DÜNYANIN EN ÜNLÜ YER ALTI ŞEHİRLERİ İLE TANIŞIN

Günümüzden binlerce yıl öncesine dair yaşam tarzları hakkında ipucu veren yer altı şehirleri aynı zamanda önemli birer turizm merkezi olma özeliği taşıyor. Geçmiş dönemlerde yaşayan insanların savaş ya da doğal felaket gibi durumlardan korunmak için yerin altına kurduğu bu şehirler milyonlarca turist tarafından ziyaret ediliyor.  PETRA YER ALTI ŞEHRİ Hor Dağı’nın eteklerinde bulunan Petra Yer Altı Şehri, Ürdün’ün en önemli turizm merkezlerinden biridir. M.Ö 6. yüzyılda inşa edilmiş olan Petra Yer Altı Şehri, dev bir şehir meydanını, büyükçe bir tiyatroyu ve yine dev bir kaleyi bünyesinde barındırır. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde bulunan bu yer altı şehri aynı zamanda Petra Antik Kenti’nin en önemli parçasını oluşturur. DERİNKUYU YER ALTI ŞEHRİ Hiç şüphesiz dünyanın en önemli yer altı şehirlerinden biri Kapadokya bölgesinde bulunan Derinkuyu Yer Altı Şehri’dir. Şehrin tarihi Asur Kolonileri’ne kadar dayanmaktadır. 40 bin kişinin rahatça yaşamını sürdürebileceği büyüklükte tasarlanan yer altı şehrinde Kapadokya bölgesinin jeolojik yapısından kaynaklanan avantaj nedeniyle yerin […]

DÜNYANIN EN ÜNLÜ YER ALTI ŞEHİRLERİ İLE TANIŞIN

Günümüzden binlerce yıl öncesine dair yaşam tarzları hakkında ipucu veren yer altı şehirleri aynı zamanda önemli birer turizm merkezi olma özeliği taşıyor. Geçmiş dönemlerde yaşayan insanların savaş ya da doğal felaket gibi durumlardan korunmak için yerin altına kurduğu bu şehirler milyonlarca turist tarafından ziyaret ediliyor. 

PETRA YER ALTI ŞEHRİ

Hor Dağı’nın eteklerinde bulunan Petra Yer Altı Şehri, Ürdün’ün en önemli turizm merkezlerinden biridir. M.Ö 6. yüzyılda inşa edilmiş olan Petra Yer Altı Şehri, dev bir şehir meydanını, büyükçe bir tiyatroyu ve yine dev bir kaleyi bünyesinde barındırır. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde bulunan bu yer altı şehri aynı zamanda Petra Antik Kenti’nin en önemli parçasını oluşturur.

yeralti_sehirleri (3)

DERİNKUYU YER ALTI ŞEHRİ

Hiç şüphesiz dünyanın en önemli yer altı şehirlerinden biri Kapadokya bölgesinde bulunan Derinkuyu Yer Altı Şehri’dir. Şehrin tarihi Asur Kolonileri’ne kadar dayanmaktadır. 40 bin kişinin rahatça yaşamını sürdürebileceği büyüklükte tasarlanan yer altı şehrinde Kapadokya bölgesinin jeolojik yapısından kaynaklanan avantaj nedeniyle yerin büyük oranda altına inilebilmiş. Detaylı olarak incelendiğinde savunma amaçlı inşa edildiği anlaşılan Derinkuyu Yer Altı Şehri, bölgede bulunan başka bir yer altı şehri ile de gizli bir bağlantıya sahip.

yeralti_sehirleri (4)

GİZA LABİRENTİ

Dünyanın en önemli 5 mimari yapısı arasında bulunan Giza Piramidi, insan eliyle inşa edilmiş en komplike yapı olmasının yanı sıra sahip olduğu yer altı labirentleri ile de hayli dikkat çekici. Araştırmalar sırasında piramidin hemen altında devasa büyüklükte bir yer altı şehri olduğunu keşfeden araştırmacılar durumu hemen rapor etse de yer altı şehrinin keşfi uzun yıllar sürmüş. Günümüzde hala tam olarak keşfedilememiş olan Giza yer altı labirentlerinin belirli noktalarında zehirli gazların olduğu ve labirentlerin doğru şekilde tamamlandığında ulaşılan yerin Firavun mezarı olduğu biliniyor.

yeralti_sehirleri (5)

WIELICZKA TUZ MADENİ

Polonya’nın en eski ve en büyük 3 şehrinden biri olan Krakow’da bulunan Wieliczka Tuz Madeni, yerin 300 kilometre altına kadar iniyor. İçinde çok sayıda kilise, katedral ve heykellerin bulunduğu madenin sadece 3,5 kilometrelik bölümü turistler tarafından gezilebiliyor. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde bulunan Wieliczka Tuz Madeni, kapatıldığı 1966 yılından beri sadece turizm odaklı kullanılıyor. Madenin içinde bir de Madencilik tarihini anlatan büyük bir müze bulunuyor.

yeralti_sehirleri (6)

YEREBATAN SARNICI

İstanbul’un en görkemli hazinelerinden biri olan Yerebatan Sarnıcı, aynı zamanda dünyanın en değerli yer altı yapıları arasında yer alıyor. Görebilmek için 52 basamaklı bir merdiven aracılığıyla yerin derinliğine inilmeyi gerektiren sarnıçta her biri sanat eseri olan 336 sütun bulunuyor. Dönem koşullarında 100 bin tona kadar su depolayabilmek için inşa edilen yer altı sarnıcı 527 – 565 yılları arasında Bizans İmparatoru I. Justinianus’un talimatıyla yapılmış. Sarnıcın içinde bulunan 2 adet Medusa Başı heykeli, yapının en değerli iki eseri olma özelliği taşır.

yeralti_sehirleri (2)

Kaynak: blog.prontotour.com

Benzer Yazılar

Dünyanın en büyük sanat müzesi – Louvre

Kültür ve Sanat 2 yıl önce

Louvre Sarayı’nın bir parçası olan Louvre Müzesi 73.000 m²’lik alanıyla ve yaklaşık 400.000 civarında koleksiyon parçasını bünyesinde bulunduruyor olması sebebiyle Dünyanın en büyük müzesi ünvanına sahiptir.  Paris’te bulunan bu müze tarihi bir anıt olarak ta kabul edilmektedir. Ziyaretçi akınına uğrayan Louvre Müzesi’ni her yıl 7.5 milyon civarında kişi ziyaret etmektedir. Sizinde Louvre Müzesini gezmek gibi bir niyetiniz varsa size şiddetle tavsiye etmeliyim ki müze içeriğiyle ilgili kısa bir araştırma yapmalı ve müzeyi yaptığınız bu araştırmaya göre gezmelisiniz. Aksi taktirde asıl görmek istediğiniz şeyleri göremeden günleriniz geçip gidebilir ve amacınıza ulaşamayabilirsiniz. Düşünsenize müzede 400 bin sanat eseri var. Tabi bunların 35 bin civarında olan bir kısmı her gün ziyarete acık. Sizin bu 35 bin sanat eserini dahi incelemeniz mümkün olmayacaktır. Yine biz bir genelleme yapacak olursak ve karşınıza çıkan sanat eserlerini gözden geçirerek ilerlediğinizi ve her bir sanat eseri için de 1 dakika gibi kısa bir süre ayıracak olacağınızı düşünelim. Ortaya çok […]

Ramazan Bayramı Tatili Ne Zaman?

Kültür ve Sanat 4 yıl önce

Ramazan Bayramı Tatili Ne Zaman? Hem devlet sektöründe hem de özel sektörde çalışan hemen herkesin büyük bir heyecanla beklediği Ramazan Bayramı tatili bu sene 24 Mayıs 2020. Gününe denk gelmekte. Toplamda 4 günlük bir tatil fırsatı beklenen bu bayramda, birkaç aydır gündemde olan koronavirüs nedeni ile sokağa çıkma yasağıda beklenmektedir. Ramazan Bayramı Tatili Kaç Gün Olacak? Özellikle çalışanların merakla sorup durduğu “Ramazan Bayramı kaç gün tatil?” sorusunun cevabına verelim. Ramazan Bayramı 2020 yılında normal şartlarda hafta sonu ile birlikte toplamda 3,5 gün olup, Ramazan Bayramı tatil günleri aşağıdaki gibidir: 23 Mayıs 2020 Ramazan Bayramı Arife Günü – Cumartesi 4 Mayıs 2020 Ramazan Bayramı 1. Gün – Pazar 5 Mayıs 2020 Ramazan Bayramı 2. Gün – Pazartesi 26 Mayıs 2020 Ramazan Bayramı 3. Gün – Salı Fakat dünya gündemindeki koronavirüsten dolayı bayram tatili daha uzun olabilir. Henüz bir açıklama bulunmamakla beraber sokağa çıkma yasağının da ilan edilmesi beklenmektedir. Ramazan bayramı sokağa çıkma […]

Mutlaka görmeniz gereken 6 antik kent

Kültür ve Sanat 4 yıl önce

Asırları aşan tarihleri ile geçmiş ve günümüz arasındaki bağlantıyı kuran antik kentler, hikayeleri, efsaneleri ve görsel şölen sunan yapıları ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Dünyanın dört bir tarafında yer alan medeniyetlerden kalan izleri taşıyan bu kentler, muhteşem manzaraları ve tarih kokan yapıları ile dikkat çekiyor. Asırları aşan tarihleri ile geçmiş ve günümüz arasındaki bağlantıyı kuran antik kentler, hikayeleri, efsaneleri ve görsel şölen sunan yapıları ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Dünyanın dört bir tarafında yer alan medeniyetlerden kalan izleri taşıyan bu kentler, muhteşem manzaraları ve tarih kokan yapıları ile dikkat çekiyor. Eski medeniyetlerin kültür ve yaşayış biçimleri hakkında bilgiler veren antik kentler, zamanda yolculuk yapabilmenize ve tarihin gizemli yönlerini keşfedebilmenize imkân tanıyor. İşte sizin için derlediğimiz dünya çapında mutlaka ziyaret etmeniz gereken 6 antik kent: Şanlıurfa Göbeklitepe – Türkiye Göbeklitepe Başrollerinde Beren Saat, Mehmet Günsür, Metin Akdülger ve Melisa Şenolsun’un oynadığı Netflix dizisi Atiye, Göbeklitepe’yi hepimize öğretti. […]

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.