Samsun Gezi Rehberi

Karadeniz Bölgesinin en gelişmiş şehri olan Samsun, Orta Karadeniz Bölümü’nün kalbinde yer alıyor. Atatürk’ün Millî Mücadele yolunda ilk adımı attığı kent olması nedeniyle Cumhuriyet tarihinde büyük öneme sahip olan şehir Ordu, Tokat, Amasya, Çorum ve Sinop ile komşu. Tarihi ve doğal güzellikleriyle çok sayıda alternatife sahip olan Samsun’da özellikle Kızılmak Deltası Kuş Cenneti ve Şahinkaya Kanyonu eşsiz doğal güzellikler arasında. Samsun, Trabzon Uzungöl’e rakip konumdaki Ayvacık, antik kazı alanlarının da yer aldığı Tekkeköy Mağaraları, Kabaceviz Şelaleleri, Amisos Arkeolojik Kazı Alanı gibi birçok doğa harikasına ev sahipliği yapıyor. Samsun, Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Millî Mücadeleyi başlatmak üzere ilk adımı attığı yer olarak tarihimizde de çok önemli bir yere sahip. Karayollarıyla Karadeniz Bölgesi’ni İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’ne bağlayan Samsun aynı zamanda liman şehri olarak geniş hinterlandı ile bir lojistik merkez konumunda. Samsun aynı zamanda Karadeniz Bölgesi’nin kültür, sanat ve spor gibi alanlarda en gelişmiş kenti olarak, birçok festival, uluslararası organizasyon […]

Samsun Gezi Rehberi

Karadeniz Bölgesinin en gelişmiş şehri olan Samsun, Orta Karadeniz Bölümü’nün kalbinde yer alıyor. Atatürk’ün Millî Mücadele yolunda ilk adımı attığı kent olması nedeniyle Cumhuriyet tarihinde büyük öneme sahip olan şehir Ordu, Tokat, Amasya, Çorum ve Sinop ile komşu.

Tarihi ve doğal güzellikleriyle çok sayıda alternatife sahip olan Samsun’da özellikle Kızılmak Deltası Kuş Cenneti ve Şahinkaya Kanyonu eşsiz doğal güzellikler arasında. Samsun, Trabzon Uzungöl’e rakip konumdaki Ayvacık, antik kazı alanlarının da yer aldığı Tekkeköy Mağaraları, Kabaceviz Şelaleleri, Amisos Arkeolojik Kazı Alanı gibi birçok doğa harikasına ev sahipliği yapıyor.

Samsun Gezi Rehberi

Samsun, Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Millî Mücadeleyi başlatmak üzere ilk adımı attığı yer olarak tarihimizde de çok önemli bir yere sahip. Karayollarıyla Karadeniz Bölgesi’ni İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’ne bağlayan Samsun aynı zamanda liman şehri olarak geniş hinterlandı ile bir lojistik merkez konumunda.

Samsun aynı zamanda Karadeniz Bölgesi’nin kültür, sanat ve spor gibi alanlarda en gelişmiş kenti olarak, birçok festival, uluslararası organizasyon ve sempozyuma da ev sahipliği yapıyor. Yemekleri ve yüzlerce çeşit otlarıyla da zengin bir mutfak kültürüne sahip olan kentte her yıl Ot Yemekleri Festivali düzenleniyor.

Samsun Gezi Rehberi

Samsun, MÖ 750-760 yılları arasında İyon şehir devletlerinden Miletoslular tarafından Amisos adı ile kurulmuş küçük bir yerleşim yeriydi. Tarih boyunca Pers, Makedonya, Pontus, Roma, Bizans, Danişment, Selçuklu ve Osmanlı hakimiyetine giren kentte Eski Taş Çağına dek uzanan ilk yerleşim izleri MÖ 60 bin ile MÖ 15 bin yılları arasına tarihleniyor.

İlk Samsunluların Mert Irmağı ağzında küçük bir kent kuran Gaskalar olduğu biliniyor. Daha sonra Hitit egemenliğine girerek yok olmalarının ardından Hitit şehri olan Samsun, MÖ 1200 yıllarında Frigler tarafından yıkılmış.

Selçukluların Anadolu’ya girmesinin ardından Danişmentoğulları Amisos’a akınlar düzenlemesine rağmen Samsun’u almayı başaramamış. Amisos bu dönemde Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan tarafından Selçuklu hakimiyetine girmiş. Samsun ve çevresindeki Osmanlı hakimiyeti ise Yıldırım Bayezid devrinde başlamış. Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmasıyla Millî Mücadelenin başlangıç noktası olan kent, günümüzde de sahip çıkılan tarihi değerleriyle Anadolu’nun güzide kentlerinden biri.

Samsun Gezilecek Yerler

1. Onur Anıtı ve Atatürk Parkı

Samsun Gezi Rehberi Blog

Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Millî Mücadele’yi başlatması anısına Samsun’un ilk ve en eski parkı olan alan Atatürk Parkı içerisine yerleştirilen Onur Anıtı, Avustralyalı heykeltıraş Heinz Kreppel tarafından 1928-1931 yılları arasında yapılmış.

Kaidesinin dört yanında dönemin ruhunu yansıtan figür ve yazıların yer aldığı anıt, büyüklük ve denge bakımından dünyanın ikinci heykeli. Samsun’un simgesi olan Onur Anıtı, kente gelen turistlerin ilk ziyaret ettikleri ve mutlaka anıt ile fotoğraf aldıkları nokta.

2. Bandırma Vapuru ve Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi

Bandirma Gemisi Samsun

Büyük önder Atatürk’ün 9. Ordu Müfettişi olarak kurmayları ile birlikte İstanbul’dan yola çıktığı Bandırma Vapuru, Millî Mücadele Açık Hava Müzesi alanında sergileniyor. 19 Mayıs 1919 Pazartesi günü saat 08.15’te Samsun’a demir atan vapurun aslına uygun olarak inşa edilmesiyle dönüştürülen müzede Atatürk’ün fotoğrafları ile şahsi eşyaları, kurmaylarının ve mürettebatının bal mumu heykelleri ve çeşitli belgeler sergileniyor.

3. Samsun Kent Müzesi

samsun kent müzesi

Samsun Kent Müzesi, Samsun’un tarihine ışık tutan ve gerek tasarımı gerekse de ziyaretçileriyle kurduğu interaktif iletişim bakımından takdire şayan, Türkiye’nin en güzel müzelerinden birisi. 2013’te açılan ve Samsun’un dününü ve bugününü panoramalar, fotoğraflar, bilgi ekranları ve panoları, balmumu heykeller ve çeşitli canlandırmalarla sunan müze Samsun gezilecek yerler listesinde üst sıralarda olması gereken bir yer.

1928’de Samsun-Sivas Demiryolu İşletme İdaresi ve Devlet Demiryolu Lojmanı olarak inşa edilmiş binada hizmet veren Müze, 2015’te yapılan XX. Luigi Micheletti Ödüllerinde finale kalarak Avrupa’nın en prestijli altı müzesi içerisinde yer almış.

4. Amisos Tepesi ve Kakanca Tümülüsleri

Samsun nasıl gidilir

Amisos Antik Kenti içerisinde yer alan Amisos Tepesi Samsun’un ilk yerleşim yeri olarak biliniyor. MÖ 3. yüzyıla ait iki tümülüsün ve Pontus Krallığına ait mezar odalarının bulunduğu tepedeki buluntular Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergileniyor. Samsun’un en güzel manzarasını izleyebileceğiniz bu tepeye Amazon Adası’ndan hareket eden teleferikle çıkın ve Samsun’a bir de böyle bakın.

5. Amazon Köyü ve Amazon Adası

samsun amazon köyü

Samsun başta olmak üzere Karadeniz bölgesinde yaşadığına inanılan amazon savaşçı kadın kabilelerinin balmumu heykellerinin ve yaşam alanlarının canlandırılmasıyla oluşturulmuş bir alandan oluşan Amazon Köyü ve biraz ilerisinde iki devasa aslan heykelinin ortasında elindeki mızrakla duran büyük amazon kadın heykelinin yer aldığı Amazon Adası Samsun’un mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerinden.

6. Atatürk Evi Müzesi

Samsun’da Millî Mücadelenin başlangıç noktasını oluşturan Tekkeköy’de yer alan Atatürk Evi Müzesi, Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin aslına uygun olarak yapılmış. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1881’de Selanik’te Kocakasım Mahallesi Islahhane Caddesi’nde doğduğu üç katlı pembe evin birebir aynısı olan yapı, 25 Haziran 2006’da açılarak halkın ziyaretine sunulmuş.

7. Tekkeköy Mağaraları

Samsun Gezisi

Fındıcak ve Çınarlı Dereleri’nin suladığı vadi boyunca yükselen kaya kitlelerinde küçüklü büyüklü oyuk ve mağaraların genel adı olan Tekkeköy Mağaraları, alt paleolitik dönemde doğal yollarla meydana gelmiş oluşumlar. 1941’de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi liderliğinde yapılan kazı çalışmaları sırasında pek çok alet, takı ve av eşyalarına rastlanmış.

Tekkeköy ilçesinde yer alan ve arkeolojik sit alanı olan vadide yer alan mağaralar, MÖ 15 bin ile MÖ 60 yılları arasına tarihlendirilen Karadeniz Bölgesi’nin en eski yerleşim yeri. Bölgede ayrıca tarihi Rum evleri ile Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi yer alıyor.

8. Kızılmak Deltası Kuş Cenneti

Kızılırmak Deltası

Kızılırmak’ın denize döküldüğü yerde, Bafra ilçe sınırı içerisinde yer alan Kızılırmak Deltası, 56 bin hektarlık alanıyla, farklı ekolojik habitatların bir arada bulunduğu, 321 türde değişik kuş türüne ev sahipliği yapan, Samsun’un en özel ve heyecan verici yeri.

Deltada irili ufaklı çok sayıda gölün ve sazlık alanların yanı sıra, yaban hayatı geliştirme sahaları, tuzcul bataklıklar, ıslak çayırlar, karışık geniş yapraklı subasar ormanı, kıyı kumulları, kumul çalı toplulukları, tarım alanları ve yerleşim alanları bulunuyor. Kızılmak Deltası Kuş Cenneti, Türkiye’nin en önemli doğal sitemlerinden biri olarak yılda milyonlarca ziyaretçiyi ağırlamayı ve adını dünyaya duyurmayı hak ediyor.

9. Kabaceviz Şelaleleri

Tekkeköy ilçe merkezine 10 kilometre mesafede yer alan Kabaceviz Şelaleleri, 15, 35 ve 65 metre yükseklikten dökülen üç katmandan oluşuyor. Ağustos ayı sonuna kadar suyu bol olan şelalenin çevresi her türlü doğa sporu için gelen ziyaretçileri ağırlıyor. Şelalelerin Abdal Deresi’ne ulaştıkları noktada ise bir rafting parkuru var. Bölge ayrıca kamp kurmak için de tercih ediliyor. Özellikle gezginlerin ve kampçıların yoğun olarak ziyaret ettiği bölge, bozulmamış doğası ve sakinliği ile mutlaka görülesi.

10. Ayvacık

Samsun Ayvacık

Yeşilırmak üzerindeki Hasan Uğurlu-Suat Uğurlu baraj göllerinin bulunduğu ve şahane bir doğası olan Ayvacık, Trabzon’un Uzungöl’ü kadar etkileyici bir doğa harikası. Doğal güzellikleri ile göz kamaştıran ilçede belediyenin yaptığı rengarenk çatılı bungalovlar doğanın kucağında Karadeniz’in tertemiz havasını solumak ve yamaçlardaki fındık ağaçlarının eşliğinde tatil yapmak isteyenleri bekliyor.

Panoramik manzarasıyla görenleri kendisine hayran bırakan Ayvacık ayrıca, trekking, offroad, bisiklet, yamaç paraşütü gibi sporlar için de birebir. Ayvacık’ın Yeşilpınar Köyü’nde ise eşsiz bir güzellik olan Yeşilpınar Şelaleleri de bulunuyor, uğramadan geçmeyin.

11. Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu

Kızılırmak’ın, Sivas yakınlarındaki Kızıldağ’dan doğup Vezirköprü’de Samsun kent sınırları içerisine girerek Bafra Burnu’nda Karadeniz’e döküldüğü nokta olan Şahinkaya Kanyonu, heybetli kayaların arasında 3 kilometre boyunca uzanıyor.

Doğa sporları severlerin ve fotoğrafçıların uğrak noktası olan kanyonun kaya duvarları üzerindeki antik merdivenleri ve mağara girişi oldukça etkileyici. “Uluslararası Turizm Bölgesi” unvanına sahip olan bölge, trekking, dağcılık, balıkçılık ve kano gibi sporlar için Türkiye’nin en bakir bölgelerinden biri.

Samsun yeme-içme ve alışveriş

samsun ne yenir

Samsun Karadeniz yemek kültürünün bir uzantısı olarak Karalahana Çorbası, Hamsili Ekmek ve Mısır Ekmeği, Hamsili Pilav, Keşkek, Mısır Çorbası ve Fındığın yanı sıra kaz, tavuk, ördek gibi kümes hayvanları tüketiliyor.

Samsun’a özgü yerel lezzetler ise Samsun Ot Yemekleri Festivali ile de öne çıkarılan yapılan lorgon, kırçan, kaldırayak, madımak, nünük gibi çok çeşitli ot yemekleri; Samsun ve Bafra Pideleri; Tirit; Kocakarı Gerdanı; Bafra Ovası’nda yetişen Bafra karpuzu ve Bafra Nokulu kente özgü lezzetler olarak tadılabilir. Yine Bafra’nın manda kaymağı ve kaymaklı lokumu ile Terme’nin meşhur Osmancık pirinci de Samsun’a özgü ürünler.

Samsun’da hamsi, barbun, istavrit, kefal, mezgit, çinekop, palamut ve kalkan gibi balıklar ile deniz ürünlerinin yanı sıra, sazan, yayın, levrek, alabalık ve turna gibi tatlı su balıkları da sıklıkla tüketiliyor. Samsun kent merkezinde Sahil Yolu ve Amisos Tepesi’nde belediyenin işlettiği restoranlarda, her biri birbirinden lezzetli olan yemekleri tatmanız mümkün. Aynı şekilde merkezde kime sorsanız en iyi Samsun pidesini Dö-La-Pi’de yiyebileceğinizi söylüyor.

Alışveriş için kentin en eski ve en kalabalık çarşısı olan Mecidiye Çarşısı’na uğramadan geçmeyin. Eskiden Rus esnafların tezgâhlarının yoğun olmasından dolayı Yabancılar Çarşısı olarak bilinen çarşı ise İlkadım Mahallesi’nde yer alıyor. Burası ise hem çok çeşitli ürünlerin bulunduğu hem de büyük şehirlere göre oldukça uygun fiyatlı sunulduğu bir çarşı.

Samsun Ot Yemekleri Festivali
Samsun Ot Yemekleri Festivali

Samsun’da nerede kalınır

Samsun’da ulaşabileceğiniz tüm noktaların ortak güzergahında yer alan Samsun Serra Hotel, konforu, temizliği, güler yüzlü personeli, teknolojik donanımı, sosyal imkanları ve fitness, sauna ve masaj salonuyla dört dörtlük konaklayabileceğiniz bir adres.

Serra Otel kent merkezi, Kültür Sanat Merkezi, Kent Müzesi’ne 1 km, Çarşamba Havalimanı’na 25 km, Yusuf Ziya Yılmaz Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne 6 km, 19 Mayıs Üniversitesi’ne 15 km, Atakum plajlarına 7 km, Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu’na 110 km, Ladik Akdağ Kayak Merkezi’ne 85 km ve Organize Sanayi Bölgesi’ne ise 14 km mesafede yer alıyor.

Dünya, Anadolu ve Karadeniz’in yöresel mutfağından lezzetler sunan zengin menü çeşitleriyle Serra A’la Carte Restoran, Serra Cafe & Bar, Serra Cafe Bistro’da hem damak hem de gözünüze hitap edecek yüksek kalitede hizmet sunuyor.

Samsun’a nasıl gidilir

Samsun konumu itibarı ile Karadeniz Bölgesi’ni İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’ne bağlayan kara yoluna sahip. Hava, kara, deniz ve demir yolu ile ulaşımın sağlandığı Samsun’a Türkiye’nin dört bir yanından ulaşım oldukça kolay.

Samsun’a karayolu ile ulaşım: Samsun, İstanbul’a 737 km, Ankara’ya 412 km, İzmir’e 998 km mesafede bulunuyor. Buna göre özel aracınızla İstanbul’dan 8 saat, Ankara’dan 4 saat ve İzmir’den de 11 saatlik bir seyahatle Samsun’a ulaşım mümkün.

Karadeniz Bölgesi’ndeki en büyük otogar unvanına da sahip olan Samsun Yusuf Ziya Yılmaz Şehirlerarası Otobüs Terminali Samsun’un güneyinde, Yeşilkent Belediyesi sınırları içinde İlkadım Mahallesi’nde yer alıyor. Ankara-Samsun karayolu ile çevre yolunun kavşağında bulunan otogara, şehir merkezinden Atatürk Bulvarı, Ankara-Samsun Karayolu, 100. Yıl Bulvarı ve Barış Bulvarı ile ulaşılıyor.

Otogardan Türkiye’nin hemen hemen her kentine otobüs seferleri bulunuyor. Ulusoy, Kamil Koç, Samsun Fındıkkale Turizm, Bafra Turizm, Lüks Karadeniz, Mavi Karadeniz, Kanberoğlu Turizm ve Metro otobüs firmalarının Samsun’a karayolu seferleri bulunuyor.

Samsun çarşı

Samsun’ havayolu ile ulaşım: 1998’de açılan Samsun Çarşamba Havalimanı, Samsun kent merkezine 19 km uzaklıkta bulunmakla birlikte yaklaşık 30 dakikada ulaşılıyor. Çarşamba Havalimanı’ndan Samsun’a ulaşım Havaş, taksi, araç kiralama ve havaalanı yolcu servisleri ile sağlanıyor. Havaş otobüsleri, şehir merkezinden havalimanına Atakent, Büyük Camii karşısı, Opera tramvay durağı, AKM Yanı ve büyükşehir açık otoparkına hareket ediyor. Aynı zamanda kent merkezindeki THY bürosu önünden servis araçları kalkıyor.

Türk Hava Yolları ile Samsun Çarşamba Havalimanı’ndan direkt uçabileceğiniz kentler, gidiş-dönüş Ankara ve İstanbul olmakla birlikte diğer illere aktarmalı uçuş seferleri bulunuyor.

Pegasus Airlines ile Samsun Çarşamba Havalimanı’ndan direkt uçabileceğiniz kentler, gidiş-dönüş İstanbul ve İzmir olmakla birlikte Adana, Ankara, Antalya, Bodrum, Dalaman, Gaziantep, Hatay, Kayseri ve Konya’ya aktarmalı uçuş seferleri bulunuyor. Sun Express ve Anadolu Jet’in de düzenli uçuş seferleri mevcut.

Samsun’a demiryolu ile ulaşım: Samsun-Sivas, Sivas-Samsun Bölgesel Treni, Samsun garı ile Sivas arasında karşılıklı sefer yapıyor. İlkadım Mahallesi’nde yer alan Samsun Tren Garı hemen kent merkezinde bulunuyor.

Samsun şehir içi ulaşım: Samsun’da şehir içi ulaşımda özel halk otobüsleri ve tramvay kullanılıyor ve tramvay hattı gün geçtikçe gelişiyor. Bununla birlikte Baruthane ile Amazon Adası arasında teleferik bulunuyor. İlçelere ulaşım ise minibüslerle sağlanıyor.

Samsun, Karadeniz’in en büyük kenti olmasına karşın doğası, denizi, yemekleri ve gezilecek yerleriyle hak ettiği ilgiyi henüz yakalayamamış bir kent.

Kaynak : Yoldaolmak.com

Benzer Yazılar

Malta’nın Saklı Cennetleri: Eğlenceli ve Detaylı Bir Malta Gezi Rehberi

Gezi Rehberi 1 hafta önce

Malta’nın saklı cennetlerini keşfetmeye hazır mısınız? Mavi Lagün’ün berrak sularında şnorkelle yüzme, Gozo’nun tarihi güzellikleri, renkli Marsaxlokk Pazarı ve hareketli St. Julian’s geceleri, Malta’da unutulmaz anlar yaşamanızı garantiliyor.

Keşfetmeniz Gereken Efsanevi Bakü Gezi Rehberi

Gezi Rehberi 2 hafta önce

Bakü, eski ve yeni zamanın izlerini bir arada barındıran, keşfedilmeyi bekleyen bir hazine. Efsanevi bir gezi deneyimi yaşamak için ideal bir destinasyon olan bu şehir, göz kamaştırıcı mimarisi, zengin tarihi ve benzersiz kültürüyle sizi bekliyor. Azerbaycan’ın incisi olarak bilinen bu yer, lezzet tutkunlarını da unutmayarak damak zevkine hitap eden mutfak kültürüyle cezbediyor. Elinizdeki "Bakü Gezi Rehberi" ile şehrin gizli köşelerini keşfetmeye hazır olun. İster tarihî bir yolculuğa çıkın, ister mimari yapıları keşfedin; Azerbaycan’ın bu büyüleyici şehrini keşfederken her köşede yeni bir hikaye sizi bekliyor. Öyleyse gelin, hayranlık uyandıracak kadar güzel bu şehri birlikte keşfedelim. Bakü’nün Büyüleyici Tarihine Yolculuk Bakü, derin tarihini her köşesinde yaşatan, ziyaretçilerini zamanda bir yolculuğa çıkaran eşsiz bir kenttir. Deneyimleyeceğiniz bu muazzam şehirde, Bakü gezi rehberi olarak size tarihi dokunuşları özgün bir şekilde hissettirecek yerleri keşfetmeniz için ilham verici önerilerimiz var. Gelin, Bakü’nün tarihine birlikte dalalım: İçeri Şehir (İçerişehir): UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu tarihi […]

İzmir Kuşadası’nın Büyüleyici Güzellikleri: Keşfetmeniz Gereken Cennet Köşeler

Gezi Rehberi 3 hafta önce

İzmir Kuşadası, eşsiz güzellikleriyle her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor. Altın kumlu plajları, Efes gibi tarihi hazineleri, lezzetli yemekleri ve hareketli gece hayatı ile ünlü. Bu yazıda, Kuşadası’nın keşfetmeniz gereken cennet köşelerini detaylarıyla bulacaksınız.

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.