Seyahat Esnasında Hasta Olmamak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hayatımızdaki en kıymetli şey sağlığımız. Hayat kalitemizin ya da standardımızın düşmemesi için sağlıklı kalmamız gerekiyor. Dolayısıyla hayatımızdaki birincil öncelik; virüslere, bakterilere, hastalıklara ya da bulaşıcı hastalıklara karşı olabildiğince dikkatli olmak ve seyahat hastalıklarına karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmek. Hayatımızdaki en kıymetli şey sağlığımız. Hayat kalitemizin ya da standardımızın düşmemesi için sağlıklı kalmamız gerekiyor. Dolayısıyla hayatımızdaki birincil öncelik; virüslere, bakterilere, hastalıklara ya da bulaşıcı hastalıklara karşı olabildiğince dikkatli olmak ve seyahat hastalıklarına karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmek.  Özellikle bulaşıcı hastalıkların yayıldığı dönemlerde sağlığımızı koruma altına almak için yapmamız gereken şeyler bulunuyor. Bu yazımızda bulaşıcı hastalıklardan bahsedeceğiz ve seyahat ederken dikkat etmen gereken hususları inceleyeceğiz.  Ayrıca bir süredir hayatımızın bir parçası olan koronavirüs (corona virüs – Covid-19) hakkında bilgi vereceğiz, “Hasta olmamak için ne yapmalı?” sorusunu yanıtlayacağız. Öncelikle bulaşıcı hastalıkların ne olduğundan başlayalım.  Bulaşıcı Hastalıklar Nelerdir?  Bulaşıcı hastalıklar; vücudumuza giren mantar, bakteri, virüs ya da parazit gibi mikroorganizmaların sebep olduğu rahatsızlıklar olarak ifade edilir. […]

Seyahat Esnasında Hasta Olmamak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hayatımızdaki en kıymetli şey sağlığımız. Hayat kalitemizin ya da standardımızın düşmemesi için sağlıklı kalmamız gerekiyor. Dolayısıyla hayatımızdaki birincil öncelik; virüslere, bakterilere, hastalıklara ya da bulaşıcı hastalıklara karşı olabildiğince dikkatli olmak ve seyahat hastalıklarına karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmek.

Hayatımızdaki en kıymetli şey sağlığımız. Hayat kalitemizin ya da standardımızın düşmemesi için sağlıklı kalmamız gerekiyor. Dolayısıyla hayatımızdaki birincil öncelik; virüslere, bakterilere, hastalıklara ya da bulaşıcı hastalıklara karşı olabildiğince dikkatli olmak ve seyahat hastalıklarına karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmek. 

Özellikle bulaşıcı hastalıkların yayıldığı dönemlerde sağlığımızı koruma altına almak için yapmamız gereken şeyler bulunuyor. Bu yazımızda bulaşıcı hastalıklardan bahsedeceğiz ve seyahat ederken dikkat etmen gereken hususları inceleyeceğiz. 

Ayrıca bir süredir hayatımızın bir parçası olan koronavirüs (corona virüs – Covid-19) hakkında bilgi vereceğiz, “Hasta olmamak için ne yapmalı?” sorusunu yanıtlayacağız. Öncelikle bulaşıcı hastalıkların ne olduğundan başlayalım. 

Bulaşıcı Hastalıklar Nelerdir? 

Bulaşıcı Hastalıklar Nedir

Bulaşıcı hastalıklar; vücudumuza giren mantar, bakteri, virüs ya da parazit gibi mikroorganizmaların sebep olduğu rahatsızlıklar olarak ifade edilir. Birçok bulaşıcı hastalık ve farklı bulaşma yolları vardır. Örneğin soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hafif hastalıklar kendiliğinden geçebilirken bazıları uzman doktorlar gözetiminde uzun süreli tedavi gerektirebilir.

Bulaşıcı hastalıkların bulaşma yöntemleri de farklıdır. Bazı bulaşıcı hastalıklar doğrudan kişiden kişiye aktarılabilir. Bazı hastalıklar ise hayvanlar yoluyla bulaşabilir. Ayrıca temiz olmayan su kaynakları ya da bozuk sebze ve meyve gibi gıdalar da bulaşıcı hastalıklara sebep olabilir. Peki, bulaşıcı hastalıklar nasıl belli olur? 

Bulaşıcı Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Uzmanlar her bulaşıcı hastalığın kendine has belirtileri ve bulguları olduğunu belirtir. Ancak birçok bulaşıcı hastalıkta genel belirtiler ve işaretler bulunur. Bunlar yüksek ateş, halsizlik, yorgunluk, kas ağrıları, öksürme ve ishal şeklinde ifade edilir. 

Bu tür semptomları taşıyan kişilerin en yakın hastaneye ya da doktora gitmesinde Seyahat hastalıklarının belirtilerinden de bahsettiğimize göre şu an gündemde olan bulaşıcı hastalık kategorisindeki koronavirüsü inceleyelim. 

Koronavirüs Nedir? 

Koronavirüs Nedir

Koronavirüs, corona virüs ya da kısaca CoV, soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS – CoV) ve Ağır Akut Solunum Sendromu (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS-CoV) gibi hastalıklara sebep olan bir virüs ailesi olarak tanımlanıyor. 

İnsanların yanı sıra hayvanlarda da hastalıklara sebep olan bu virüsler, solunum yolu enfeksiyonlarına yol açıyor. Daha çok ilkbahar ve sonbahar gibi mevsim geçişlerinde etkin olan bu virüsler; solunum, sindirim ve boşaltım organlarını da etkileyebiliyor. 

Ancak uzmanlara göre koronavirüsün insanlarda sebep olduğu rahatsızlıklar çoğunlukla basit soğuk algınlığından Ağır Akut Solunum Sendromuna kadar (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS) değişkenlik gösteriyor. Peki, koronavirüs belirtileri nelerdir? 

Koronavirüs Belirtileri Nelerdir?

Koronavirüs grubuna bağlı virüslerin çoğunlukla soğuk algınlığına benzer biçimde kendini gösterdiği ifade ediliyor. Koronavirüs semptomları arasında:

  • Öksürük,
  • Akıntı,
  • Boğaz-baş ağrısı,
  • Birkaç gün süren ateş olduğu belirtiliyor. 

Ayrıca bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişilerin bu virüsten daha kolay şekilde etkilendiği söyleniyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bu virüsler solunum sorunlarının yanı sıra nefes darlığı, yorgunluk ve böbrek yetmezliği gibi problemlere de sebep olabiliyor. Aklında olsun, eğer vücudunda bu tür belirtiler varsa bir hastaneye gitmende fayda var. 

Koronavirüs Nasıl Bulaşıyor? 

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre koronavirüsün insandan insana bulaşması, çoğunlukla sağlıklı bir insanın enfekte bir insanın vücut salgılarıyla teması sonrasında mümkün olabiliyor. Yani taşıyıcı- enfekte insanlardaki virüs; öksürme, hapşırma, gülme ya da burun akıntısı yoluyla bulunulan ortama saçılabiliyor ve buradan da başka insanlara bulaşabiliyor. 

Bu nedenle bulunduğumuz ortamın hijyenine ve kendi hijyenimize özellikle dikkat etmeliyiz. Bir de koronavirüsten korunmak için yapılması gerekenlere göz atalım. 

Koronavirüsten Korunmak İçin Neler Yapılabilir? 

Koronavirüsten Korunma Yolları

Öncelikle hatırlatmakta fayda var; henüz gündemdeki koronavirüs ailesine karşı koruma sağlayacak bir aşı bulunmuyor. Ancak korunmak için Sağlık Bakanlığı şunları öneriyor:

  • Ellerinizi sık sık su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca ovarak yıkayın.
  • Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burunu tek kullanımlık mendille kapatın, mendil yoksa dirseğin iç kısmını kullanın.
  • Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle aranıza en az 3-4 adım mesafe koyun. 
  • Yurt dışı seyahatlerinizi iptal edin ya da erteleyin.
  • Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın. 
  • Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullandığınız yüzeyleri su ve deterjanla her gün temizleyin. 
  • Kıyafetlerinizi 60-90°C’de normal deterjanla yıkayın. 
  • Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçının.
  • Ateş, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetleriniz varsa, maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurun.
  • Soğuk algınlığı belirtileriniz varsa yaşlılar ve kronik hastalarla temas etmeyin, maske takmadan dışarı çıkmayın.
  • Ellerinizle gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmayın.
  • Hiçbir kişisel eşyanızı (havlu gibi gündelik eşyaları) ortak kullanmayın.
  • Yurt dışından dönüşte ilk 14 günü evinizde geçirin.
  • Bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin. 

Kaynak

Virüsten korunma için gündelik hayatında alabileceğin önlemlerden de bahsettiğimize göre seyahat ederken dikkat etmen gereken detaylara bir bakalım.

Gezginlere Seyahat Öncesi Tavsiyeler: Bulaşıcı Hastalıklara Karşı Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gezginlere Sağlık Tavsiyeleri

Maceraperest gezginler için seyahat demek hayat demek olsa da seyahat etmek gündelik rutinimizi değiştirmek anlamına geliyor. Yeni deneyimler sunan yolculuklar, çıkacağımız tatiller aynı zamanda vücudumuzun alışkın olduğu düzenleri de farklılaştırıyor. 

Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz bulaşıcı hastalıklar da cabası. Bu nedenle seyahatlere iyi hazırlanmamız gerekiyor. Seyahat ederken bulaşıcı hastalıklardan korunma adına dikkat etmen gerekenleri inceleyelim.

Vücut Direncini Artır 

Sadece seyahat ederken ya da tatile çıkarken değil, yaşam kalitesi açısından tüm hayatın boyunca sağlıklı yaşamanda fayda var. Ancak seyahat ederken ya da tatile çıkmadan önce sağlığına biraz daha dikkat etmen iyi olabilir. 

Çünkü seyahat hastalıkları ya da diğer rahatsızlıklar genellikle vücudun alışık olmadığı fiziksel koşullara maruz kalması nedeniyle ortaya çıkar. Bu nedenle vücut direncine dikkat etmelisin, bağışıklı sistemini güçlü tutmalısın. Ayrıca C vitamini, D vitamini gibi vitaminlerle mineralleri düzenli şekilde almalısın. Olası bir kırgınlık ya da halsizlik durumunda ise hemen bir uzmana görünmelisin. 

Yediklerine ve İçtiklerine Özen Göster 

Seyahat ederken hasta olmamak için beslenmene özellikle dikkat etmelisin. Tazeliğinden ve iyi pişirilmediğinden emin olmadığın gıdaları tüketmemeye çalış. Çiğ veya iyi pişmemiş tüm yiyecekler metabolizmana dokunabilir. 

Ayrıca musluk sularının uygun şekilde klorlanmadığı, hijyen ve sağlık şartlarından emin olmadığın bölgelerde mutlak surette ağzı açılmamış şişe suları tercih et. Hangi suyla yapıldığını bilmediğin buzlu içecekleri de içmemeye özen göster. Mutlaka içmek zorundaysan da filtre veya iyot tabletleri kullanmaya çabala.

Bavulunu Dikkatlice Hazırla

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere seyahat etmek metabolizman üzerinde farklı değişimlere yol açabilir. Gittiğin yerdeki iklim, hava koşulları, tadacağın farklı türdeki yemekler… Bu farklılıklar sebebiyle hasta olmamak için gideceğin yerin koşullarını iyice araştır ve bu koşullar için önlemlerini al.

Ayrıca yola çıkmadan evvel yanına gerekli ilaçları almayı da ihmal etme. Reçeteli şekilde kullandığın ilaçların yanı sıra olası bir durumda kullanabileceğin ilaçları bavulunda taşıyabilirsin. Temel ilk yardım malzemeleri, ağrı kesiciler, aspirin, sindirim sorunları ile ilgili ilaçlar, vitamin-mineral türevi ilaçlar ve burun spreyleri ihtiyacını görebilir. Tabii bunlar için de bir uzmana danışmayı unutma.

Temizliğe Önem Ver 

Mikroplar, virüsler, bakteriler temiz olmayan ortamlarda bulunur. Gittiğin ülkedeki temizlik ve hijyen seviyesi de senin hijyen seviyenden düşük olabilir. Bu nedenle seyahat ederken mutlak şekilde kişisel temizliğine önem ver. Ellerini bol bol yıka, kişisel bakım seti taşımayı ihmal etme.

Sizin İçin Aldığımız Önlemler

Pegasus ailesi olarak virüslere ve bakterilere karşı uçaklarımızı düzenli şekilde dezenfekte ediyoruz ve temizliyoruz.

Zorunlu seyahatleriniz için uçak yolculuğunu gönül rahatlığı ile yapmanız için çalışıyoruz.

Aşı Gerekliliğine Dikkat Et

Koronavirüs aşısı henüz olmamasına rağmen aşı gerekliliği olan ülkelere seyahat ederken dikkatli ol. Seyahatlerinden önce gideceğin ülkeler için aşı olunup olunmaması gerektiğini araştırmak seni hastalıklara karşı koruyabilir.

Bu aşılardan bazıları kişisel tercihlere bağlı olsa da bazıları zorunludur. Ayrıca aşıların yolculuktan önce belirli bir dönemde yapılması gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Seyahat öncesi olunması gereken aşılarla ilgili detaylı bilgiyi Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Müdürlüğü web sitesinden alabilirsin. 

Bu tavsiye ile yazımızın sonuna geliyoruz. Son olarak bir kere daha hatırlatalım: Bulaşıcı hastalıklardan etkilenmemek için vücudun bağışıklık sisteminin güçlü tutulması oldukça önemli. Bunun için de dengeli beslenmeye, sağlıklı yaşamaya, düzenli uyumaya, stresten uzak durmaya ve kişisel hijyenine dikkat et.

Kaynak

Benzer Yazılar

Muhafazakâr Otellerin Özellikleri Nelerdir?

Muhafazakâr otelleri tercih ederek geleneksel değerleriniz ve inançlarınızla uyumlu bir konaklama deneyimi yaşayın. Kendi ilkeleriyle örtüşen bir ortamı tercih eden ve sayıları giderek artan misafirlere siz de katılın. Bu istisnai tesislerde tevazu, mahremiyet ve aile dostu atmosferin en üst noktasını deneyimleyin. Konaklama kararınızı vermeden önce muhafazakâr otellerin sunduğu ayırt edici özellikleri ve olanakları keşfedin. Kapsamlı rehberimiz ile muhafazakâr otellerin temel unsurlarını keşfedin. Serinletici havuzlardan katı alkol politikalarına ve nefis yemek seçeneklerine kadar her şey elimizin altında. Havuz Cinsiyete göre ayrılmış yüzme havuzu ile muhafazakâr otellerde konaklamanız sırasında en üst düzeyde mahremiyet ve konforu yaşayın. Bu havuzlar genellikle kadınlar ve erkekler için ayrı yüzme alanları sağlar. Özel aile havuzu alanlarımızla en iyi aile kaçamağını yaşayın. Muhafazakâr değerlerinize sadık kalırken birlikte rahatlayın ve eğlenin. Muhafazakâr otellerimizin havuz tesislerinde her yaştan misafir için güvenli ve keyifli bir su vahasını deneyimleyin. Alkol Politikası Katı alkol politikalarıyla geleneksel değerleri koruyan muhafazakâr otellerin cazibesini yaşayın. Alkol tüketiminin hiç […]

En Ucuz Uçuş Rotalarını Bulmanın Yolları

Bu ipuçlarını kullanarak en ucuz uçuş rotalarını bulabilirsiniz. Ancak, bilet fiyatlarının değişkenliği nedeniyle, rotanızı ne kadar erken belirleyip ne kadar erken rezervasyon yaptığınızın yanı sıra, seyahat tarihlerinizde esnek olmanız da önemlidir.

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.