Çalışmayanlar için schengen vize başvurusu yapılabilir mi? Çalışmayanlar için schengen vizesi alırken nelere dikkat etmeli? Çalışmayanlar için sponsorlu vize başvurusu nasıl yapılır?
Schengen vizesi başvurusunda istenen en önemli evrakların başında iş bilgileriniz ve maddi durumunuzu gösteren kayıtlar geliyor. Bunların talep edilmesindeki sebep, başvuru yaptığınız ülkeye giriş yaptıktan sonra ülkenize geri döneceğinize ve oraya yerleşmeyeceğine emin olmak istemeleridir. Türkiye’nin politik durumundan ötürü son yıllarda Schengen vize alımı oldukça zorlaştı, özellikle de çalışmayanlar için. Çalışmayan kişilerin Schengen vizesi alması imkansız değil. Başvuruyu sponsorlu olarak ya da maddi durumunuzu gösteren belgeler ile yapabilirsiniz.
Sponsorlu Schengen Vize Başvurusu Nedir?
Maddi geliri olmayan kişilerin seyahatlerini başka bir kişi finanse edecek ise bu kişiye vize sponsoru denir. Sponsorlu vize başvurusunu genel olarak öğrenciler ve ev hanımları tarafından yapılmaktadır. Sponsorlu vize başvurusu yapan kişi, kendi maddi durumunu gösteren belgelerin yanı sıra, sponsor olan kişinin de maddi durumunu gösteren belgeleri ve sponsorluk dilekçesini de ibraz etmek durumundadır.
Kimler Sponsorlu Schengen Vize Başvurusu Yapabilir?
Öğrenciler ve gelirini eşi tarafından sağlayan kişiler sponsorlu vize başvurusu yapabilir. Sponsorlu vize başvurusunda yaş ve mezuniyet önemli bir faktördür.
Örn 1: Üniversiteden mezun olmuş 27 yaşında bir avukatsanız ve sponsorlu vize başvurusu yapıyorsanız bu durum şüphe ile karşılanacaktır. Avrupa normlarına göre 22-25 yaş aralığından sonra bireylerin kendi ayakları üzerinde durması ve sponsora ihtiyaç duymaması beklenmektedir.
Örn 2: Çalışmıyorsanız ve eşiniz ile birlikte Avrupa seyahatine çıkacaksanız, bu durum göz önünde bulundurulacak ve vize talebiniz aileniz ile beraber değerlendirilecektir.
Kimler Schengen Vize Sponsoru Olabilir?
Vize için sponsorun yakın aile bireylerinden olması istenmektedir. Anne, baba, eş, abi, abla gibi kişilerin sponsor olması daha anlamlıdır ama amca, teyze gibi kişiler de sponsor olabilmektedir.
Sponsorlu Schengen Vize Dilekçesi Örneği
…….. BAŞKONSOLOSLUĞU’NA
……… ( Oğlum/ Eşim – yakınlık derecesi ) ………………(isim soyisim)’ın ……. tarihlerinde gerçekleştireceği gezide tüm seyahat ve sağlık masraflarının tarafımdan karşılanacağını arz ederim.
İsim Soyisim
Tarih
imza
Sponsorlu Schengen Vize İçin Gerekli Evraklar
- Başvuru yapan kişi tarafından tamamen doldurulmuş ve imzalanmış bir başvuru formu.
- Geçerli pasaport, (planlanmış olan seyahatin dönüş tarihinden itibaren en az 6 ay daha geçerli, en az iki boş sayfası bulunmalı ve önceki 10 yıl içinde alınmış olmalıdır.)
- Eski pasaportlar (olmaları durumunda)
- Eski ve yeni pasaportlardaki tüm vizeler ve giriş çıkış damgalarının fotokopileri
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği (Nüfus memurluğundan alınacak)
- İki adet güncel arka fonu beyaz renk biyometrik fotoğraf
- 30.000 Euro tutarında, Schengen bölgesindeki tüm seyahat süresi boyunca geçerli olan, birden fazla girişli vize durumunda asgari olarak ilk giriş süresi için geçerli olan bir Seyahat Sağlık Sigortası
- SGK dökümü (e-devletten barkodlu olarak alınacak)
- Banka hesap dökümü
- Yurda giriş çıkış belgesi (e-devletten barkodlu olarak alınacak)
- Uçak ve otel rezervasyonları
- Öğrenci belgesi
Sponsor olan kişinin;
- Banka hesap dökümü
- Çalıştığı firmanın imza sirküleri
- Çalıştığı firmada çalıştığını gösteren belge
- Vergi levhası
- Ticari sicil gazetesi faaliyet belgesi
- Sgk dökümü
- Son 3 ayın bodroları
- Tapular (varsa)
Çalışmayan kişiler sponsor olmadan schengen vize başvurusu yapabilir mi?
Evet. Maddi gelirinizi ispatlayacağınız belgeleriniz mevcut ise vize başvurusu yapabilirsiniz.
Çalışmayanlar için Schengen Vize Başvurusu Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Schengen vize başvurusunda ülkenize geri döneceğinize ve seyahat giderlerinizi karşılayabileceğinizi ispat etmeniz durumunda vizenizi alırsınız. Peki bu belgeler nelerdir?
- Düzenli maddi geliriniz varsa hesap hareketleriniz
- Varsa tapu fotokopileriniz
- Düzenli ve sık yurt dışı çıkışınız varsa yurda giriş çıkış belgesi
- Diğer vizeleriniz
- Daha önce herhangi bir vize reddinizin olmaması
Vize başvurusunu acente aracılığı ile yapacağınız için anlatmak isteyip anlatamadığınız bir konu var ise, konsolosluğa bir dilekçe yazıp belgelerin içerisine ekleyebilirsiniz.
SGK’nız olmasa bile maddi durumunuzu ispatladığınız takdirde vize alabilirsiniz
*Schengen vize değerlendirmesi bir çok husus gözününe alınarak yapılmaktadır ve konsolosluk tarafından karar verilmektedir. Değerlendirmede son karar her zaman konsolosluğa aittir.
Kaynak : Bilinmeyenrota.com