Dark Turizm Nedir? İçinizi Ürperten Tatil Önerileri

Tatil her ne kadar keyifli bir aktivite olsa da, bazen insanlık tarihinin yaşadığı acılar da seyahatinizin sebebi olabiliyor. Özellikle son dönemde bu tür seyahatler popülerleşmeye başladı. Felaketlerin ve ölümlerin yaşandığı ya da görünüşüyle ürkütücü yerlere yapılan ziyaretler turizm literatüründe Dark Turizm adıyla anılıyor. Son yıllarda özellikle gençler tarafından oldukça ilgi gören bu seyahat deneyimi; toplama kampları, zindanlar, mezarlıklar, felaket bölgeleri, ürkütücü şatolar, korku filmlerinin geçtiği mekanlar ve savaş bölgeleri gibi yerleri kapsıyor. Bu ilginç deneyimi yaşayabileceğiniz birçok ülke ve şehir var. İşte Dark Turizm Denince İlk Akla Gelen Destinasyonlar… HİROŞİMA ATOM BOMBASI KUBBESİ, JAPONYA 6 Ağustos 1945 tarihinde Amerika tarafından Japonya’nın Hiroşima kentine atılan atom bombası ilk anda 70 bin kişinin hayatına mal olmuştur. Dolaylı olarak, 100 binin üzerinde kişinin hayatına mal olan nükleer saldırının etkileri günümüzde hala devam ettiği söyleniyor. Bombanın atıldığı ana merkezin 150 metre yakınında bulunan valilik binasına ait bir sergi merkezi olan Atom Bombası Kubbesi (A-Bomb Dome), günümüzde tahrip […]

Dark Turizm Nedir? İçinizi Ürperten Tatil Önerileri

Tatil her ne kadar keyifli bir aktivite olsa da, bazen insanlık tarihinin yaşadığı acılar da seyahatinizin sebebi olabiliyor. Özellikle son dönemde bu tür seyahatler popülerleşmeye başladı. Felaketlerin ve ölümlerin yaşandığı ya da görünüşüyle ürkütücü yerlere yapılan ziyaretler turizm literatüründe Dark Turizm adıyla anılıyor. Son yıllarda özellikle gençler tarafından oldukça ilgi gören bu seyahat deneyimi; toplama kampları, zindanlar, mezarlıklar, felaket bölgeleri, ürkütücü şatolar, korku filmlerinin geçtiği mekanlar ve savaş bölgeleri gibi yerleri kapsıyor.

Bu ilginç deneyimi yaşayabileceğiniz birçok ülke ve şehir var.

İşte Dark Turizm Denince İlk Akla Gelen Destinasyonlar…

HİROŞİMA ATOM BOMBASI KUBBESİ, JAPONYA

Dark Turizm Hiroshima (2)

6 Ağustos 1945 tarihinde Amerika tarafından Japonya’nın Hiroşima kentine atılan atom bombası ilk anda 70 bin kişinin hayatına mal olmuştur. Dolaylı olarak, 100 binin üzerinde kişinin hayatına mal olan nükleer saldırının etkileri günümüzde hala devam ettiği söyleniyor. Bombanın atıldığı ana merkezin 150 metre yakınında bulunan valilik binasına ait bir sergi merkezi olan Atom Bombası Kubbesi (A-Bomb Dome), günümüzde tahrip olmuş bir şekilde muhafaza ediliyor. Yapı UNESCO tarafından 1996 yılında koruma altına alınmıştır. Saldırının anma merkezi olarak binlerce kişi tarafından ziyaret edilen yapının çevresin de bulunan alan ise Hiroşima Barış Anıtı Parkı olarak düzenlenmiş durumda. Park alanı içerisinde Çocuk Barış Anıtı, Atom Bombası Anıtı Tepesi, Barış Meşalesi, Barış Anıtı Müzesi ve birçok anıt mezar bulunuyor.

GROUND ZERO, NEW YORK

11 Eylül 2001 yılında New York’ta El Kaide’nin İkiz Kuleler’e düzenlediği terörist saldırıda yaklaşık 3 bin kişi hayatını kaybetti. Uçakların çarpması sonucu yıkılan İkiz Kuleler’in bulunduğu yerde bugün hayatını kaybedenlere ithafen iki dev havuz inşa edilmiş. Anıt havuzu çevreleyen duvarda hayatını kaybeden kişilerin isimleri yer alıyor. Ground Zero (Sıfır Noktası) ismi verilen bu alanda bulunan 9/11 Müzesi de ziyaret edilebilir.

Dark Turizm New York Sıfır Noktası (1)

ÇERNOBİL NÜKLEER SANTRAL ETKİ ALANI, UKRAYNA

Dark Turizm Chernobyl (2)

26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna’nın Çernobil kentinde bulunan nükleer santralde meydana gelen patlama sonucu doğrudan 7 bin kişinin, ortaya çıkan radyasyon dolayısıyla ise 140 bin kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Felaketin yaşandığı bölge ve yakınındaki Pripyat kenti şu anda hayalet bir şehir durumunda. Patlamanın ardından tahliye edilen bölgeye turizm ve çevre örgütlerinin nükleere karşı halkı bilinçlendirme amaçlı turları düzenleniyor.

AUSCHWITZ TOPLAMA KAMPI, POLONYA

Dark Turizm Auschwitz Kampi

İkinci dünya savaşında kurulmuş olan Auschwitz Toplama Kampı, Polonya’nın  şehrinin Birkenau köyünde bulunmaktadır. Büyük acıların yaşandığı bir yer olan toplama ve imha kampında 1 milyonun üzerinde Yahudi’nin Naziler tarafından katledildiği biliniyor. Giriş kapısının üzerinde ‘’Çalışmak Özgürleştirir’’ yazısının bulunduğu toplama kampında Yahudiler, ağır koşullarda günde 12 saat boyunca çalıştırılmış. Çalışamayacak durumda, hasta ve sakat olan esirler ve diğer Yahudiler burada kurşuna dizilmiş, gaz odalarında öldürülmüş ya da fırınlarda yakılmış. Toplama kampı içerisinde bulunan barakalarda gaz odalarını, fırınları, yatakhaneleri, öldürülen Yahudilere ait gözlük, ayakkabı gibi kişisel eşyaları, öldürülen kişilerin saçlarından yapılan kumaşları görebilirsiniz.

TUOL SLENG SOYKIRIM MÜZESİ, KAMBOÇYA

Tuol Sleng Soykırım Müzesi 1975-1979 yılları arasında Kamboçya’da Pol Pot önderliğinde Kızıl Kmerler’in gerçekleştirdiği soykırımın merkezi konumunda. Önceden lise binası olan yapı, soykırım yıllarında hapishaneye dönüştürülmüş ve 17 bin kişinin mezarı olmuştur. Günümüzde müze olarak kullanılan yapı başkent Phnom Penh şehrinde bulunuyor. Müze içerisinde işkence odaları, hücreler, işkence mekanizmaları, yüzlerce Kamboçyalıya ait kafatası, fotoğraflar ve hapishane kurallarının yazılı olduğu tabelalar görülebilir.

TERÖR MÜZESİ, MACARİSTAN

Budapeşte’nin Nişantaşı’sı olarak anlatılabilecek Andrassy Caddesi’nde yer alan Terör Müzesi Dark Turizm için Macaristan’daki en önemli duraklardan bir tanesi. Bir tanesi diyorum çünkü kısa bir seyahatte ben iki örneğe rast geldim. İkinci dark turizm durağı da Buda Kalesi Labireentleri. Bu labirentler bir dönem Macar Kralı Mattias tarafından Vlad Tepes nam-ı değer Drakula’nın da esir tutulduğu yer altı labirenti.

Yeniden Terör Müzesi’ne dönecek olursak burası birçok blogda ya da şehirdeki turistik haritalarda yer almıyor. 2002 yılında açılan müzede, komünist ve faşist yönetimler zamanında bu binada yapılan işkenceler sergilenerek mağdurların anısı yaşatılıyor. Daha içine girmeden binanın dışındaki mağdurların fotoğrafları bile sizi etkilemeye yetiyor.

Kaynak

Benzer Yazılar

Malta’nın Saklı Cennetleri: Eğlenceli ve Detaylı Bir Malta Gezi Rehberi

Gezi Rehberi 2 hafta önce

Malta’nın saklı cennetlerini keşfetmeye hazır mısınız? Mavi Lagün’ün berrak sularında şnorkelle yüzme, Gozo’nun tarihi güzellikleri, renkli Marsaxlokk Pazarı ve hareketli St. Julian’s geceleri, Malta’da unutulmaz anlar yaşamanızı garantiliyor.

Keşfetmeniz Gereken Efsanevi Bakü Gezi Rehberi

Gezi Rehberi 2 hafta önce

Bakü, eski ve yeni zamanın izlerini bir arada barındıran, keşfedilmeyi bekleyen bir hazine. Efsanevi bir gezi deneyimi yaşamak için ideal bir destinasyon olan bu şehir, göz kamaştırıcı mimarisi, zengin tarihi ve benzersiz kültürüyle sizi bekliyor. Azerbaycan’ın incisi olarak bilinen bu yer, lezzet tutkunlarını da unutmayarak damak zevkine hitap eden mutfak kültürüyle cezbediyor. Elinizdeki "Bakü Gezi Rehberi" ile şehrin gizli köşelerini keşfetmeye hazır olun. İster tarihî bir yolculuğa çıkın, ister mimari yapıları keşfedin; Azerbaycan’ın bu büyüleyici şehrini keşfederken her köşede yeni bir hikaye sizi bekliyor. Öyleyse gelin, hayranlık uyandıracak kadar güzel bu şehri birlikte keşfedelim. Bakü’nün Büyüleyici Tarihine Yolculuk Bakü, derin tarihini her köşesinde yaşatan, ziyaretçilerini zamanda bir yolculuğa çıkaran eşsiz bir kenttir. Deneyimleyeceğiniz bu muazzam şehirde, Bakü gezi rehberi olarak size tarihi dokunuşları özgün bir şekilde hissettirecek yerleri keşfetmeniz için ilham verici önerilerimiz var. Gelin, Bakü’nün tarihine birlikte dalalım: İçeri Şehir (İçerişehir): UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu tarihi […]

İzmir Kuşadası’nın Büyüleyici Güzellikleri: Keşfetmeniz Gereken Cennet Köşeler

Gezi Rehberi 3 hafta önce

İzmir Kuşadası, eşsiz güzellikleriyle her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor. Altın kumlu plajları, Efes gibi tarihi hazineleri, lezzetli yemekleri ve hareketli gece hayatı ile ünlü. Bu yazıda, Kuşadası’nın keşfetmeniz gereken cennet köşelerini detaylarıyla bulacaksınız.

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.