İÇİNİZDEKİ GEZGİNE İLHAM VERECEK EN GÜZEL SEYAHAT KİTAPLARI

Yolculuğa çıkmak kadar heyecanlı bir şey varsa o da seyahat kitapları okumak olabilir mi? Aylar önce çizmiş olduğunuz rotayı tek bir betimleme ile değiştirdiğiniz oldu mu? Büyük seyahat kitapları içsel yolculuklarınıza yön verdikleri kadar gezi planlarınıza da etki edebilir. Herhangi bir seyahat kitabının başarısı ödüllerle değil mesafelerle ölçülmeli: Hayallerinizi alıp götürdükleri mesafeler, bavul hazırlamanıza sebep olan mesafeler… Bazen bir seyahat kitabı okumak yolculuğun kendisi kadar etkileyici de olabilir. İyi kaleme alınmış bir eser yolculuk serüveninin vadettiği pek çok şeyi size sunabilir; düşünceleri tazelemek, ruhu yenilemek, yeni bakış açıları kazanmak… İşte yeni yerler keşfetmek ve yolculuk yapmak için size ilham kaynağı olabilecek 13 kitap… 1. BEAT KUŞAĞININ MANİFESTOSU: YOLDA – JACK KEROUAC Kitabı okumadan önce mutlaka çantanızı hazırlayın. Jack Kerouac, kitabı tam üç haftada yazmış ama siz kitabı bitirip yolculuğa başlamak için üç hafta bile beklemeyeceksiniz! Otobiyografi örneği de sayılabilecek olan Yolda, Kerouac’un 1951 yılında Amerika’yı baştan başa dolaşmasını ve Meksika’ya […]

İÇİNİZDEKİ GEZGİNE İLHAM VERECEK EN GÜZEL SEYAHAT KİTAPLARI

Yolculuğa çıkmak kadar heyecanlı bir şey varsa o da seyahat kitapları okumak olabilir mi? Aylar önce çizmiş olduğunuz rotayı tek bir betimleme ile değiştirdiğiniz oldu mu? Büyük seyahat kitapları içsel yolculuklarınıza yön verdikleri kadar gezi planlarınıza da etki edebilir. Herhangi bir seyahat kitabının başarısı ödüllerle değil mesafelerle ölçülmeli: Hayallerinizi alıp götürdükleri mesafeler, bavul hazırlamanıza sebep olan mesafeler… Bazen bir seyahat kitabı okumak yolculuğun kendisi kadar etkileyici de olabilir. İyi kaleme alınmış bir eser yolculuk serüveninin vadettiği pek çok şeyi size sunabilir; düşünceleri tazelemek, ruhu yenilemek, yeni bakış açıları kazanmak… İşte yeni yerler keşfetmek ve yolculuk yapmak için size ilham kaynağı olabilecek 13 kitap…

1. BEAT KUŞAĞININ MANİFESTOSU: YOLDA – JACK KEROUAC

Kitabı okumadan önce mutlaka çantanızı hazırlayın. Jack Kerouac, kitabı tam üç haftada yazmış ama siz kitabı bitirip yolculuğa başlamak için üç hafta bile beklemeyeceksiniz! Otobiyografi örneği de sayılabilecek olan Yolda, Kerouac’un 1951 yılında Amerika’yı baştan başa dolaşmasını ve Meksika’ya ulaşmasını konu alan gerçek bir gençlik isyanı. Yolda, özgürlüğün, aşkın ve heyecanın kitabı aslında. Belki de bu yüzden insanda yola çıkma arzusu uyandırıyor.

2. YOLCULUKTAN ÇOK DAHA FAZLASI: SİMYACI – PAULO COELHO

Sadece bir seyahat kitabı olarak değil, edebiyat dünyasının da sayılı eserlerinden biri olarak değerlendirilen Simyacı, Santiago’nun rüyasında gördüğü hazineyi aramak için İspanya’dan Mısır piramitlerine kadar pek çok yeri dolaşmasını anlatan son derece özel bir roman. Hayata ve yolculuğa olan bakış açınızı değiştirecek kitabın şu satırlarını okurken yola koyulmak için sabırsızlanacaksınız: ‘’Yolculuk bir öğrenme yöntemidir. Bilmemiz gerekenleri bize o öğretir.’’

3. KONU GEZİ KİTAPLARI İSE BAŞ GEZGİNİN BAŞYAPITI: SEYAHATNAME – EVLİYA ÇELEBİ

Yolculuk etmek kanımızda var! Tüm dünyada saygı gören gezi kitabı Seyahatname, her kütüphanenin olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Yolculuğu bir rüya ile başlayan Evliya Çelebi, dönemin sosyolojik, politik ve iktisadi ögelerini olduğu gibi aktarıyor. Hem genel kültürünüzü arttıracak, hem de evrensel bir kaynak okumanın keyfini yaşatacak olan kitap, içinizdeki gezgine de motivasyon sağlayacak.

4. HER SEYAHAT BİR MACERADIR AMA BU BİRAZ FARKLI: SEKSEN GÜNDE DEVRİ ALEM – JULES VERNE

İçinizdeki seyahat tutkusunun mimarlarından biri Jules Verne olabilir mi? Çoğumuzun çocukluk kahramanı Jules Verne, Seksen Günde Devri Alem kitabında solukları kesen bir macerayı anlatıyor. Seksen günde tüm dünyayı dolaşmanın imkansız olduğunu düşünüyorsanız bu kitap fikirlerinizi bir hayli değiştirecek! Seyahat denince akla gelen saygın eserlerden olan kitap, seksen günde olmasa bile dünya turu yapmanız için size ilham kaynağı olabilir.

5. GEZGİNİN ÖZGÜR RUHUNA HİTABEN: YABANA DOĞRU – JON KRAKAUER

İngilizce orijinal ismi “Into the Wild” olan kitabın çok ünlü bir sinema uyarlaması da mevcut. Eser, metropol hayatından kaçıp doğaya sığınan genç ve özgür ruhlu Christopher McCandless’in hikayesini anlatır. Gerçek olaylardan uyarlanan kitap saflığa ve temizliğe dönüş hikayesi olarak da değerlendirilebilir. Tüm mal varlığını bir hayır kurumuna bağışlayarak yola çıkan Christopher’ın yolculuğu Alaska’nın yaban ormanlarında sona eriyor. Yabana Doğru, içinizdeki gezgini mutlak surette harekete geçirme konusunda oldukça iddialı.

6. BÜYÜK YAZARIN HAYATINA YOLCULUK: YOL – JACK LONDON

Dünyanın en çok okunan yazarlarından olan Jack London’ın romanlarında macera düşkünlüğü ve doğa temalarına rastlamak her zaman mümkün. Kendi hayat hikayesinden izler taşıyan Yol adlı kitabı da seyahat etmekten daha iyi bir işi olmadığı döneme tanıklık ediyor. Kitapta, tüm Amerika kıtasının kaçak binilen trenlerle dolaşılması, hayatın zorluklarına karşın yolculuğa devam edilmesi anlatılıyor. Eserin, içinizdeki gezgine hitap edecek bir başyapıt olduğunu söylemek mümkün.

7. HEM İÇSEL HEM FİZİKSEL BİR YOLCULUK: YE- DUA ET- SEV – ELİZABETH GİLBERT

Elizabeth Gilbert’in kaleme aldığı kitap İtalya’dan başlayıp Hindistan ve hatta Endonezya’ya kadar uzanan, kendi gözlemlerini aktardığı hikayesinden oluşuyor. Eşinden boşandıktan sonra uzun bir yolculuk ihtiyacı hisseden Gilbert, bu sancılı süreci yolda olmanın özgürlüğü ile atlatmaya çabalıyor. Hem bir kadının iç dünyasına hem de yolculuğun tabiatına ışık tutan eser her gezginin başucu kitabı olmaya aday.

8. GİDİLECEK YER UZAKLAR, REHBERİNİZ YAZARLAR: SEYAHAT SANATI – ALAİN DE BOTTON

Kaleme aldığı eserlerle hayata farklı bir pencereden bakmanızı sağlayan Botton, bu defa seyahatlere farklı bir gözle bakmanızı sağlıyor. Farklı şehirleri farklı yazarların rehberliğinde dolaşacak ve fiziksel olarak o sokakları adımladığınızdan emin olacaksınız. Botton bu kitabında, yolculuk etmenin bir iş ya da rutin değil, hayatımıza büyük etkileri olan adeta bir ritüel olduğunu anlatıyor. Ustalıkla yazılmış eser içinize işleyerek seyahat ajandanıza kitapta geçen tüm şehirleri eklemenize sebep olacak.

9. ANTİK ÇAĞDA EVE DÖNÜŞ: ODYSSEİA – HOMEROS

Antik Yunan edebiyatının en büyük eserleri arasında gösterilen Odysseia, Egeli kimliği ile adeta içimizden biri olan Homeros’un kitabı. Kitapta İthaka Kralı Odysseus’un, Truva Savaşı’nda esir alındıktan 10 yıl sonra yurduna ve eşine dönüş hikayesi anlatılıyor. Kitabı okurken kendinizi Odysseus’un gemilerinden birindeymiş gibi hissedecek, bu uzun ve tehlikeli yolculuk sırasında geminize çarpan dalga seslerini kulağınızda işiteceksiniz. Kim bilir, belki de kitabı bitirdiğinizde Ege’nin davetkar doğasına karışmak için bavul hazırlarsınız.

10. PASİFİK OKYANUSU’NDA 200 GÜN: Pİ’NİN YAŞAMI – YANN MARTEL

Yann Martel’in ustalıkla kaleme aldığı eser, hayatta kalma teması çerçevesinde fantastik bir yolculuğu konu alıyor. Her satırında özel bir seyahat kitabı okuduğunuzu hissedeceksiniz. Bu fantastik hikaye, yolculuklarınız ekstrem şekilde ters giderse ne yapacağınızı da sorgulamanızı sağlıyor. Kitapta on altı yaşındaki Pi’nin tehlikeli yolculuğu sırasında hayatta kalma çabasını ve tutkulu mücadelesine şahit olacaksınız.

11. ASYA YOLCULUĞU NEFESİNİZİ KESECEK: MARKO POLO’NUN MACERALARI – MARKO POLO

Venedikli gezgin Marko Polo 12. ve 13. yüzyılın büyük kaşiflerindendir. Marko Polo’nun hapishanede tanıştığı Rustichello de Pisa tarafından yazılan roman, Marko Polo’nun Asya; İran, Çin ve Endonezya yolculuklarını ve Kubilay Han tarafından misafir edilmesini anlatır. Genel kültürünüze hatırı sayılır katkılarda bulunacak olan bu eser, hem tarihi roman hem de seyahat kitabı okumak istiyorsanız tam size göre. Romanın büyülü atmosferi sayesinde içinizdeki kaşif Polo ile yarışmak isteyecek.

12. HER ŞEYİ BIRAKIP GİTME İSTEĞİ UYANDIRABİLİR: KÖPEĞİM CHARLEY İLE AMERİKA YOLLARINDA – JOHN STEİNBECK

Steinbeck, her şeyi bırakıp gitme isteğine daha fazla direnemez ve Amerika’yı yeniden keşfetmeye çıkar. Aslen Steinbeck’in içe dönüş ve kendini arama hikayesi olan bu kitap, bir yolculuğun asla “sadece” bir yolculuk olmadığının da kanıtı niteliğinde. Dünya klasik edebiyatı dendiğinde akla gelen ilk isimlerden olan yazarın gri gökyüzünün altındaki gri apartmanlardan duyduğu bıkkınlığı ve her şeyi arkada bırakarak yola çıkma isteğini iliklerinize kadar hissedeceksiniz.

13. MONTAİGNE İLE AT SIRTINDA AVRUPA TURU: YOL GÜNLÜĞÜ – MONTAİGNE

Yazdığı tek bir kitapla koca bir edebi türe isim babalığı yapan Montaigne, bu sefer de seyyah olarak karşınıza çıkıyor. Dünyanın en ünlü kitaplarından Denemeler’in yazarı olan Montaigne, hastalığı sebebiyle Kuzey Fransa, İsviçre, Almanya ve İtalya’yı kapsayan bir yolculuğa çıkar. Bu uzun yolculuğun anlatıldığı Yol Günlüğü yazarın ikinci ve sonuncu eseri. Kitabın akıcı ve çarpıcı cümleleri ile kendinizi Montaigne’nin yol arkadaşı gibi hissedeceksiniz.

BONUS: KEŞFETMEYE YILLARIN YETMEDİĞİ ŞEHİR: İSTANBUL / İSTANBUL GEZİ REHBERİ – MURAT BELGE

İster içinde yaşıyor olun ister uzağında… Kadim şehir İstanbul’u Murat Belge’nin kaleminden okumak ufkunuzu açacak. Her gün önünden geçtiğiniz ama daha önceden fark edemediğiniz pek çok mimarlık harikasını adeta yeniden keşfedeceksiniz. Pera’dan Tarihî Yarımada’ya, Üsküdar’dan Pendik’e, Beyoğlu’ndan Unkapanı’na kadar kentin hemen hemen her köşesinin anlatıldığı bu rehberde şehrin samimi atmosferine kapılacaksınız. Satır aralarında kahvehane sahiplerine yol soracak, arka sokaklardaki lezzet önerilerine şaşırıp kalacaksınız. Her sabah İstanbul’da uyanıyor olsanız da, İstanbul’dan uzak yaşıyor ve İstanbul özlemi çekiyor olsanız da bu kitap içinizdeki gezginiz mutlu edecek.

Kaynak

Benzer Yazılar

Malta’nın Saklı Cennetleri: Eğlenceli ve Detaylı Bir Malta Gezi Rehberi

Gezi Rehberi 1 hafta önce

Malta’nın saklı cennetlerini keşfetmeye hazır mısınız? Mavi Lagün’ün berrak sularında şnorkelle yüzme, Gozo’nun tarihi güzellikleri, renkli Marsaxlokk Pazarı ve hareketli St. Julian’s geceleri, Malta’da unutulmaz anlar yaşamanızı garantiliyor.

Keşfetmeniz Gereken Efsanevi Bakü Gezi Rehberi

Gezi Rehberi 2 hafta önce

Bakü, eski ve yeni zamanın izlerini bir arada barındıran, keşfedilmeyi bekleyen bir hazine. Efsanevi bir gezi deneyimi yaşamak için ideal bir destinasyon olan bu şehir, göz kamaştırıcı mimarisi, zengin tarihi ve benzersiz kültürüyle sizi bekliyor. Azerbaycan’ın incisi olarak bilinen bu yer, lezzet tutkunlarını da unutmayarak damak zevkine hitap eden mutfak kültürüyle cezbediyor. Elinizdeki "Bakü Gezi Rehberi" ile şehrin gizli köşelerini keşfetmeye hazır olun. İster tarihî bir yolculuğa çıkın, ister mimari yapıları keşfedin; Azerbaycan’ın bu büyüleyici şehrini keşfederken her köşede yeni bir hikaye sizi bekliyor. Öyleyse gelin, hayranlık uyandıracak kadar güzel bu şehri birlikte keşfedelim. Bakü’nün Büyüleyici Tarihine Yolculuk Bakü, derin tarihini her köşesinde yaşatan, ziyaretçilerini zamanda bir yolculuğa çıkaran eşsiz bir kenttir. Deneyimleyeceğiniz bu muazzam şehirde, Bakü gezi rehberi olarak size tarihi dokunuşları özgün bir şekilde hissettirecek yerleri keşfetmeniz için ilham verici önerilerimiz var. Gelin, Bakü’nün tarihine birlikte dalalım: İçeri Şehir (İçerişehir): UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu tarihi […]

İzmir Kuşadası’nın Büyüleyici Güzellikleri: Keşfetmeniz Gereken Cennet Köşeler

Gezi Rehberi 3 hafta önce

İzmir Kuşadası, eşsiz güzellikleriyle her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor. Altın kumlu plajları, Efes gibi tarihi hazineleri, lezzetli yemekleri ve hareketli gece hayatı ile ünlü. Bu yazıda, Kuşadası’nın keşfetmeniz gereken cennet köşelerini detaylarıyla bulacaksınız.

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.