Önümüzdeki Ay Gitmeniz Gereken 5 Muhteşem Yer!

Gezi Rehberi

Yola çıkma ve keşfetme arzunuzu tavan yaptıracak bir içerikle karşınızdayım yine. Bu sefer ki yazımızda sizler için bir sonra ki ayın planını yaptık. Ama hangi bir sonra ki ay orasını size bırakıyoruz. Bu listemizde yılın her mevsimi güzel olan ama sizin önümüzdeki ay görmeniz gereken 5 farklı gezi noktasını derledik. İşte o 5 muhteşem yer.

1. SÜMELA MANASTIRI

Sümela Manastırı, Trabzon

Altındere Vadisinin eteklerinde bulunan Sümela Manastırı, Trabzon’un Maçka ilçesinde yer almakta. Rum ve Ortodoks Kilisesi olarak günümüze kadar ayakta kalan Manastır, ihtişamlı bir yapıya sahip. Bir dağın ortasında büyük kaya kütleleri oyularak deniz seviyesinden 1.150 metre yükseklikte inşa edilen Sümela Manastırı hakkında Karadenizli Rumların anlattığına göre derin bir hikayesi var. Barnabas ile Sophronios adlı iki keşiş aynı rüyayı görmüşler; rüyalarında, İsa’nın öğrencilerinden Aziz Luka’ın yaptığı üç Panagia ikonundan, Meryem’in bebek İsa’yı kollarında tuttuğu ikonun bulunduğu yer olarak Sümela’nın yerini görmüşler. Bunun üzerine  birbirlerinden habersiz olarak deniz yoluyla Trabzon’a gelmiş, orada karşılaşıp gördükleri rüyaları birbirlerine anlatmış ve ilk kilisenin temelini atmışlar.

2. NEMRUT DAĞI

Nemrut Dağı, Adıyaman

Boyları 10 metreyi geçen heykeller, büyüleyici kitabeler ve yapıları içerisinde barındıran Nemrut, dünyanın sekizinci harikası olarak adlandırılmayı gerçekten hakediyor. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Nemrut Dağı, Adıyaman ilinde bulunan Ankar dağı civarında 2.150 metre yükseklikte bulunan bir dağdır. Zamanında Kommagene Krallığı’na kadar ev sahipliği yapan Nemrut Dağı, zamanda yolculuk yapacağınız, eşsiz gün doğumlarının ve batımlarının yaşandığı ölmeden önce görmeniz gereken bir yer. Yapıların zamanında ölen değerli insanların anısına yaptırıldığı araştırmalar sonucu ortaya çıksada hakkında bir çok rivayet dönmekte. Gizemini hala korumakta.

3. HALFETİ

Halfeti, Şanlıurfa

Efsanevi siyah gülün memleketi ve 2000 yılında büyük bir kısmı Birecik Baraj Gölünün suları altında kalan taş şehir Halfeti. Şanlıurfa’da yer alan Halfeti’de 2000 yılına kadar insanlar burada balıkçılık yaparak geçimlerini sağlarlarmış. Önceden tedbir alındığı ve köyler boşaltıldığı için kimseye birşey olmuyor fakat çevre çoğu köy de baraj sularına gömülüyor. Bu olay sonrasında Halfeti adını duyurarak turistik bir alan haline geliyor. Yapılması gereken en güzel aktivitelerden biri Nehir Turuna katılmaktır. Fırat Nehri üzerinde Batık şehre doğrular ilerlerken Kral Mezarlarını görebilir, doğanın tadını çıkartabilirsiniz. Ayrıca Halfeti tüm dünyada siyah gülün yetişebildiği tek şehir. Güller tomurcuk şeklinde oluyor ve daha fazla büyümüyor. Etkileyici tarafı ise dalından koparılıp başka bir yere götürüldüğünde rengi değişiyor, tohumu alınıp başka topraklarda yetiştirildiğinde siyah gül vermiyor. Çok enteresan değil mi?

4. PAMUKKALE

Pamukkale, Denizli

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Pamukkale, Denizli ilimizde yer almakta. Benzersiz güzelliği ve yapısıyla ülkemizde ve dünyada en çok seyahat edilen destinasyonlar arasında yer alan Pamukkale, bölgedeki fay hatları ve jeolojik olayların sonucu çok eski çağlardan günümüze kadar gelmiş. Bölgede 35-100 derece aralığında sıcaklığında 17 adet sıcak su alanı yer almaktadır. Pamukkale su kaynağı çok eski çağlardan, antik devirlerden beri kullanılan bir su kaynağıdır. Kaynaktan çıkan termal su 320 metre civarındaki bir mesafeyi kat ederek traverten başına gelir. Buradan da traverten katmanlarına dökülerek 240-300 metre kadar yol kat etmektedir. Buradaki kat kat görünümü oluşturan kimyasal tepkimeler dizisinde çökelen kalsiyum karbonat başlangıçta jel halinde bir yapıdadır. Zamanla sertleşen bu jelimsi yapı, traverten halini almakta ve günümüzde dünyanın gözdesi halini gelmiştir.

5. YEREBATAN SARNICI

Yerebatan Sarnıcı, İstanbul

Tarihi Yarımada’nın ortasında bulunan Yerebatan Sarnıcı, M.S 542 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından Büyük Saray’ın su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırılmıştır. İstanbul’da bulunan Yerebatan Sarnıcı 9.800 m2’lik bir alanı kapsayan dev bir yapıdır. Burada her biri 9 metre yüksekliğinde 336 sütun bulunmaktadır. Belirli aralıklarla dikilen bu sütunlar, her sırada 28 tane olmak üzere 12 sıra meydana getirirler. Suyun içerisinde yükselen bu sütunlar uçsuz bucaksız bir ormanı hatırlamakta ve ziyaretçiyi sarnıca girer girmez etkilemektedir.

Kaynak : w-Turkiye.com

Makaleyi değerlendir
Gezebildiğin Kadar
Yorum ekle