Şehrin adını söylerken dahi tüylerin diken diken olduğu destan şehri Çanakkale hem ülkemiz için hem dünyanın kaderinin yeniden çizildiği tarihin ta kendisi bir şehirdir.
Destan şehri Çanakkale birinci dünya savaşında adeta üzerine kurulan tüm planları bertaraf ederek tarihin yazıldığı kalemin elden düştüğü muazzam bir şehirdir. Çanakkale denince akla gelenler, yüzbinlerce şehit, aynalı çarşı, Anafartalar, Gelibolu, seyit onbaşı ve her kelimesiyle destansı bir yerdir.
Çanakkale Destanı Nedir?
Yirminci yüzyılın başlarında başlayan dünya savaşına taraf olan Osmanlı Devleti’nin ege denizi ve karadeniz arasındaki kapılarından birisi olan Çanakkale boğazı da savaşa taraf olan karşı devletlerin ele geçirip kontrol altına almayı hedefledikleri çok kıymetli bir coğrafyadır. Çanakkale Destanı nedir öğrenmek için onlarca kitap okuyup, yüzlerce belgesel de izlense yine o muhteşem acıların yaşandığı, olağanüstü kahramanlıkların doğduğu o kutlu topraklara gidip o hissi o nefesi hissetmek en doğrusudur.
Birinci dünya savaşında Osmanlı devletinin de bulunduğu ittifak devletleri ve karşı cephede itilaf devletleri yer almaktaydı. İtilaf devlerinin Akdenizden gelip Çanakkale boğazını geçerek İstanbul’u ele geçirme hedeflerini kursaklarında bırakan yerin adıdır Çanakkale. Çanakkale’de verilen bu destansı müdafaa ve geri püskürtme birinci dünya savaşının kaderini değiştirmiştir.
Kısıtlı imkanlarıyla Osmanlı askerlerinin fedakârca can siperane cesaretleriyle düşman asker ve silahlarına mantık ve matematiğin yetmediği bir savaş vermiş ve sonunda bu savaşı kazanarak omuz omuza direndikleri silah arkadaşlarını şehitliğe uğurlarken hatıralarını mukaddes kılmışlardır.
Çanakkale’de Gezilecek Yerler
Savaşın üzerinden yüz yıldan fazla zaman geçse de Çanakkale ve savaş kelimeleri hala birbirinden ayrılamayan derin bir hüznü beraberinde düşündürüyor. Çanakkale’ye gitmek orada yaşanmış elemli günleri yad etmek, can veren şehitleri ecdadın torunları olarak biz buradayız demek için büyük bir öneme ve imkânı olanlar için vazife manasındadır. Oraya gidildiğinde Çanakkale’de gezilecek yerler listeniz de yanınızda olsun isteriz.
1) Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı
Savaşın kahramanları aslında orada savaşılan topraklarda toprağın altında yatıyor ve Çanakkale’ye gidiliyorsa ilk hedef orası onların mukaddes kabirlerinin bulunduğu Çanakkale Şehitliği’dir. Gelibolu Yarımadası Milli Parkı’nın ev sahipliği yaptığı 1960 yılında yapımı son halini alan Şehitler Anıtı ziyaretçilerin duygularını sele çeviren hüzün diyarı Çanakkale Şehitliği’nin simgesi mahiyetindedir.
2) Aynalı Çarşı
Çanakkale’nin hüzünlü türkülerinin başında gelen Aynalı Çarşı türküsü aynı isimli çarşı 1890 yılında açılmıştır. Çarşı destan şehri Çanakkale içerisinde ayna adı verilen at gözlüğü malzemelerinin müşterilere sunulmasından Aynalı Çarşı adını almıştır. Çarşı günümüzdeki son halini 1960’ta restorasyondan geçtikten sonra almıştır. Şimdilerde çarşıda hediyelik eşya dükkanları bolca yer alır.
3) Troya (Truva) Antik Kenti
Çanakkale’nin tarihinin yanında eşsiz doğasına katkı sunan Kaz Dağlarının düzlüğünde tarihi bir kent olarak Troya Antik Kenti yer alır. Bu Tarihi kalıntıların bulunduğu bölgeye Hisarlık da denir. İlyada destanına konu olan Troya savaşının geçtiği yer de burasıdır. Bu antik kentin keşfi 19.yüzyıl sonlarına doğru alman bir arkeolog olan Schliemen ve ekibince yapılmıştır. Sonraki süreçte özenle yapılan kazılar antik kentin bugünkü halini almasına katkı vermiştir.
4) Kilitbahir Kalesi
Kilitbahir’in kelime anlamı deniz kilidi olup aynı isimde bir köy olan Kilitbahir köyünde yer alan Kilitbahir Kalesi üç yaprağı olan bir yoncaya benzeyen şekliyle dikkat çekmektedir. İstanbul Fatihi tarafından İstanbul’un fethi sırasında kuşatmaya destek için yaptırılmıştır. Bu kale avlusun yedi kattan oluşan üçgen biçiminde bir iç kale ve etrafını saran surlardan oluşur.
5) Conkbayırı
Çanakkale ve Conkbayırı birbirinden ayrılması güç iki kelimedir. Gelibolu Yarımadası batı kıyı şeridinde bulunan tepedir. Kemal Atatürk’ün savaşta hücum talimatını verdiği yer işte burasıdır. olarak Çanakkale Savaşı’nın en önemli anlarına tanıklık etmiştir. Anzak askerleri bu bayıra Chunuk Bair demişlerdir. Çanakkale’ye giderseniz buraya ayak basmayı da ihmal etmeyin.
6) Assos Antik Kenti
Ülkemizin iki boğazından birine sahip Çanakkale’de antik kentler olarak da karşımıza sık sık çıkar. Adeta sadece Osmanlı değil çok çok eskiden de burada savaşlar vermiş ve hayatlarını bu coğrafyada geçirmişlerdir. Assos Antik Kenti Ayvacık’ta Behram köyü topraklarındadır.
Assos hem tarihi hem de deniz turizmi olarak ziyaretçi akınına uğrayan bir değerdir. Antik dönemlerde Troas adıyla tanınmış bölgenin güney burcunda ve Midilli adası karşı cephesine konumlanmış Assos antik kenti 19. Yüzyıl sonlarında Amerikan bir arkeoloji kurumu araştırmaları sonucu geç bir mimar ve arkeolog Mr. Bacon tarafından keşfedilip kazılara başlanmıştır. Destan şehri Çanakkale önce tarihi yerleri sonra antik kalıntıları ile son olarak da denize yakın konumuyla deniz turizmine de katkısı oldukça fazla bir ziyaret noktasıdır.