GUCA TROMPET FESTİVALİ

Trompet sesinden hoşlanır mısınız? Soruya vereceğiniz cevabı bilmiyoruz fakat üflemeli bir çalgı türü olan trompetten ses çıkarmanın büyük bir emek gerektirdiğini biliyoruz. Genellikle resmi törenlerin vazgeçilmez enstrümanı olan bu müzik aleti Batı Sırbistan’ın Dragacevo ilçesinde bulunan Guca Köyü için büyük bir anlam ifade ediyor. Hayır, sıkıcı resmi törenlerin gerçekleştirildiği bir köy değil burası.  Sırbistan’ın en renkli ve huzurlu bölgelerinden birinde yer alan şirin bir köyden bahsediyoruz. Bu şirin köyün dünyaca ün kazanmasının nedeni ise 55 yıldır aralıksız olarak devam eden Trompet Festivali’ne ev sahipliği yapması. Trompet sesi Sırbistan’ın geleneksel kültüründe, özellikle kırsal kesimlerde gerçekleşen düğün, vaftiz, parti, hasat gibi önemli olaylara eşlik eder. Ağustos ayında Guca köyü büyük bir parti alanına dönüşür. Dünyanın dört bir tarafından çadırlarını alıp gelen insanlar 1 hafta müziğe dansa ve eğlenceye doyarlar. İlk olarak 1961 yılında bir kilise bahçesinde düzenlenen bir konser görünümünde olan festival, günümüzde tüm dünya tarafından bilinen dev bir etkinliğe dönüşmüş durumda. […]

GUCA TROMPET FESTİVALİ

Trompet sesinden hoşlanır mısınız? Soruya vereceğiniz cevabı bilmiyoruz fakat üflemeli bir çalgı türü olan trompetten ses çıkarmanın büyük bir emek gerektirdiğini biliyoruz.

Genellikle resmi törenlerin vazgeçilmez enstrümanı olan bu müzik aleti Batı Sırbistan’ın Dragacevo ilçesinde bulunan Guca Köyü için büyük bir anlam ifade ediyor. Hayır, sıkıcı resmi törenlerin gerçekleştirildiği bir köy değil burası.  Sırbistan’ın en renkli ve huzurlu bölgelerinden birinde yer alan şirin bir köyden bahsediyoruz. Bu şirin köyün dünyaca ün kazanmasının nedeni ise 55 yıldır aralıksız olarak devam eden Trompet Festivali’ne ev sahipliği yapması.

Guca_festival


Trompet sesi Sırbistan’ın geleneksel kültüründe, özellikle kırsal kesimlerde gerçekleşen düğün, vaftiz, parti, hasat gibi önemli olaylara eşlik eder.

Ağustos ayında Guca köyü büyük bir parti alanına dönüşür. Dünyanın dört bir tarafından çadırlarını alıp gelen insanlar 1 hafta müziğe dansa ve eğlenceye doyarlar.

İlk olarak 1961 yılında bir kilise bahçesinde düzenlenen bir konser görünümünde olan festival, günümüzde tüm dünya tarafından bilinen dev bir etkinliğe dönüşmüş durumda. Bu yıl 8-14 Ağustos tarihinde düzenlenecek olan festivale her yıl yaklaşık 300 bin kişi katılmaktadır.

Festival, ‘’Sa ovcara i kablara’’ şarkısısının binlerce kişi tarafından bir ağızdan söylenmesiyle başlar. Dağlar ve Çobanlar adlı bu şarkı 1961 yılında gerçekleştirilmiş olan ilk festivalde seçilmiş ve festival şarkısı olarak kabul edilmiştir.

camp_festival


Festival kapsamında dünyanın dört bir yanından gelen trompet çalgıcılarının katıldığı büyük bir yarışma düzenlenir. Yarışmacılar Altın trompet ödülü için yarışırlar ve kazanan sanatçılar festivalin son günü stadyumda konser verir.

Festival boyunca birçok trompet ustası ve müzik dünyasının önemli isimleri de stadyumlarda verdikleri konserlerde festival katılımcılarını coşturmaktadır. Konserlerin ve yarışmaların haricinde festival haftasında çeşitli spor olayları, sanat programları ve geleneksel düğünler gerçekleştirilmektedir. Geleneksel el işi sanatları ve el işi yarışmaları da festivalin bir parçasıdır.

Balkan ezginlerine doyacağınız bu festivale gelen katılımcılar 1 hafta boyunca Guca köyündeki geniş alanlarda kurdukları kamplarda yatmaktadır. Siz de çadırınızı yanınıza alarak bu muhteşem festivale katılabilir, dünyanın her tarafından gelen insanlarla yeni dostluklar kurabilir ve müziğin o coşkun ritmini ruhunuzda duyumsayabilirsiniz.

trompet_festival

Kaynak:blog.prontotour.com

Benzer Yazılar

DATÇA BADEM ÇİÇEĞİ FESTİVALİ

Festival 4 yıl önce

Datça’da bulutların dağlara, toprağın denize, rüzgarların teknelerin beline sarılması gibi Datça’nın insanı da doğaya sarılır aşkla. Bu aşkın gücüne dayanamaz bademler, açıverir çiçeklerini. Çünkü önümüz bahardır, önümüz aydınlıktır, berekettir. Sabırsız çiçekleri selamlar dünyayı ve insanı emekten, güzellikten, kardeşlikten yana olan. Kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla bir araya gelir insanlar, gönüllerde de açar badem çiçekleri. Balıkaşıran’dan Knidos’a kadar köyler şöyle bir silkinir, türküler söylenir, kol kola girilir, oyunlar oynanır. Yüz yaşında nineler doğrulur, maniler söyler toprağa, doğaya, bademe dair, çiftçi tarlasına adımını atar, kadınların yanakları pembeleşir, çocukların daha bir kanı kaynar. Yarımada şenlenir, bir curcuna başlar. Mavi yolculukların gözde rotası… Datça merkezde gün boyu gönül rahatlığıyla denize girebilirsiniz. Eğer başka yer diye tutturursanız, yarımadadaki koylara günlük turlar düzenleyen teknelerin kalktığı küçük limana uğramanız gerekiyor. Bu turların durakları, bizim zaten tavsiye edeceğimiz doğal harikalar; İnce Burun, Dilek Mağarası, Domuz Çukuru, Hayıtbükü, Kargı, Hurmalı Bük, Dişlice Adası ve Dimitri Koyu… Eski Datça Bir zamanlar […]

KOMŞU YUNANİSTAN’DA RENKLİ BİR EĞLENCE: İSKEÇE KARNAVALI

Festival 4 yıl önce

Komşumuz Yunanistan’ın İskeçe kenti, her yıl çok özel bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Bu yıl şubat ayında gerçekleşecek İskeçe Karnavalı, misafirleri yine renkli görüntüler bekliyor. Her yıl yüz binlerce kişinin katıldığı İskeçe Festivali‘nde sınırsız eğlencenin tadına varabilirsiniz.. İşte İskeçe Karnavalı ile ilgili detaylar… İskeçe Karnavalı, sayesinde her yıl ziyaretçi akınına uğrayan Yunanistan, misafirlerini sınırsız eğlenceye davet ediyor. Bu renkli festival dünyada diğer örnekleri olan Venedik ve Rio Karnavalları gibi çok renkli bir şekilde kutlanıyor. Karnavalın anlamına bakacak olursak, Hristiyanların Büyük Perhiz dediği oruç döneminin başlamasından önceki hafta sonu yaptığı kutlamadır. Bu dönemde insanlar birbirinden renkli kıyafetler ve maskeler giyerek eğlencelere katılıyorlar. Ayrıca süslenmiş araçlar ile yapılan geçit törenin yanı sıra, panayır tarzı yöresel yiyecek ve içeceklerin sunulduğu pazarları da görebilirsiniz. Yunanistan ve yakın ülkelerden yoğun bir katılımın olduğu karnaval hoşça vakit geçireceğiniz ve eğleneceğiniz muhteşem bir etkinliktir. Görsellik ve eğlence anlayışı açısından kendinizi adeta Rio Karnavalı’nda hissedeceğiniz İskeçe Festivali’nde, katılımcılar birbirinden renkli ve ilginç kostümler […]

AYDER YAYLASI’NIN TERTEMİZ HAVASINDA: KARDAN ADAM FESTİVALİ

Festival 4 yıl önce

Kaçkar Dağları’nın çam ormanları arasında, şelaleri ve evleriyle ünlü Ayder Yaylası 24-26 Ocak 2020 tarihlerinde düzenlenecek 13. Ayder Kardan Adam Festivali’ne hazırlanıyor. 2007 yılından beri her sene düzenlenen festival kapsamında yarışmalar, konserler, DJ performansları ve daha birçok etkinlik sizleri bekliyor. KIŞ FESTİVALİ KEYFİNİ AYDER YAYLASI’NDA YAŞAYIN Rize’nin Çamlıhemşin ilçe merkezine 19 km uzaklıkta bulunan doğa harikası Ayder Yaylası sadece yaz ve bahar aylarında değil kış aylarında da benzersiz bir güzellik sunuyor. Daha yaylaya varmadan yol boyunca gördüğünüz Bulut, Gürgendibi ve Aşıklar şelaleleri ile dört mevsim yeşilliğini kaybetmeyen çam ve ladin ağaçları Karadeniz’in güzelliğini önünüze sermeye başlıyor. Kaçkar Dağları’na tırmanmak isteyenlerin başlangıç noktası olan yayla bir tatil köyü görünümüyle sizi karşılıyor. Çamlıhemşin Belediyesi ve Kaymakamlığı, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Doğa Sporları İhtisas Kulübü Derneği (ÇADOSK) tarafından her yıl düzenlenen Ayder Kardan Adam Festivali, Ayder Yaylası’nın beyazlara bürünmüş yüzünü görmeniz için büyük bir fırsat! 1350 metre yükseklikte bulunan, Karadeniz’in […]

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.