ÖZBEK PİLAVINI DENEDİNİZ Mİ?

2.500 yıldır tadan herkesi kendine hayran bırakmayı başaran Özbek pilavını denediniz mi? Belki de farkında olmadan denemişsinizdir. Çünkü pilavın yaklaşık 100 farklı versiyonu bulunuyor. Aradaki fark ise kullanılan ekstra malzemeler, yapılış ve sunum. Pilavın köklü tarihine ise bir Türk düşünürü olan İbn-i Sina ışık tutuyor. Yazılı bir kaynak olmamakla birlikte, Özbekistan’ın Buhara kentinde doğan İbn-i Sina’nın Özbek pilavından sıkça bahsettiği söyleniyor.  Plavın yapımında kullanılan ana malzemeler et, pirinç, soğan ve havuç. Bunlar pilavın olmazsa olmazları. Pilavın yapılış biçimi her yöreye gör farklılık gösterdiğinden eklenen malzemeler de artabiliyor. Dilenirse içine kuş üzümü, nohut, ve çeşitli sebzeler ilave edilebiliyor. Yine etin kullanılma tarzı da yörelere göre değişiyor. Kimi yörelerde haşlanırken kimilerinde de kızartılarak pilava ekleniyor. Yapılış ve sunumdaki farklılıklar küçük olsa da çizgiler net. Örneğin Semerkant usulü Özbek pilavı yiyorsanız, pirincin mutlaka en altta olduğunu göreceksiniz. Buhara usulü Özbek pilavında ise tüm malzemeler birbirine karıştırılarak servis edilir. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi […]

ÖZBEK PİLAVINI DENEDİNİZ Mİ?

2.500 yıldır tadan herkesi kendine hayran bırakmayı başaran Özbek pilavını denediniz mi? Belki de farkında olmadan denemişsinizdir. Çünkü pilavın yaklaşık 100 farklı versiyonu bulunuyor. Aradaki fark ise kullanılan ekstra malzemeler, yapılış ve sunum. Pilavın köklü tarihine ise bir Türk düşünürü olan İbn-i Sina ışık tutuyor. Yazılı bir kaynak olmamakla birlikte, Özbekistan’ın Buhara kentinde doğan İbn-i Sina’nın Özbek pilavından sıkça bahsettiği söyleniyor. 

Özbek_pilavi (2)

Plavın yapımında kullanılan ana malzemeler et, pirinç, soğan ve havuç. Bunlar pilavın olmazsa olmazları. Pilavın yapılış biçimi her yöreye gör farklılık gösterdiğinden eklenen malzemeler de artabiliyor. Dilenirse içine kuş üzümü, nohut, ve çeşitli sebzeler ilave edilebiliyor. Yine etin kullanılma tarzı da yörelere göre değişiyor. Kimi yörelerde haşlanırken kimilerinde de kızartılarak pilava ekleniyor. Yapılış ve sunumdaki farklılıklar küçük olsa da çizgiler net. Örneğin Semerkant usulü Özbek pilavı yiyorsanız, pirincin mutlaka en altta olduğunu göreceksiniz. Buhara usulü Özbek pilavında ise tüm malzemeler birbirine karıştırılarak servis edilir.

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de Özbek pilavı yapılıyor. Fakat her yemekte olduğu gibi Özbek pilavı da en iyi kendi yerinde yani Özbekistan’da yapılıyor. Özbekistan’da eğer eve gelen bir misafir varsa ve Özbek pilavı yapılacaksa mutfağa erkekler geçiyor. Özbekistan’da bu pilavı erkeklerin kadınlardan daha iyi yaptığına inanılıyor. Ama bu durum sadece Özbek pilavı için geçerli. Özbek pilavını yemenin öyle özel bir saati ya da öğünü filan da yok. İbn-i Sina’nın “Her çeşit yemeği gönlün çektiği zaman yemek faydalıdır” sözü üzerinden hareket eden Özbekler, Özbek pilavını kahvaltı da olmak üzere hemen her öğünde tüketebiliyor.

Özbek_pilavi (1)

Özbekistan’da Özbek pilavının taşıdığı anlam kesinlikle bir yemekten daha fazlası. Pilav Özbek halkının bir araya gelerek sosyalleşmesini sağlayan önemli bir figür. Kalabalık topluluklar halinde bir araya gelerek Özbek pilavı yenip, sofra sohbetleri ediliyor. Bu organizasyon da ”çayhane” denilen büyük yerlerde yapılıyor. Dolayısıyla dev kazanlarda pişen Özbek pilavı, sofra başı sohbetlerin en değerli mezesi haline geliyor. Yine düğün ve nişan gibi geniş katılımlı organizasyonların da en vazgeçilmez ritüellerinden biri Özbek pilavının yapılıp servis edilmesi.

2.500 yıldır dünyanın çeşitli bölgelerinde zevkle tüketilen Özbek pilavı artık Özbekistan için çok daha fazla önem taşımaya başladı. Özbek kültürünü ve Özbek Pilavını tüm dünyaya tanıtmak isteyen Özbekistan Aşçılar Birliği, bu amaca ulaşmak için birkaç yıldır Taşkent’te Özbek Pilavı Festivali’ni düzenliyor. İlginin hayli yoğun olduğu festivalde, ülkenin dört bir yanından gelen aşçılar hünerlerini sergiliyor. Eğer festivalde süreklilik sağlanabilirse Özbek pilavı, Özbekistan’ın dünyaya açılan penceresi olabilir.

Özbek_pilavi (3)

Kaynak: blog.prontotour.com

Benzer Yazılar

Sokak lezzetleriyle ünlü 6 şehir

Yeme ve İçme 3 yıl önce

Bir bölgenin kültürünü ve coğrafyasını en iyi şekilde keşfetmenin yolu meşhur lezzetlerinden geçiyor. Özellikle de şehirlerin sokak yemekleri, toplumun damak zevkinin kültürle birleşmesinin bir ürünü. Ayrıca sokak lezzetlerinin peşine düşmek, şehirde yaşamanın nasıl olacağını görebileceğiniz bir kapı görevi de görüyor. Peki, hangi şehir hangi sokak lezzetiyle meşhur hiç merak ettiniz mi?  Yeni yerler keşfederken gittiğimiz yerin sadece meşhur binalarını ya da meydanlarını değil, yöresel yemeklerini ve sokak lezzetlerini de keşfetmeliyiz. Gittiğimiz şehirlerde karşımıza çıkan sokak tezgâhlarından aldığımız ve ayaküstü karnımızı doyurduğumuz bu lezzetler her zaman bir başka olmuştur. Türkiye’nin Seyahat Sitesi Enuygun.com, sokak lezzetleriyle öne çıkan şehirleri sizin için derledi. İstanbul İstanbul’da yaygın bir sokak lezzeti kültürü bulunuyor ama şehirle en çok özdeşleşen sokak lezzeti, ıslak hamburger. İstanbul’un bir diğer gözde lezzeti ise balık ekmek. İstanbul’a gelip de Eminönü’nde balık ekmek yememek pek mümkün değil! Midye dolma da bu iki lezzetin peşi sıra gelen bir sokak lezzeti. Midye dolma Türkiye’nin […]

Farklı Ülkelerden Geleneksel 6 Ekmek Tarifi

Yeme ve İçme 4 yıl önce

Kim sevmez ki güne mis gibi ekmek kokusu ile uyanmayı. Şöyle fırından yeni çıkmış sıcacık tazecik bir ekmekle güne başlamaktan daha güzel bir keyif yok bence. Ekmek sadece bizim mutfağımızda değil dünya mutfaklarında da önemli bir yere sahip. Neredeyse her ülkenin kendine has geleneksel bir hatta birkaç ekmeği var. Üstelik hepsi de birbirinden lezzetli. Siz de hamurun en lezzetlisi, karbonhidratsız yapamayanların göz bebeği dünya mutfaklarından çeşit çeşit ekmekleri keşfetmek ve en beğendiklerinizi mutfaklarınızda denemeye ne dersiniz? Cevabınız evetse afiyetle okumanız dileğiyle. İşte dünya mutfaklarının en sevilen ekmeklerinden sadece birkaçı: Farklı Ülkelerden Geleneksel 6 Ekmek Tarifi Cramique, Belçika Belçika’nın bu enfes çikolatalı ekmeğinin tadı damağınızda kalacak. Cramique, Belçika Malzemeleri:  100 ml ılık süt 100 ml ılık su 10 gram instant maya 2 yumurta 85 gram toz şeker 100 gram tereyağı 500 gram un Bir çay kaşığı tuz 50 gram bitter çikolata 50 gram sütlü çikolata (İsterseniz 100 gram bitter çikolata kullanarak […]

Evde Kolayca Yapabileceğiniz 11 Fast-Food Tarifi

Yeme ve İçme 4 yıl önce

Kim demiş evde fast food keyfi yapılmaz diye. Siz de ara sıra kendinizi şımartmak dışarıda severek yediğiniz fast food tarzı yiyecekleri evde nispeten daha sağlıklı bir tarzda hazırlamak istemez misiniz? Seçin, beğenin, kendinize göre katıp karıştırın ve güzel bir film eşliğinde evinizde keyif yapın. Afiyet olsun! Evde Kolayca Yapabileceğiniz 11 Fast-Food Tarifi 1) Bol Malzemeli Pizza Bol malzemeli pizza malzemeleri:  Pizza hamuru için: 1.5 su bardağı un Yarım su bardağı su 1 çay kaşığı yaş maya 1 çay kaşığı toz şeker 1 çay kaşığı tuz 2 yemek kaşığı zeytinyağı Domates sosu için: 1 domates 2 dal taze fesleğen 1 dal taze kekik Yarım diş sarımsak 1 tutam tuz 1 tutam karabiber Üzeri için: Yarım su bardağı rendelenmiş dil peyniri 10-11 dilim sucuk 4-5 dilim sosis 4-5 dilim jambon 4-5 arpacık soğan 10-12 parça misket mozarella peyniri ya da top peynir Bol maddeli pizza hazırlanışı: Hamuru için mayayı ılık suda eritin. […]

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.