DATÇA BADEM ÇİÇEĞİ FESTİVALİ

Datça’da bulutların dağlara, toprağın denize, rüzgarların teknelerin beline sarılması gibi Datça’nın insanı da doğaya sarılır aşkla. Bu aşkın gücüne dayanamaz bademler, açıverir çiçeklerini. Çünkü önümüz bahardır, önümüz aydınlıktır, berekettir. Sabırsız çiçekleri selamlar dünyayı ve insanı emekten, güzellikten, kardeşlikten yana olan. Kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla bir araya gelir insanlar, gönüllerde de açar badem çiçekleri. Balıkaşıran’dan Knidos’a kadar köyler şöyle bir silkinir, türküler söylenir, kol kola girilir, oyunlar oynanır. Yüz yaşında nineler doğrulur, maniler söyler toprağa, doğaya, bademe dair, çiftçi tarlasına adımını atar, kadınların yanakları pembeleşir, çocukların daha bir kanı kaynar. Yarımada şenlenir, bir curcuna başlar. Mavi yolculukların gözde rotası… Datça merkezde gün boyu gönül rahatlığıyla denize girebilirsiniz. Eğer başka yer diye tutturursanız, yarımadadaki koylara günlük turlar düzenleyen teknelerin kalktığı küçük limana uğramanız gerekiyor. Bu turların durakları, bizim zaten tavsiye edeceğimiz doğal harikalar; İnce Burun, Dilek Mağarası, Domuz Çukuru, Hayıtbükü, Kargı, Hurmalı Bük, Dişlice Adası ve Dimitri Koyu… Eski Datça Bir zamanlar […]

DATÇA BADEM ÇİÇEĞİ FESTİVALİ

Datça’da bulutların dağlara, toprağın denize, rüzgarların teknelerin beline sarılması gibi Datça’nın insanı da doğaya sarılır aşkla. Bu aşkın gücüne dayanamaz bademler, açıverir çiçeklerini. Çünkü önümüz bahardır, önümüz aydınlıktır, berekettir. Sabırsız çiçekleri selamlar dünyayı ve insanı emekten, güzellikten, kardeşlikten yana olan. Kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla bir araya gelir insanlar, gönüllerde de açar badem çiçekleri. Balıkaşıran’dan Knidos’a kadar köyler şöyle bir silkinir, türküler söylenir, kol kola girilir, oyunlar oynanır. Yüz yaşında nineler doğrulur, maniler söyler toprağa, doğaya, bademe dair, çiftçi tarlasına adımını atar, kadınların yanakları pembeleşir, çocukların daha bir kanı kaynar. Yarımada şenlenir, bir curcuna başlar.

Mavi yolculukların gözde rotası…

Datça merkezde gün boyu gönül rahatlığıyla denize girebilirsiniz. Eğer başka yer diye tutturursanız, yarımadadaki koylara günlük turlar düzenleyen teknelerin kalktığı küçük limana uğramanız gerekiyor. Bu turların durakları, bizim zaten tavsiye edeceğimiz doğal harikalar; İnce Burun, Dilek Mağarası, Domuz Çukuru, Hayıtbükü, Kargı, Hurmalı Bük, Dişlice Adası ve Dimitri Koyu…

Eski Datça

Bir zamanlar Reşadiye Yarımadası’nın kalbi olan Eski Datça, bugün ilçenin bir mahallesi gibi. Tek ya da çift katlı taş evlerden oluşan Eski Datça’da kapı önlerini dev begonviller süslüyor. Büyük Şair Can Yücel’in evi ve adının verildiği sokak da burada. Küçük bir meydana açılan Arnavut kaldırımı sokaklarsa konuklarına Akdeniz sıcaklığını hissettiriyor. Buradan başlayarak civar köyleri gezmeye başladığınızda yolunuza küçük köy kahveleri çıkacak. Mavi pervazlı ve huzur dolu…

Antik Dönem… Knidos

Datça’dan Knidos’a doğru yola çıktığınızda bük adı verilen koylar, önünüzde peş peşe sıralanıyor. Yemyeşil tepeler arasında masmavi birer nazar boncuğunu andıran koyların bazılarına sadece deniz yoluyla ulaşılabiliyor. Ege ve Akdeniz’i buluşturan yarımadayı zarif bir dantel gibi sarmalayan kıyılar, rutubetsiz havası ve turkuaz deniziyle tanınıyor. Yöre sakinleri ise sizden bir dost selamını esirgemiyor.

Eski adı Stadia olan Datça’nın tarihi M.Ö. 2000’lere uzanıyor. Burada bilinen ilk yerli halk Karlar. Dorlar ve Romalılar, önceden bugünkü Datça’nın merkezinde yer alan Knidos kentini ticari nedenlerle yarımadanın uç noktasına taşımış ve çok sayıda tapınak yapmışlar. Knidos antik kentinin kalıntıları Datça’nın en önemli ama en zor ulaşılan güzelliklerinden. Döneminin bilim, sanat ve mimarlık merkezi olan bu kentte önemli isimler yetişmiş. Tarihin ikinci büyük tıp okulu da Knidos’ta açılmış.

Yaka Köyü, Datça Yarımadası’nın batı ucundaki Knidos’tan önceki son yerleşim. Buradaki yol üstü kahveleri ise dinginliğe açılan birer kapı gibi. Bademli incir tatlısının tadına baktıysanız, Knidos size kucak açmaya hazırdır artık. Burada denizin kıyısına oturup yanaşan tekneleri izlemek bile insanı mutlu etmeye yetiyor. Çünkü Knidos antik bir yerleşimin ötesinde, ziyaretçilerine unutulmaz anlar sunuyor.

Bal, bedem, kekik…

Bal, badem ve kekik Datça’nın öne çıkan üç lezzeti. Buradaki badem dünyanın en iyisi kabul ediliyor. Datça’da yol alırken pek çok kovana rastlayabilirsiniz. Bölge kekik cenneti, kekik balı da balların en değerlisi.

İki tercih: Palamutbükü

Şimdi bahsettiğimiz o koylara/büklere uzanalım biraz. Datça’ya 25 km uzaklıktaki Palamutbükü, yarımadada denize girebileceğiniz en güzel büklerden biri. Her tür su sporunu da yapabileceğiniz bütün çakıl taşlarıyla dolu uzun bir plajı ve masmavi ama soğuk bir denizi var. Yoldaki Yaka Köyü, başka sürprizler çıkarıyor karşınıza. Uluslararası Knidos Kültür ve sanat Akademisi gibi. her yıl 20-25 sanatçı gelip eserler üretiyormuş burada. Aynı yolda kekik, badem, bal veya yörenin en güzel otlarından bal kaymak satan tezgahlar var.

Hele bir yola düşün; Datça zaten tüm bu güzellikleriyle sizi kendisine çekiyor…

Kaynak

Benzer Yazılar

KOMŞU YUNANİSTAN’DA RENKLİ BİR EĞLENCE: İSKEÇE KARNAVALI

Festival 4 yıl önce

Komşumuz Yunanistan’ın İskeçe kenti, her yıl çok özel bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Bu yıl şubat ayında gerçekleşecek İskeçe Karnavalı, misafirleri yine renkli görüntüler bekliyor. Her yıl yüz binlerce kişinin katıldığı İskeçe Festivali‘nde sınırsız eğlencenin tadına varabilirsiniz.. İşte İskeçe Karnavalı ile ilgili detaylar… İskeçe Karnavalı, sayesinde her yıl ziyaretçi akınına uğrayan Yunanistan, misafirlerini sınırsız eğlenceye davet ediyor. Bu renkli festival dünyada diğer örnekleri olan Venedik ve Rio Karnavalları gibi çok renkli bir şekilde kutlanıyor. Karnavalın anlamına bakacak olursak, Hristiyanların Büyük Perhiz dediği oruç döneminin başlamasından önceki hafta sonu yaptığı kutlamadır. Bu dönemde insanlar birbirinden renkli kıyafetler ve maskeler giyerek eğlencelere katılıyorlar. Ayrıca süslenmiş araçlar ile yapılan geçit törenin yanı sıra, panayır tarzı yöresel yiyecek ve içeceklerin sunulduğu pazarları da görebilirsiniz. Yunanistan ve yakın ülkelerden yoğun bir katılımın olduğu karnaval hoşça vakit geçireceğiniz ve eğleneceğiniz muhteşem bir etkinliktir. Görsellik ve eğlence anlayışı açısından kendinizi adeta Rio Karnavalı’nda hissedeceğiniz İskeçe Festivali’nde, katılımcılar birbirinden renkli ve ilginç kostümler […]

AYDER YAYLASI’NIN TERTEMİZ HAVASINDA: KARDAN ADAM FESTİVALİ

Festival 4 yıl önce

Kaçkar Dağları’nın çam ormanları arasında, şelaleri ve evleriyle ünlü Ayder Yaylası 24-26 Ocak 2020 tarihlerinde düzenlenecek 13. Ayder Kardan Adam Festivali’ne hazırlanıyor. 2007 yılından beri her sene düzenlenen festival kapsamında yarışmalar, konserler, DJ performansları ve daha birçok etkinlik sizleri bekliyor. KIŞ FESTİVALİ KEYFİNİ AYDER YAYLASI’NDA YAŞAYIN Rize’nin Çamlıhemşin ilçe merkezine 19 km uzaklıkta bulunan doğa harikası Ayder Yaylası sadece yaz ve bahar aylarında değil kış aylarında da benzersiz bir güzellik sunuyor. Daha yaylaya varmadan yol boyunca gördüğünüz Bulut, Gürgendibi ve Aşıklar şelaleleri ile dört mevsim yeşilliğini kaybetmeyen çam ve ladin ağaçları Karadeniz’in güzelliğini önünüze sermeye başlıyor. Kaçkar Dağları’na tırmanmak isteyenlerin başlangıç noktası olan yayla bir tatil köyü görünümüyle sizi karşılıyor. Çamlıhemşin Belediyesi ve Kaymakamlığı, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Doğa Sporları İhtisas Kulübü Derneği (ÇADOSK) tarafından her yıl düzenlenen Ayder Kardan Adam Festivali, Ayder Yaylası’nın beyazlara bürünmüş yüzünü görmeniz için büyük bir fırsat! 1350 metre yükseklikte bulunan, Karadeniz’in […]

BİNLERCE SARIŞIN SARIŞINLAR FESTİVALİNDE BULUŞUYOR

Festival 4 yıl önce

Dünyanın neresine gidilirse gidilsin karşılaşılan küçücük bir manzara, kültürel farklılıkların ne denli hoş ve ne denli ayrıksı olduğunu göstermeye yeter. Bu manzara kimi zaman tadılan bir yemeğin lezzetinde gizlidir, kimi zamanda sorulan bir yolun tarif ediliş biçiminde. Fakat öyle durumlar olur ki, bu farklılıkları algılamak oldukça zorlaşır. Örneğin, bir arkadaşınız bir gün çıkıp da “ben Letonya’ya Sarışınlar Festivali’ne gidiyorum” dese, aklınızda ne canlanır. Bakın böyle bir cümle duyduğunuzda aklınızda canlanması gereken tablo ne? Dünyanın farklı noktalarında yapılan birbirinden çılgın partiler ve festivaller, katılımcıların eğlencede sınırları zorlaması için gerekli olan ne varsa sunuyor. Her yıl mayıs sonu – temmuz ortası tarihleri arasında, Letonya’nın efsane şehri Riga’da yapılan Sarışınlar Festivali, bu sıra dışı ve eğlencenin yeniden anlam kazandığı ünlü festivallerden biri. Dünyanın birçok yerinde “sarışın olmak, güzel olmaktır” gibi algı oluşmuşsa da, Letonya’da durum çok da böyle değil. İsminden kaynaklı bizde farklı duyguların oluşmasına neden olan bu eğlenceli festivalin hizmet ettiği amaç öylesine […]

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.