MÜZİĞİN VE MİMARİNİN PEŞİNDE BARSELONA

Katalan başkenti Barselona’nın özellikle modern mimarinin gelişimi açısından ne denli bir öneme sahip olduğunu bilen bilir. Üstelik şehrin dokusuna nüfuz etmiş olan sanat anlayışı sadece mimari ile sınırlı kalmamış. Resimde, müzikte ve bilumum sanat dallarında gelişimin sınırları zorlanmış. Hatta bu sanat dalları kimi konularda ortaklaşıp iç içe geçmiş. Bu alanlardan biri de müzik ve mimari. Barselona’nın çoğu UNESCO koruması altında olan mimari yapıları gerek estetik yapısı gerekse muhteşem akustiği nedeniyle yoğun olarak klasik müzik konserlerinde kullanılıyor.  PALAU DE LA MUSİCA CATALANA Katalan modernizminin öncülerinden mimar Lluis Domench i Montaner tarafından inşa edilen Palau de la Musica Catalana, paha biçilemez estetiği ve mimari ihtişamı nedeniyle 1997 yılında UNESCO koruması altına alınmış. Zarifçe dizayn edilmiş iç odalar ve mermer sütunlarla desteklenmiş gösterişli dış cephesi sayesinde Barselona’nın en ünlü yapıları arasında yer almayı başarmış bu yapı aynı zamanda bir müzik salonu olma özelliği taşıyor. Olağan üstü akustiği sayesinde gerek performans sanatçılarının gerekse dinleyenlerin […]

MÜZİĞİN VE MİMARİNİN PEŞİNDE BARSELONA

Katalan başkenti Barselona’nın özellikle modern mimarinin gelişimi açısından ne denli bir öneme sahip olduğunu bilen bilir. Üstelik şehrin dokusuna nüfuz etmiş olan sanat anlayışı sadece mimari ile sınırlı kalmamış. Resimde, müzikte ve bilumum sanat dallarında gelişimin sınırları zorlanmış. Hatta bu sanat dalları kimi konularda ortaklaşıp iç içe geçmiş. Bu alanlardan biri de müzik ve mimari. Barselona’nın çoğu UNESCO koruması altında olan mimari yapıları gerek estetik yapısı gerekse muhteşem akustiği nedeniyle yoğun olarak klasik müzik konserlerinde kullanılıyor. 

PALAU DE LA MUSİCA CATALANA

Katalan modernizminin öncülerinden mimar Lluis Domench i Montaner tarafından inşa edilen Palau de la Musica Catalana, paha biçilemez estetiği ve mimari ihtişamı nedeniyle 1997 yılında UNESCO koruması altına alınmış. Zarifçe dizayn edilmiş iç odalar ve mermer sütunlarla desteklenmiş gösterişli dış cephesi sayesinde Barselona’nın en ünlü yapıları arasında yer almayı başarmış bu yapı aynı zamanda bir müzik salonu olma özelliği taşıyor. Olağan üstü akustiği sayesinde gerek performans sanatçılarının gerekse dinleyenlerin büyülendiği salon özelikle bir konser gününde mutlaka ziyaret edilmeli.

Musica_catalana

LICEU OPERA HOUSE

1847 yılında inşa edilmiş ve deyim yerindeyse şans eseri günümüze ulaşabilmiş bir yapı olan Liceu Opera House, görkemli mimarisi ve akıl almaz estetiğiyle dünyanın en büyük opera binalarından biri olma özelliği taşıyor. Ünlü La Rambla Cadde’sinin sonunda bulunan yapı toplam 2292 kişiye aynı anda müzik ziyafeti sunabiliyor. Yapıldığı günden beri hemen her savaştan nasibini alan ve bununla da kalmayıp birçok kez yangın tehlikesiyle karşı karşıya kalan yapı bir dönem lanetli bina olarak bile anılmış. Yapı bugün dünyanın çeşitli noktalarından gelen devlet adamları, üstü düzey bürokratlar ve soylular tarafından müzik dinlemek için tercih ediliyor.

Opera_house

L’AUDİTORİ

1999 yılında kentsel dönüşüp kapsamında inşa edilen yapı, Barselona’da modernitenin simgesi olarak kabul ediliyor. Benzer diğer yapıların aksine sadece müzikal kullanım için inşa edilen yapı, mükemmel ses kalitesini ve akustiğini sağlamak için özel proje mühendisleri ile çalışılarak tamamlanmış. Klasik müzik konserlerinin düzenli olarak gerçekleştirildiği L’Auditori’de özellikle Barselona Senfoni Orkestrası sık sık sahne alıyor.

Auditori

PALAU SANT JORDİ

Montjuit olimpik bölgesinde yer alan Palau Sant Jordi, 1992 yılında olimpiyat oyunları için inşa edilmiş çok amaçlı bir spor salonu olsa da muhteşem akustiği sayesinde zamanla ünlü bir müzik evine dönüşmüş. Klasik müziğin yanı sıra pop ve rock müzik performanslarının da sergilendiği salon aynı anda toplam 24 bin kişiyi ağırlayabiliyor.

Palau_Sant_Jordi

Benzer Yazılar

Dünyanın en büyük sanat müzesi – Louvre

Kültür ve Sanat 2 yıl önce

Louvre Sarayı’nın bir parçası olan Louvre Müzesi 73.000 m²’lik alanıyla ve yaklaşık 400.000 civarında koleksiyon parçasını bünyesinde bulunduruyor olması sebebiyle Dünyanın en büyük müzesi ünvanına sahiptir.  Paris’te bulunan bu müze tarihi bir anıt olarak ta kabul edilmektedir. Ziyaretçi akınına uğrayan Louvre Müzesi’ni her yıl 7.5 milyon civarında kişi ziyaret etmektedir. Sizinde Louvre Müzesini gezmek gibi bir niyetiniz varsa size şiddetle tavsiye etmeliyim ki müze içeriğiyle ilgili kısa bir araştırma yapmalı ve müzeyi yaptığınız bu araştırmaya göre gezmelisiniz. Aksi taktirde asıl görmek istediğiniz şeyleri göremeden günleriniz geçip gidebilir ve amacınıza ulaşamayabilirsiniz. Düşünsenize müzede 400 bin sanat eseri var. Tabi bunların 35 bin civarında olan bir kısmı her gün ziyarete acık. Sizin bu 35 bin sanat eserini dahi incelemeniz mümkün olmayacaktır. Yine biz bir genelleme yapacak olursak ve karşınıza çıkan sanat eserlerini gözden geçirerek ilerlediğinizi ve her bir sanat eseri için de 1 dakika gibi kısa bir süre ayıracak olacağınızı düşünelim. Ortaya çok […]

Ramazan Bayramı Tatili Ne Zaman?

Kültür ve Sanat 4 yıl önce

Ramazan Bayramı Tatili Ne Zaman? Hem devlet sektöründe hem de özel sektörde çalışan hemen herkesin büyük bir heyecanla beklediği Ramazan Bayramı tatili bu sene 24 Mayıs 2020. Gününe denk gelmekte. Toplamda 4 günlük bir tatil fırsatı beklenen bu bayramda, birkaç aydır gündemde olan koronavirüs nedeni ile sokağa çıkma yasağıda beklenmektedir. Ramazan Bayramı Tatili Kaç Gün Olacak? Özellikle çalışanların merakla sorup durduğu “Ramazan Bayramı kaç gün tatil?” sorusunun cevabına verelim. Ramazan Bayramı 2020 yılında normal şartlarda hafta sonu ile birlikte toplamda 3,5 gün olup, Ramazan Bayramı tatil günleri aşağıdaki gibidir: 23 Mayıs 2020 Ramazan Bayramı Arife Günü – Cumartesi 4 Mayıs 2020 Ramazan Bayramı 1. Gün – Pazar 5 Mayıs 2020 Ramazan Bayramı 2. Gün – Pazartesi 26 Mayıs 2020 Ramazan Bayramı 3. Gün – Salı Fakat dünya gündemindeki koronavirüsten dolayı bayram tatili daha uzun olabilir. Henüz bir açıklama bulunmamakla beraber sokağa çıkma yasağının da ilan edilmesi beklenmektedir. Ramazan bayramı sokağa çıkma […]

Mutlaka görmeniz gereken 6 antik kent

Kültür ve Sanat 4 yıl önce

Asırları aşan tarihleri ile geçmiş ve günümüz arasındaki bağlantıyı kuran antik kentler, hikayeleri, efsaneleri ve görsel şölen sunan yapıları ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Dünyanın dört bir tarafında yer alan medeniyetlerden kalan izleri taşıyan bu kentler, muhteşem manzaraları ve tarih kokan yapıları ile dikkat çekiyor. Asırları aşan tarihleri ile geçmiş ve günümüz arasındaki bağlantıyı kuran antik kentler, hikayeleri, efsaneleri ve görsel şölen sunan yapıları ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Dünyanın dört bir tarafında yer alan medeniyetlerden kalan izleri taşıyan bu kentler, muhteşem manzaraları ve tarih kokan yapıları ile dikkat çekiyor. Eski medeniyetlerin kültür ve yaşayış biçimleri hakkında bilgiler veren antik kentler, zamanda yolculuk yapabilmenize ve tarihin gizemli yönlerini keşfedebilmenize imkân tanıyor. İşte sizin için derlediğimiz dünya çapında mutlaka ziyaret etmeniz gereken 6 antik kent: Şanlıurfa Göbeklitepe – Türkiye Göbeklitepe Başrollerinde Beren Saat, Mehmet Günsür, Metin Akdülger ve Melisa Şenolsun’un oynadığı Netflix dizisi Atiye, Göbeklitepe’yi hepimize öğretti. […]

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.