2019 yılının Aralık ayında Çin’in Wuhan Kenti’nde görülen ve 3 ay içinde tüm dünyaya yayılan Yeni koronavirüs, pek çok ülkenin ciddi önlemler almasına neden olurken ekonomiden sosyal hayata kadar pek çok alanı etkiledi. Kuru öksürük, boğaz ağrısı ve ateş virüsün yaygın belirtileri olarak gösterilirken tat ve koku alma duyularında kayıp, ishal ve baş ağrısı da diğer belirtiler arasında gösteriliyor. Korunma yollarının başında ise sosyal izolasyon, maske kullanımı ve el temizliği geliyor. Öte yandan uzmanlar evde kalın çağrısı yapmaya devam ediyor. Çin’in ardından İtalya ve İran vaka sayıları ve ölüm oranları ile dünya gündemine otururken onları İspanya, İngiltere ve son olarak Amerika Birleşik Devletleri takip etti. Yeni koronavirüs bugün tüm dünyayı etkisi altına almış durumda. Sağlık Bakanlığı arka arkaya önlemler açıklarken sağlık çalışanlarına dönük destek ve yardımlar da artarak devam ediyor.
- İŞTE YENİ KORONAVİRÜSLE İLGİLİ GELİŞMELER
- Yeni Koronavirüs Türkiye’de ne zaman görüldü?
- Okullar tatil edildi
- “Evde Kal” çağrıları…
- Umreden dönenler karantinaya alındı…
- Türkiye’deki ilk ölümlü vaka
- Dünya Sağlık Örgütü pandemi ilan etti
- 65 yaş üzerine sokağa çıkma yasağı geldi, ekonomik tedbirler açıklandı
- Uçuş yasağı genişletildi, seyahat izin belgesi zorunluluğu geldi
- Seyahat başvurusu e-devletten yapılabilecek
- 60 yaş üstüne yasak geldi
- Cumhurbaşkanı Erdoğan kampanya başlattı
- İtalya karantinaya alındı
- Tokyo Olimpiyat Oyunları ertelendi
- İngiltere Başbakanı yoğun bakımda
- Çin tedbirleri artırdı vaka sayısı azaldı
- Türkiye’de 3 Nisan’da alınan son kararlar
- İstanbul’a 2 yeni hastane yapılacak
- ABD artık pandeminin merkezi
- Wuhan’da karantina kalktı
İŞTE YENİ KORONAVİRÜSLE İLGİLİ GELİŞMELER
Yeni Koronavirüs Türkiye’de ne zaman görüldü?
Türkiye’de görülen ilk vakayı 11 Mart 2020 tarihinde Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca açıkladı. İlk vakanın bir erkek hasta olduğu ve yurt dışından geldiği belirtildi. Bakan Koca, hastanın yakın çevresinin de karantina altında tutulduğunu ve kendilerine de Covid-19 testi yapıldığını açıkladı. Koca, koronavirüsün alınacak tedbirlerden daha güçlü olmadığını dile getirdi.
Okullar tatil edildi
Gelişmelerin ardından Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 16 Mart 2020 tarihinden itibaren okulların tatil edildiğini açıkladı. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) de aynı tarihte üniversiteleri tatil ettiğini duyurdu. 23 Mart’tan itibaren öğrenciler uzaktan eğitime başladı. TRT-Eba TV yayın hayatına geçti.
“Evde Kal” çağrıları…
Virüsün ülkeye girmesiyle birlikte pek çok firma ve kamu kurumu çalışanlarını korumak için tedbirler aldı. Home-office çalışma düzenine geçildi. Çalışmaya devam eden market, banka, devlet dairesi gibi kurumlarda sosyal mesafeye dönük önlemler artırılırken dezenfektan, kolonya gibi temizleyiciler sıkça kullanılmaya başlandı. Televizyonlardan ve internet üzerinden kamu spotları ve şirketlerin bilgi veren içerikleri yayınlandı. Düzenli el yıkamanın, maske ve duruma göre eldiven kullanımının önemi anlatıldı. Hayati işi olmayanların evden çıkmaması gerektiği vurgulandı. Bu süreçte toplu taşıma kullanımı azaldı. Parklarda oturanlara ve sahilde yürüyüş yapıp balık tutanlara da çeşitli yasaklar getirildi.
Umreden dönenler karantinaya alındı…
14 Mart tarihinde Umre’den dönen vatandaşlar Ankara ve Konya’daki öğrenci yurtlarında karantinaya alındı. Umreden gelenler arasında bir kişide Covit-19 virüsü tespit edilince yaklaşık 10 binin üzerinde kişi 14 gün sürecek karantinaya alınmış oldu.
Türkiye’deki ilk ölümlü vaka
11 Mart’ta ilk virüs vakasını duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 17 Mart 2020’de ise ilk ölümün gerçekleştiğini ve 89 yaşında bir erkek hastanın hayatını kaybettiğini açıkladı. Bakan Koca her akşam vaka ve ölüm sayılarını düzenli açıklamaya başlarken Sağlık Bakanlığı’nın kurduğu Bilim Kurulu’nun tavsiyelerini de halka iletmeyi sürdürdü. Yurtdışından gelenlerin 14 gün evlerinde kendilerini karantinaya almaları istendi.
Dünya Sağlık Örgütü pandemi ilan etti
Binlerce kişinin hastanelerde yaşam mücadelesi verdiğini söyleyen Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, 11 Mart itibarıyla 114 ülkede 118 bin vakanın görüldüğünü ve 4 bin 291 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Virüsün yayılma hızı, ciddiyeti ve yetkililerin gerekli önlemleri almamasının Dünya Sağlık Örgütü’nü alarm seviyesine getirdiğini dile getiren Genel Sekreter Ghebreyesus, bu nedenle Covid-19’u pandemik bir hastalık olarak ilan ettiklerini açıkladı. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü salgından korunmak için alınması gereken tedbirleri, işbirliklerini de açıklarken aşı ve tedaviye dönük çalışmaların da tüm dünyada devam ettiğinin altını çizdi.
65 yaş üzerine sokağa çıkma yasağı geldi, ekonomik tedbirler açıklandı
Riskli grup arasında yer alan 65 yaş ve üstü vatandaşların zorunlu olmadıkça sokağa çıkmalarına yasak gelirken pandemi sürecinden etkilenen ekonominin daha büyük yaralar almaması için devlet önlem ve destek paketleri açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan alınan kararları canlı yayınla duyurdu. Bankaların çalışma saatleri 12:00-17:00 saatleri arasında güncellenirken PTT dahil birçok kurumun çalışma biçimlerine düzenlemeler getirildi.
Uçuş yasağı genişletildi, seyahat izin belgesi zorunluluğu geldi
21 Mart itibariyle uçuş yasağı getirilen ülke sayısı 68’e yükseltilirken 27 Mart itibariyle 30 büyük şehire ve Zonguldak’a giriş çıkışlar kapatıldı. Şehirler arası otobüs seferleri durdurulurken şimdilik talebe göre planlı yapılacak. Sefer yapan otobüs firmaları mola veremeyecek, servis hizmetleri de durdurulacak. Şehre gıda, ilaç gibi zorunlu malzeme getiren nakliye araçları izne bağlı giriş yapabilecek. Şehirler arası transit yollardan geçiş devam edecek. Vatandaşlar ancak bulundukları illerin valiliklerinden veya kaymakamlıklardan aldıkları seyahat izin belgesi ile şehirler arası yolculuk yapabilecek. İzin belgesi olanlara da sağlık kontrolü yapılacak.
Seyahat başvurusu e-devletten yapılabilecek
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada 30 Mart itibariyle seyahat edecek vatandaşlar artık kaymakamlıklara gitmeden seyahat başvurusu yapabilecekler. Seyahat izin belgesi başvuruları e-devlet kapısından alınabilecek. Buradan alınacak talepler Seyahat İzin Kurulu’na iletilerek SMS ile vatandaşa sonucu bildirilecek. Başvurusu kabul edilenler otogar veya havalimanına kurulacak masalardan izin belgelerini alabilecekler.
60 yaş üstüne yasak geldi
65 yaş uygulaması 60 yaşa çekildi. 60 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkması da yasaklandı. Uzmanlar sosyal mesafe, maske kullanımı ve 1.5 metre kuralını hatırlatmaya devam ettiler. Belediye otobüs ve metrolarda seferleri azaltırken yolculuk sırasında boşluklu oturma, maske takma zorunlulukları getirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan kampanya başlattı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 30 Mart’ta “Biz bize yeteriz Türkiyem” sloganıyla milli dayanışma kampanyası başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 7 maaşını bağışlayarak katıldığı kampanyada bağış yapmak isteyenlere hesap numaraları verildi. Kampanyaya özel şirketlerin yanısıra kamu ve özel sektörde çalışan üst düzey yöneticiler ve ünlü isimler de destek açıklaması ile katıldı.
İtalya karantinaya alındı
Koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında İtalya geliyor. Ülkenin kuzey kısmını kapsayan karantina genişletilerek tüm ülkeye yayılırken vaka ve ölü sayısı da Çin’i geçmiş durumda. Avrupa’da Koronavirüs’ün merkezi haline gelen İtalya’da park ve bahçeler halka kapatılırken, tüm etkinlikler de iptal edildi. İtalya Hükümeti 9 Mart’ta aldığı bir kararla ülke genelinde serbest dolaşımı yasakladı. İlk ve orta dereceli okullar ile üniversiteler kapandı. İtalya’da virüsten en çok Lombardiya bölgesi etkilenirken tedbirlere uymayanlara para cezası kesildi.
Tokyo Olimpiyat Oyunları ertelendi
Pek çok etkinlik ve spor müsabakalarının, yerel liglerin ertelenmesine neden olan Pandemi bir ertelemeyi daha dünya kamuoyunun gündemine getirdi. Dünya Olimpiyat Komitesi 23 Mart’ta yaptığı toplantıda yazın yapılacak olan 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nı 2021 yılına ertelediğini açıkladı.
İngiltere Başbakanı yoğun bakımda
Londra’nın WTM fuarının da düzenlendiği Excel Center ve Berlin’de ünlü turizm fuarı olan ITB’nin düzenlendiği Messe fuar alanları karantina hastanesine dönüştürüldü. Almanya ve İngiltere’de kısmi yasaklar devam ediyor. Bilindiği üzere İngiltere önce sürü bağışıklığı sistemini benimseyerek virüsün çok kişiye enfekte olmasına izin vermiş ancak daha sonra sağlık sistemindeki aksaklıklar ve diğer sebepler düşünülerek katı kurallar uygulamaya başlamıştı. Bu süreçte İngiltere Başbakanı Boris Johanson’ın da Covit-19 testi pozitif çıkmış ve 6 Nisan’da hastaneye kaldırılmıştı. Öte yandan Almanya Başbakanı Merkel de kendini 14 gün karantinaya almıştı.
Çin tedbirleri artırdı vaka sayısı azaldı
Bilindiği üzere Çin’de virüsün merkezi konumunda olan Wuhan şehrine girişler kapatılmıştı. Bu kapatma kararının 700-750 bin kişinin daha virüse yakalanmasının önüne geçtiği ifade ediliyor. Wuhan kentinde enfekte olan vaka sayısı gitgide azalırken hayatını kaybedenlerin oranı da düşmüş durumda. Hatta bazı sahra hastaneleri kapatılırken, sağlık çalışanları maskelerini çıkarmaya başladılar. 8 Nisan’da şehrin tamamen açılacağı belirtiliyor. Çin’de vaka sayısı 82 bine yaklaşırken koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı da 3,300 kişi oldu.
Türkiye’de 3 Nisan’da alınan son kararlar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve Koronavirüsten korunmak için alınan tedbirlere yenileri eklendi. Kararlar şöyle:
*30 büyükşehir ve Zonguldak araç giriş-çıkışına kapatıldı. Uygulama 15 gün sürecek ve sadece gıda, sağlık, temizlik nedeniyle araçlar giriş yapabilecek.
*20 yaş altına sokağa çıkma yasağı geldi.
*Zorunlu olarak dışarı çıkanlara maske takmak zorunluluğu getirildi.
*Sosyal mesafe en az 3 adım (1.5 metre) olacak.
İstanbul’a 2 yeni hastane yapılacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 7 Nisan’da gerçekleşen kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada İstanbul’a biri Avrupa Yakası ve diğeri Anadolu Yakası’nda olmak üzere iki yeni salgın hastanesinin yapılacağını duyurdu. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak hastaneler 1.000 yataklı olacak. Her bir odası yoğun bakım yatağına dönüşeblecek şekilde planlanacak. Hastaneler salgın süreci bittikten sonra da kullanılmaya devam edecek. 45 gün sonra hizmet vermesi planlanan hastanelerin Avrupa Yakasın’nda olanı Atatürk Havalimanı yakınlarındaki bir araziye Anadolu Yakasın’da olanı ise Sancaktepe’de bulunan askeri havalimanın olduğu bölgeye inşaa edilecek.
ABD artık pandeminin merkezi
Amerika Birleşik Devletleri, Yeni Koranavirüsün (Covid-19) merkezi haline geldi. 8 Nisan itibariyle ABD’de koronavirüs vaka sayısı 400 bini geçti. Yarım milyona yaklaşan vaka sayısı ve yüksek ölüm rakamları ile ABD, şu an pandemiden en çok etkilenen ülke olark karşımıza çıkıyor.
Wuhan’da karantina kalktı
Koronavirüs salgınının çıkış yeri olan Çin’in Wuhan şehrinde 76 gündür uygulanan karantina sona erdirildi. 11 milyonluk şehirde vatandaşlar sokağa çıkmaya başlarken henüz okulların açılmayacağı belirtildi. Öte yandan tren ve havayolu seferleri de başladı. Wuhan şehrinde Ocak ayından beri ilk defa ölüm vakasına rastlanmadı.