Vizesiz Fas Turu Rehberi

Fas Gezisi Hakkında Her Şey Fas, Afrika’nın dünyaya açılan pencerelerinden biri. Bu mistik ülkede doğa harikası sıradağlar, tarihin izlerini yüzyıllardan beri taşıyan antik kentler, sonsuza uzanan çöl manzaraları ve misafirperver bir halk bulacaksınız. Fas’ta görülecek yerler, Fas mutfağı, ucuz uçak bileti fırsatları… Kuzey Afrika’nın bu gizemli ülkesine yolculuk yapmadan önce aklınıza takılabilecek bütün soruları tek tek cevapladık. Fas gezi rehberini en iyi biçimde keşif yapabilmeniz için düzenledik. Fas ne ile ünlü? Medineler Fas gezilecek yerler listesi elbette medineler ile başlıyor. Medine eski Arap şehir devletlerine verilen genel bir isim. Fas’taki bu eski kentler ülke kültürünün özünü oluşturuyor. Zamanının görkemli ticaret merkezleri olan bu şehirlerde ülkenin kendine has mistisizmini de tam anlamıyla hissetmek mümkün. Fes, Marakeş, Tanca ve Şafşavan ise Fas’ta öne çıkan şehirler arasında yer alıyor. Kültür ve el sanatları Fas kültürü denilince akla ilk gelen şeylerden biri Gnaoua. Gnaoua, Sahara altı Afrika’nın otantik müzikal geleneğinin İslami ilahilerle birleşmesi sonucunda ortaya […]

Vizesiz Fas Turu Rehberi

Fas Gezisi Hakkında Her Şey

fas turu

Fas, Afrika’nın dünyaya açılan pencerelerinden biri. Bu mistik ülkede doğa harikası sıradağlar, tarihin izlerini yüzyıllardan beri taşıyan antik kentler, sonsuza uzanan çöl manzaraları ve misafirperver bir halk bulacaksınız.

Fas’ta görülecek yerler, Fas mutfağı, ucuz uçak bileti fırsatları… Kuzey Afrika’nın bu gizemli ülkesine yolculuk yapmadan önce aklınıza takılabilecek bütün soruları tek tek cevapladık. Fas gezi rehberini en iyi biçimde keşif yapabilmeniz için düzenledik.

Fas ne ile ünlü?

fas gezisi

Medineler

Fas gezilecek yerler listesi elbette medineler ile başlıyor. Medine eski Arap şehir devletlerine verilen genel bir isim. Fas’taki bu eski kentler ülke kültürünün özünü oluşturuyor. Zamanının görkemli ticaret merkezleri olan bu şehirlerde ülkenin kendine has mistisizmini de tam anlamıyla hissetmek mümkün.

Fes, Marakeş, Tanca ve Şafşavan ise Fas’ta öne çıkan şehirler arasında yer alıyor.

Kültür ve el sanatları

fas kültürü

Fas kültürü denilince akla ilk gelen şeylerden biri Gnaoua. Gnaoua, Sahara altı Afrika’nın otantik müzikal geleneğinin İslami ilahilerle birleşmesi sonucunda ortaya çıkan bir müzik ve dans kültürü. Fes Kutsal Müzik Festivali’ni yakalamak isterseniz Fas seyahati için tercih etmeniz gereken dönem haziran ayı. Gueliz’de yer alan sanat galerileri de Fas’ta modern sanatın geldiği son noktayı göstermesi açısından ziyaret edilmeye değer.

Souss-Massa-Dra bölgesinin başkenti olan Ouarzazate’de ise meşhur Fas halılarının en seçkin örneklerini daha makul fiyatlara bulabilirsiniz.

Küçük kasabalar

Fas’ın küçük şehirleri otantik bir tur için ideal. Çoğu küçük yol üstü hanları barındırıyor ve her durduğunuz yerde mutlak suretle elinize bir bardak nane çayı tutuşturuluyor. Afella-Ighir, Agdz, İmilchil, Tarfaya, Essaouira ve Bhalil keşfetmek isteyebileceğiniz küçük Fas kasabalarından bazıları.

Plajlar

Fas turu elbette bir deniz tatili olarak da planlanabilir. Akdeniz’i Sahra Çölü’nden ayıran görkemli sahil şeridi harika plajlar barındırıyor. Fas, ailece şezlongda uzanıp dinlenmek isteyenler için hem mantıklı hem de ekonomik seçenekler sunuyor. Atlas Okyanusu’na açılan Marabut Plajı, ailelerin sıklıkla tercih ettiği Agadi, sevimli bir Akdeniz kasabasının tüm özelliklerini barındıran Yellich ve Kuzey Afrika – Atlas Okyanusu buluşmasının en güzel manzaralarından birine sahip olan Tangier denize girmek için tercih edebileceğiniz noktalar.

Çöller

Sahra Çölü üzerindeki yerleşkelerde Bedevi kültürünü tüm doğallığı ve farklılığı ile gözlemlemek mümkün. Deve veya dört çekerli arazi araçları ile düzenlenen çöl safarilerinden birine katılmadan Fas’ı görmüş sayılmazsınız.

fas çölü

Ayrıca Fas, Marakeş ve Kazablanka da demek. Ülkenin en ünlü iki şehri seyahatinizin en büyüleyici kısımları olmak için birbirleriyle yarışacak.

 

Fas’a Nasıl Gidilir?

vizesiz marakeş fas gezi

İstanbul’dan Fas Kazablanka’ya Air Arabia, Royal Arabia ve Türk Hava Yolları direkt uçuşlar gerçekleştiriyor. Avrupa aktarmalı uçuşları veya biraz uçup biraz deniz yolunu kullanarak bu maliyeti aşağı çekmek de imkan dahilinde.

İspanya üzerinden Fas’a otobüs veya feribot ile geçmek de mümkün. İspanya’nın pek çok kentinden otobüsler Fas’a geçiyor. Geçişler elbette feribot ile yapılıyor.

Büyük araç kiralama firmaları genellikle araçlarının Fas’ta kullanılmasına izin vermeyebiliyor. Eğer Fas’ta araba kiralamak istiyorsanız Skyscanner araç kiralama hizmetleri bütün seçeneklere ulaşmanız için size seve seve yardımcı olacaktır.

Fas’ın Para Birimi Ne?

Fas Dirhemi. 1 TL, 2 Fas Dirhemi’ne eşit. Günlük masraflarınız hakkında fikir sahibi olmanız için aşağıdaki ortalama fiyatları derledik. 

Klasik çift kişilik oda 50 dirhem’den başlıyor. Çorba ve sandviç 4 ila 30 dirhem arasında. Turistik alanlara giriş ücreti ortalama 60 dirhem. 4 yıldızlı otellerde 400 ila 800 dirhem arasındaki fiyatlarla konaklanabiliyor. Araç kiralama bedeli ise günlük ortalama 300 dirhem.

Pazarlık, Fas’ta alışveriş hayatının vazgeçilmez bir parçası. Pek çok ülkede olabildiği gibi taksiye binerken bile fiyat için pazarlık etmeniz gerekecek. Bu şekilde fiyatın da ilk söylenenden neredeyse yüzde 70”e varan oranlarda düştüğünü görmek sizi muhtemelen biraz şaşırtacaktır.

Büyük şehirlerde ATM bulmakta pek sıkıntı çekmeyeceksiniz ancak merkezden uzaklaştığınız turlar için yanınızda yeterli miktarda nakit bulundurmanızda fayda var. Aynı şekilde büyük şehirler haricinde dirhem dışındaki paralar pek kabul edilmiyor. Ayrıca ülkeye dirhem sokmak da çıkarmak da yasal değil. Kazablanka ve Marakeş’te paranızı dirhem’e çevirmek için size yanaşan karaborsacılar olacaktır. Kesinlikle bu yola başvurmayın.

Bahşiş de Fas ticaret ortamının olmazsa olmazları arasında. Neredeyse aldığınız bütün hizmetler için bahşiş vermeniz bekleniyor.

 

Sosyal Konularda Nelere Dikkat Etmeliyim?

Fas son derece misafirperver ve hoşgörülü bir ülke olmasıyla biliniyor. Ancak misafir olduğunuz her ülkede olduğu gibi burada da bilmeniz gereken bir takım genel görgü kuralları var. Uyup uymamak tabii ki size kalmış. Biz yine de onları kısaca şöyle sıralayabiliriz:

Selamlaşmalar resmi bir şekilde yapılıyor. Erkekler el sıkışmak için kadınların el uzatmasını beklemeli. Hem kadınlar hem de erkekler omuzlarını kapatacak şekilde giyinmeli. Büyük şehirlerin dışında halk oldukça muhafazakar ve dizüstü giysiler uygunsuz olarak değerlendirilebilir. Küçük bir not daha: Fas’ta sol elle yemek yemek genellikle pek hoş karşılanmaz.

 

Fas’ta Ne Yenir?

Yolculuğunuz süresince karşınıza çıkacak olan Fas yemekleri hemen hemen her zaman taze, yerel malzemelerin kullanıldığı ürünler olmalarının yanı sıra ve ev yapımı da olacaklardır. Burada GDO’dan yana gönlünüz ferah olsun. Fas tarımın tamamen eski usul yapıldığı bir ülke.

Kahvaltı Fas yemek kültürü açısından aynı bizde olduğu gibi en önemli öğünlerden biri. Teknik olarak da bizim sofralarımıza benzer bir kahvaltı anlayışı mevcut. Zahterli yumurta, yine zahter ve zeytinyağı ile servis edilen Fas ekmeği, gözleme sabahları karşınızda bulacağınız lezzetler.

Taze keçi sütünden yapılan jiben peyniri, hanut, bir tür fava olan bessara da denemeniz gereken diğer kahvaltılıklar.

Diğer öğünlerde deneyebileceklerinizi ise şöyle sıralayabiliriz:

Tajin: Aynı zamanda pişirme kabının da adı olan bu yemek aslında bir tür güveç. Yol üstünde hemen hemen her restoranda mutlaka karşılaşacağınız bir yemek.

Seksu ya da kuskus geleneksel olarak elle yuvarlanan, irmikten yapılan bir makarna çeşidi. Etli ve sebzeli yahninin buharıyla pişiriliyor. Et tabağın ortasına konuyor. Sebzeler onu çevreliyor. Etlerin üstüne de kuskus bir tepe oluşturacak şekilde koyuluyor. Sos ise ayrı servis ediliyor. Genellikle kuru üzüm ekleyerek tatlandırıyorlar. Berberi geleneğindeyse yanında ayranla servis ediliyor.

Faslılar Ramazan ayında iftarda orucu bir kase harira çorbasıyla açıyorlar. Domatesli, yeşil mercimekli, nohutlu ve kuzu etli bu leziz çorba, üzerine limon sıkılarak ve doğranmış taze kişniş serpilerek içiliyor ve yanında chebakia isimli bir tatlıyla servis ediliyor.

Dana veya kuzu kıyma, sarımsak, taze kişniş, maydanoz, tarçın ve toz kişniş karıştırılıp top yapılarak hazırlanan köfteler domates ve soğanlı bir sosta pişiriliyor. Yemek pişmek üzereyken üzerine yumurta kırılıyor ve yumurta sosla karışıyor. Nefis bir yemek.

 

Kaynak : Skyscanner Blog

Benzer Yazılar

Malta’nın Saklı Cennetleri: Eğlenceli ve Detaylı Bir Malta Gezi Rehberi

Gezi Rehberi 1 hafta önce

Malta’nın saklı cennetlerini keşfetmeye hazır mısınız? Mavi Lagün’ün berrak sularında şnorkelle yüzme, Gozo’nun tarihi güzellikleri, renkli Marsaxlokk Pazarı ve hareketli St. Julian’s geceleri, Malta’da unutulmaz anlar yaşamanızı garantiliyor.

Keşfetmeniz Gereken Efsanevi Bakü Gezi Rehberi

Gezi Rehberi 2 hafta önce

Bakü, eski ve yeni zamanın izlerini bir arada barındıran, keşfedilmeyi bekleyen bir hazine. Efsanevi bir gezi deneyimi yaşamak için ideal bir destinasyon olan bu şehir, göz kamaştırıcı mimarisi, zengin tarihi ve benzersiz kültürüyle sizi bekliyor. Azerbaycan’ın incisi olarak bilinen bu yer, lezzet tutkunlarını da unutmayarak damak zevkine hitap eden mutfak kültürüyle cezbediyor. Elinizdeki "Bakü Gezi Rehberi" ile şehrin gizli köşelerini keşfetmeye hazır olun. İster tarihî bir yolculuğa çıkın, ister mimari yapıları keşfedin; Azerbaycan’ın bu büyüleyici şehrini keşfederken her köşede yeni bir hikaye sizi bekliyor. Öyleyse gelin, hayranlık uyandıracak kadar güzel bu şehri birlikte keşfedelim. Bakü’nün Büyüleyici Tarihine Yolculuk Bakü, derin tarihini her köşesinde yaşatan, ziyaretçilerini zamanda bir yolculuğa çıkaran eşsiz bir kenttir. Deneyimleyeceğiniz bu muazzam şehirde, Bakü gezi rehberi olarak size tarihi dokunuşları özgün bir şekilde hissettirecek yerleri keşfetmeniz için ilham verici önerilerimiz var. Gelin, Bakü’nün tarihine birlikte dalalım: İçeri Şehir (İçerişehir): UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu tarihi […]

İzmir Kuşadası’nın Büyüleyici Güzellikleri: Keşfetmeniz Gereken Cennet Köşeler

Gezi Rehberi 3 hafta önce

İzmir Kuşadası, eşsiz güzellikleriyle her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor. Altın kumlu plajları, Efes gibi tarihi hazineleri, lezzetli yemekleri ve hareketli gece hayatı ile ünlü. Bu yazıda, Kuşadası’nın keşfetmeniz gereken cennet köşelerini detaylarıyla bulacaksınız.

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.