Katakekaumene’den Sardes’e

Katakekaumene adını  duyduğunuz an aklınıza ilk olarak Hawaii civarlarında volkanik bir ada olabilir burası düşüncesi gelebilir. Ortak nokta volkanik kelimesi olan bu güzel yer aslında Manisa’nın 118 km doğusunda kalan İlçesi Kula’nın tarihteki adı. Yanık, yanmış Arazi’’ anlamına gelen bu ifadeyi, Amasyalı Strabon ve diğer antik yazarların eserlerinde görebilirsiniz. Kalite bakımından rakiplerinden hiç de geri kalmayan Katakakekaumene şarabının üretildiği bağlar dışında, her taraf çoraktır diyerek tanımlamış bu coğrafyayı  tarihçi. Farklı yazarların eserlerinde belirtilen çukurların ve ateş parlamalarının aslında volkanik patlamalar olduğu bugün itibari ile ortaya çıkmıştır. İlçe’de ilk dikkat çeken şey olan Kula evleri 18. yy Osmanlı İmparatorluğu’nun altındaki hemen her bölgede olan ve Türk evi  olarak tabir edilen ahşap evlerdir. Gerek plan, kuruluş ve gerekse ahşap, alçı ve kalem işi gibi zengin sistemleriyle bu dönem Osmanlı Sanatı nın başarılı örnekleridir. 19, yy da devam eden yapı tipiyle Kula tipik bir Osmanlı Kent dokusuna sahiptir. Evde bulunan kadının yaşamına göre tasarlanmış […]

Katakekaumene’den Sardes’e

Katakekaumene adını  duyduğunuz an aklınıza ilk olarak Hawaii civarlarında volkanik bir ada olabilir burası düşüncesi gelebilir. Ortak nokta volkanik kelimesi olan bu güzel yer aslında Manisa’nın 118 km doğusunda kalan İlçesi Kula’nın tarihteki adı. Yanık, yanmış Arazi’’ anlamına gelen bu ifadeyi, Amasyalı Strabon ve diğer antik yazarların eserlerinde görebilirsiniz. Kalite bakımından rakiplerinden hiç de geri kalmayan Katakakekaumene şarabının üretildiği bağlar dışında, her taraf çoraktır diyerek tanımlamış bu coğrafyayı  tarihçi. Farklı yazarların eserlerinde belirtilen çukurların ve ateş parlamalarının aslında volkanik patlamalar olduğu bugün itibari ile ortaya çıkmıştır.

Ege'nin_bilinmeyenleri (11)

İlçe’de ilk dikkat çeken şey olan Kula evleri 18. yy Osmanlı İmparatorluğu’nun altındaki hemen her bölgede olan ve Türk evi  olarak tabir edilen ahşap evlerdir. Gerek plan, kuruluş ve gerekse ahşap, alçı ve kalem işi gibi zengin sistemleriyle bu dönem Osmanlı Sanatı nın başarılı örnekleridir. 19, yy da devam eden yapı tipiyle Kula tipik bir Osmanlı Kent dokusuna sahiptir. Evde bulunan kadının yaşamına göre tasarlanmış olan yapılar  Anadolu’da sıkça rastladığımız ailenin bir arada yaşadığı konak formunu yansıtmaktadır.

Ege'nin_bilinmeyenleri (2)

Kentin sıkışık dokusu dar sokakları buranın aslında bir kale içi kent olduğunun işaretlerini göstermektedir bizlere.Meydan gibi geniş alanların bulunmaması evlerin yan yana dizilmiş görüntüsü bu görüşü doğrulamaktadır. Tarihi kula evlerini gezerken her evin mutlaka sokağa bakan bir penceresinin var olduğunu göreceksiniz. Kısaca hayat sokak ve bahçe arasında yaşanmaktaydı Kula’da. Bu noktada gittiğinizde göreceğiniz en güzel örnek Kula Kültür evi müzesidir.

Ege'nin_bilinmeyenleri (3)

İlçenin mimari dokusunu geride bırakıp biraz araziye çıktıkta bizleri çok farklı bir coğrafya bekliyor . Peri bacaları her ne kadar Kapadokya bölgesi ile özdeşleşmiş olsa da Kula coğrafyasında önemli yer tutar . Peri bacalarının yer aldığı; Burgaz Volkanit bölgesi’ne ulaştığınızda göreceğiniz manzara peribacalarının aynısıdır neredeyse. Bu platoda  yüzeydeki  lav kalıntılarının   kalınlığı  yer yer   30-40 m.ye ulaşmakta. Görüntü itibari ile Peri Bacalarından farksız olan bu katmanlar özellikle  Fotoğraf meraklıları için harika görsel oluşumlardır. Kısaca Ege bölgesinin de bir Kuladokyası bulunmaktadır.

Ege'nin_bilinmeyenleri (25)

En eskisi 300.00 yıllık olan volkanik akıntıların hala görselliklerini koruyor olması, özellikle Divlitepe bölgesinde bulunan akıntı kalıntılarının yeniymiş gibi gözükmesi,bölgenin volkanik görüntüsü açısından önemli yer tutmakta. Burayı dolaşırken insan doğanın gücüne bir kez daha hayran olup saygı duyuyor.

Ege'nin_bilinmeyenleri (5)

 Demirköprü baraj gölü yakınlarında bulunan ilkel insan ayak izleri, zamanımıza kadar korunarak kalabilmişlerdir ve bugün alınan  örnekler dünyadaki çeşitli müzeleri süslemektedir. Bu ayak izlerinin yaklaşık 12.000 yıllık olduğu sanılmakta.

Ege'nin_bilinmeyenleri (22)

Bölgenin jeotermal yapısı dolayısı ile çok fazla mağara oluşumu yer almakta.

‘Kral da, dilenci de aynı iştahla acıkırlar demiş’ Montaigne .  Tadını almadan karnını doyurmada  yola çıkmayacaksın . Bu noktada Kula zengin sofra kültürü ile ön plana çıkıyor. 50 den fazla yemek çeşidi ile göze kadar mideye’de hitap eden bir coğrafya burası.Tavsiye edilecek yöresel yemekler ise  kapama, oğlak dolması, kıymalı su böreği, yuvarlak, susam böreği,şekerli pide,  döndürme ve yöresel pidelerdir.

Ege'nin_bilinmeyenleri (26)

Ege'nin_bilinmeyenleri (23)

Şehrin  en önemli özelliklerinden biri Ünlü Kral yolunun başlangıç noktası olması. Kente girdiğinizde ayakta kalan yapı Kütüphane ve kral tahtları en net görebileceğiniz yapılar.. 1910 yıllarında başlatılan kazı çalışmaları halen devam etmekte. Gün yüzüne çıkarılan Artemis Tapınağı, Akropol, Roma Hamamı, Sinagog ve Gymnasium ile ekleri, tarihi bilgilerinizi ve görsel güzellik kavramınızı size sorgulatacak kadar etkileyecektir. Kentin güneyinde bulunan Bin Tepeler bölgesinde bulunan 85 adet soylu mezarı özellikle fotoğraf çekmek için bölgenin cazibe noktası durumunda..

Ege'nin_bilinmeyenleri (24)

Gezgin için rotada  alışılmışın dışına çıkmak kadar normal bir şey yoktur. Kula-Sardes rotası farkındalığını arttırmak peşinde olanlar için biçilmiş kaftan ..

Kaynak

Benzer Yazılar

Dünyanın en büyük sanat müzesi – Louvre

Kültür ve Sanat 2 yıl önce

Louvre Sarayı’nın bir parçası olan Louvre Müzesi 73.000 m²’lik alanıyla ve yaklaşık 400.000 civarında koleksiyon parçasını bünyesinde bulunduruyor olması sebebiyle Dünyanın en büyük müzesi ünvanına sahiptir.  Paris’te bulunan bu müze tarihi bir anıt olarak ta kabul edilmektedir. Ziyaretçi akınına uğrayan Louvre Müzesi’ni her yıl 7.5 milyon civarında kişi ziyaret etmektedir. Sizinde Louvre Müzesini gezmek gibi bir niyetiniz varsa size şiddetle tavsiye etmeliyim ki müze içeriğiyle ilgili kısa bir araştırma yapmalı ve müzeyi yaptığınız bu araştırmaya göre gezmelisiniz. Aksi taktirde asıl görmek istediğiniz şeyleri göremeden günleriniz geçip gidebilir ve amacınıza ulaşamayabilirsiniz. Düşünsenize müzede 400 bin sanat eseri var. Tabi bunların 35 bin civarında olan bir kısmı her gün ziyarete acık. Sizin bu 35 bin sanat eserini dahi incelemeniz mümkün olmayacaktır. Yine biz bir genelleme yapacak olursak ve karşınıza çıkan sanat eserlerini gözden geçirerek ilerlediğinizi ve her bir sanat eseri için de 1 dakika gibi kısa bir süre ayıracak olacağınızı düşünelim. Ortaya çok […]

Ramazan Bayramı Tatili Ne Zaman?

Kültür ve Sanat 4 yıl önce

Ramazan Bayramı Tatili Ne Zaman? Hem devlet sektöründe hem de özel sektörde çalışan hemen herkesin büyük bir heyecanla beklediği Ramazan Bayramı tatili bu sene 24 Mayıs 2020. Gününe denk gelmekte. Toplamda 4 günlük bir tatil fırsatı beklenen bu bayramda, birkaç aydır gündemde olan koronavirüs nedeni ile sokağa çıkma yasağıda beklenmektedir. Ramazan Bayramı Tatili Kaç Gün Olacak? Özellikle çalışanların merakla sorup durduğu “Ramazan Bayramı kaç gün tatil?” sorusunun cevabına verelim. Ramazan Bayramı 2020 yılında normal şartlarda hafta sonu ile birlikte toplamda 3,5 gün olup, Ramazan Bayramı tatil günleri aşağıdaki gibidir: 23 Mayıs 2020 Ramazan Bayramı Arife Günü – Cumartesi 4 Mayıs 2020 Ramazan Bayramı 1. Gün – Pazar 5 Mayıs 2020 Ramazan Bayramı 2. Gün – Pazartesi 26 Mayıs 2020 Ramazan Bayramı 3. Gün – Salı Fakat dünya gündemindeki koronavirüsten dolayı bayram tatili daha uzun olabilir. Henüz bir açıklama bulunmamakla beraber sokağa çıkma yasağının da ilan edilmesi beklenmektedir. Ramazan bayramı sokağa çıkma […]

Mutlaka görmeniz gereken 6 antik kent

Kültür ve Sanat 4 yıl önce

Asırları aşan tarihleri ile geçmiş ve günümüz arasındaki bağlantıyı kuran antik kentler, hikayeleri, efsaneleri ve görsel şölen sunan yapıları ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Dünyanın dört bir tarafında yer alan medeniyetlerden kalan izleri taşıyan bu kentler, muhteşem manzaraları ve tarih kokan yapıları ile dikkat çekiyor. Asırları aşan tarihleri ile geçmiş ve günümüz arasındaki bağlantıyı kuran antik kentler, hikayeleri, efsaneleri ve görsel şölen sunan yapıları ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Dünyanın dört bir tarafında yer alan medeniyetlerden kalan izleri taşıyan bu kentler, muhteşem manzaraları ve tarih kokan yapıları ile dikkat çekiyor. Eski medeniyetlerin kültür ve yaşayış biçimleri hakkında bilgiler veren antik kentler, zamanda yolculuk yapabilmenize ve tarihin gizemli yönlerini keşfedebilmenize imkân tanıyor. İşte sizin için derlediğimiz dünya çapında mutlaka ziyaret etmeniz gereken 6 antik kent: Şanlıurfa Göbeklitepe – Türkiye Göbeklitepe Başrollerinde Beren Saat, Mehmet Günsür, Metin Akdülger ve Melisa Şenolsun’un oynadığı Netflix dizisi Atiye, Göbeklitepe’yi hepimize öğretti. […]

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.