Yalova’da Gezilecek Yerler

Kuzeyinde Marmara Denizi, güneyinde Bursa, doğusunda Kocaeli ile çevrili olan Yalova, Türkiye’nin en küçük illerinden biri. Samanlı Dağları’nın kuzey eteklerine kurulu olan il, Marmara Bölgesi’nin güneydoğu kesiminde yer alıyor. 6 ilçe ve 15 belediyeden oluşan Yalova, 1995’ten beri il statüsünün sahibi. İlk yerleşimlerin MÖ 3000 öncesine uzandığı il Hititler, Frigler, Romalılar ve Osmanlılar gibi farklı milletlerin izlerini günümüze taşıyor. 105 kilometrelik kıyı şeridiyle oldukça turistik olan belde ekolojik çeşitliliği, kültürel zenginliği ve sağlık turizmi merkezleriyle ön plana çıkıyor. 839 kilometrekarelik alanı kaplayan yapısıyla Türkiye’nin en küçük ili olarak bilinen Yalova, her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turistin büyük ilgisini görüyor. Yalova Gezilecek Yerler 1. Yürüyen Köşk Yalova Sahili’nde konumlanan Yürüyen Köşk, Millet Çiftliği’nin içinde yer alıyor. Atatürk’ün isteğiyle 1929 yılında yapılan köşk, bir çınar ağacının yanında bulunuyor. Köşkün adının hikayesi de bu çınardan geliyor. 1930’da çınar ağacının dalı köşkün çatısına ve duvarına değdiği için görevliler Atatürk’ten dalı kesmek için izin istiyor. Bunun üzerine Ancak […]

Yalova’da Gezilecek Yerler

Kuzeyinde Marmara Denizi, güneyinde Bursa, doğusunda Kocaeli ile çevrili olan Yalova, Türkiye’nin en küçük illerinden biri. Samanlı Dağları’nın kuzey eteklerine kurulu olan il, Marmara Bölgesi’nin güneydoğu kesiminde yer alıyor. 6 ilçe ve 15 belediyeden oluşan Yalova, 1995’ten beri il statüsünün sahibi.

İlk yerleşimlerin MÖ 3000 öncesine uzandığı il Hititler, Frigler, Romalılar ve Osmanlılar gibi farklı milletlerin izlerini günümüze taşıyor. 105 kilometrelik kıyı şeridiyle oldukça turistik olan belde ekolojik çeşitliliği, kültürel zenginliği ve sağlık turizmi merkezleriyle ön plana çıkıyor. 839 kilometrekarelik alanı kaplayan yapısıyla Türkiye’nin en küçük ili olarak bilinen Yalova, her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turistin büyük ilgisini görüyor.

Yalova Gezilecek Yerler

1. Yürüyen Köşk

Yürüyen Köşk Yalova

Yalova Sahili’nde konumlanan Yürüyen Köşk, Millet Çiftliği’nin içinde yer alıyor. Atatürk’ün isteğiyle 1929 yılında yapılan köşk, bir çınar ağacının yanında bulunuyor. Köşkün adının hikayesi de bu çınardan geliyor. 1930’da çınar ağacının dalı köşkün çatısına ve duvarına değdiği için görevliler Atatürk’ten dalı kesmek için izin istiyor.

Bunun üzerine Ancak Atatürk çınar ağacının dalının kesilmesi yerine binanın raylar yardımıyla biraz ileriye alınmasını istiyor. Böylelikle köşk yıkılmaktan, çınar ağacı kesilmekten kurtuluyor. O gün bugündür köşk ‘Yürüyen Köşk’ adıyla anılıyor. 2006 yılında Yalova Belediyesi tarafından onarılan köşk bir müze olarak hizmet vermekte.

2. Karaca Arboretumu

Karaca Arboretumu Yalova Gezilecek Yerler

1948’de Hacı Halil Karaca tarafından kavaklık yapılmak üzere alınan arazi 1970’li yıllara gelindiğinde oğlu Hayrettin Karaca tarafından başta Türkiye olmak üzere Asya , Avrupa, Afrika, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi farklı kıtalardan getirilen bitkilerle süslendi.

1980 yılında Karaca Arbetorumu adıyla halka açılan arazi, Türkiye’nin ilk özel arboretumu oldu. Arboretum, il merkezine 5 km mesafede Samanlı Köyü içerisinde görülebiliyor.

3. Sudüşen Şelalesi

Suduşen Şelalesi Yalova Gezi Rehberi

Yalova Termal ilçesinde bulunan Sudüşen Şelalesi, şehrin doğa harikalarından biri. Samanlı Dağları’nın arasında bulunan şelale yeşilin her tonunu görebileceğiniz ormanlık bir alanla çevrili.

Şelalenin akıntısı kuvvetli olduğundan burada yüzmek pek güvenli değil. Ancak piknik alanları ve muhteşem doğasıyla kamp, doğa yürüyüşü, bisiklet turları gibi aktiviteler için oldukça elverişli.

4. Çınarcık

Çınarcık Yalova Nasıl Gidilir

Çınarcık, Yalova’nın merkez dışındaki en büyük ilçesi. Yalova’ya 20 km mesafede yer alan ilçenin tarihi MÖ 4000 yılına kadar uzanıyor. Frigyalılar, Kimiryalılar ve Romalılar’ın izlerini taşıyan ilçenin Bizans Dönemi’ndeki adı ‘temiz havası olan şehir’ anlamına gelen KİO olarak anıldığı biliniyor. Özellikle hafta sonu gezilerinde ve yaz aylarında oldukça kalabalıklaşan Çınarcık’ta Termal, Esenköy, Erikli Yaylası görülmesi gereken yerler arasında.

5. Yalova Termal Kaplıcaları

Yalova Termal Kaplıcaları

Yaklaşık 4000 sene önce gerçekleşmiş doğa olaylarıyla oluşan Yalova Termal Kaplıcaları, Yalova il merkezinden 12 km. uzaklıkta bulunuyor. Türkiye’de şifa turizmi deyince akla ilk gelen yerlerden biri olan kaplıcalar, altın madalya sahibi tek Türk Kaplıcası.

Sularının kaliteli ve içilebilir olması nedeniyle de dünyaca üne sahip olan Yalova Termal Kaplıcaları 2000 seneden beride insanların şifa aradıkları yer. İlk hamamın Bizans İmparatoru Constantinus tarafından yapılan kaplıcalarda bulunan yeni banyolar ve köşkler Sultan Abdülmecid Dönemi’nde yaptırılmış.

1929 ‘da Atatürk’ün isteğiyle hem Türkiye’ye hem de dünyaya tanıtılan kaplıcalar 1. dereceden doğal, arkeolojik ve tarihi sit alanı olarak korunuyor. İçinde spor salonu, yürüyüş parkuru banyolar, hamamlar bulunan Yalova Termal Kaplıcaları günümüzde Sağlık Bakanlığı tarafından yönetiliyor. En iyi termal oteller için hotels.com sayfalarına göz atın.

6. Erikli Yaylası

Erikli Yaylası Yalova

Yalova sınırlarında içinde bulunan Erikli Yaylası, denizden 600 metre yüksekliğe sahip küçük bir yayla. Ormanlar, şelaleler, dereler ve patika yollardan oluşan geniş bir araziye yayılan bu doğa harikası özellikle günübirlik geziler için en güzel alternatiflerden biri. Kampa ve doğa sporlarına elverişli bir ortam sağlayan yayla Çifte Şelaleler ile Erikli Şelaleleri mutlaka görülmeli.

7. Dipsiz Göl

Dipsiz Göl Yalova

Dipsiz Göl, Yalova’nın doğal güzelliklerinden. Çınarcık İlçesi’nin Erikli Yaylası’nda konumlanan göller biri 530 metre rakımda diğeri 570 metre rakımda bulunan iki gölden oluşuyor.

Büyük ve Küçük Dipsiz Göl olarak adlandırılan göller kent ormanından yaklaşık 2 km mesafede yer alıyor. Yalova istikameti üzerinden Çınarcık, Teşvikiye güzergahını takip ederek, Bursa istikameti üzerinden Hayriye, Selimiye köyleri güzergahını takip ederek kent ormanına ulaşabiliyor. Dipsiz Göl zengin fauna ve florasıyla doğaseverlerin vazgeçilme noktalarından biri.

Ekolojik çeşitliliği, sağlık turizmi için uygun kaplıcaları, zengin geçmişiyle Yalova, Türkiye’de keşfedilmesi gereken yerler arasında.

 

Kaynak : Gezievreni.com

Benzer Yazılar

Malta’nın Saklı Cennetleri: Eğlenceli ve Detaylı Bir Malta Gezi Rehberi

Gezi Rehberi 2 hafta önce

Malta’nın saklı cennetlerini keşfetmeye hazır mısınız? Mavi Lagün’ün berrak sularında şnorkelle yüzme, Gozo’nun tarihi güzellikleri, renkli Marsaxlokk Pazarı ve hareketli St. Julian’s geceleri, Malta’da unutulmaz anlar yaşamanızı garantiliyor.

Keşfetmeniz Gereken Efsanevi Bakü Gezi Rehberi

Gezi Rehberi 2 hafta önce

Bakü, eski ve yeni zamanın izlerini bir arada barındıran, keşfedilmeyi bekleyen bir hazine. Efsanevi bir gezi deneyimi yaşamak için ideal bir destinasyon olan bu şehir, göz kamaştırıcı mimarisi, zengin tarihi ve benzersiz kültürüyle sizi bekliyor. Azerbaycan’ın incisi olarak bilinen bu yer, lezzet tutkunlarını da unutmayarak damak zevkine hitap eden mutfak kültürüyle cezbediyor. Elinizdeki "Bakü Gezi Rehberi" ile şehrin gizli köşelerini keşfetmeye hazır olun. İster tarihî bir yolculuğa çıkın, ister mimari yapıları keşfedin; Azerbaycan’ın bu büyüleyici şehrini keşfederken her köşede yeni bir hikaye sizi bekliyor. Öyleyse gelin, hayranlık uyandıracak kadar güzel bu şehri birlikte keşfedelim. Bakü’nün Büyüleyici Tarihine Yolculuk Bakü, derin tarihini her köşesinde yaşatan, ziyaretçilerini zamanda bir yolculuğa çıkaran eşsiz bir kenttir. Deneyimleyeceğiniz bu muazzam şehirde, Bakü gezi rehberi olarak size tarihi dokunuşları özgün bir şekilde hissettirecek yerleri keşfetmeniz için ilham verici önerilerimiz var. Gelin, Bakü’nün tarihine birlikte dalalım: İçeri Şehir (İçerişehir): UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu tarihi […]

İzmir Kuşadası’nın Büyüleyici Güzellikleri: Keşfetmeniz Gereken Cennet Köşeler

Gezi Rehberi 3 hafta önce

İzmir Kuşadası, eşsiz güzellikleriyle her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor. Altın kumlu plajları, Efes gibi tarihi hazineleri, lezzetli yemekleri ve hareketli gece hayatı ile ünlü. Bu yazıda, Kuşadası’nın keşfetmeniz gereken cennet köşelerini detaylarıyla bulacaksınız.

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.