ŞİİRİN ŞEHRİ ŞİRAZ’DA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

Her şehri ayrı bir değer, her karış toprağı ayrı bir birikim olan İran’ın en çok turist çeken şehirlerinden biridir Şiraz. Coğrafya ve nüfus bakımından ülkenin 6. büyük şehri olarak kabul edilen Şiraz, turistik ve ticari gelişiminden kaynaklı İran için oldukça önemli. İran seyahati boyunca bir şekilde zaman ayırıp Şiraz’ı tanıma fırsatı bulan çoğu gezgin için de durum aynen bu şekilde. Tarih boyunca Fars kültürünü dünyaya tanıtmış çok sayıda ünlü şairin yaşamını geçirdiği Şiraz’da mutlaka görülmesi gereken yerleri  PERSEPOLİS Şiraz’da bulunan birçok gezginin henüz şehir merkezini dahi görmeden çabucak atlayıp gittiği yere Persepolis deniyor.  Şiraz’ın 70 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Persepolis adından da anlaşılabileceği üzere Pers’lere ait bir antik kent. Hatta bu antik şehir,  Büyük Pers İmparatorluğu’nun merkezi olarak kabul ediliyor. Oldukça geniş bir alana yayılan Persepolis, içinde bulundurduğu mermer oymaları, dev heykelleri ve el işçiliği ile uzun çalışmalar sonucunda elde edilmiş oyma sanat eserleriyle zamanın nasıl geçtiğini fark edemeyeceğiniz noktalardan. Uzun […]

ŞİİRİN ŞEHRİ ŞİRAZ’DA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

Her şehri ayrı bir değer, her karış toprağı ayrı bir birikim olan İran’ın en çok turist çeken şehirlerinden biridir Şiraz. Coğrafya ve nüfus bakımından ülkenin 6. büyük şehri olarak kabul edilen Şiraz, turistik ve ticari gelişiminden kaynaklı İran için oldukça önemli. İran seyahati boyunca bir şekilde zaman ayırıp Şiraz’ı tanıma fırsatı bulan çoğu gezgin için de durum aynen bu şekilde. Tarih boyunca Fars kültürünü dünyaya tanıtmış çok sayıda ünlü şairin yaşamını geçirdiği Şiraz’da mutlaka görülmesi gereken yerleri 

PERSEPOLİS

Şiraz’da bulunan birçok gezginin henüz şehir merkezini dahi görmeden çabucak atlayıp gittiği yere Persepolis deniyor.  Şiraz’ın 70 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Persepolis adından da anlaşılabileceği üzere Pers’lere ait bir antik kent. Hatta bu antik şehir,  Büyük Pers İmparatorluğu’nun merkezi olarak kabul ediliyor. Oldukça geniş bir alana yayılan Persepolis, içinde bulundurduğu mermer oymaları, dev heykelleri ve el işçiliği ile uzun çalışmalar sonucunda elde edilmiş oyma sanat eserleriyle zamanın nasıl geçtiğini fark edemeyeceğiniz noktalardan. Uzun süredir UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde olan antik kent Persepolis için yarım gününüzü ayırın ve kenti mutlaka bir rehber eşliğinde gezin.

Siraz (1)

NAKŞ-I RÜSTEM (KAYA MEZARLARI)

Persepolis’in 12 kilometre kuzeyinde bulunan Nakş-ı Rüstem, bölgenin en önemli arkeolojik merkezlerinden biri olma özelliği taşıyor. Anıt şeklinde 7 adet antik mezar sütununun bulunduğu Nakş-ı Rüstem, Fars Mitolojisi kahramanı Rüstem’i tasvir ettiğine inanılan anıt mezarlar ve bu mezarların alt bölümünde bulunan Sasani oymaları nedeniyle oldukça değerli. Akameniş krallarının kendileri için yaptırdığı düşünülen anıt mezarlardan birinde açıkça mezarın I. Darius’a ait olduğu yazıyor. Diğer mezarların ise Xerses, I. Artaxerses, II. Artaxerses, III. Artaxerses, II. Darius ve III. Darius’a ait olduğu düşünülüyor. Persepolis gibi Nakş-ı Rüstem’in de bir rehber eşliğinde gezilmesi oldukça önemli.

Siraz (4)

ERAM (İREM BAHÇESİ)

Fars edebiyatının en önemli eserlerinde adına sık sık rastlanan ve genelde “yalan dünyanın cenneti” olarak tasvir edilen İrem Bahçesi, Şiraz’ın mutlaka görülmesi gereken noktaları arasında. Endülüs’teki Alhambra Bahçesi ve Agra’daki Tac Mahal’in bahçesinden etkilenerek yapıldığı düşünülen İrem Bahçesi, Mimar Muhammed Hassan tarafından inşa edilen görkemli bir sarayı çevreliyor. Şiraz’ın masalsı atmosferini tam anlamıyla yansıtan İrem Bahçesi özellikle yaz aylarında muhteşem bir güzelliğe kavuşuyor.

Siraz (2)

KERİM HAN KALESİ

Şiraz’da mutlaka görülmesi gereken bir diğer nokta ise Kerim Han Kalesi’dir. 1766 yılında Zend Hanedanı Kerim Han Zend tarafından yaptırılan kale, toplamda 4 kilometre karelik alana yayılıyor. Kaleyi çevreleyen 12 metre uzunluğunda surların tamamı tuğlalardan oluşuyor. Kalenin 4 bir yanında bulunan burçlar ise 14’er metre. 14 metre yüksekliğindeki 4 burçtan biri diğerlerine nazaran biraz eğik olması nedeniyle İtalya’nın ünlü Pisa Kulesi’ne benzetiliyor olsa da, söz konusu eğimin Pisa Kulesi kadar olmadığını önceden bilmekte fayda var.

Kerim_Han

VEKİL CAMİİ

İhtişama ve gösterişe düşkünlüğü ile bilinen Zend Hanedanı Kerim Han’ın, bu özelliğini en çok açık ettiği eser Vekil Camii’dir. Öyle ki, 1773 yılında inşa edilen Vekil Camii, çiçek desenli çini işlemelerinin ve mozaik işlemeli sütunlarının oluşturduğu muhteşem görsellik nedeniyle sadece Şiraz’ın değil İran’ın da kartpostallara yansıyan yüzü haline gelmiş.

Siraz (5)

VEKİL PAZARI

Vekil Camii’nin hemen yanında bulunan ve Kerim Han imzası taşıyan bir başka önemli nokta ise Vekil Pazarı’dır. İran’ın en büyük kapalı çarşısı olan Vekil Pazar’ı genel görünümü itibariyle İstanbul’un ünlü Kapalı Çarşı’sına oldukça benziyor. Dünyaca ünlü İran halıları, sedef kakmalı tavlalar ve Fars kültürünü yansıtan el sanatlarının en güzel örneklerinden olan porselen takımları bu pazarda bolca görülebilir. Büyüsüne kapılıp kendinizi kolayca kaybedebileceğiniz bu pazarda alışveriş yapmak gibi bir düşünceniz varsa, pazarlık yapmayı asla ihmal etmeyin.

Siraz (3)

Kaynak: blog.prontotour.com

Benzer Yazılar

Malta’nın Saklı Cennetleri: Eğlenceli ve Detaylı Bir Malta Gezi Rehberi

Gezi Rehberi 2 hafta önce

Malta’nın saklı cennetlerini keşfetmeye hazır mısınız? Mavi Lagün’ün berrak sularında şnorkelle yüzme, Gozo’nun tarihi güzellikleri, renkli Marsaxlokk Pazarı ve hareketli St. Julian’s geceleri, Malta’da unutulmaz anlar yaşamanızı garantiliyor.

Keşfetmeniz Gereken Efsanevi Bakü Gezi Rehberi

Gezi Rehberi 3 hafta önce

Bakü, eski ve yeni zamanın izlerini bir arada barındıran, keşfedilmeyi bekleyen bir hazine. Efsanevi bir gezi deneyimi yaşamak için ideal bir destinasyon olan bu şehir, göz kamaştırıcı mimarisi, zengin tarihi ve benzersiz kültürüyle sizi bekliyor. Azerbaycan’ın incisi olarak bilinen bu yer, lezzet tutkunlarını da unutmayarak damak zevkine hitap eden mutfak kültürüyle cezbediyor. Elinizdeki "Bakü Gezi Rehberi" ile şehrin gizli köşelerini keşfetmeye hazır olun. İster tarihî bir yolculuğa çıkın, ister mimari yapıları keşfedin; Azerbaycan’ın bu büyüleyici şehrini keşfederken her köşede yeni bir hikaye sizi bekliyor. Öyleyse gelin, hayranlık uyandıracak kadar güzel bu şehri birlikte keşfedelim. Bakü’nün Büyüleyici Tarihine Yolculuk Bakü, derin tarihini her köşesinde yaşatan, ziyaretçilerini zamanda bir yolculuğa çıkaran eşsiz bir kenttir. Deneyimleyeceğiniz bu muazzam şehirde, Bakü gezi rehberi olarak size tarihi dokunuşları özgün bir şekilde hissettirecek yerleri keşfetmeniz için ilham verici önerilerimiz var. Gelin, Bakü’nün tarihine birlikte dalalım: İçeri Şehir (İçerişehir): UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu tarihi […]

İzmir Kuşadası’nın Büyüleyici Güzellikleri: Keşfetmeniz Gereken Cennet Köşeler

Gezi Rehberi 3 hafta önce

İzmir Kuşadası, eşsiz güzellikleriyle her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor. Altın kumlu plajları, Efes gibi tarihi hazineleri, lezzetli yemekleri ve hareketli gece hayatı ile ünlü. Bu yazıda, Kuşadası’nın keşfetmeniz gereken cennet köşelerini detaylarıyla bulacaksınız.

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.