döner ve bu sebep ile görsel olarak bir yanılgı yaşandığı için ters yöne aktığı söylenir. Farklı aktığı için turistler buraya çok ilgi duyar.

Niagara Şelalesi Doğal Oluşmuş Bir Şelaledir

Şelalenin bugünkü haline gelmesinde insan eli değmesinin katkısı vardır. 1969 senesinde Haziran – Kasım ayları aralığında şelale susuzlaştırılarak kurutulmuştur. Bu yöntemin uygulanmasının amacı ise şelaledeki erozyonun azalmasıdır. Eğer susuzlaştırma işlemi yapılmasaydı şelale bugüne gelemeden kuruyup giderdi. Susuzlaştırma yöntemi uygulanırken 27.800 ton kaya kullanılmıştır.

Niagara Şelalesi Hiç Durmadan Sürekli Akıyor

Niagara Şelalesi’nin hiç durmadan her zaman aktığı düşünülse de şelale aslında 29 Mart 1948 tarihinde buz kaplamış ve durmuştur. Şelalenin akışı durduğu için genişçe bir büz kütlesine dönmüştür. Tamamen donmamış ancak bir bölüme kadar akış olmadığı için diğer bölgeleri de akışta etkilemiştir. Niagara Şelalesi’nin bu durumu tarihteki en ilginç olaylardan birisi olarak kabul edilmiştir.

Niagara Şelalesi’nin Sadece Yazın Turist Mevsimi Vardır

Bilinenin aksine şelale her mevsim gelen turistleri kabul etmektedir. Buradaki en meşhur aktivite tekne turu yapmaktır. Niagara Şelalesini tekne turu ile gezerken çok yakınına yaklaşarak şelalenin akma hızına ve su buharına şahitlik etmek mümkündür.

Makaleyi değerlendir
Gezebildiğin Kadar
Yorum ekle