Bursa şehri hakkında merak edilen tarihi yapılar, mutlaka görülmesi gereken yerler ve gidilmesi gereken hanlar.
Bursa şehri sadece Türk tarihi için değil, insanlık tarihi acısından da oldukça önemlidir. Ülkemizin en köklü yerleşim yerlerinin başında Bursa gelir. Bursa’nın kökenine baktığımızda yedi bin yıl öncesinde bile yerleşim olduğunu görmekteyiz. Bu bilgiler ışığında Bursa şehrimizin tarihi ve kültürel açıdan ne kadar önemli bir yer olduğunu anlayabiliriz.
1-) Koza Han
Koza Han, II. Beyazıt tarafından 1492 yılında yaptırılan Bursa’nın en eski ve en yeni tarihi yerleri arasındadır. Han Ulu Cami ve Orhan Cami arasında yer alır. Han ilk başta İstanbul’da bulunan camiye gelir sağlamak için inşa edilmiştir. Daha sonra ise zaman içinde en önemli ticaret merkezlerinden biri haline gelmiştir. Kervansaray olarak hizmet veren Han, geçmişte tüccarlar için kalacak bir yer olarak hizmet vermiştir. Şimdilerde ise Bursa ekonomisine ipekçilik alanındaki katkılarını günümüzde sürdüren hanın üst katında ipek ürünleri satan birçok dükkan bulunmakta, alt katında ise oturup çay kahve içilebilecek kafeteryalar vardır.
2-) Ulu Cami
Ulu Cami, Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan Türkiye’nin ve Bursa’nın en önemli camilerinden biridir. Bursa’ya her gelen insanın burayı ziyaret etmeden gitmesi mümkün değildir. Bursa Ulu Cami, Ulu Camilerin arasındaki en büyüğü olarak bilinir. Ulu Cami 12 ayak üzerine 20 kubbe ile örtülmüştür. Bursa Ulu Cami minberi şaheser olarak ifade edilir. Ceviz ağacında tek bir yapıştırma ve çivi malzemesi olmadan geometri parçaların birbirine geçirilmesi ile oluşan muhteşem bir sanat eseri olarak kabul edilir. Bursa’nın tarihi bunca yerinden ilk 5 ine rahatlıkla girebilir.
3-) Tophane Saat Kulesi
Tophane Saat Kulesi, ilk olarak Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmış ama nedeni belli olmayan bir sebepten dolayı bilinmeyen bir tarihte yıkılmıştır. 1904’te yapımına tekrar başlanmış 1905’te tamamlanmıştır. Bursa Saat Kulesi, Bursa Tophane parkının içinde bulunmaktadır. Bursa Tophane Parkı oldukça büyük bir alanı kapsar. Orhan Gazi ve Osman Gazi türbelerini geçtikten sonra parkın ortasında büyük bir meydan bulunur. Tam onun ortasında saat kulesi bulunmaktadır. Kule eskiden hem yangın hem de saat görevini görmektedir. Bursa’ya gelen turistler onun önünde fotoğraf çekilmeden gitmezler.
4-) Irgandı Köprüsü
Irgandı Köprüsü, 576 yıllık Irgandı Çarşılı Köprüsü olarak geçer. Bu köprü Hoca Müslihiddin tarafından yaptırılmıştır. Irgandı Çarşılı Köprü turizm açısından oldukça önemli bir yerdir. Köprünün içinde karşılıklı küçük dükkanlar bulunmaktadır. Bu dükkanlarda sanatkârlarımız sanatlarını icra etmektedir. Aynı zamanda küçük çay kahve içilebilecek kafeteryalarda bulunmaktadır.
5-) Cumalıkızık
Cumalıkızık, beş kızık köyünden biridir. Bu köydeki yerlerin 180’i halen kullanılmakta olup bazılarında ise restorasyon çalışmaları devam etmekte olup 270 ev bulunmaktadır. Evlerin mimarı açıdan duruşu oldukça güzeldir. Köy vakıf kötü olarak kurulmuştur. Şimdilerde daha çok hem barınma hem de turizm açısından kullanılmaktadır. Cumalıkızık şimdilerde daha çok kahvaltılarıyla ünlüdür. Hem turizm hem de tarihi açıdan önemli bir yerdir.