Türkiye’de Kışın Gezilecek Yerler

türkiye'de kışın gezilecek yerler Türkiye

Gezmeyi sevenler için gezmenin mevsimi yoktur. Her mevsimin kendine has güzellikleri olduğu gibi kışın da kendine has muhteşem özellikleri var. Polar battaniyeler, kupa veya fincan bardağını avuçlarının arasına alıp sıcaklığını hissetmek, kestane, sıcak su torbasıyla uyumak, sıcak nefis çorbalar, yorgana sımsıkı sarılarak uyumak, rüzgâr sesi eşliğinde uykuya dalmak, şömine, soba, kar veya yağmuru izlemek, kartopu oynamak, kardan adam yapmak, kayak kaymak başta olmak birçok şey ve gezmek bunları farklı atmosferlerde deneyimlemek güzel anılar oluşturabilmek.

Gezmeyi sevenlere kışın gezilecek en güzel yerler;

Bursa: Uludağ

Gümüşhane; Zigana

Trabzon; Uzungöl

Kastamonu; Ilgaz

Rize; Ayder Yaylası

Yalova

Kayseri; Erciyes

Bolu; Abant

Bolu; Yedigöller

Kars; Sarıkamış

Kars; Doğu ekspres

Kocaeli; Kartepe

Çankırı; Ilgaz

Nevşehir; Kapadokya

Erzurum; Palandöken

Sakarya; Sapanca olmak üzere Türkiye’de kışın gezilecek harika yerler mevcuttur. Karar verebilmek için daha detaylı bilgi edinelim.

Bursa Uludağ: Marmara bölgesinin en büyük dağıdır. En yüksek noktası Uludağ tepedir. (2,543m). Türkiye’nin en büyük doğa ve kış sporları merkezi olan dağdır. Zaman zaman yapılan festival ve eğlence etkinlikleri açısından zengin olduğu kadar konaklama için de oldukça fazla seçenek mevcuttur. Kayak deneyimlemek isteyenler teleferik tutkunları için muhteşem bir seçenektir.

Gümüşhane Zigana

Karadeniz bölgesinde bulunan Gümüşhane ilinin Torul ilçesinde bulunan Trabzon Gümüşhane sınırında yer alan bir köy olan Zigana’nın rakımı:1350m (4.420 ft). Rakımı nedeniyle doğal bir amfi tiyatroyu andırmaktadır. Köyün adı Rumcanın lehçesinden gelen “Geçit” anlamından gelmektedir. Coğrafi bölge içerisinde 7 mahalle ve 3 büyük yayla bulunmaktadır. Yayla isimleri şöyledir; Mandıroba, Çayköy, Lendap, Çayırcık, Harmanlık ve Vizoronda’dır. Mahalle isimleri; Işıklar mahallesi, Maruflar mahallesi, Çarşı mahallesi, Koçlar mahallesi, Dere mahallesi, Maden Mahallesi ve Çubuklar mahallesidir.

Zigana geçidi yılın beş ayı karlarla kaplıdır. Tatil yerinde sık ormanlar ve doğal güzelliklerin bol olduğu gezilecek bir yerdir. Birçok konaklama seçenekleri mevcuttur. Aynı zaman da kendin pişir kendin ye seçenekleri de oldukça fazladır. Hamsiköy sütlacı da meşhurdur. Zigana kayak merkezi her sene yerli ve yabancı turistleri karşılamaktadır. Tesisin uzunluğu 661 metredir. Zigana sezon başlangıcı ocak ayı sonundadır. Zigana Kayak Merkezi sezon dışında doğa ile iç içe dokusu ile misafir ağırlamaktadır.

Trabzon Uzungöl

Karadeniz’in güzel şehirlerinden biri olan Trabzon’a 99km uzaklıkta olan Uzungöl 1090 metre yükseklikte bulunmaktadır. Heyelan sonucun da kayan kaya ve toprakların Haldizen deresinin önünü baraj şeklinde kapatması sonucu oluşmuş bu yere Uzungöl denilmektedir. Çevresindeki dik yamaçlar mevcuttur. Yamaçlar da bulunan Ladin ormanları oldukça çekicidir. Uzungöl’ün su seviyesi mevsimsel olarak çok az farklılık göstermektedir. Uzun göl’ün yükseklikteki boyu 1090 metredir. Yaklaşık olarak 1000 metre, eni ise 500 metre olmak üzere derinliği yaklaşık 15 metre civarındadır. Gölde doğal olarak alabalık yaşamaktadır. Kışın sessiz ve doğa severlerin ziyaret ettiği harika bir yer olan Uzungöl’ü keşif etmek için dilerseniz doğa yürüyüşü dilerseniz de safariyle yapabilirisiniz.

Kastamonu Ilgaz

Zengin orman altı topluluğuna sahip Ilgaz Dağı eteklerinden zirvesine doğru köknar, karaçam, kızılçam olmak üzere birçok ağaç türlerinden meydana gelen bitki örtüsüne sahiptir. Türkiye’nin en uzun aynı zaman da en hareketli kırık hattı olan Kuzey Anadolu Fayı Ilgaz dağının eteklerinden geçmektedir. Ankara il merkezine en yakın kayak sporu merkezi Ilgaz Dağı Milli Parkının içinde bulunmaktadır. Çadır ve karavanlarla kamp yapma imkânı da sağlamaktadır. Milli park sınırları içerisinde bulunan Baldıran Vadisi ve Karasu Deresi mevcuttur. 800 metre uzunluğunda kayak pisti aynı zamanda ili adet telesiyej ve teleksi tesisi bulunmaktadır. Kayak severlerin ve doğa severlerin tercih ettiği kışın gezilecek muhteşem yerlerden biridir.

Rize Ayder Yaylası

Rize’nin gözbebeği olan Ayder Yaylası kendisi ve çevresi bakımından görülmeye değer bir yerdir. Aynı zaman da birçok yerin geçiş noktası sayılmaktadır. Kuzey yönünden yapılan tırmanışların başlangıcı olan Kaçkar Dağları, Fırtına Deresi, Gürgendibi ve Gelintülü Şalalesi bulunmaktadır. Yaylada bungalovdan tipik yayla evleri, pansiyonlar ve oteller olmak üzere birçok konaklama seçeneği mevcuttur. Ayder balı yaylada denenmesi gereken tatlar başında yer almaktadır.

Yalova

Marmara bölgesinde yer alan Yalova ilin merkezidir ve 6 Haziran 1995 tarihinde kurulmuştur. Rakımı:30 metredir. Yüzölçümü ile Türkiye’nin en küçük ili unvanına sahiptir. Aynı zamanda denize uzaklığı 105 km ile denize en uzun kıyısı olan turistik yerlerden biridir. Dik yamaçlara, gür orman örtüsüne, küçük büyük ovalara verimli ve bereketli bir yerdir. Kışın gezmeyi sevenler için güzel bir yer olan Yalova Zengin termal kaynaklara sahiptir. Az bilinse de Yalova kolonyası meşhurdur.

Kayseri Erciyes

Türkiye’de beşinci büyük dağ unvanına sahiptir. Anadolu bölgesinde ise birinci sırayı almaktadır. 30 milyon yıl öncesinde oluşan patlamalar sayesinde Kapadokya’nın oluşmasını sağlayan sönmüş bir volan olan Erciyes zengin bir yapıya sahiptir. Doğa aşıklarının, dağ, tırmanış tutkunlarının ve kayak severlerin kalbi sayılabilen bir yer olan Erciyes mutlaka görünmesi gereken yerlerden biridir.

Bolu Abant

Abant gölü tabiat parkı görülmeye değer bir göldür. Abant dağları üzerinde oluşmuş göl birikinti ve krater gölüdür. Diğer bir deyişle heyelan set gölü denilmektedir. Yöresel yemek severlerin denemesi gereken yemekler arasında Abant kebabı, mengen kuzu güveç, çantıklı pide, kaldırık dolması gelmektedir.

Bolu Yedigöller

Bolunun bir başka harikası olan Yedigöller. 1642 Hektar büyüklüğündedir. 1965 yılında milli park olarak korumaya alınmıştır. Vadilerin önlerinin kapanması ile oluşan doğa harikası mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

Kars Sarıkamış

Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Kars iline bağlı olan Sarıkamış kayak için en uygun zaman dilimi Aralık ve Mart ortasına kadardır. Sarıkamış’ın rakımı 2.098 metedir. Sarıkamış’ta gezilecek yerler olarak özetle Sarıkamış Kültür evi, Katerina Köşkü ve Sarıkamış Kayak Merkezidir.

Kars Doğu ekspres

Doğu ekspresi Ankara Kars arası olan Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum illerinden geçerek son durağı Kars olan TCDD Taşımacılık ile yapılan güzergah uzunluğu yaklaşık 1310 km olan sefer 24 saati geçen bir süreye tekabül etmektedir. Yolculuk severler için muazzam manzaralara sahip olabileceği harika bir deneyimdir.

Kocaeli Kartepe

Kocaeli’nin bir ilçesi olan Kartepe 10 metre rakıma sahiptir. Şömineli odalarıyla içinizi ısıtacak birçok yeri mevcut olan Kartepe kış tatili severlerin favori yerlerinden biridir. Binicilik, kuş gözlemciliği, dağ bisikleti, kayak, snowboard severlerin gözde yerlerinden biridir.

Çankırı Ilgaz

Ilgaz Dağları Batı Karadeniz Bölgesini en yüksek dağıdır. Eski ismi Koçhisar’dır. Yılın altı ayı karla kaplı olan Ilgaz dağı kış sporu sevenlerin yeridir.

Nevşehir Kapadokya

Antik ismi Nissa olan Nevşehir Selçuklu döneminde fethedilip Muşkara ismini almıştır. Her mevsim gezilebilecek yerlerden biri olan Kapadokya sakinken gezmeyi sevenler için kış mevsimin de de ziyaretçi ağırlamaktadır. Kendine has doku ise kişisel zevke göre konaklanacak özgün yerler mevcuttur.

Erzurum Palandöken

Türkiye’de doğu Anadolu bölgesinde yer alan Erzurum ilinin ilçesi olan Palandöken en meşhur kayak merkezlerinden biri konumunu almaktadır. Rakımı 1.962 metredir. Yerli ve yabancı olmak üzere birçok turiste ev sahipliği yapmaktadır. Kasım ayından nisan ayına genellikle kayak mevsimi sürmektedir

Sakarya Sapanca

Sakarya ilinin batısında yer alan Sapanca şirin bir yapıya sahiptir. Doğa harikası yerlerden biri olan Sapanca birçok bungalow ve konaklama seçenekleri ile huzurlu bir tatil yeridir.

Makaleyi değerlendir
Gezebildiğin Kadar
Yorum ekle