Tarih boyunca bazı şehirler dini etkinlikler açısından önemli noktalar olmuştur. Her yıl dünyanın çeşitli ülkelerinden milyonlarca kişi ağırlayan bu şehirler manevi yolculuğun varış noktalarındandır. Bu kutsal şehirlerden birini ziyaret etmenin inanılmaz bir deneyim olacağından emin olun.
Mekke
İslam dininin kutsal şehri olan Mekke’de Kabe, Mescid-i Haram, Hira mağarası, Safa-Merve tepesi, Arafat dağı gibi İslam dini açısından önemli olan yerler ve yapılar bulunmaktadır. Her Müslüman için ömründe bir defa Hacca gitmek İslam’ın beş emrinden biridir. Bu nedenle her yıl hac mevsiminde üç milyona yakın ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
Yeryüzünün her yerindeki Müslümanlar tarihsel bir hesapla M.Ö 2000 yılında Hz. İbrahim tarafından inşa edilen İslam’ın kıblesi Kâbe’ye yönelerek ibadetlerini gerçekleştirmektedirler. Dünyanın en iyi korunan sit alanlarından olan Mekke’ye sadece Müslümanların girişine izin verilmektedir.
Kudüs
Kudüs, tarihi M.Ö 4000 yılına kadar uzanan dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Bu ruhani merkez M.Ö 10. Yüzyıldan beri Yahudi halkı için kutsal bir şehir olmuştur. Sadece Yahudiler için değil Hristiyanlar ve Müslümanlar için de kutsal bir şehirdir. Binden fazla sinagog, yüzlerce kilise ve yetmişe yakın camiye ev sahipliği yapmaktadır.
Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa, Ağlama Duvarı, Tapınak Dağı, Kubbet-us Sahra, Kutsal Mezar Kilisesi gibi birçok önemli dini merkezler Unesco Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.
Kudüs öncelikle dini nedenlerle bilinmesine rağmen, aynı zamanda bir kültür merkezidir. Ölü Deniz Parşömenleri başta olmak üzere birçok antik koleksiyona sahiptir. Ayrıca Filistin Ulusal Tiyatrosu, Kudüs Senfoni Orkestrası ve Yad Vashem (Holokost Kurbanları Anıtı) önemli turistik noktalardandır. Özellikle İsrail Müzesi, yaklaşık yılda bir milyon ziyaretçiyi çekiyor.
Medine
Medine İslam’ın ikinci kutsal şehri olarak kabul edilir. Hicaz Bölgesi’nde Kızıldeniz’e yaklaşık 120 km uzaklıkta yer alır. Mekke gibi sadece Müslümanların Medine’ye girmesine izin verilmektedir. Medine’nin en önemli yapılarından bir tanesi Mescid-i Nebevi’dir.
MS 622 yılında Hz. Muhammed tarafından inşa edilen mescit, aynı zamanda Hz. Muhammed’in evidir. İçerisinde Hz. Muhammed’in kabrinin bulunduğu Mescid-i Nebevi, Mekke’de hac görevini yerine getiren ziyaretçilerin Kabe’den sonra en çok ziyaret ettikleri yerlerin başında gelmektedir.
Puskhar
Puskhar, Hindistan’ın en eski şehirlerinden biri. Hindular için beş kutsal hac sitelerinden biri olarak kabul edilir. Efsane Lord Brahma’nın (Hindu Yaratılış Tanrısı) yeryüzüne düşerek indiği yer olarak kabul ediliyor. Puskhar Gölü Hindular açısından ilahi bir yerdir. Bu nedenle Ekim ve Kasım aylarında bu göle girerek manevi açıdan arınırlar.
Brahmanlara ait olan bu şehirde Brahma Tapınağı başta olmak üzere binlerce tapınak bulunuyor. Bu şehri ziyaret etmek için bir başka neden ise dünyanın en büyük deve fuarına sahip olması.
Lhasa
Çin halk Cumhuriyetinin özer şehri olan Tibet’te bulunan Lhasa ‘’tanrıların şehri’’ ismiyle anılıyor. Budistlerin kutsal lideri Dalay Lama’yla anılan bu kutsal şehir Himalaya dağlarının tepesinde bulunmaktadır. Jokhang Tapınağı, Norbulingka ve Potala Sarayı, Sera ve Drepung manastırı, Zhefeng Tapınağı olmak üzere Unesco tarafından koruma altında tutulan tarihsel önemi büyük olan pek çok site vardır.
Bir milyondan fazla insan her yıl Tibet’e gitmektedir. Jokhang Tapınağı çevresinde manevi açıdan yükselmek için sık sık diz çökmüş ya da yüzüstü yatan dindar hacılar görülür.
Beytüllahim
Bu küçük kasaba Kudüs’ün altı mil dışında bulunur ve çoğu Hristiyan tarafından Hz. İsa’nın doğduğu yer olduğu düşünülmektedir. Beytüllahim bir Müslüman şehri olmasına rağmen, en büyük Filistin Hristiyan topluluklarından birine ev sahipliği yapmaktadır.
Davud Peygamber’in doğduğu ve İsrail Kralı olduğu yer olarak kabul edilir. Beytüllahim’de bulunan doğuş kilisesi Hristiyanlar açısından Hz. İsa’nın doğum yeri olarak işaretlenmektedir. Bu nedenle Noel ve Paskalya ’da şehre akın etmektedirler.
Varanasi
Kuzey Hindistan’da bulunan Varanasi, Hindular, Budistler ve Jainler için kutsal bir yerdir. Guatama Buda tarafından atanan dört önemli Budist hac merkezlerinden biridir. Burada Budizm’in temel ilkelerinin ilk vaazının verildiği söyleniyor. Bir milyondan fazla hacı her yıl şehri ziyaret eder.
Varanasi’nin en önemli noktalarından biri Ganj Nehri. Kutsal olduğuna inanılan bu nehirde banyo yaparak günahlarının affedildiğine ve ölen bir kişinin ruhunun serbest bırakıldığına inanılır. Nehir kıyısında yakılan kişilerin külleri nehrin sularına savrulmaktadır.
Vatikan
Vatikan, İtalya’nın Roma merkezinde sıkışmış, sadece 110 dönümlük ve 900 kişilik bir nüfusa sahiptir ama dini konum olarak çok büyük öneme sahiptir. Roma Katolik Kilisesi’nin merkezi otoritesine ve 1377 yılından bu yana seçilmiş bütün Papalara ev sahipliği yapmaktadır. Papa tarafından yönetilen Vatikan, Katolik inanç için ruhani bir merkezdir.
Michelangelo, Bernini, Boticelli ve Raphael’in inanılmaz sanat eserleri, Aziz Petrus Bazilikası, Vatikan Kütüphanesi, Sistine Şapeli ve Vatikan Müzesi dâhil olmak üzere Vatikan’da görülecek pek çok şey var.
Haifa
Haifa, Akdeniz’de Tel Aviv’e yaklaşık 56 km mesafede bulanan Karmel Dağı’nın yamaçlarına inşa edilmiş bir kenttir. Birçok farklı din ve Bahai İnancına sahip insanlar açısından önemli bir merkezdir. Bahai inancı 1800’lü yıllarda İran’da doğmuş olan bağımsız bir dünya dinidir. Haifa kentinde bulunan Bahai Dünya Merkezi ve altı kubbeli türbe Bahailer açısından önemli bir merkezdir ve Unesco tarafından dünya kültür mirası listesinde bulunur.
Olimpos Dağı
Olimpos dağı, İsa Mesih takipçileri için Yunanistan’ın en kutsal yeridir. Yunan mitolojisine göre göre Olimpos dağının zirvesinde yer alan bulutların üzerinde tanrıların yaşadığına inanılırdı. Zeus ve Hera’nın el ele tutuşarak dolaştıklarına inanılan Yunanistan’ın bu en yüksek tepesine her yıl 10 binden fazla dağcı tırmanmaktadır. Yunanistan’ın en popüler seyahat yerlerinden biridir.
Dünyanın en kutsal noktaları olarak kabul edilen bu yerler belki de kişisel yolculuğunuz için bir başlangıç noktası olabilir.