Uzun Uçak Yolculuklarında Sağlığınız Hangi Risklerle Karşı Karşıya?

Uçak yolculuğu hızlı, pratik ve güvenli olması nedeniyle tercih sebebi olsa da, özellikle uzun uçuşlarda bizleri bekleyen ciddi riskler mevcut. İşte o riskler ve çözümleri…       Uçak yolculuklarını genellikle kısa sürdüğü, birkaç saatte bizi varmak istediğimiz yere ulaştırdığı ve yolcu konforunu odağına aldığı için tercih ediyoruz. Ancak her yolculuk böyle değil; bazı rotalar var ki uçakla dahi ulaşmak 10, 12 ve hatta daha uzun saatler sürebiliyor. Bu uzun uçuşların da sağlık açısından bazı riskleri var. Planlarınızda böyle bir yolculuk varsa okumanızı tavsiye edeceğimiz, her yolcunun mutlaka bilmesi gereken riskleri ve onları önlemenin yollarını sizin için yazdık. 1. Sıvı kaybı Uçak kabinlerindeki nem oranı genellikle yüzde 20’den daha azdır, ki bu da Sahra Çölü’nden daha az bir nem oranı demektir. Bu fazlasıyla kuru hava bir de az oksijenle birleşince sıvı kaybına neden olabilir. İdrar söktürücü etkileri nedeniyle kahve ya da alkollü içecekler tüketmek bu sıvı kaybını hızlandırır. Bu durum 3 […]

Uzun Uçak Yolculuklarında Sağlığınız Hangi Risklerle Karşı Karşıya?

Uçak yolculuğu hızlı, pratik ve güvenli olması nedeniyle tercih sebebi olsa da, özellikle uzun uçuşlarda bizleri bekleyen ciddi riskler mevcut. İşte o riskler ve çözümleri…

 

 

Uzun Uçak Yolculuklarında Sağlığınız Hangi Risklerle Karşı Karşıya?

 

Uçak yolculuklarını genellikle kısa sürdüğü, birkaç saatte bizi varmak istediğimiz yere ulaştırdığı ve yolcu konforunu odağına aldığı için tercih ediyoruz. Ancak her yolculuk böyle değil; bazı rotalar var ki uçakla dahi ulaşmak 10, 12 ve hatta daha uzun saatler sürebiliyor. Bu uzun uçuşların da sağlık açısından bazı riskleri var. Planlarınızda böyle bir yolculuk varsa okumanızı tavsiye edeceğimiz, her yolcunun mutlaka bilmesi gereken riskleri ve onları önlemenin yollarını sizin için yazdık.

1. Sıvı kaybı

Uçak kabinlerindeki nem oranı genellikle yüzde 20’den daha azdır, ki bu da Sahra Çölü’nden daha az bir nem oranı demektir. Bu fazlasıyla kuru hava bir de az oksijenle birleşince sıvı kaybına neden olabilir. İdrar söktürücü etkileri nedeniyle kahve ya da alkollü içecekler tüketmek bu sıvı kaybını hızlandırır. Bu durum 3 ya da 4 saatlik kısa süreli uçuşlarda fazla bir etki yaratmazken, uzun süreli uçak yolculukları için aynısını söylemek oldukça güç. Örneğin 10 saatlik bir uçuşta, ortalama bir kadın 1,6 litre su kaybederken, erkeklerde bu oran bundan yüzde 25 daha fazladır. Sıvı kaybının en yaygın belirtileri asabiyet, yorgunluk ve dikkat eksikliğidir. Bunları önlemek için ise en temel çözüm uçuş öncesinde ve sırasında bol bol su içmek. Uçaktaki ikramların oldukça baştan çıkarıcı olduğunun farkındayız ancak uçuşun ilerleyen saatlerinde başınızın ağrımasını istemiyorsanız, kahve ve alkollü içeceklere gözlerinizi kapatıp bol bol su içmenizi tavsiye ederiz.

 

2. Enfeksiyon

Yolculukta yaşayacağınız sıvı kaybı mukus tabakasının da kurumasına neden olur ve bu da sizi hastalıklara bağışıklık konusunda olumsuz yönde etkiler. Uzun saatler boyunca birçok insanla aynı havayı solumak ve aynı ortamları paylaşmak, enfeksiyonu bu uçuşlar için bir risk haline getiriyor. Uçuş öncesinde uçaklar yeterince dezenfekte edilse de, bu gibi durumları önlemek için kemer tokası ve katlanır masa gibi yerleri kullanmadan önce iyice silmekte fayda var.

3. Derin toplardamar pıhtılaşması

Uzun süreli uçak yolculukları, özellikle alt bacaktakiler olmak üzere, damarlarda kan pıhtılaşmasına neden olabilir. Aile geçmişinde böyle bir sorun olanlar, fazla kilo problemi olanlar, hamileler, doğum kontrol hapı kullananlar ve hareketsiz bir yaşamı olanlar pıhtılaşma konusunda daha fazla risk altındadır. Hareketsiz kalınan süre fazlalaştığı için bir yolculuk ne kadar uzunsa, pıhtılaşma riski de o denli fazladır. Bunu engellemenin en iyi yolu yaklaşık 2 saatte bir olmak üzere koridor boyunca yürüyüş yapmaktır. Ancak uçaktaki komşularınızı rahatsız etmek istemiyorsanız ayaklarınızı koridora doğru uzatmak ya da bileklerinizi küçük yuvarlaklar çizerek oynatmak bile faydalı olacaktır. Kompresyon çorabı giymek de çözümler arasında, bu hem pıhtılaşmayı hem de şişkinliği önleyecektir.

4. Radyasyon

Yaptığınız her uçak yolculuğunda, kansere ve üreme bozukluklarına sebep olduğu Dünya Sağlık Örgütü tarafından da onaylanmış kozmik iyonlayıcı ışınlara maruz kalırsınız. Bu ışınların etkisi oldukça azdır, yani sıradan bir yolcunun risk altında olduğunu söyleyemeyiz. Ancak bu yolculukları sıklıkla yapan kabin ekibi radyasyona fazlasıyla maruz kalır, bu nedenle ABD Hastalık Kontrol Merkezleri tarafından resmi olarak radyasyon çalışanları olarak tanımlanmışlardır. Hatta diğer radyasyon çalışanlarıyla kıyaslandığında yıllık ortalamada en yüksek orana sahiptirler. Bu yüzden, eğer kabin ekibindeyseniz ve hamileyseniz, uçuş programınızı kısa süreli uçuşlar olacak şekilde ayarlamanız, uzun süreli ve kutuplara yakın bölgelerden geçecek uçuşlardan kaçınmanız faydanıza olacaktır.

 

5. Acil Durumlar

Uçuşlara alışkın olan bir bünye için dahi, uçak yolculukları vücutta gerginliğe neden olur. Bu durum bir de sıvı kaybı, alçak hava basıncı, düşük oksijen ve nemle birleşince olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Özellikle yaşlı yolcular ya da önceden riskli bir durumu olanlar için uzun uçuşlar nadir de olsa kalp ve damar rahatsızlıklarını tetikleyebilir, bayılma ve baş dönmesine neden olabilir. Eğer böyle bir durumunuz varsa doktorunuzla konuşmadan uzun yolculuklara çıkmamanızı ya da yolculuğunuzu farklı bir şekilde planlamanızı tavsiye ederiz.

Kaynak:listelist.com

 

 

 

 

 

 

Benzer Yazılar

Muhafazakâr Otellerin Özellikleri Nelerdir?

Muhafazakâr otelleri tercih ederek geleneksel değerleriniz ve inançlarınızla uyumlu bir konaklama deneyimi yaşayın. Kendi ilkeleriyle örtüşen bir ortamı tercih eden ve sayıları giderek artan misafirlere siz de katılın. Bu istisnai tesislerde tevazu, mahremiyet ve aile dostu atmosferin en üst noktasını deneyimleyin. Konaklama kararınızı vermeden önce muhafazakâr otellerin sunduğu ayırt edici özellikleri ve olanakları keşfedin. Kapsamlı rehberimiz ile muhafazakâr otellerin temel unsurlarını keşfedin. Serinletici havuzlardan katı alkol politikalarına ve nefis yemek seçeneklerine kadar her şey elimizin altında. Havuz Cinsiyete göre ayrılmış yüzme havuzu ile muhafazakâr otellerde konaklamanız sırasında en üst düzeyde mahremiyet ve konforu yaşayın. Bu havuzlar genellikle kadınlar ve erkekler için ayrı yüzme alanları sağlar. Özel aile havuzu alanlarımızla en iyi aile kaçamağını yaşayın. Muhafazakâr değerlerinize sadık kalırken birlikte rahatlayın ve eğlenin. Muhafazakâr otellerimizin havuz tesislerinde her yaştan misafir için güvenli ve keyifli bir su vahasını deneyimleyin. Alkol Politikası Katı alkol politikalarıyla geleneksel değerleri koruyan muhafazakâr otellerin cazibesini yaşayın. Alkol tüketiminin hiç […]

En Ucuz Uçuş Rotalarını Bulmanın Yolları

Bu ipuçlarını kullanarak en ucuz uçuş rotalarını bulabilirsiniz. Ancak, bilet fiyatlarının değişkenliği nedeniyle, rotanızı ne kadar erken belirleyip ne kadar erken rezervasyon yaptığınızın yanı sıra, seyahat tarihlerinizde esnek olmanız da önemlidir.

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.