THY, Anadolujet ile Pegasus’a kafa tutabilir mi?

Türk Hava Yolları’nın, “ Sabiha Gökçen’den Anadolujet yurtdışına açılıyor” açıklamasını nasıl okumak gerekir? THY’nin Sabiha Gökçen’den çekilmesi mi yoksa Anadolujet’in gelişim hamlesi olarak mı? Bayrak taşıyıcımız THY’nin vazgeçtiği yer, Anadolu’da herhangi bir havalimanı değil! Sabiha Gökçen Havalimanı, Türkiye’nin toplam yolcu sayısı açısından ikinci büyük, iç hat yolcu sayısı açısından en büyük havalimanı… Üstelik bunu; tek pistle, gece belirli saatlerde o pisti kapatıp bakım yaparak başaran bir havalimanı… Açıldığı ilk yıl sadece 47 bin yolcunun kullandığı ancak 2018 yılını 35 milyon yolcu ile kapatan bir havalimanı… Atatürk Havalimanı’nın kapatılmasından sonra, şehir havalimanı ünvanını alan, albenisi ve dolayısıyla potansiyeli giderek artan bir havalimanı… İstanbul Havalimanı’nın açılması ile yıldızı parlayan ve iyi bir alternatiften, ilk tercih durumuna gelen bir havalimanı… THY, belki ikinci pist ile birlikte çok iyi bir potansiyel yakalayacağı işte böyle bir havalimanından, “Anadolujet yurtdışına açılıyor” diye üç cümle açıklama yaparak çekiliyor. Tamamı ekonomi sınıfında low cost hizmet verecek alt markası […]

THY, Anadolujet ile Pegasus’a kafa tutabilir mi?

Türk Hava Yolları’nın, “ Sabiha Gökçen’den Anadolujet yurtdışına açılıyor” açıklamasını nasıl okumak gerekir?

THY’nin Sabiha Gökçen’den çekilmesi mi yoksa Anadolujet’in gelişim hamlesi olarak mı?

Bayrak taşıyıcımız THY’nin vazgeçtiği yer, Anadolu’da herhangi bir havalimanı değil!

Sabiha Gökçen Havalimanı, Türkiye’nin toplam yolcu sayısı açısından ikinci büyük, iç hat yolcu sayısı açısından en büyük havalimanı…

Üstelik bunu; tek pistle, gece belirli saatlerde o pisti kapatıp bakım yaparak başaran bir havalimanı…

Açıldığı ilk yıl sadece 47 bin yolcunun kullandığı ancak 2018 yılını 35 milyon yolcu ile kapatan bir havalimanı…

Atatürk Havalimanı’nın kapatılmasından sonra, şehir havalimanı ünvanını alan, albenisi ve dolayısıyla potansiyeli giderek artan bir havalimanı…

İstanbul Havalimanı’nın açılması ile yıldızı parlayan ve iyi bir alternatiften, ilk tercih durumuna gelen bir havalimanı…

THY, belki ikinci pist ile birlikte çok iyi bir potansiyel yakalayacağı işte böyle bir havalimanından, “Anadolujet yurtdışına açılıyor” diye üç cümle açıklama yaparak çekiliyor. Tamamı ekonomi sınıfında low cost hizmet verecek alt markası Anadolujet’e, CIP lounge’larını da bırakarak üstelik…

Belli ki THY, Sabiha Gökçen’de iki kez rekabette baş edemediği Pegasus’a bir kez daha yenilmiş ancak bunu açık etmek yerine, Anadolujet üzerinden algı oyununa girmeyi tercih etmişti.

Aksini düşünelim, her şey yolunda gidiyorduysa, kar ediyorduysa, doluluk oranlarından memnunduysa THY Sabiha Gökçen’den neden çekildi?

Bu sorunun cevabını veren oldu mu?
Sanırım olmadı…

Ayrıca Anadolujet açıklamasının zamanlamasını da, Sabiha Gökçen’de pist kapandığı gün resmi otoritelerin başındakiler dahil, hem İstanbul Havalimanı tarafının hem de THY kanadının sosyal medya mesajlarını da iyi okumak gerekir.

O gün açıkça, “Uçak pistten çıktığı için elindeki tek pisti de kapanan ve bu sebeple uçakların inemediği Sabiha Gökçen Havalimanı’nı THY de terk ediyor” algısı yaratılmak istendi.

Bu algı ile birlikte anlamsız şekilde, havacılıkta tarafgirlik ortaya çıktı.

Bir tarafta İstanbul Havalimanı ve THY…

Diğer tarafta Sabiha Gökçen Havalimanı ve Pegasus Havayolları…

Son günlerde medyanın büyük bölümünün de bu algı operasyonunda İstanbul Havalimanı ve THY tarafında kaldığını ve  yapılan haberlerin karşı yakayı yıpratma amacı taşıdığını izliyorum.

THY uçağının Nijerya’da yanlış piste inişine sessiz kalan, sert iniş yapan THY uçağının kullanılamaz hale geldiğini görmeyen, daha öncesinde İstanbul Havalimanı’ndataksi sırasında uçağın kanadının direği devirdiğini, bir başka THY uçağının iniş takımlarının apronda alev aldığını görmeyen, görse de yazamayan basının, Sabiha Gökçen’de pistten çıkan Pegasus Havayolları uçağını nasıl dillerine doladıklarını ve manşetlere çektiklerini gördük. Hatta, bir yıl önce Trabzon’da yaşanan pistten çıkma hadisesinin de, olaya ilişkin yeni bir gelişme olmamasına rağmen, Hürriyet gazetesinde temcit pilavı gibi önümüze getirilmesinin THY-Ahmet Hakan ilişkisinin bir sonucu olduğunu görmek için alim olmaya gerek yok. Biliyoruz ki, THY ile ilgili negatif haberlerde Ahmet Hakan hep savunma tarafında kalıyor ve tamamen duygusal sebeplerle(!) her iddiayı can hıraş savuşturma çabasına giriyor. Şimdi Ahmet Hakan’ın başında olduğu Hürriyet gazetesinin  Sabiha Gökçen ve Pegasus ile ilgili haberlerini dikkatle izleyin… Sabah Gazetesi ve Ahaber’i de bu ittifak içerisinde değerlendirerek izleyin… Sanki Sabiha Gökçen ve Pegasus düşman kuvvetleriymiş gibi, onların aleyhine olan en küçük bir fırsatı değerlendirecekler, tekmili birden karşı yakaya saldıracaklar…

Anadolujet konusuna dönersek…

THY, Anadolujet ile nasıl bir iş modeli benimseyecek, Pegasus ile rekabette THY kalitesine mi yakın duracak yoksa tamamen düşük maliyet mantığı ile mi hareket edecek?

57 uçak olarak belirlenen filo hedefine ne kadar sürede ulaşılacak, uçak tipleri ne olacak?

Sunexpress ile wetlease anlaşması devam edecek mi yoksa THY kendi ekip ve uçakları ile mi operasyona devam edecek?

Bu soruların cevaplarına ilişkin henüz bir açıklama gelmedi ama o cevaplar Anadolujet ile Pegasus rekabeti için belirleyici olacak. Ancak şu bir gerçek ki, Anadolujet’in işi hiç kolay olmayacak. Eşit rekabet koşulları sağlandığı takdirde Pegasus’un; low cost deneyimi, pazar hakimiyeti, yönetilme şekli,  filo büyüklüğü ve düşük maliyet gibi kalemler sayesinde rekabette bir adım önde olacağı aşikar…

Kaynak : Airporthaber.com

Benzer Yazılar

Pegasus’tan Erivan uçuşları için başvuru

Güncel Haberler 2 yıl önce

Ermenistan Bölgesel Gelişim ve Altyapı Bakanlığı Sözcüsü Sona Harutyunyan, Pegasus’un şubat ayı itibarıyla İstanbul-Erivan uçuşu gerçekleştirmek üzere başvuruda bulunduğunu bildirdi. Söz konusu başvurunun değerlendirmeye alındığını açıkladı Ermenistan Bölgesel Gelişim ve Altyapı Bakanlığı Sözcüsü Sona Harutyunyan, Pegasus’un İstanbul-Erivan uçuşu gerçekleştirebilmek üzere Ermenistan Sivil Havacılık Komitesi’ne başvuruda bulunduğunu açıkladı. Harutyunyan, Ermenistan Devlet Radyosu’na yaptığı açıklamada “Pegasus şubat ayından itibaren haftada 2 uçuş gerçekleştirmek üzere başvuruda bulundu” ifadelerini kullandı. Başvurunun değerlendirmeye alındığını söyleyen Harutyunyan makul bir süre içerisinde karar alınacağını belirtti.

1600’den fazla uçak seferi iptal edildi

Güncel Haberler 2 yıl önce

ABD’de Covid-19’un omicron varyantına bağlı artışa geçen vakalar nedeniyle Noel tatilinde 1600’den fazla uçak seferi uçuş programından kaldırıldı. Uçuş verilerini derleyen Flightawarensitesine göre, salgının havayolları çalışanlarını etkilemesi nedeniyle sefer iptalleri yapıldı. İptal edilen uçak seferleri, Noel tatiline gitmek için hava limanlarını dolduran Amerikalıları zor durumda bıraktı. Dünya genelinde ise yine Covid-19 salgınına bağlı olarak cumadan pazar gününe 5 bin 400’den fazla uçuş iptal edildi. Noel tatili zamanı, yıl içinde en fazla seyahat edilen, en yoğun dönemi oluşturuyor. Kaynak

İç hatlarda uygulanan tavan fiyata zam yapıldı

Güncel Haberler 2 yıl önce

İç hat bilet fiyatlarında uygulanan tavan fiyat uygulaması 100 Lira artışla 600 Türk Lirası’na çıkarıldı. Uygulamaya konulduğu andan itibaren gündemden düşmeyen tavan fiyat uygulamasında fiyat güncellemesi yapıldı. Yeni tarifeye göre; iç hatlarda en yüksek ücret 600 Lira olacak. TAVAN FİYAT UYGULAMASI Havayolu şirketlerinin fırsatçılık yapmasını önlemek amacıyla uygulanmaya başlanan tavan fiyat ilk kez 2013 yılında uygulanmaya başlamıştı. Dövizdeki artışla birlikte zaman zaman güncellenen fiyat uygulaması, birçok dönem havayolu şirketleri tarafından delinmiş ve tartışma konusu olmuştu. Geçtiğimiz yıl 500 Lira’ya çıkarılan tavan fiyat yeni zamla birlikte 600 Lira’ya yükseltildi. Kaynak

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.