Trabzon, Akçaabat’ta En Popüler Yerler

akçaabat’ta en popüler yerler Türkiye

Trabzon’un ilçelerinden biri olan Akçaabat’ta en popüler yerleri, gezilip görülecek yerleri derledik.

Akçaabat’ta en popüler yerlere geçmeden önce Akçaabat’tan biraz bahsetmeliyiz. İnsan yerleşiminin MÖ 700’lü yıllara dayandığı düşünülmekte. Roma, Bizans başta olmak üzere pek çok medeniyete ev sahipliği etmiş. Platana adının kentin en eski isimlerinden biri olduğu düşünülüyor. Yunancada ‘çınar ağacı’ anlamına geliyor. Bu ismi kentte bulunan çınar ağacı sayısının fazla olmasından dolayı aldığını söyleyebiliriz belki de . Tam bir doğal güzellik cenneti olan Akçaabat’ın köftesi çok meşhur. Süt ve süt ürünlerinin de çok güzel olduğu, tereyağı ve dondurmasını denemeniz gerektiğini söyleyebiliriz.

Akçaabat’a nasıl gidilir? Akçaabat Trabzon’un yaklaşık 13 kilometre batısında yer alır. Trabzon’dan Akçaabat’a gidiş, kendi aracınızla yaklaşık olarak 20-25 dakika sürer. Ayrıca otobüs ve dolmuş seferleri de bulunmaktadır. Şehir Karadeniz’de bulunmasından dolayı oldukça fazla yağış almaktadır. İlkbahar ve yaz ayları Akçaabat’ı gezmek için en uygun zamanlardır. Ayrıca haziran, temmuz ve ağustos aylarında Akçaabat şenlikleri yapılmaktadır. Kışın beyaz yazın ise yeşil ve mavi örtüyle karşılar Akçaabat gelen misafirlerini.

Akçaabat’ta Gezilecek Yerler

Akçaabat’ın içinde bulunan gezi yerlerinden ziyade, çok yakın mesafede bulunan gezi yerlerinin olması da oldukça güzel bir avantaj. Akçaabat’ta en popüler yerleri olarak; Tarihi Orta mahalle, Tarihi Asırlık Çınar ağacı, Tarakçıoğlu konağı, Orta Mahalle Şapeli, Akçaabat Kalesi, Akçakale, Sera Gölü Tabiat Parkı, Hıdırnebi Yaylası, Çalköy Mağarası, Şolma Yaylası, Kadiralak Yaylası, Çalcamili Tabiat Parkı, Mersin bölgesi sıralanabilir. Akçaabat’a yakın gezilecek yerleri ise; Kayabaşı Tabiat Parkı, Atatürk Köşkü, Trabzon Ayasofya Müzesi, Zağnos Vadisi, Uzungöl, Sümela Manastırı sayılabilir.

Tarihi Orta Mahalle

Biraz tarih yaşamak, tarihin arasından yürümek istiyorsanız burası tam olarak size göre. Osmanlı’nın müthiş mimarisi, çok iyi bir şekilde restore edilmiş. Denize karşı dizilmiş tarihi konaklar, çeşmeler, merdivenler, tarihi sokaklarıyla adeta zamanda yolculuk yapabilirsiniz. Oldukça ilginç yapılara ev sahipliği yapıyor.  Üstelik St. Michael Kilisesi şu anda bir ilkokul olarak kullanılıyor.

Sera Gölü

Bu göl aslında 1950’li yıllarda oluşmuş bir set gölü. 4 kilometre uzunluğunda, 200 metre genişliğinde olan harika bir cennet. Çevresinde piknik yapabileceğiniz alanlar mevcut. Ayrıca göl üzerinde sandallar ile küçük bir gezinti yapabilirsiniz.

Hıdırnebi Yaylası

Karadeniz denilince akıllara ilk gelen yerlerden biri elbette yaylalarıdır. Hıdırnebi yaylası da işte o muhteşem yaylalardan biridir. Temmuz aylarında şenlikler yapılan Hıdırnebi yaylası size yeşilliği ve doğasıyla huzur verecektir.

Çalköy Mağarası

Doğal güzelliğiyle gelen misafirlerini büyüleyen bir yer de Çalköy Mağarasıdır. Mağaranın tamamını gezebilmek mümkün değildir çünkü mağara uzunluğu 1000m Yapılan ışıklandırmalarla yaklaşık 500 metrelik bir kısmı gezilebiliyor. Türkiye’nin en büyük mağaraları arasında yer almakta.

Akçakale

Akçaabat’ta tarihi yerlerden biri olan Akçakale, Selçuklulardan korunmak için inşa edilmiş bir kaledir. İmparator Aleksisos tarafından moloz ve kesme taştan yaptırılmış. Kale içerisinde Fatih Sultan Mehmet’in komutanlarından biri olan Mahmut Paşa’nın mezarı da bulunuyor.

Mersin Bölgesi

Bu gölge daha çok deniz turizmi ile öne çıkar. Karadeniz’de denize giriş sezonu oldukça kısa olsa da burada denize girmek oldukça keyif verici. Denize sıfır yazlıklarının da olduğu mersin bölgesi Akçaabat’ta bulunan konaklama yerlerinden biridir, ziyaret etmenizi öneririz.

Kayabaşı Tabiat Parkı

İlçe merkezine olan uzaklığı yaklaşık 25 kilometredir. Oldukça geniş bir alanı kapsar ve içerisinde şelale, göl, nehir gibi doğal güzellikler barındırır. Dağcılık ve kamp faaliyetleri yapmak için de oldukça uygun bir yerdir. Dağ evlerinin de bulunduğu bu tabiat parkı sessiz ve sakin olması yönüyle tercih edilmektedir.

Atatürk Köşkü

İlçe merkezine uzaklığı aşağı yukarı 15 kilometre olan bu köşk, mimarisi ile dikkat çekmekte. 2 katlı ve geniş bir alana yayılıyor. Şu anda müze olarak kullanılıyor. İçerisinde küçük bir kütüphanesi, savaş aletleri ve heykellerin sergilendiği bölüm ve pek çok sanat eserini içeren bir müzesi var.

Trabzon Ayasofya Müzesi

İlçe merkezinden 14 kilometre uzakta yer almaktadır. Pek çok medeniyetin etkisinde kalan müze yaklaşık olarak 800 yıldır var. Mimarisiyle dikkatleri üzerine çeken bu müzede hem tarihi eserler hem de sanat eserleri sergilenmekte. Hem Müslüman hem de Hristiyan’lar açısından oldukça önemli eserler yer almaktadır.

Zağnos Vadisi

İlçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta olan bu vadi yeşillikler içindedir. Piknik ve çeşitli faaliyetlerin yapılabildiği bu vadi en çok gençlerin ilgisini çekmektedir. Yaklaşık 2500 metrekareye yayılan bu vadi yerli ve yabancı turistlerin odak noktasında.

Uzungöl

Akçaabat’a 80 kilometre uzaklıkta olsa da en çok ilgi çeken yerlerden biridir. Sessiz ve sakin doğasıyla ilgileri üzerine çeker. Deniz seviyesinin oldukça üstünde yer alan Uzungöl, kamp ve piknik faaliyetleri açısından tercih ediliyor.

Sümela Manastırı

Yine şehir merkezine oldukça uzak bir yapı olmasına rağmen Trabzon’a gidildiğinde görülmesi gereken yerlerden biridir. Şehir merkezine yaklaşık olarak 60 kilometre uzakta yer alan Sümela Manastırı en çok mimarisiyle dikkat çeker ve Hristiyanlar için oldukça önemli bir mekandır. Deniz seviyesinin 1200 metre yüksekliğinde bulunur ve içerisinde tarihi birçok sanat eseri vardır. Eğer siz de Akçaabat’ta bulunan doğal güzellikleri görmek istiyorsanız yaklaşmakta olan yaz ayları en uygun zaman. Akçaabat’ta en popüler yerleri ve Akçaabat’a yakın yerleri mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Makaleyi değerlendir
Gezebildiğin Kadar
Yorum ekle